Pafos Net

Ευριπίδης Λοιζίδης: Κλειδί για την τουριστική ανάπτυξη, το τέλος της εποχικότητας

title image

Η Πάφος είχε το 2016 την καλύτερη τουριστική σεζόν τα τελευταία 25 χρόνια, εκτιμά με δηλώσεις του στο PafosNet ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Ευριπίδης Λοιζίδης. Το γεγονός αυτό δεν είναι άσχετο, επισημαίνει, με τις ταραγμένες περιόδους που βίωσαν πρόσφατα ή που βιώνουν ακόμη γειτονικοί μας προορισμοί, αλλά και με την ασφάλεια που διαχρονικά παρέχει η Κύπρος στους επισκέπτες της.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ένα εκ των ασφαλέστερων προορισμών σε όλη την Ευρώπη», τονίζει ο κ. Λοιζίδης. « Για το λόγο αυτό κατέγραψε σημαντικές μετακινήσεις επισκεπτών από την Τουρκία, την Αίγυπτο και από άλλες χώρες της περιοχής. Αυτό το γεγονός θα συνεχισθεί και το 2017, αφού ο κόσμος προτιμά πλέον να μεταβαίνει σε ασφαλείς προορισμούς».

Η μεγάλη αύξηση των επισκεπτών κατά το 2016 στην Πάφο, ανέφερε το στέλεχος του τοπικού ΠΑΣΥΞΕ, προήλθε από το Ηνωμένο Βασίλειο και ήταν της τάξης του 12%. Παράλληλα, η αύξηση από τη Ρωσία ξεπέρασε το 40% αύξηση, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε λόγω της ισοτιμίας ρουβλιού-ευρώ.

«Βλέπουμε να πλησιάζουμε σχεδόν τα 3 εκατομμύρια αφίξεις στην Κύπρο», είπε, « και παράλληλα παρατηρούμε ένα τεράστιο οικοδομικό οργασμό σε ανέγερση νέων τουριστικών κλινών, κυρίως στην ελεύθερη Αμμόχωστο και όχι τόσο στην Πάφο. Γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει ως επαρχία.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Πάφος δεν είναι πρώτιστη επιλογή τουριστών, το ρεύμα κατευθύνεται προς Αγία Νάπα και Πρωταρά. Είναι καθαρά θέμα μάρκετινγκ, ιδίως όσον αφορά στον τουρισμό από τη Ρωσία. Η μεγάλη πλειοψηφία των ρώσων, οι οποίοι από τις 450 χιλιάδες έφθασαν τις 700 χιλιάδες στην Κύπρο, προτιμούν την Αγία Νάπα. Είναι και θέμα παραλιών, είναι και μόδα, αφού το κλάμπινγκ έχει διαδοθεί ευρέως.

Η Πάφος έχει ένα άλλο είδος τουρισμού και συνεπώς δεν έχουμε την ανάλογη αύξηση».

Όσον αφορά στο τί επομένως πρέπει να κάνει η Πάφος για να αλλάξει το αρνητικό μομέντουμ, ο Ευριπίδης Λοιζίδης παρατηρεί ότι ούτως ή άλλως πλέον, λόγω Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και των πολλών έργων που εκτελούνται, θα αναβαθμίσει σε τεράστιο βαθμό την εικόνα και την ασισθητική της.

«Θέλω να τονίσω όμως, ότι οι παραλίες μας δεν είναι αμμώδεις όπως τις προτιμούν αυτοί οι τουρίστες», τονίζει. «Και είναι ουτοπικό να πιστεύουμε ότι θα ήταν δυνατό να δημιουργήσουμε τέτοιες παραλίες. Συνεπώς, η Πάφος θέλει προσβάσιμες παραλίες: επίπλωση της παραλίας, πρόσβαση, εγκαταστάσεις υγιεινής, μικρές αποβάθρες και όλα αυτά, ώστε να μπορεί εύκολα ο επισκέπτης να κολυμπά. Δεν πρόκειται να αποκτήσουμε τις αμμώδεις παραλίες της Αμμοχώστου.

Η Πάφος έχει άλλα πλεονεκτήματα, έχει πολιτισμό, κουλτούρα, φυσικές καλλονές και αυτό θα προωθήσει, αυτά είναι τα πλεονεκτήματα της έναντι όλων των άλλων».

Επιτέλους, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Λοιζίδης, η Πάφος πρέπει μέσα στα πλαίσια αυτά να προωθήσει το land mark «Αφροδίτη». Ουδείς εκμεταλλεύθηκε το land mark αυτό, με την τεράστια δυναμική, τονίζει, τη στιγμή που άπαντες γνωρίζουν το μύθο της θεάς του έρωτα και της ομορφιάς.

molos-pafou

 

Όσον αφορά τις προοπτικές της τουριστικής Πάφου, ο Ευριπίδης Λοιζίδης εμφανίζεται πολύ αισιόδοξος:

«Πάμε πολύ καλά, προβλέπεται και το 2017 εξαιρετικό από πλευράς έλευσης τουριστών. Ήδη, είναι οι προκρατήσεις σε πολύ ψηλά επίπεδα από όλους τους προορισμούς. Τουλάχιστον από την Βρετανία, έχουμε μια αύξηση ακόμη 10% στις προκρατήσεις. Και το γεγονός ότι προκρατούν πολύ ενωρίς, είναι ένα θετικότατο στοιχεία για τον τουρισμό της Κύπρου».

