Πάφος: Ένας άλλου τύπου τουρισμός, σώζει την ύπαιθρο της
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
26 Απριλίου 2021Κάτι αλλάζει τον τελευταίο χρόνο, όσο και αν η πανδημία φέρνει και σε αυτό τον τομέα καθυστερήσεις και επανασχεδιασμούς, στον τομέα της ανάδειξης της υπαίθρου της Πάφου. Κράτος, δια του Υφυπουργείου Τουρισμού, Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, οικονομικοί και εμπορικοί φορείς της επαρχίας και οι ίδιες οι κοινότητες, εναρμονίζονται σε μια νέα προσπάθεια για την διάσωση μέσω της τουριστικής ανάδειξης και αξιοποίησης της υπαίθρου της Πάφου. Η βάση της νέας στρατηγικής, είναι η ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού που να μπορούν να εφαρμοσθούν στην πανέμορφη και γραφική ύπαιθρο της Πάφου, χωρίς να ακολουθείται το μοντέλο της μαζικής έλευσης επισκεπτών που επικρατεί μέχρι σήμερα στον κυπριακό τουρισμό.
Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Υφυπουργού Τουρισμού για την ετοιμασία του σχεδίου επιχορήγησης για τις κοινότητες και την πρόσφατη έγκριση του από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η υλοποίηση τέτοιων δράσεων στις κοινότητες αναμφίβολα θα συμβάλει στην αναβάθμιση των τοπικών υποδομών και των εμπειριών για τους επισκέπτες και κατ’ επέκταση την αύξηση της επισκεψιμότητας από ντόπιους και ξένους, επεσήμανε η ΕΤΑΠ, δια του προέδρου της, Γιώργου Μάη.
« Η άμεση αναγκαιότητα να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα, η εγκατάλειψη και ο μαρασμός της υπαίθρου μέσα από μια ολιστική και συγκροτημένη πολιτική παραμένει και εδώ θα πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες όλων», αναφέρει. « Η δημιουργία προϋποθέσεων αντιμετώπισης της αστυφιλίας και επιστροφής νέων ανθρώπων στην ύπαιθρο είναι βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων αυτών. Πρέπει να δημιουργηθούν νέες και να αναβαθμιστούν βασικές υφιστάμενες υποδομές, όπως σύγχρονο οδικό δίκτυο και συγκοινωνίες, εκπαιδευτήρια, νοσοκομεία, υπηρεσίες, να παραχωρηθούν γενναιόδωρα κίνητρα για επαγγελματική αποκατάσταση, να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις στην ύπαιθρο, να δοθούν κίνητρα για στέγαση και παραμονή στα χωριά, να γίνουν άμεσες βραχυπρόθεσμες αποτελεσματικές παρεμβάσεις οι οποίες θα προσδώσουν προοπτική για βιώσιμη ανάπτυξη».
Ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, χαρακτήρισε την τουριστική ανάπτυξη των αγροτικών ορεινών περιοχών πολύ σημαντική, επισημαίνοντας ότι η τουριστική ανάπτυξη τους θα συντείνει στην παραμονή των ανθρώπων στις κοινότητες καταγωγής τους.
« Οι κοινότητες μπορούν να αξιοποιήσουν κίνητρα και κονδύλια προς την κατεύθυνση αυτή», τόνισε. « Κάποια από τα σχέδια προβλέπουν την αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών και κάποια τη δημιουργία νέων υποδομών που θα διευκολύνουν τουρίστες περισσότερων εθνικοτήτων να επισκέπτονται την ύπαιθρο και τα χωριά».
Ο πρόεδρος του ΕΒΕ και της ΕΤΑΠ Πάφου Γιώργος Μάης που συνόδευσε τους αξιωματούχους κατά την τελευταία περιοδεία τους στην ύπαιθρο της Πάφου, τόνισε ότι με τον στόχο ανάπτυξης της υπαίθρου θα έχουν οι τοπικές αρχές και οι εμπλεκόμενοι φορείς την δυνατότητα να προσφέρουν αυθεντικές εμπειρίες στους επισκέπτες που εν πολλοίς απουσιάζουν σήμερα από το τουριστικό μας προϊόν. Επεσήμανε ιδιαίτερα ότι ο σχεδιασμός αυτός θα έχει αποτέλεσμα μόνο αν οι κοινότητες καταστούν βιώσιμες.
Ο νέος σχεδιασμός για προώθηση των μικρών και ορεινών κοινοτήτων της Πάφου ως τουριστικών προορισμών, εξαγγέλθηκε επισήμως κατά την επίσκεψη του Υφυπουργού Τουρισμού στα διαμερίσματα Χρυσοχούς και Τηλλυρίας, το περασμένο καλοκαίρι, όπου εξήγγειλε οικονομική ενίσχυση από το 2021, καθώς και εκπόνηση μελέτης για την τουριστική ανάδειξη των περιοχών αυτών στα πλαίσια της βελτίωσης και εξειδίκευσης του τουριστικού μας προιόντος.
