Πάφος: Μάθε καταναλωτή μου… διαδίκτυο!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
24 Σεπτεμβρίου 2018Σε εκπαιδευτική σύμπραξη που διήρκησε δύο έτη και την συναποτελούσαν Ευρωπαικοί οργανισμοί από οκτώ χώρες, μετείχε ο Σύνδεσμος Καταναλωτών Πάφου. Το έργο εστίασε στην μεγιστοποίηση της μεταφοράς γνώσεων και εμπειριών , στην αναγνώριση εργαλείων και των σύγχρονων μεθόδων πρόσβασης στις ευκαιρίες που προσφέρει σήμερα η τεχνολογία .
Μιλώντας στο PafosNet η επικεφαλής του Συνδέσμου Καταναλωτών Πάφου, Χρίστα Χριστοφή, τόνισε ότι στόχος της εκπαιδευτικής αυτής διαδικασίας ήταν να ενεργοποιήσει άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στην κατεύθυνση της αναζήτησης και ανακάλυψης νέων και καινοτόμων πρακτικών σε σχέση με την δημιουργία προσωπικών επιχειρήσεων .
«Στόχος του project επίσης, ήταν να υλοποιήσει μία πλατφόρμα και να προσφέρει μέσω αυτής και με τη χρήση σύγχρονων μαθησιακών μεθόδων τη δυνατότητα στα προαναφερόμενα άτομα να παρακολουθήσουν διαδικτυακά σεμινάρια και σειρές μαθημάτων σχετικών με το αντικείμενο της επιχειρηματικότητας στο διαδίκτυο», τόνισε. «Αρχικά έγινε μία πρώτη γνωριμία των εταίρων-χωρών κατά την οποία ο αντιπρόσωπος της κάθε χώρας παρουσίασε τον οργανισμό του. Δόθηκε έτσι η ευκαιρία στους παρευρισκομένους να κατανοήσουν το πως λειτουργεί ο κάθε οργανισμός, τι εμπειρίες έχει και την επαγγελματική πείρα του. Έγινε ενημέρωση για το στόχο του προγράμματος, την ανάπτυξη νέων – καινοτόμων εργαλείων για μεταφορά γνώσης και ανταλλαγή εμπειριών. Έχουν δημιουργηθεί επαγγελματικές ευκαιρίες για άτομα που θέλουν να αναπτύξουν το ηλεκτρονικό εμπόριο με την ίδρυση επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιούνται διαδικτυακά.
Όπως αναφέρθηκε και από τον συντονιστή του προγράμματος η δημιουργία εργαλείων θα επιτευχθεί με την ανάπτυξη μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Η πλατφόρμα θα προσφέρει δια της χρήσης σύγχρονων μαθησιακών μεθόδων, τη δυνατότητα παρακολούθησης διαδικτυακών σεμιναρίων, σειρά μαθημάτων σχετικά με το αντικείμενο της επιχειρηματικότητας στο διαδίκτυο. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα συμφωνήθηκε πως θα χρησιμοποιηθεί ως η βάση για την επικοινωνία μεταξύ των εταίρων-χωρών καθώς και για την υλοποίηση του προγράμματος».
Οι συντονιστές του προγράμματος, παρουσίασαν επίσης τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εκμάθησης μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και της εκμάθησης μέσω διαδικτύου, είπε η κ. Χριστοφή. Αυτή η αντιπαραβολή βοήθησε να αντιληφθούν οι εταίροι τις διαφορετικές επιλογές που προσφέρονται για υλοποίηση των στόχων του προγράμματος, παρατήρησε:
«Στις επόμενες συναντήσεις των εταίρων εκπονήθηκε η στρατηγική για το πώς η κάθε χώρα θα προχωρήσει να ενημερώσει και να πληροφορήσει τους καταναλωτές, ενισχύοντας τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν με τις νέες μεθόδους e-learning .
Όλες οι χώρες παρουσίασαν με ποιό τρόπο ενημερώνονται οι καταναλωτές μέσω της ηλεκτρονικής μάθησης και πώς αυτή θα βοηθήσει να ανταλλαγούν ιδέες, μέθοδοι και εμπειρίες μέσω της ιστοσελίδας που έχει δημιουργηθεί».
Οι επαφές των εταίρων του ευρωπαικού αυτού προγράμματος, επεσήμανε η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Καταναλωτών Πάφου, ήταν τη διετία αυτή συνεχείς. Στη συνάντηση της Λιθουανίας αναλύθηκαν, είπε, οι νομοθεσίες μέσω διαδυκτυακής αγοράς, ιδιαίτερα των δύο βασικών ευρωπαικών οδηγιών, 2000/31/ΕC και 99/44/ΕC, για εγγυήσεις προιόντων και αγορές μέσω διαδικτύου.
