Πάφος: Και αύξηση επισκεπτών και ποιοτική στροφή το 2018
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
12 Απριλίου 2018Και συνέχιση της αύξησης των αριθμών των επισκεπτών, αλλά και ολοκλήρωση της στροφής προς ποιοτικότερο τουριστικό προιόν. Αυτός είναι ο μεγαλεπίβολος στόχος της επαρχίας Πάφου για το 2018, δηλώνει σε σημερινή του συνέντευξη στο PafosNet ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, Νάσος Χατζηγεωργίου.
Ο στόχος αυτός έχει δρομολογηθεί ήδη και τα πρώτα δείγματα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά, τονίζει. Οι πρώτες επαφές στις διεθνείς τουριστικές συνάξεις δείχνουν νέα ποσοστά ρεκόρ για το καλοκαίρι, ενώ η μεγάλων διαστάσεων αναβάθμιση των πλείστων ξενοδοχειακών μονάδων, έχει θετικό αντίκτυπο στις τουριστικές αγορές του εξωτερικού.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Διευθυντή της ΕΤΑΠ έχει ως εξής:
-Βγήκαμε από μια χρονιά-ρεκόρ για τον τουρισμό της Πάφου, όπως και ολόκληρης της Κύπρου, κ. Χατζηγεωργίου. Πώς βλέπετε να συνεχίζουμε αυτό το πρώτο διάστημα του 2018; Ήδη μετείχατε στις πρώτες τουριστικές εκθέσεις για το επόμενο καλοκαίρι. Είναι το ίδιο θετικά τα μηνύματα;
« Είναι γεγονός ότι μέσα από μια συλλογική προσπάθεια και με σωστή διαχείριση κάποιων εξωτερικών παραγόντων καταφέραμε να κερδίσουμε βασικά τρία μεγάλα στοιχήματα: Την αύξηση των αφίξεων σε επίπεδα ρεκόρ, την επέκταση της τουριστικής σεζόν ή αν θέλετε μείωση της εποχικότητας και την ικανοποίηση των επισκεπτών. Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου (ΕΤΑΠ) ήταν και είναι ενεργή στην πρώτη γραμμή των δράσεων. Bεβαιότατα καθοριστικό ρόλο έπαιξαν η πολιτική της κυβέρνησης, οι ξενοδόχοι, ο ΚΟΤ , η Hermes Αirports και οι τοπικές αρχές με την παροχή καλών υπηρεσιών προς τον τουρισμό και πιστεύω ότι για το 2017 καταφέραμε το καλύτερο εφικτό.
Όσο αφορά το 2018, η ΕΤΑΠ ως ο κατ’ εξοχήν φορέα τουρισμού της επαρχίας έχει σε εξέλιξη υλοποίηση πλάνου μάρκετινγκ για την επαρχία και ήδη έχει συμμετάσχει σε αρκετές τουριστικές εκθέσεις, εργαστήρια και έχει διεκπεραιώσει αρκετές προωθητικές ενέργειες σε διάφορες χώρες πηγές Τουρισμού. Όπως διαφαίνεται από τις μέχρι σήμερα επαφές, τον προγραμματισμό από αεροπορικές εταιρίες και διοργανωτές ταξιδιών, τα μηνύματα παραμένουν θετικά με μεγάλη πιθανότητα να κινηθούμε ανοδικά σε νέα ρεκόρ. Τα θετικά αποτελέσματα όμως του 2014-2017 και η προοπτική του 2018 θα πρέπει να αποτελέσουν μοχλό αναβάθμισης και δημιουργίας ακόμη καλύτερων εμπειριών για τους επισκέπτες μας. Ποτέ να μην ξεχνάμε ότι μετά από κάθε άνοδο επέρχεται κάθοδος.
Θα έλεγα, λοιπόν, συνοπτικά ότι είναι θετικά μεν τα μηνύματα αλλά να μην επαναπαυόμαστε και να παραμείνουμε σταθεροί στον στόχο αναβάθμισης και εμπλουτισμού των εμπειριών που προσφέρουμε».
