Pafos Net

Πάφος: Καρφωμένη στο 17% η ανεργία

title image

Στις 6665 άτομα ανέρχονται οι άνεργοι στην επαρχία Πάφου αυτή την στιγμή, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών και των συντεχνιών. Ο αριθμός αυτός, που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο, είναι κατά 100 άτομα μειωμένος σε σχέση με τους ανέργους που είχαν καταγραφεί τον Ιανουάριο.

Σε συνέντευξη του στο PafosNet ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΣΕΚ Πάφου, Νεόφυτος Ξενοφώντος, επεσήμανε ότι οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν σε ανεργία 17% του ενεργού δυναμικού της επαρχίας και είναι κατά πολύ υψηλότεροι των αντίστοιχων αριθμών στις υπόλοιπες επαρχίες, που κυμαίνονται γύρω στο 12% βάσει των αριθμών του Υπουργείου Εργασίας.

« Φαίνεται ότι η βελτίωση της οικονομίας και η ανάπτυξη σε διάφορους κλάδους, δεν έχει εκείνα τα ευεργετικά αποτελέσματα στην επαρχία Πάφου ακόμη», τόνισε. « Αυτό που υπάρχει στην Πάφο αυτή τη στιγμή και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ανεργίας, είναι μόνο η έντονη δραστηριοποίηση της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.

Δυστυχώς όμως, ακόμη και σε αυτό τον τομέα η κατάσταση εμφανίζει προβλήματα που δεν θα έπρεπε, λόγω της στάσης των ξενοδόχων στο πώς θέλουν να εργάζονται οι υπάλληλοι του κλάδου. Οι μισθοί που παρέχονται, τα συμβόλαια που δίνονται και οι όροι εργασίας, καθιστούν πλέον το ξενοδοχειακό ως μη ελκυστικό επάγγελμα».

Ο επικεφαλής της ΣΕΚ Πάφου αναφέρει ότι η κατάσταση που επικρατεί στον εργασιακό τομέα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας ουσιαστικά αποτρέπει το ντόπιο δυναμικό να εκδηλώσει ενδιαφέρον εργοδότησης. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να εκδηλώσει ενδιαφέρον, όταν ο μισθός που παραχωρείται είναι της τάξης των 700 ή 800 ευρώ, επεσήμανε, πολύ δε περισσότερο όταν στον μισθό αυτό συμπεριλαμβάνεται ο 13ος και ο 14ος μισθός, η έκτη ημέρα και πολλές φορές και οι αργίες.

« Η περίοδος της κρίσης», υποστηρίζει ο Νεόφυτος Ξενοφώντος, «ανέδειξε την πραγματική μας συμπεριφορά. Απουσιάζει η συνεργασία, υπάρχει εκμετάλλευση που αγγίζει τα όρια του δουλεμπορίου σε πολλά ξενοδοχεία της επαρχίας μας.

Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να καταπολεμηθούν. Η μεσαία τάξη ουσιαστικά έχει εξαφανισθεί και τα πλεονεκτήματα της ανάπτυξης τα απολαμβάνουν οι ολίγοι και όχι ο απλός κόσμος και ο εργαζόμενος».

Για να αναστραφεί το δυσμενές αυτό κλίμα, πρέπει να δεχθούν οι ξενοδόχοι να εφαρμόσουν τις συλλογικές συμβάσεις και να πληρώνουν μισθούς που να ανταποκρίνονται στο σήμερα, τονίζει. Να σταματήσουν τα συμβόλαια εργασίας που ουσιαστικά δεν προνοούν κανένα όρο εργασίας, που προνούν 50 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως και κανένα οφέλημα.

mesoselido ergasiaka1

 

Σε σύγκριση με το 2016, παρατηρεί ο εκπρόσωπος της ΣΕΚ, η ανεργία κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα φέτος για την επαρχία Πάφου, παρά το γεγονός ότι υπήρξε την περίοδο αυτή τρομερή τουριστική αύξηση. Δεν είδαμε τη μείωση που προσδοκούσαμε παρόλα αυτά, τόνισε, και ο λόγος είναι ότι η Πάφος στηρίζεται αποκλειστικά στην τουριστική βιομηχανία, την οποία πλέον οι ντόπιοι αποφεύγουν λόγω των όρων εργοδότησης.

