Πάφος: Χριστούγεννα... αμηχανίας εξαιτίας της αιφνίδιας επιδείνωσης των δεδομένων
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
20 Δεκεμβρίου 2021Η εικόνα για την Πάφο δεν είναι και η καλύτερη για την εορταστική περίοδο. Τα ξενοδοχεία που παρέμειναν ανοικτά, ευελπιστούσαν σε μια έστω υποφερτή ροή κρατήσεων από το εξωτερικό, είναι όμως εμφανείς οι επιπτώσεις της νέας παραλλαγής Omicron του κορωνοϊού στην εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη, η οποία εμφανίζεται μειωμένη, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο και συνεχίζει να υποχωρεί ραγδαίως, εξανεμίζοντας οποιεσδήποτε ελπίδες για την περίοδο των εορτών.
Αυτό επισημαίνει μιλώντας σήμερα στο PafosNet το μέλος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Μάριος Βασιλείου, τονίζοντας ότι η ζοφερή κατάσταση των ημερών εντείνεται από το γεγονός ότι και η ντόπια αγορά σήμερα είναι υπό το καθεστώς της έξαρσης των κρουσμάτων και κυρίως των περαιτέρω αυστηρών μέτρων που επηρέαζουν άμεσα την αποφαση των συμπατριωτών μας να επιλέξουν την Πάφο για τις μέρες των εορτών.
Αναφερόμενος στην εικόνα της τουριστικής Πάφου, παραμονές της μεγάλης γιορτής, ο κ. Βασιλείου τονίζει ότι στην Πάφο λειτουργεί σήμερα περίπου το 20% των ξενοδοχείων της επαρχίας, κυρίως μεγάλες μονάδες στην τουριστική περιοχή των Δήμων Πάφου και Γεροσκήπου.
« Η πληρότητα των μονάδων είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο με την προοπτική ανάκαμψης των κρατήσεων, τουλάχιστον για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες, να είναι δυστυχώς σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα», αναφέρει. « Και είναι κρίμα, αφού μόλις λίγους μήνες πριν, φαίνονταν τα πράγματα να βελτιώνονταν. Παρά την επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών όμως, οι απαιτήσεις τεστ Covid, τα πρωτόκολλα καραντίνας, οι αυξήσεις των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων και η περίπλοκη γραφειοκρατία έχουν δημιουργήσει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια βιομηχανία τουρισμού.
Έστω και με αυτά τα δεδομένα ωστόσο, καταφέραμε μετά τον Ιούλιο να καλύψουμε το 50% του τι είχαμε το 2019 από πλεράς πληροτήτων, όσο αφορά την οικονομική κατάσταση, αν δεν υπήρχε η κρατική στήριξη είναι βέβαιο ότι πολλά ξενοδοχεία είτε θα έκαναν τεράστιες ζημιές, είτε δεν θα λειτουργούσαν καθόλου.
Σήμερα, παραμονές των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η εικόνα για την Πάφο δεν είναι και η καλύτερη. Ας ελπίσουμε ότι έστω και την υστάτη να δούμε μια σχετική ροη κρατήσεων από κύπριους επισκέπτες».
Το μεγάλο στοίχημα για την ξενοδοχειακή και ευρύτερα την τουριστική βιομηχανία στο σύνολο της, εξηγεί ο Μάριος Βασιλείου, είναι τί θα γίνει το 2022:
« Η τουριστική κίνηση που είδαμε μετά τον Ιούλιο και η οποία συνέχισε σε καλά επίπεδα μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου, όσο και οι υφιστάμενες κρατήσεις για το 2022, μας επέτρεψαν να πιστέψουμε ότι το 2022 θα ήταν μια καλή χρονιά, τολμώντας να θεωρήσουμε ότι θα ξεπερνούσε το 75% του 2019.