Στην περιοδεία μετείχαν επίσης ο πρόεδρος του ΕΒΕ και της ΕΤΑΠ Πάφου, Γιώργος Μάης, ο Διευθυντής της, Νάσος Χατζηγεωργίου, καθώς και στελέχη της Ένωσης Κοινοτήτων Πάφου και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάφου Αφροδίτη.
Οι τουριστικοί αρμόδιοι της επαρχίας Πάφου τόνισαν στους Σάββα Περδίο και Κώστα Χαμπιαούρη ότι αποδίδουν ιδιαίτερη έμφαση και σημασία στην ύπαιθρο και έκρουσαν ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την εγκατάλειψη και τον μαρασμό της υπαίθρου όλων ανεξαιρέτως των επαρχιών, γεγονός που αφαιρεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο και μειώνει την ελκυστικότητα του τουριστικού μας προορισμού.
Για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αντιμετώπισης της αστυφιλίας και επιστροφής νέων ανθρώπων στην ύπαιθρο, επεσήμανε ο κ. Μάης, χρειάζεται να δημιουργηθούν νέες και να αναβαθμιστούν βασικές υφιστάμενες υποδομές, να παραχωρηθούν γενναιόδωρα κίνητρα για επαγγελματική αποκατάσταση, να ενθαρρυνθούν και να στηριχτούν οι επενδύσεις στην ύπαιθρο, να δοθούν κίνητρα για στέγαση και παραμονή στα χωριά, να γίνουν άμεσα βραχυπρόθεσμες αποτελεσματικές παρεμβάσεις οι οποίες θα προσδώσουν προοπτική για δημιουργία συνθηκών κανονικής διαβίωσης και παράλληλα να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.
Μια «κατηγορία» από μόνη της είναι η περιοχή του Ακάμα, όπου τα προβλήματα των κοινοτήτων δεν αφορούν απλώς σε ερήμωση και έλλειψη προβολής. Με τις διαδικασίες για την δημιουργία του Εθνικού Δασικού Πάρκου να είναι ακόμη υπό εξέλιξη και με τις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα όλο να αναμένονται και όλο να μην επισημοποιούνται, ένας διαφορετικός αέρας πνέει τους τελευταίους μήνες στις κοινότητες της χερσονήσου. Με τη σύσταση ενός κοινού συντονιστικού φορέα και με δράσεις σε διάφορα επίπεδα, τα χωριά του Ακάμα αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να προωθήσουν από μόνα την ανάδειξη της μοναδικής καλλονής του τοπίου και των πολλών πλεονεκτημάτων που έχουν για τους επισκέπτες, αλλά και να θέτουν επί τάπητος τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Τόσο μέσω του συντονιστικού αυτού οργάνου, όσο και κατά μόνας, οι κοινότητες της περιοχής προχωρούν το τελευταίο διάστημα σε έργα ανάδειξης τους, κυρίως όσον αφορά στην περιβαλλοντική μοναδικότητα τους. Εκμεταλλευόμενες ευρωπαικά προγράμματα, αλλά και την ενίσχυση ιδρυμάτων της Κύπρου με περιβαλλοντικούς προσανατολισμούς, όπως η Terra Cypria, το Ίδρυμα Φωτιάδη, αλλά και την προηγούμενη διετία ο Οργανισμός «Πάφος 2017» κατά την λειτουργία της Πάφου ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, η χερσόνησος του Ακάμα είναι εσχάτως στο προσκήνιο της δημοσιότητας με κάθε ευκαιρία.
Οι κοινότητες της χερσονήσου επικεντρώθηκαν από το περασμένο καλοκαίρι σε μια δράση που στόχο είχε την άμεση και εύληπτη λήψη των μηνυμάτων τους από τις χιλιάδες των επισκεπτών του Ακάμα. Με απόφαση τους, ανάρτησαν σε κεντρικά σημεία των κοινοτήτων και άλλων πολυσύχναστων χώρων, πανό και πινακίδες που δημοσιοποιούν την αγανάκτησή τους για τα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι εδώ και μία 30ετία.
Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος των προσπαθειών της «Κοινοτικής Δράσης Ακάμα» για ανατροπή της φθίνουσας πορείας που ακολουθούν οι κοινότητες εδώ και πολλά χρόνια και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των κατοίκων της περιοχής ως ισότιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Ακάμας, 30 χρόνια εγκλωβισμένοι σε κούφιες υποσχέσεις» και «Ακάμας, 30 χρόνια εμπαιγμού, οι κοινότητες φυτοζωούν» είναι μερικά από τα μηνύματα της διαμαρτυρίας, τα οποία συνοψίζουν το σημαντικότερο πρόβλημα που σύμφωνα με την Κοινοτική Δράση Ακάμα έχει καταδικάσει τις κοινότητες σε μαρασμό.
Το υπό εκπόνηση Τοπικό Σχέδιο, είναι, σύμφωνα με την ΚΔΑ, το μόνο μέσο που μπορεί πραγματικά να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τον ντόπιο πληθυσμό, γι’ αυτό και η πρωτοβουλία διεκδικεί την περίληψη σε αυτό ειδικών προνοιών που θα επιτρέπουν την ήπια ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη που θα σέβεται τη φυσική ομορφιά της περιοχής αλλά και τον άνθρωπο.