Πάφος: Λαμπερή βιτρίνα, προβληματική κατάσταση σε συνοικίες και παραλίες
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
23 Ιουλίου 2017Η αρμόδια Υπηρεσία Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Πάφου καταβάλλει καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες, παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό που παρουσιάζει, για να έχει η πόλη της Πάφου μία ικανοποιητική εικόνα στο θέμα της καθαριότητας της. Παρά τις προσπάθειες του Δήμου Πάφου ωστόσο, εντοπίζεται σοβαρό θέμα με την εικόνα των χώρων πρασίνου και των πάρκων, αλλά και με τα στερεά απόβλητα κατά μήκος των παραλιών της. Το καμπανάκι κινδύνου «χτυπά» για την εικόνα και τις συνθήκες διαβίωσης στην πόλη, ο δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, μιλώντας σήμερα στο PafosNet.
Στη πόλη μας υπάρχουν αρκετοί χώροι πρασίνου και πάρκα, όχι μόνο σε κεντρικά σημεία, αλλά και σε διάφορες γειτονιές εντός των δημοτικών ορίων Πάφου τα οποία έχουν δημιουργηθεί με σκοπό να καταστεί αισθητικά πιο ελκυστική η πόλη, να πρασινίσει και για να έχουν τα παιδιά και οι ενήλικες δημότες χώρους ηρεμίας, συνεύρεσης και ψυχαγωγίας, τονίζει.
Η κατασκευή νέων πάρκων συνεχίζεται μέχρι σήμερα, επισημαίνει, αφού σύντομα αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών σε ακόμη 10 πάρκα σε περίοπτα σημεία της Πάφου.
« Αριθμητικά, υπολογίζεται πως ο αριθμός των χώρων πρασίνου στη πόλη μας αυτή την στιγμή ξεπερνά τους 400 συνολικά», τονίζει ο κ. Πάζαρος. « Σταδιακά και για διάφορους λόγους, με εξαίρεση τα πάρκα που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της Πάφου ή που εφάπτονται κύριων δρόμων της πόλης μας, τα υπόλοιπα, αυτά δηλαδή που βρίσκονται στις διάφορες γειτονιές, ξεχάστηκαν, ερημώθηκαν, αφέθηκαν παραμελημένα στο έλεος τους αφού ούτε καν το αυτονόητο πράσινο που αναμένει ένας επισκέπτης από ένα πάρκο, δεν αντικρίζει. Τα συνοικιακά πάρκα που ας σημειωθεί αρκετά από αυτά βρίσκονται σε καίρια σημεία της πόλης, είναι γεμάτα φύλλα, ακλάδευτα δέντρα που εμποδίζουν την ορατότητα και την διακίνηση του επισκέπτη, ακαθαρσίες σκορπισμένες, αφήνοντας μια εικόνα εγκατάλειψης που δεν τιμά κανέναν μας.
Η σημερινή τους εικόνα είναι ντροπιαστική για τον Δήμο μας και πρέπει να μας προβληματίσει έντονα. Η αναβάθμιση και η αξιοποίηση τους δεν είναι ακατόρθωτη, λύσεις μπορούν να εξευρεθούν και άμεσα μάλιστα».
Kατανοώντας την έλλειψη προσωπικού της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Πάφου, η οποία έχει υπό την αρμοδιότητά της την καθαριότητα των χώρων αυτών και η οποία δίνει καθημερινά μάχη για να φέρει εις πέρας τα καθήκοντά της, τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ, λύση στο μεγάλο θέμα των χώρων πρασίνου και των πάρκων θα μπορούσε να αποτελέσει η «υιοθέτηση» τους σε ενδιαφερόμενες ιδιωτικές εταιρείες:
« Με αυτό τον τρόπο θα απαλλαγεί η σχετική υπηρεσία του Δήμου μας από την καθαριότητα και συντήρηση των πάρκων που όπως προανέφερα ξεπερνούν πλέον τα 400 και ο χρόνος που μέχρι σήμερα ξοδευόταν ανώφελα και μη εποικοδομητικά, θα αξιοποιηθεί σε άλλες εργασίες που είναι υπό την ευθύνη του τμήματος αυτού, καθιστώντας με αυτό τον τρόπο πιο αποτελεσματική και την ίδια την υπηρεσία του Δήμου Πάφου.