-Παράλληλα με την ποσοτική ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος, είναι καλά γνωστό ότι η ΕΤΑΠ εργάζεται τα τελευταία χρόνια και πάνω στο μεγάλο στόχο της εξειδίκευσης του προϊόντος. Είμαστε θεωρείτε κοντά σε κάτι τέτοιο; Πολλοί λένε ότι τα αποτελέσματα είναι ακόμη πενιχρά, πχ στον θρησκευτικό τουρισμό ή τον εξειδικευμένο αθλητικό τουρισμό, δεν υπάρχει ικανοποιητική πρόοδος.
« Η Πάφος εδώ και μια δεκαετία έχει χαράξει πορεία εξειδίκευσης με στόχο πάντοτε την διαφοροποίηση από άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς, την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, τον εμπλουτισμό της τουριστικής εμπειρίας και την περεταίρω ανάπτυξη της προσβασιμότητας από αέρος. Όλα αυτά συμβάλουν έτσι ώστε να μπορέσουμε να κινηθούμε με επιτυχία σε διάφορα τμήματα της αγοράς και να προσελκύσουμε ίσως ποιοτικότερο τουρισμό και τουρισμό σε περιόδους μη αιχμής, δηλαδή από Νοέμβριο ως Απρίλιο.
Έχουν γίνει θα έλεγα άλματα τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα σε ότι αφορά την προσέλκυση αθλητικού τουρισμού και ιδιαίτερα Αθλήματα όπως Γκόλφ, Ποδηλασία, Κολύμβηση, Στίβο, Ποδοσφαιρικές ομάδες και άλλα.
Η Πάφος είναι πολύ κοντά να επιτύχει ακόμη περισσότερο στο τομέα του αθλητισμού. Έχει όλα τα φόντα για ακόμη μια υψηλότερη θέση στους προορισμούς για αθλητές. Μεταξύ άλλων οι ιδανικές καιρικές συνθήκες, ο ήπιος χειμώνας, η καλή σχετικά προσβασιμότητα από αέρος, η ικανοποιητική υποδομή για πολλά αθλήματα, η εξαιρετική ποιότητα αλλά και η ευρεία γκάμα ξενοδοχειακών καταλυμάτων, η πανέμορφη ύπαιθρος αλλά και η παφίτικη φιλοξενία συμβάλουν ώστε να εδραιώνεται όλο και πιο πολύ η επαρχία ως προορισμός για αθλητές υψηλού επιπέδου.
Παρ’ όλα αυτά να μην ξεχνάμε ότι επιβάλλεται όπως αναβαθμιστεί υφιστάμενη υποδομή και να γίνουν προσθήκες με νέες όπου χρειάζεται. Το 2018 θα πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνει σε λειτουργία ολόκληρη την χειμερινή περίοδο το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Γεροσκήπου, είναι απαράδεκτο να κλείνει από το Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο. Όσον αφορά γήπεδα ποδοσφαίρου για προετοιμασία ξένων ομάδων επιβάλλεται όπως προγραμματιστεί δημιουργία και κατασκευή επιπρόσθετων 6-8 βοηθητικών γηπέδων.
Όσο αφορά σε άλλα εξειδικευμένα τμήματα της αγοράς και εκεί η Πάφος καταγράφει αυξήσεις. Επισημαίνω τα Ταξίδια για γαμήλιες τελετές, συνέδρια και ταξίδια κινήτρων, καθώς και ομάδες περιπατητών, λάτρεις της υπαίθρου και της φύσης. Η Πάφος είναι σε ανοδική πορεία και προσηλωμένη τον στρατηγικό της στόχο για να επανέλθει η επαρχία σε ολόχρονη βάση».