« Στην Αγγλία όλες οι χώρες –εταίροι παρουσίασαν τις δικές τους παρουσιάσεις με θέμα πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε με τα κατάλληλα εφόδια και γνώσεις, μια πιο επιτυχημένη ιστοσελίδα και πώς μπορούν αυτά τα προιόντα να διαδοθούν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.
Η δυνατότητα χρησιμοποίησης και η πειθώ στο ηλεκρονικό εμπόριο, ήταν η παρουσίαση από τον Σύνδεσμο μας και ποιες λέξεις -κλειδιά πρέπει να γνωρίζει κάποιος ώστε να είναι σίγουρος ότι η ιστοσελίδα του θα έχει την απόλυτη επιτυχία».
Συνάντηση του ευρωπαικού δικτύου διεξήχθη και στην Πάφο, τόνισε η Χρίστα Χριστοφή, όπου πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις των συγκριτικών μελετών και οι εταίροι παρουσίασαν τις προοπτικές και την διάδοση του ηλεκτρονικού εμπορίου σε κάθε μια από τις συμμετέχουσες χώρες, καθώς και την παρουσίαση του νομικού πλαισίου σχετικά με το ηλεκτρονικό επιχειρείν όπως αυτό έχει διαμορφωθεί σε κάθε χώρα.
Κοινός τόπος, όπως προκύπτει από το ευρωπαικό αυτό πρόγραμμα, είναι ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο (E-Commerce ), βρίσκεται σε εκπληκτική τροχιά ανάπτυξης, αφού κάθε μέρα όλο και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν να κάνουν τις αγορές τους από το διαδίκτυο, εκτίμησε.
Οι κυπριακές επιχειρήσεις άρχισαν να συνειδητοποιούν τη νέα αυτή τάση και ασφαλώς δεν μένουν απαθείς, τόνισε η κ. Χριστοφή.
« Κατανοώντας τα πολλαπλά οφέλη των online καταστημάτων, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις προσπαθούν να εισέλθουν στο χώρο του διαδικτύου», αναφέρει. « Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών με τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει αυτά τα δυο χρόνια, θα οργανώσει σεμινάρια και θα προσπαθήσει μέσω αυτών να συμβάλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της ανεργίας και ιδιαίτερα στους νέους μας.
Θα χρησιμοποιήσουμε ένα από τα αποτελέσματα του project μας: Την ανάπτυξη της καινοτομίας και της νέας επιχειρηματικότητας ,τη μεταφορά τεχνολογίας, την ανάπτυξη καινοτομιών, τη δημιουργία νέων δραστηριοτήτων από τις υπάρχουσες επιχειρήσεις, τις νέες μεθόδους και εργαλεία, τη μεταφορά των τεχνολογικών και οργανωτικών γνώσεων του προγράμματος μας τόσο σε επιχειρήσεις όσο και ιδιώτες».
Το έργο μπορεί εύκολα να αναπαραχθεί σε κοινότητες και έτσι να διευκολύνει την επαφή μεταξύ ενηλίκων, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, παρατηρεί η Χρίστα Χριστοφή. Oι εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν αυτής της ευκαιρίας για να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο ως μέσο για την προσέλκυση και διατήρηση των δυνητικών πελατών. Σε αυτό το πνεύμα, επισημαίνει, σε απευθείας σύνδεση λιανοπωλητές πρέπει να κατανοήσουν τις αντιλήψεις των καταναλωτών για τα χαρακτηριστικά της ιστοσελίδας και τα online ψώνια τους.
Η ανάγκη για συνεχιζόμενη εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση ώθησαν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν πολιτικές στον τομέα της διά βίου μάθησης, μέσω ευέλικτων προγραμμάτων μάθησης σε ένα ευρύτατο φάσμα θεματικών πεδίων, ικανών να ανταποκριθούν και στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.
« Στόχοι της διά βίου μάθησης είναι η ενεργοποίηση των ατόμων και ομάδων για ατομική και κοινωνική ανάπτυξη, η προώθηση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών και η αύξηση των δυνατοτήτων κοινωνικής ένταξης και απασχόλησης», αναφέρει η εκπρόσωπος των οργανωμένων καταναλωτών Πάφου. « Βασικός σκελετός ενός σύγχρονου συστήματος δια βίου μάθησης είναι η εκπαίδευση ενηλίκων. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών παρακολουθεί και συμμετέχει σε τέτοια προγράμματα έχοντας ένα και μόνο στόχο: Να βοηθήσει τους καταναλωτές μέσω των εμπειριών και των γνώσεων που λαμβάνει».
Στο εν λόγω αναπτυξιακό πρόγραμμα μετείχαν οι ακόλουθοι φορείς:
- Fundatia Casa Cartii (Romania)
- Euroform RFS (Italy)
- School of consumers (Cyprus)
- Berlink ETN GmbH (Germany)
- Training Vision Ltd (United Kingdom)
- Alfa idejos ir technologijos (Lithuania)
- Help Udruga za Pomoć Mladima Split (Croazia)
- Second Chance School of Agrinio (Greece)