Πάφος: Η «γεωγραφία» του τουρισμού της πανδημίας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
24 Αυγούστου 2020Πληρότητες που στις πλείστες περιπτώσεις θύμιζαν «κανονικότητα», δηλαδή την προ πανδημίας εποχή, έζησαν τις μέρες του δεκαπενταύγουστου οι ξενοδοχειακές μονάδες της Πάφου που επαναλειτουργούν μετά την καραντίνα. Ωστόσο η απαισιοδοξία για τη συνέχεια είναι διάχυτη, αφού οι διακοπές των Κυπρίων τελειώνουν και οι επιδημιολογικές εξελίξεις στον διεθνή χώρο καθιστούν πλέον βέβαιο ότι η ανάκαμψη του τουρισμού δεν θα έρθει πριν το επόμενο καλοκαίρι.
Η κατάσταση στην Πάφο όσον αφορά στον τουριστικό τομέα χαρακτηρίζεται ως «κινούμενη άμμος» από ξενοδόχους και ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα πατήσεις προσωρινά σε στέρεο έδαφος και πότε το επόμενο σου βήμα θα σε παρασύρει στην άβυσσο, λένε χαρακτηριστικά.
Το φιλί της ζωής δόθηκε τις μέρες του δεκαπενταύγουστου. Η γιορτινή περίοδος των Κυπρίων ήταν μια βαθιά ανάσα για την ξενοδοχειακή και ευρύτερα τουριστική βιομηχανία της επαρχίας.
« Δεδομένων των καλών προσφορών όλων των μονάδων, τόνισε το μέλος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Μάριος Βασιλείου, « αλλά και της επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης σε Ελλάδα και άλλους δημοφιλείς για τους Κύπριους προορισμούς, πολλοί συμπατριώτες μας επέλεξαν τελικά τις ολιγοήμερες διακοπές να τις περάσουν στην Πάφο, πράγμα που συνέτεινε στο να διαμορφωθεί μετά από πολλούς μήνες ένα σκηνικό που έλειψε από τα ξενοδοχεία.
Γνωρίζουμε όμως, δυστυχώς, ότι το σκηνικό αυτό έχει ημερομηνία λήξης από την εβδομάδα αυτή. Η επιστροφή της πλειοψηφίας των πολιτών στις εργασίες τους θα σημάνει και την επιστροφή των ξενοδοχείων της Πάφου στα μονοψήφια νούμερα πληροτήτων και θα αναμένουμε τα σαββατοκύριακα για να κινηθούμε στοιχειωδώς».
Η κατάσταση για το υπόλοιπο της περιόδου, επεσήμανε, θα είναι ακόμη χειρότερη από όσο μέχρι τώρα, αφού πλέον δεν αναμένεται να ανοίξει καμία αγορά που ενδιαφέρει την Κύπρο λόγω του νέου κύματος της πανδημίας.
Οι εκτιμήσεις των ξενοδόχων επιβεβαιώνονται από την κατάσταση στο αεροδρόμιο Πάφου. Ενώ στο αεροδρόμιο κάνουν πλέον πολύ έντονη την παρουσία τους καθημερινά βρετανικές αεροπορικές εταιρείες, τα εν λόγω αεροσκάφη εξυπηρετούν ακόμη άλλες ανάγκες από τις τουριστικές. Σύμφωνα με αρμόδιους των αντιπροσώπων εταιρειών, τα βρετανικά αεροπλάνα φθάνουν στο αεροδρόμιο Πάφου με ελάχιστες πληρότητες οι οποίες έχουν σχέση είτε με επαναπατρισθέντες Κύπριους, είτε με Βρετανούς ειδικών κατηγοριών που έχουν άδεια να έρθουν στην Κύπρο, είτε για εργασία, πχ, είτε ως ιδιοκτήτες κατοικίας στο νησί.
Επί της ουσίας, αναφέρει ο κ. Βασιλείου, στην Πάφο καταφθάνουν όλους αυτούς τους μήνες της πανδημίας μόνο μεμονωμένες πτήσεις από Ολλανδία, Γερμανία και από χώρες που εξυπηρετεί η Ryanair, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία, από τις οποίες ωστόσο δεν προέρχονται τόσο τουρίστες για την ξενοδοχειακή βιομηχανία, όσο εργατικό δυναμικό ή συγγενείς κατοίκων Κύπρου.
«Κερδισμένη», αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο αδόκιμος όρος, μέσα στην κρίση, είναι η περιοχή Χρυσοχούς. Κάτι που είχε προβλέψει ο Δήμαρχος Πόλης, Γιώτης Παπαχριστοφή, που υποστήριξε ότι η περιοχή θα είναι πολύ ωφελημένη τουριστικά μετά την επανεκκίνηση του τουρισμού λόγω του κορωνοιού.
Μεγάλος αριθμός Κυπρίων εκδρομέων προτιμά αυτό το καλοκαίρι το διαμέρισμα Χρυσοχούς για τις θερινές του διακοπές, εκτιμώντας ότι η μεγάλη απόσταση του από τα αστικά κέντρα, η απουσία έντονης νυχτερινής ζωής και μεγάλων εστιών συγκέντρωσης πολιτών, αλλά και η τεράστια ακτογραμμή του που παρέχει την ευχέρεια για τήρηση και με το παραπάνω των αποστάσεων που συστήνουν οι επιδημιολόγοι, καθιστούν την περιοχή πολύ πιο ασφαλή από άλλες πολυσύχναστες περιοχές.