-«Ναυαρχίδα» της τουριστικής Πάφου αποτελεί τα τελευταία χρόνια το αεροδρόμιο της επαρχίας, λόγω της συνεχούς επέκτασης της συνδεσιμότητας του με νέους προορισμούς. Θεωρείτε ότι έχουμε πιάσει ταβάνι στον τομέα αυτό ή μπορούμε να επιτύχουμε περαιτέρω ανάπτυξη της συνδεσιμότητας αυτής;
« Η προσβασιμότητα της Πάφου και της Κύπρου είναι το σημαντικότερο κομμάτι για αρκετές οικονομικές δραστηριότητες όπως είναι ο τουρισμός, τομέας ανάπτυξης γης, εξαγωγικό εμπόριο κλπ.
Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που έχουμε συνεργάτη την Hermes Αirports η οποία κατά την άποψη μου είναι πρωτοπόρος στην προσέλκυση, αλλά και στήριξη αεροπορικών εταιριών. Σήμερα έχουμε καταφέρει να συνδεθεί η Πάφος με προορισμούς που ουδέποτε είχε στο παρελθόν. Τα τελευταία πέντε χρόνια η αύξηση της προσβασιμότητας με απευθείας προγραμματισμένες πτήσεις είναι πολύ ικανοποιητική ενώ για εμάς υπάρχει ακόμη αρκετό περιθώριο για ανάπτυξη. Υπάρχει ανάγκη για επέκταση αρκετών καλοκαιρινών δρομολογίων σε ολόχρονη βάση καθώς και έναρξη πτήσεων από άλλες νέες αγορές ή αεροδρόμια.
Συγκεκριμένα υπάρχει ανάγκη για επέκταση των καλοκαιρινών δρομολογίων και τον χειμώνα από Ιρλανδία, Σκανδιναβικές, διάφορα αεροδρόμια της Κεντρικής Ευρώπης, αλλά και έναρξη νέων δρομολογίων από Νορβηγία, Ελβετία, Περιφερειακά αεροδρόμια της Γαλλίας, Αίγυπτο, Λίβανο κτλ. Υπάρχει ανάγκη για επέκταση αρκετών καλοκαιρινών δρομολογίων σε ολόχρονη βάση καθώς και έναρξη πτήσεων από άλλες νέες αγορές ή αεροδρόμια».
-Μιλώντας για την αεροπορική σύνδεση της Πάφου με ξένους προορισμούς, μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε η σύνδεση της με το Αμμάν και μάλιστα τέσσερις φορές την εβδομάδα από την Ryanair. Ήταν μια απόφαση που θα λέγαμε ότι εξέπληξε πολλούς, αφού η Ιορδανία δεν θεωρείται αντίστοιχος τουριστικός εταίρος, όπως ας πούμε το Ισραήλ ή ο Λίβανος για την περιοχή μας.
« Προσωπικά πιστεύω ότι η σύνδεση με την Ιορδανία είναι εξίσου σημαντική όσο και με το Ισραήλ τον Λίβανο και την Αίγυπτο. Επιπρόσθετα δεν θα έπρεπε να εκπλήξει κάποιους αφού το δρομολόγιο Αμμάν-Πάφου τέθηκε από τους φορείς της Πάφου σε προτεραιότητα από το 2015. Τόσο το δρομολόγιο Αιγύπτου καθώς και του Λιβάνου είναι υψηλά στην ατζέντα μας στις συναντήσεις μας με συγκριμένες αεροπορικές εταιρίες, διοργανωτές ταξιδιών και άλλους φορείς. Είμαι βέβαιος ότι είναι θέμα χρόνου να συνδεθεί η Πάφος με τακτικές πτήσεις με τον Λίβανο και την Αίγυπτο.
Με το δρομολόγιο Ιορδανίας – Πάφου ανοίγονται μεγάλες προοπτικές για να εισβάλουμε πιο επιθετικά στις αραβικές χώρες με προοπτική για ανάπτυξη των τομέων του τουρισμού, εμπορίου, επενδύσεων, ακινήτων κ.α».