« Πρέπει να επισημάνουμε ότι η ανεργία αφορά κυρίως σε νέους ανθρώπους», δηλώνει ο κ. Ξενοφώντος. « Το ποσοστό ανεργία αποφοίτων πανεπιστημίων, ξεπερνά το 20%. Ένα πολύ ανησυχητικό στοιχείο, αφού στην ουσία ένα δυναμικό που έπρεπε να είναι το πλέον ενεργό, ουσιαστικά αναγκάζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιστρέφοντας στην πατρίδα από τις σπουδές του, να ζει χάρη στα όποια εισοδήματα των γονέων.

Πολλοί από τους νέους αυτούς φεύγουν αμέσως πάλι στο εξωτερικό, ενώ πολλοί πλέον παραμένουν στο εξωτερικό με το τέλος των σπουδών τους, αναμένοντας βελτίωση της κατάστασης πριν επιστρέψουν».

mesoselido ergasiaka2

 

Αυτό που χρειάζεται στην Πάφο, τονίζει ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΣΕΚ, είναι έργα ανάπτυξης που να δημιουργούν μόνιμες θέσεις εργασίας και όχι για πέντε ή για έξι μήνες, όπως συνήθως συμβαίνει.

Η οικοδομική βιομηχανία έχει σοβαρά προβλήματα ακόμη, επισημαίνει, αφού δεν υπάρχουν τα μεγάλα εκείνα έργα που θα απασχολήσουν ντόπιο προσωπικό όπως συνέβαινε στα χρόνια προ της κρίσης.

« Περιμένουμε την έναρξη του μεγάλου έργου της μαρίνας και ακόμη δεν βλέπουμε εξελίξεις», ανέφερε. « Η μαρίνα έχει τεράστια σημασία για την επαρχίας μας, όχι μόνο λόγω δημιουργίας θέσεων εργασίας, αλλά και για την τουριστική αναβάθμιση του προορισμού. Η Λεμεσός και η Λάρνακα  απολαμβάνουν ήδη τα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου έργου. Και η Πάφος, έπρεπε τουλάχιστον να έχει τη μαρίνα της πριν τις επαρχίες αυτές, αν αναλογιστείτε πότε ξεκίνησε το θέμα και πότε το ξεκίνησαν οι άλλες περιοχές.

Ανακοινώνονται επίσης κατά καιρούς μεγάλα έργα και δεν θα βλέπουμε να υλοποιούνται. Μόνη οικοδομική δραστηριότητα στην Πάφο σήμερα επί της ουσίας, είναι τα έργα που εκτελεί ο Δήμος Πάφου λόγω και του Πάφος 2017, αλλά αυτά σε μερικούς μήνες ολοκληρώνονται και στον ορίζοντα δεν διαφαίνονται νέα έργα του δημοσίου ή μεγάλες ιδιωτικές αναπτύξεις.

Έχει ανακοινωθεί ότι θα βελτιωθεί ο υφιστάμενος δρόμος Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, με ένα ποσό 4,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι δεν επαρκεί ούτε για τα καύσιμα των οχημάτων που θα εργάζονται για το έργο.

Επομένως, στον ορίζοντα δεν διαφαίνονται προοπτικές για την Πάφο όσον αφορά στην  ανάκαμψη της οικοδομικής βιομηχανίας. Και εξαρτώμαστε σε απόλυτο βαθμό από την τουριστική βιομηχανία, στην οποία όπως προείπα πρέπει να αλλάξουν πολλά για να προσελκύσει ξανά ντόπιο εργατικό δυναμικό. Και όλοι αναγνωρίζουν ότι η απουσία ντόπιων από την τουριστική και ειδικά την ξενοδοχειακή βιομηχανία, είναι αλληλένδετη με την μείωση της ποιότητας του προσφερόμενου προιόντος».

Οι εργαζόμενοι στην Πάφο σήμερα, αναφέρει ο Νεόφυτος Ξενοφώντος, προέρχονται κυρίως από ευρωπαικές χώρες, με ιδιαίτερα ψηλά ποσοστά από Βουλγαρία και Ρουμανία, ενώ εσχάτως είναι εμφανής και η έλευση ελλαδιτών εργαζομένων.

mesoselido ergasiaka3

Αναφερόμενος στο αίτημα της Πάφου για φιλοξενία του ΑΞΙΚ, ο επαρχιακός γραμματέας της ΣΕΚ Πάφου παρατηρεί ότι το θέμα συζήτησε και ο ίδιος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την Εκτελεστική της ΣΕΚ.

Αν και υπάρχουν διάφορα προβλήματα στην υλοποίηση του αιτήματος, αναφέρει, η έλευση του ΑΞΙΚ στην επαρχία με τις περισσότερες τουριστικές κλίνες παγκυπρίως θα βοηθούσε και στην ανάπτυξη και στην ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού της Πάφου.