Ιδιαίτερα τώρα που με την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης στο κέντρο της πόλης η υπηρεσία έχει χρεωθεί με τον καθαρισμό και συντήρηση επιπρόσθετων χώρων όπως το Αττικόν, την πλατεία Κέννεντυ, την πλατεία Δημαρχείου, την εμπορική οδό Μακαρίου κτλ, θα είναι πραγματικά φύση αδύνατον με τον ίδιο αριθμό προσωπικού να τηρηθεί ικανοποιητική παρακολούθησή τους.
Ήδη, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα αριθμός ιδιωτικών εταιρειών της πόλης μας εξέφρασαν ενδιαφέρον και προσέγγισαν τον Δήμο μας προτείνοντας του να αναλάβουν οι ίδιες τα έξοδα καθαρισμού και συντήρησης αριθμού πάρκων, να τα θέσουν δηλαδή υπό την κηδεμονία τους, και σε αντάλλαγμα να τους επιτραπεί να διαφημίζουν τα προϊόντα τους στα υιοθετημένα πάρκα. Ο Δήμος Πάφου θεωρώ πως οφείλει να ανταποκριθεί στο ενδιαφέρον που επέδειξαν αυτές οι εταιρείες, να συζητήσει τις προτάσεις που του έγιναν και με καλή θέληση, θα μπορούσε να επιτευχθεί συνεργασία με όρους και προϋποθέσεις που θα συμφωνηθούν μεταξύ τους. Είμαι της άποψης πως εάν επιτευχθεί μία τέτοια σχετική συμφωνία πως τα οφέλη θα είναι αμοιβαία και πολλαπλά αφού για να εκτελέσουν οι ανάδοχες εταιρείες την συμφωνία είναι αυτονόητο πως και οι ίδιες θα αγοράσουν υπηρεσίες, θα εργοδοτήσουν τρίτες εταιρείες ή πρόσωπα που δραστηριοποιούνται με την καθαριότητα και συντήρηση κήπων στη πόλη μας».
Μείζον πρόβλημα υγιεινής και αισθητικής για την Πάφο, χαρακτηρίζει ο Χαράλαμπος Πάζαρος το θέμα με τα στερεά απόβλητα των παραλιών της το οποίο χαρακτηρίζει ως μάστιγα.
« Θεωρώ απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο για μία πόλη που στηρίζει όλη σχεδόν την οικονομία της στο τουριστικό της προϊόν, να μην διαθέτει μέχρι σήμερα το δικό της σκάφος καθαρισμού ή υπηρεσία καθαρισμού στερεών αποβλήτων από τις παραλίες των δημοτικών της ορίων που χρησιμοποιούνται από λουόμενους», επισημαίνει. « Οι παραλίες και οι θάλασσες μας αποτελούν πόλο έλξης και αντικείμενο διαφήμισης μας στο εξωτερικό για προσέλκυση τουριστών και είναι απογοητευτικό τα μετέπειτα της επίσκεψης τους σχόλια να είναι αρνητικά.