-Ποιοι προορισμοί, βάσει των στοιχείων που έχετε, αποδεικνύονται οι πιο προσοδοφόροι για την Πάφο, τόσο από πλευράς αριθμού επισκεπτών, όσο και από πλευράς αγοραστικής συμπεριφοράς των τουριστών;
« Εδώ και αρκετά χρόνια οι βασικότερες τουριστικές αγορές της Πάφου είναι η Αγγλική, Ρωσική, Γερμανική, και χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Τα τελευταία όμως χρόνια διαφαίνεται μια καλή στροφή της Πάφου στην προσέλκυση επισκεπτών προερχόμενοι από τις Βόρειες χώρες, την Πολωνία, γειτονικές χώρες όπως Ισραήλ, Λίβανο, ενώ προοπτικές ανοίγονται και από μη παραδοσιακές αγορές όπως η Ελβετία, Ιρλανδία, Βαλτικές και άλλες.
Η Πάφος στοχεύει μέσα από την συνεχή αναβάθμιση των υποδομών, των υπηρεσιών και της προσβασιμότητας να εμπλουτίσει την γκάμα εθνικοτήτων και του προφίλ των επισκεπτών που προσελκύει αλλά και να ισορροπήσει όσο πιο σωστά γίνεται τα ποσοστά επισκεπτών που ταξιδεύουν με πακέτα Αll inclusive σε σχέση με τους μεμονωμένους πελάτες μη all inclusive.
Η Πάφος στοχεύει μέσα από την συνεχή αναβάθμιση των υποδομών, των υπηρεσιών και της προσβασιμότητας να εμπλουτίσει την γκάμα εθνικοτήτων και του προφίλ των επισκεπτών που προσελκύει».
- Αυτό τον χειμώνα καταγράφεται ρεκόρ στις ξενοδοχειακές μονάδες που προχωρούν σε επεκτάσεις και αναβαθμίσεις. Αυτή η κατάσταση βλέπετε να έχει πρακτικό αντίκρισμα στις διεθνείς τουριστικές αγορές ήδη;
« Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εκτελούνται αναβαθμίσεις στις ξενοδοχειακές μονάδες όπως επιβάλλονται και αναβαθμίσεις σε παρεμφερείς υπηρεσίες, όπως εστιατόρια, νυκτερινά κέντρα, καταστήματα κτλ, στην γενική υποδομή του προορισμού και γενικότερα στις διευκολύνσεις και επιμέρους εμπειρίες των επισκεπτών.
Απαντώντας στην ερώτηση σας θα ήθελα να πω με βεβαιότητα ότι οι αναβαθμίσεις των ξενοδοχειακών μονάδων έχουν άμεσο αντίκτυπο στις τουριστικές αγορές και στέλνουν το μήνυμα ότι η βιομηχανία εκσυγχρονίζεται, αναβαθμίζεται και νοιάζεται για τις συνεχείς εναλλασσόμενες ανάγκες των επισκεπτών. Οι προσθήκες κλινών, είτε υπηρεσιών σε τουριστικά συγκροτήματα καταστούν τις μονάδες πιο ανταγωνιστικές, με αποτέλεσμα πολλές φορές να γίνονται και πιο ελκυστικές στον διεθνή χώρο με άμεσο αντίκτυπο στην προσέλκυση και αύξηση επισκεπτών.
Ως προορισμός είμαστε σε καλή τροχιά γενικής αναβάθμισης αλλά ακόμη χρειάζονται πολλά».
-Μέγα ζητούμενο για πολλούς, κ. Χατζηγεωργίου, είναι η επίτευξη του στόχου της επαναφοράς της Πάφου ως ολόχρονου τουριστικού προορισμού. Πολύ βρισκόμαστε στο θέμα αυτό;
« Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής να αναφέρω ότι τόσο η πολιτεία, οι τοπικοί φορείς όσο και ο ιδιωτικός τομέας συμμερίζονται την κοινή ανάγκη και τον στρατηγικό στόχο για επαναφορά της Κύπρου γενικότερα και της Πάφου ειδικότερα σε λειτουργία ολόχρονα.
