Πάφος: Κωδικός « Καθαριότητα της Δεκαετίας»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
21 Φεβρουαρίου 2021Το όνομα που η δημοτική αρχή επέλεξε για την εν εξελίξει εκστρατεία καθαριότητας και ευπρεπισμού της πόλης, είναι δηλωτική της έκτασης και της σημασίας που αυτή αποκτά για τον Δήμο Πάφου. Η «Καθαριότητα της Δεκαετίας» είναι η μεγαλύτερη, όντως, σε έκταση και χρονική διάρκεια επιχείρηση καθαριότητας και άρσης παρανομιών που αναλαμβάνεται στην Πάφο εδώ και δεκαετίες.
Παράλληλα με την επιχείρηση-σκούπα, που καλύπτει όλη ανεξαιρέτως την δημαρχούμενη περιοχή, η δημοτική αρχή εμπλέκει για πρώτη φορά με τόση σαφήνεια και προειδοποιητικό τόνο και τους ίδιους τους δημότες. Συνεχείς ανακοινώσεις του Δήμου ξεκαθαρίζουν ότι η καθαριότητα και ο ευπρεπισμός της Πάφου είναι πρωτίστως υπόθεση του κάθε πολίτη και όχι απλώς των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου.
« Για τον λόγο αυτό, ο Δήμος Πάφου ενημερώνει και προειδοποιεί το κοινό ότι θα προχωρεί στην επιβολή αυστηρών εξώδικων προστίμων, τα οποία σύμφωνα με την νομοθεσία μπορούν να ανέλθουν μέχρι και στα 4.000 ευρώ, σε όσους ρυπαίνουν τους ανοικτούς χώρους με κάθε είδους άχρηστα αντικείμενα και κλαδέματα», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε προ ημερών.
Ήδη, η Τοπική Αρχή προχώρησε στην τοποθέτηση πινακίδων στους ανοικτούς χώρους της πόλης, με τις οποίες ενημερώνονται οι πολίτες ότι απαγορεύεται η απόρριψη παντός είδους αποβλήτων ενώ, για ακόμη μια φορά, καλεί τους δημότες να χρησιμοποιούν το Πράσινο Σημείο που λειτουργεί στον Μούτταλο για τη απόρριψη των κάθε είδους άχρηστων αντικειμένων τους.
Ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, τόνισε για ακόμη μια φορά την αποφασιστικότητα της Τοπικής Αρχής να διατηρήσει την πόλη καθαρή και απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τους ασυνείδητους πολίτες που εξακολουθούν να πετούν κάθε είδους άχρηστα αντικείμενα και κλαδέματα στους ανοικτούς χώρους και τους χώρους πρασίνου της πόλης, ότι ο Δήμος δεν πρόκειται να ανεχθεί τέτοιου είδους συμπεριφορές.
« Έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες», πρόσθεσε, « για αυστηρή επιβολή προστίμων σε κάθε παρανομούντα υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα την καθημερινή λειτουργία του Πράσινου Σημείου που δημιουργήθηκε για την απόθεση των άχρηστων υλικών στο Μούτταλο, σε πολύ κοντινή απόσταση από κάθε σημείο της πόλης».
Ήδη, πρόσθεσε ο Δήμαρχος Πάφου, τον τελευταίο καιρό έχουν απομακρυνθεί από διάφορα σημεία της πόλης 270 φορτηγά των 20 τόνων έκαστο με μπάζα και χώματα, ενώ στο επόμενο διάστημα θα ξεπεράσουμε τα 1.000 φορτηγά.
Η «Καθαριότητα της Δεκαετίας» αποφασίσθηκε από την δημοτική αρχή με βάση την καθολική διαπίστωση ότι τα επίπεδα καθαριότητας και αισθητικής σε πολλά σημεία της πόλης, ιδίως αυτά που είναι πίσω από τα προβεβλημένα σημεία-βιτρίνα του ιστορικού κέντρου και της τουριστικής περιοχής, κάθε άλλο παρά τιμητικά είναι για την εικόνα της πόλης στους επισκέπτες.