Ο κ. Παπαχριστοφή, δήλωσε στο PafosNet ότι το διαμέρισμα Χρυσοχούς φιλοξενεί την περίοδο αυτή αρκετούς επισκέπτες από την Κύπρο κυρίως.
« Τις επόμενες ημέρες της καλοκαιρινής περιόδου, η αύξηση αυτή εκτιμούμε ότι θα συνεχισθεί», τόνισε, « ενώ οφέλη για την Πόλη Χρυσοχούς θεωρούμε ότι θα έχουμε και το φθινόπωρο, αφού οι συμπατριώτες μας διαχρονικά έρχονται για τις διακοπές τους εδώ και τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο».
Στην περιοχή Χρυσοχούς, τόνισε ο Δήμαρχος Πόλης, επαναλειτουργούν κανονικά τα λιγοστά ξενοδοχεία και τα κέντρα αναψυχής, καταβάλλοντας εντατικές και συνεχείς προσπάθειες διατήρησης της καλής υγειονομικής εικόνας στην περιοχή, με την τήρηση όλων των πρωτοκόλλων για την δημόσια υγεία.
«Χαμένη» της υπόθεσης είναι η Πέγεια, αφού από το ένα και πλέον εκατομμύριο των εσόδων από την χρήση των υπηρεσιών στην φημισμένη παραλία του Κόλπου των Κοραλλίων κάθε χρόνο, ο Δήμος Πέγειας θα έχει φέτος έσοδα μόλις 300 χιλιάδων ευρώ λόγω της πανδημίας.
Μιλώντας στο PafosNet ο Δήμαρχος Πέγειας, Μαρίνος Λάμπρου, κάνει λόγο για δραματική μείωση των εσόδων φέτος, παρατηρώντας ωστόσο ότι πρώτιστη σημασία έχει η δημόσια υγεία.
« Η φετινή χρονιά είναι από τις χειρότερες χρονιές λόγω της μειωμένης κίνησης επισκεπτών από το εξωτερικό εξαιτίας του κορωνοιού», είπε. « Η μείωση αυτή έχει πρωτίστως αρνητικό αντίκτυπο για μας στην κίνηση του φημισμένου Κόλπου των Κοραλλίων. Σε αυτά τα πλαίσια, αρκεί να πούμε ότι οι εισπράξεις φέτος θα περιορισθούν στις 300 χιλιάδες ευρώ τη στιγμή που τα προηγούμενα χρόνια υπερέβαιναν κατά πολύ το ένα εκατομμύριο ευρώ από την ενοικίαση κρεβατιών, ομπρελών και τη διαχείριση των δύο περιπτέρων».
Πέραν του Κόλπου των Κοραλλίων ο Μαρίνος Λάμπρου επισημαίνει ότι η φετινή σεζόν βρίσκεται όλες οι επαύλεις στον Δήμο Πέγειας να είναι κλειστές, γεγονός που αυξάνει την οικονομική «αιμορραγία» για την τοπική οικονομία και τα δημοτικά ταμεία.
Θετικά αποτελέσματα, τηρουμένων των αναλογιών, εκτιμάται ότι έχει η καμπάνια της τουριστικής βιομηχανίας της Πάφου με στόχευση τον εγχώριο τουρισμό, μετά και τις αρνητικές εξελίξεις που επέφερε η πανδημία. Αν και η μεγάλη κίνηση παρατηρείται τα σαββατοκύριακα, επισημαίνουν αρμόδιοι, εντούτοις και τις καθημερινές παρατηρείται πλέον εντός Αυγούστου μια σχετική αύξηση της κίνησης εγχώριου τουρισμού.
Η αναγκαστική αυτή εξέλιξη δεν ήρθε ωστόσο «ουρανοκατέβατη», όπως παρατηρεί ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου και της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, Γιώργος Μάης, αφού σχετική εκστρατεία είχε ήδη καθιερωθεί και τα προηγούμενα χρόνια με στόχο την καθιέρωση της Πάφου στις πρώτες προτιμήσεις των κατοίκων της Κύπρου για εσωτερικό τουρισμό.
« Τα αποτελέσματα εκείνης της προσπάθειας ήταν ήδη θετικά, ανέφερε, « ενώ η αναγκαστική επικέντρωση στον εγχώριο τουρισμό μετά την πανδημία και το κλείσιμο των συνόρων έχει βελτιώσει τα αποτελέσματα, όπως φαίνεται και από την κίνηση των ξενοδοχειακών μονάδων τις μέρες αυτές της επαναλειτουργίας τους, που συντηρούνται έστω και οριακά χάρη στους εγχώριους εκδρομείς».
Η συνολική κίνηση εγχώριου τουρισμού δεν είναι εις θέση να καλύψει έστω και υποτυπωδώς το τεράστιο κενό που δημιουργεί φέτος η πανδημία στο τουριστικό προιόν της Πάφου, παρατήρησε ο Γιώργος Μάης, ωστόσο η μικρή αυτή αύξηση των ντόπιων επισκεπτών συντείνει στο να κρατηθούν στη ζωή αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου που επαναδραστηριοποιήθηκαν.