Όσο αφορά στην Πάφο θα έλεγα ότι οι τρείς τελευταίες χειμερινές περίοδοι από το 2014 μέχρι και την τρέχουσα περίοδο 2017-2018 είναι κομβικοί σταθμοί στην προσπάθεια επαναφοράς του προορισμού σε ολόχρονη βάση. Στις εν λόγω περιόδους έχει παρατηρηθεί ότι οι 10,000 κλίνες περίπου που παραμένουν σε λειτουργία ολόχρονα στην Πάφο καταγράφουν ικανοποιητικές πληρότητες σε κατά σειρά ετών.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του κράτους. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ότι η σύγκριση στις αφίξεις επισκεπτών Κύπρου κατά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο από το έτος 2014 μέχρι 2017 όπου καταγράφεται αύξηση και ανάκτηση περίπου 230,000 επισκεπτών ποσοστό αύξησης πέραν των 55% συνολικά.
Οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε για την επόμενη χειμερινή περίοδο 2018-2019 είναι ότι περισσότερες μονάδες αναμένονται να παραμείνουν σε λειτουργία ολόχρονα και αν αυτό συνοδευτεί με ενισχυμένα χειμερινά προγράμματα από διοργανωτές ταξιδιών και αυξημένη αεροπορική σύνδεση τότε θα κοντέψουμε ακόμη πιο πολύ τον στρατηγικό μας στόχο».
-Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να δούμε ένα ζήτημα το οποίο αποτελεί το νούμερο ένα ζήτημα που θέτουν οι παφίτες ταξιδιώτες τα τελευταία χρόνια: Πρόκειται για την σύνδεση της Πάφου με την Αθήνα. Ενόχλησε πολύ κόσμο η αιφνίδια διακοπή των δρομολογίων της Ryanair, λόγω και του πολύ χαμηλού ναύλου που προσέφερε. Γιατί τελικά συνέβη αυτό; Υπάρχει στα σκαριά κάτι περαιτέρω από την σύνδεση μέσω της Cobalt τρεις φορές την εβδομάδα;
« Τόσο η ΕΤΑΠ, οι φορείς που την περιβάλουν όσο και ο ΚΟΤ και η Ηermes στοχεύουν στην περεταίρω σύνδεση της Κύπρου με αρκετές χώρες που θεωρούμε ότι υπάρχει επιχειρηματική και τουριστική ευκαιρία. Όσον αφορά στην διακοπή του δρομολογίου Αθήνα-Πάφος από την Ryanair πιστεύω ότι η εν λόγο εταιρία προτίμησε να χρησιμοποιήσει την επένδυση της, δηλαδή το αεροσκάφος, σε κάποιο άλλο δρομολόγιο που ίσως είναι πιο κερδοφόρο. Μπορεί μεν οι πληρότητες (load factors) να ήταν σχετικά ικανοποιητικές, αλλά ίσως να μην ήταν και τόσο προσοδοφόρο το συγκεκριμένο δρομολόγιο.
Παρόλα αυτά θα πρέπει σε γενικές γραμμές να είμαστε ευχαριστημένοι αφού σε σύντομο χρονικό διάστημα το δρομολόγιο καλύφθηκε και εξυπηρετείται πολύ ικανοποιητικά από την Cobalt, προσφέροντας μάλιστα και πολύ ανταγωνιστικά ναύλα. Όσο αφορά την πιθανή πύκνωση των δρομολογίων της Cobalt από Αθήνα-Πάφο θεωρώ ότι αυτό είναι ζήτημα που θα εξετάσει η αεροπορική εταιρεία λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παραμέτρους».