Ορατά είναι πλέον τα αποτελέσματα στην δημαρχούμενη περιοχή Πάφου στον τομέα της καθαριότητας. Καθολική είναι η παραδοχή πολιτών και φορέων ότι με το πέρας των μεγάλων έργων ανάπλασης και αναβάθμισης στον κεντρικό ιστό της πόλης, η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε θεαματικό βαθμό και στον τομέα της καθαριότητας. Περιοχές στο εμπορικό και ιστορικό κέντρο που ήταν για χρόνια ουσιαστικά αποκομμένενες από το κοινωνικό γίγνεσθαι λόγω της όψης εγκατάλειψης που απέπνεαν, έχουν μετατραπεί πλέον σε συστικά στοιχεία της νέας όψης του κέντρου της πόλης. Παράλληλα, η Δήμος Πάφου έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να βελτιώσει την εικόνα της πόλης και όσον αφορά στην συγκέντρωση μεγάλων αντικειμένων σε ανοιχτούς χώρους. Το πρόβλημα είχε λάβει σχεδόν ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην Πάφο μετά την προβληματική αρχική λειτουργία του θεσμού των Πράσινων Σημείων, με αποτέλεσμα κάθε ανοιχτός χώρος να παρουσιάζει μέχρι πρότινος την εικόνα «χωματερής», με πεταμένα στρώματα, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές και κάθε άλλο είδος αδρανών υλικών. Σε αυτά τα πλαίσια, άλλωστε, τονίζουν οι αρμόδιοι του Δήμου έχει μόλις πρόσφατα υπογραφεί και το συμβόλαιο με ιδιώτη προκειμένου να αναλάβει την απομάκρυνση από τις γειτονιές της πόλης των αδρανών υλικών που είχαν συγκεντρωθεί στο πέρασμα των χρόνων.
Οι αρμόδιοι της υπηρεσίας και της Επιτροπής Υγείας και Καθαριότητας του Δήμου Πάφου, τονίζουν ωστόσο ότι θα πρέπει ο κάθε δημότης Πάφου να αναλάβει την ευθύνη της καθαριότητας στο μέρος που τον αφορά, αντί να ρίχνει ότι άχρηστο αντικείμενο θέλει να ξεφορτωθεί στο οικόπεδο του γείτονα.
« Δεν είναι δυνατό να γεμίζουμε τις συνοικίες της πόλης μας με πεταμένα στρώματα, κρεββάτια, καναπέδες, τηλεοράσεις, φούρνους μικροκυμάτων και άλλα τέτοια υλικά, ως να είμαστε σκουπιδότοπος, ενώ πλέον υπάρχουν τα Πράσινα Σημεία», κατέληξαν.
Σειρά στην αποκατάσταση του ευπρεπισμού και της καθαριότητας σε όλες τις συνοικίες πήρε προ εβδομάδων η συνοικία της Έξω Βρύσης, ενώ εδώ και μερικές μέρες τα συνεργεία του Δήμου βρίσκονται στο Αναβαργός όπου άρχισαν και συνεχίζονται μεγάλης έκτασης εργασίες καθαρισμού και απομάκρυνσης μπάζων, κλαδεμάτων και κάθε είδους άχρηστων υλικών.
Ο καθαρισμός της λιμενολεκάνης που περιβάλλει το Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου, ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα μνημεία της Κύπρου διεθνώς, που μέχρι πρότινος αποτελούσε μια ρυπαρή λιμενολεκάνη με ολέθριες επιπτώσεις σε επίπεδο εντυπώσεων έναντι χιλιάδων επισκεπτών, αποτέλεσε την πρώτη πράξη για την έναρξη μιας νέας και μεγαλύτερης σε έκταση πρωτοβουλίας της δημοτικής αρχής Πάφου με επίκεντρο τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της πόλης.
Η πρωτοβουλία του Δήμου Πάφου, με τη συνεργασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων και του Τμήματος Αλιείας, αναφορικά με τα λύματα που περιέβαλλαν μέχρι πρότινος το μνημείο, θα έχει και συνέχεια. Στόχος, τονίζουν οι αρμόδιοι του Δήμου, είναι πλέον η καταπολέμηση της ακαλαισθησίας που παρουσιάζουν αρχαιολογικοί χώροι της πόλης, η έλλειψη κατάλληλης περίφραξης και ο ανεπαρκής φωτισμός τους.
Πρόκειται για μια φιλόδοξη προσπάθεια για την βελτίωση της εικόνας της τουριστικής περιοχής Κάτω Πάφου που πια προχωρεί ένα ακόμη βήμα. Μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου συστάθηκε αντιπροσωπεία του Δήμου αποτελούμενη από τον αντιδήμαρχο, Χρίστο Μακαρίου, τον ανώτερο υγειονομικό λειτουργό του Δήμου Πάφου, Χρίστο Χρίστου και δημοτικούς συμβούλους, με σκοπό να γίνουν οι διευθετήσεις με τα εμπλεκόμενα κρατικά ή ημικρατικά τμήματα για να εξευρεθούν λύσεις όπου αυτό είναι κατορθωτό.
Μιλώντας στο PafosNet ο δημοτικός σύμβουλος Πάφου, Εύρος Λοιζίδης, τόνισε ότι μέσα από τις επαφές αυτές, υπήρξαν οι θετικές διευθετήσεις όσον αφορά στο Μεσαιωνικό Κάστρο. Το πρόβλημα, εξηγεί, οφειλόταν στο ότι οι υπάρχοντες αγωγοί εμπλουτισμού της λεκάνης του Κάστρου με θαλάσσιο νερό που τοποθετήθηκαν παλαιότερα, δεν επιτυγχάνουν την κατάλληλη κυκλοφορία νερού με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στην λεκάνη του «νεκρά σημεία», σημεία δηλαδή που λιμνάζει το νερό.