Σαφώς δεν μπορεί ο Δήμος μας να ελέγξει τα πλοία που διακινούνται στα ανοικτά της Πάφου και την κάκιστη συνήθεια τους να ρίχνουν τα απόβλητα τους στη θάλασσα. Μπορεί όμως ο Δήμος ως τοπική αρχή που μεριμνά για το καλό συμφέρον της Πάφου και των δημοτών της, να αγοράσει το δικό του ειδικά εξοπλισμένο καθαριστικό σκάφος με το οποίο θα έχει την δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στο σημείο εντοπισμού του προβλήματος και καθαρισμού του σε σύντομο χρόνο με μηχανικά μέσα. Υπάρχουν σε προσιτές τιμές και για την δε αγορά του θα μπορούσε να ζητηθεί επιχορήγηση από τον ΚΟΤ ή και από άλλα τμήματα και υπηρεσίες που μεριμνούν για τα σχετικά θέματα. Εναλλακτικά, εάν αυτό κριθεί δαπανηρό και εκτός των τρεχουσών οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου ή δεν εξευρεθεί κάποια χορηγία, ο Δήμος Πάφου μπορεί να αναθέσει έναντι συμφωνημένης αμοιβής σε ιδιωτικές εταιρείες τον καθαρισμό στερεών αποβλήτων από ειδικούς, να αγοράσει δηλαδή τις υπηρεσίες τους».
Η πρακτική αυτή, επισημαίνει, ήδη εφαρμόζεται σε Δήμους της ελεύθερης Αμμοχώστου με επιτυχία. Ο ανταγωνισμός τόσο εκτός όσο και εντός Κύπρου είναι μεγάλος, παρατηρεί, και η Πάφος για να ανακάμψει και να ορθοποδήσει οικονομικά οφείλει να προσέξει το προϊόν που προσφέρει και όχι να μείνει στάσιμη, ουραγός από εκεί που κάποτε πρωτοστατούσε.
« Ο τουρισμός είναι ο σημαντικότερος οικονομικός πνεύμονας της Πάφου και οι παραλίες που προσφέρουμε στον ξένο και ντόπιο επισκέπτη επιβάλλεται να είναι καθαρές, χωρίς απόβλητα», αναφέρει. « Θέλω δε, με κάθε σεβασμό προς τους συνδημότες μου, να τους παρακαλέσω να συντείνουν και οι ίδιοι στη καθαριότητα της πόλης μας, αποφεύγοντας την ρίψη σκουπιδιών όταν επισκέπτονται τους χώρους αυτούς.
Η οπτική εικόνα των πάρκων και παραλιών μας επιβάλλεται να αλλάξει, όλοι μας μπορούμε να βοηθήσουμε στη αλλαγή αυτή, ο δε Δήμος Πάφου έχει ευθύνη και καθήκον να προβεί σε τέτοιες ενέργειες ώστε τα πάρκα και οι παραλίες να είναι υπόδειγμα καθαριότητας, σημείο αναφοράς και να τα απολαμβάνει όποιος τα επισκέπτεται. Η καθαριότητα εξάλλου αποτελεί επίσης έναν από τους δείκτες πολιτισμού μιας κοινωνίας γι’ αυτό επιβάλλεται να κρατήσουμε ένα ψηλό επίπεδο και στο τομέα της καθαριότητας. Τα πάρκα είναι για να ομορφαίνουν μία πόλη και για να αποτελούν χώρο κοινωνικής συναναστροφής, χώρο χαράς και ψυχαγωγίας και οι παραλίες υπάρχουν για να τις χαιρόμαστε και να τις απολαμβάνουμε και ως τέτοια οφείλει ο Δήμος μας, με την βοήθεια και των δημοτών του, να τα καταστήσει».
Ως μια συνισταμένη που θα συμβάλει στην αναβάθμιση των επιπέδων καθαριότητας και καλαισθησίας σε δημόσιους χώρους της πόλης, ο Χαράλαμπος Πάζαρος εισηγείται επίσης όπως στις δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στον ήδη ενεργό θεσμό του «Παρατηρητή της Γειτονιάς», ενταχθεί και το θέμα αυτό, ώστε οι διάφοροι παρατηρητές να μεριμνούν και να ενημερώνουν τον Δήμο για τυχόν ανάγκες ή παραλείψεις των πάρκων από τις ανάδοχες εταιρείες.