Οι θετικές εκτιμήσεις, παρατηρεί επίσης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, ενοσχύονται τις μέρες αυτές, αφού αν και κάποιοι διακινητές ταξιδιωτών είχαν αποφασίσει να εντάξουν και πάλι την Τουρκία και την Αίγυπτο στα πλάνα τους, εντούτοις τα τραγικά γεγονότα στην Τουρκία το τελευταίο δεκαήμερο βάζουν τροχοπέδη στους σχεδιασμούς αυτούς.

Ως προς τις νέες αγορές που μπαίνουν στην κυπριακή τουριστική πραγματικότητα, ο κ. Λοιζίδης παρατηρεί ότι πρόκειται για μείζον ζήτημα που αντιμετωπίζεται κατά προτεραιότητα, αφού δεν είναι καθόλου σοφό να συνεχίζεις να εξαρτάσαι από τους δύο-τρεις κύριους εταίρους σου.

«Πάρτε παράδειγμα τη Βρετανία», παρατηρεί. «Μπορεί όπως είπαμε τα μηνύματα για το 2017 να είναι πολύ θετικά, η παράμετρος του Brexit ωστόσο βάζει στο τραπέζι σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για το μέλλον. Και αν για το 2017 οι τουριστικοί οργανισμοί δεν επηρεάστηκαν πολύ λόγω της διαφοροποίησης της ισοτιμίας ευρώ-στερλίνας, αφού είχαν ήδη προβεί στις κινήσεις και προκρατήσεις τους, τολμώ να προβλέψω ωστόσο ότι το 2018 η σεζόν δεν θα είναι το ίδιο καλή. Πλέον θα μιλάμε για άλλη ισοτιμία και δυστυχώς τότε θα δούμε και μια σημαντική αύξηση κόστους στα πακέτα και στα all inclusive που θα μας επηρεάσει για τα καλά.

Γι’ αυτό το λόγο, οι νέες αγορές αποτελούν κλειδί επιτυχία και σταθερότητας για ένα τουριστικό προορισμό. Είναι, πχ, αδιανόητο χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, με πληθυσμούς άνω των 60-70 εκατομμυρίων ανθρώπων, να φέρνουν στην Κύπρο μερικές χιλιάδες μόνο. Δυστυχώς, δεν έχουν δοθεί τα ανάλογα κίνητρα από το κράτος, τη διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων και τους άλλους φορείς, ώστε να έρχονται νέες αεροπορικές εταιρείες από τις χώρες αυτές».

Το τελευταίο διάστημα πάντως, επισημαίνει, υπάρχει μια στροφή στην Κύπρο και από τις δύο αυτές χώρες, παρόλον ότι αριθμητικά δεν είναι και τόσο σημαντική, όσο ακούγεται από πλευράς ποσοστού αύξησης.

limanaki10

 

Η αυξητική τάση του τουρισμού στην Κύπρο, επισημαίνει ο Ευριπίδης Λοιζίδης, μπορεί να συνεχίζεται μόνο αν λυθεί το μέγα πρόβλημα της εποχικότητας.

«Εδώ είναι που απαιτείται μια τεράστια προσπάθεια από όλους τους φορείς της Κύπρου, για να δοθούν κίνητρα ώστε να έρχεται ο κόσμος τον χειμώνα. Μόνο έτσι θα δουλεύει όλη η αλυσίδα προς όφελος των πάντων: Και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια και οι μπυραρίες και τα σούπερμαρκετ».

Η κυβέρνηση, αναφέρει ο κ. Λοιζίδης, έχει δώσει κίνητρα πέρυσι και φέτος στις επιχειρήσεις που αποφασίζουν να μείνουν ανοιχτές τον χειμώνα. Επιδοτεί, συγκεκριμένα, μέρος του μισθού των υπαλλήλων σε ποσοστό 60%.

Το κίνητρο αυτό, ενώ πέρυσι δεν «δούλεψε» πολύ καθότι είχε δοθεί κάπως αργά, παρατηρεί, φέτος δημιούργησε μια θετική αλλαγή, αφού πολλά ξενοδοχεία διάκεινται θετικά στο θέμα αυτό. Αυτό που απομένει να γίνει, αναφέρει, είναι να δοθούν και κάποια κίνητρα σε αεροπορικές εταιρείες.

pafos,-agapimeni-ton-xenon-ependyton

 

Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, τονίζει το μέλος του ΠΑΣΥΞΕ, αλλά μια εύκολη λύση για την αύξηση των αφίξεων τουριστών στην Κύπρο, είναι η Κίνα.

«Αν τελεσφορήσει η αεροπορική σύνδεση Κίνας-Κύπρου», υποστηρίζει, «τότε οι αριθμοί στους οποίους αναφερόμαστε θα αφορούν σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες αυξήσεων και όχι στις σημερινές μερικές χιλιάδες από διάφορες χώρες.

Έχει γίνει ένα «προζύμι», με τους πολλούς κινέζους που ήρθαν ήδη στην Κύπρο για επιχειρηματικούς σκοπούς, για απόκτηση ιθαγένειας ή κατοικίας».