Αναφορικά με τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους και την εικόνα που παρουσιάζουν, ο δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΚΟ τόνισε ότι μέσα από τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα αγαστής συνεργασίας, όπως τόνισε, η αντιπροσωπεία του Δήμου Πάφου έλαβε διαβεβαιώσεις και ήδη άρχισε εκ μέρους του Τμήματος Αρχαιοτήτων προσπάθεια σε πρώτο στάδιο όσον αφορά στον καθαρισμό τους ούτως ώστε να υπάρξει μια βελτιωμένη και αξιοπρεπής εικόνα στα μάτια του ξένου επισκέπτη του ανεκτίμητης αξίας πολιτιστικού θησαυρού της Πάφου.
« Όσον αφορά στην επίτευξη του στόχου που έχουμε θέσει αρχικά και που συμμερίζονται απόλυτα και οι υπεύθυνοι λειτουργοί του Τμήματος Αρχαιοτήτων», επεσήμανε, « μετά από τις συναντήσεις μας και τους προβληματισμούς που εκφράσαμε, επισκεφθήκαμε επί τόπου όλοι μαζί τους αρχαιολογικούς μας χώρους και καταγράψαμε τις ανάγκες του κάθε αρχαιολογικού χώρου ξεχωριστά.
Ό,τι μπορεί να φαντασθεί ανθρώπινος νους συνέβαινε για χρόνια στην καρδιά της τουριστικής περιοχής Κάτω Πάφου εξαιτίας του ελλειπούς ελέγχου των αρμοδίων υπηρεσιών. Όπως αποκαλύπτεται σήμερα, συνεπεία της συνεχιζόμενης εκστρατείας άρσης των παρανομιών από τον Δήμο Πάφου, στην τουριστικότερη περιοχή της Κύπρου συνέβαιναν πράματα και θάματα τα οποία όχι μόνο δεν προκάλεσαν αντίδραση κάποιων, αλλά κατέληξαν να θεωρούνται και ως παγιωμένα.
Χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι η αποκάλυψη ότι μέχρι και δύο χώροι πρασίνου βρίσκονται σε σημεία παρά την τουριστική οδό Αγίου Αντωνίου, χωρίς μέχρι σήμερα να είναι, επί της ουσίας, γνωστή η ύπαρξη τους. Οι χώροι αυτοί εξαφανίσθηκαν κάτω από σωρεία αυθαίρετων επεμβάσεων ιδιωτών, οι οποίοι ανήγειραν κατασκευές και τοίχους, μετέτρεψαν τις ανοιχτές εκτάσεις σε υπαίθριες χωματερές και δημιούργησαν μια κατάσταση που μόνο χώρους πρασίνου δεν θύμιζαν τα προηγούμενα χρόνια.
Η εκ νέου ανακάλυψη των χώρων αυτών προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση του Δήμου Πάφου ο οποίος προχώρησε ήδη στην επαναχωρομέτρηση και χωροθέτηση των χώρων πρασίνου, στην αποκατάσταση της υδροδότησης τους και στην μετατροπή τους σε κανονικές οάσεις πρασίνου και ανάπαυσης.
Εξίσου ασυνήθιστες καταστάσεις αντιμετωπίζουν οι δημοτικοί παράγοντες και όσον αφορά σε ιδιοκτησιακά καθεστώτα υποστατικών που χρήζουν άμεσων βελτιώσεων για την αισθητική αναβάθμιση τους. Διαπιστώθηκαν, ειδικότερα, περιπτώσεις πολυκατοικιών ή συγκροτημάτων κατοικιών που οι ιδιοκτήτες ανέρχονται σε 30, 50 ή και 70 άτομα, γεγονός που καθιστά δυσχερή την λήψη απόφασης από πλευράς τους, όπως απαιτεί ο Δήμος Πάφου, για την εκτέλεση βελτιωτικών έργων στα υποστατικά αυτά ώστε να αναβαθμισθούν αισθητικά και μαζί και η ευρύτερη περιοχή.
Στις περιπτώσεις αυτές, η δημοτική αρχή έχει διαμηνύσει στους ιδιοκτήτες ότι αν δεν προχωρήσουν άμεσα σε εργασίες αποκατάστασης και αισθητικής βελτίωσης, ο Δήμος θα επέμβει με νομική συνδρομή και θα χρεώσει τις όποιες εργασίες και τα νομικά έξοδα σε αυτούς.
Η επιχείρηση του Δήμου Πάφου για άρση των παρανομιών στην καρδιά της τουριστικής περιοχής Κάτω Πάφου συνεχίσθηκε παρά τις ενστάσεις αυτές, με την δημοτική αρχή να στέλλει σαφές μήνυμα ότι « η μπάλα πλέον θα είναι στα πόδια» των ιδιωτών, οι οποίοι οφείλουν να αναβαθμίσουν και τις δικές τους περιουσίες για να είναι αντίστοιχα καλή η εικόνα της πόλης.