Αυτό όμως ανατράπηκε με την απότομη έξαρση των κρουσμάτων στην Ευρώπη, αλλά και την επιβολή νέων αυστηρών μέτρων στις αερομεταφορές που ουσιαστικά «ακυρώνουν» τον όποιο προγραμματισμό για διακοπές το 2022. Πρέπει να έχουμε υπομονή, να δούμε πως θα εξελιχτεί η πανδημία τους επόμενους μήνες και αναλόγως θα πρέπει να δράσουμε. Αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουμε είναι ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει, ότι η τουριστική βιομηχανία σήμερα είναι σε πολύ δύσκολη θέση και ότι η στήριξη του κράτους πρέπει να συνεχίσει αν χρειαστεί από εκεί που τερματίστηκε τον Οκτώβριο του 2021.
Δυστυχώς ο κορονοίος δεν λειτουργεί με πολιτικές αποφάσεις και ευχολόγια, αλλά με επιδημιολογικά δεδομένα που μας ανατρέπουν τον οποιοδήποτε σχεδιασμό».
Την διετία αυτή της πανδημίας, ακούμε κατά κόρον διακηρύξεις αρμοδίων ότι θα χρησιμοποιηθεί η μεταβατική αυτή περίοδος για την επεξάρτηση μας από την Βρετανία και δευτερευόντως τη Ρωσία, καθώς και ότι θα προωθηθεί ένα νέο μοντέλο τουρισμού, έξω από το παραδοσιακό.
Ερωτηθείς ο κ. Βασιλείου αν επί της ουσίας έγινε κάτι στους τομείς αυτούς, εξηγεί ότι η προσπάθεια αφορά σε απεξάρτηση από τους μεγάλους tour operators, όχι από τις αγορές.
Το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αφίξεων στην Κύπρο είναι εκτός ΕΕ λέει πολλά για το τι δεν έχουμε καταφέρει να πετύχουμε εδώ και πολλά χρόνια, τονίζει. Σημαντικό για την Πάφο είναι η επέκταση του αεροδρομίου και ο πολλαπλασιασμός των πτήσεων, όπως επίσης και η αναβάθμιση της Πάφου ως προορισμός ποιότητας, αναφέρει.
« Ένα παράδειγμα είναι η Γαλλία, μια χώρα 67 εκατομμυρίων για την περίπτωση της οποίας θα έπρεπε να υπάρχουν πτήσεις από όλες τις μεγάλες πόλεις και όχι μόνο από το Παρίσι και την Μασσαλία», τονίζει. « Αυτό ισχύει για την υπόλοιπη ΕΕ, κάτι που πετύχαμε με την Πολωνία και σήμερα βλέπουμε πολύ καλά αποτελέσματα».
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι από πλευράς ξενοδόχων έχει περάσει και δεύτερη τουριστική περίοδος σε κλίμα κρίσης, το μέλος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου παρατηρεί ότι το σίγουρο είναι ότι έχουμε κάνει βήματα πίσω, τόσο από άποψη οικονομικής απόδοσης και ευρωστίας, όσο και από πλευράς υπηρεσιών και ποιότητας.
« Δύο χρονιές με μειώσεις 75% και 50% στην τουριστική δραστηριότητα, τα κυπριακά ξενοδοχεία και ο κυπριακός τουρισμός, χρειάζονται στήριξη», τονίζει. « Τίποτα δεν μπορεί να είναι ίδιο από δω και πέρα, ούτε η φιλοξενία ούτε η η ένταση του ανταγωνισμού. Όσοι παραμείνουν στάσιμοι, θα υποβαθμιστούν, τα ξενοδοχεία επιβάλλεται να αναβαθμιστούν κτιριακά, στο περιεχόμενο τους, στην ποιότητα τους, στις υπηρεσίες τους, στην τεχνολογία, στο μάρκετινγκ, στις σύγχρονες απαιτήσεις των φιλοξενουμένων, στα θέματα διαχείρισης του λειτουργικού κόστους.
Κι αυτό σημαίνει πως όποιος έχει καταφέρει να δει πιο μακριά και έχει προσαρμόσει κατάλληλα τη στρατηγική του, θα έχει ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι όσων μείνουν πίσω. Το ίδιο ισχύει γενικά με τις υποδομές της χώρας, η μη υλοποίηση ή η αναβλητικότητα κατασκευής δημόσιων υποδομών που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το τουριστικό προϊόν, θα στοιχίσει μακροπρόθεσμα στην εικόνα της Πάφου και κατά επέκταση της Κύπρου στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή κατάταξη ως δημοφιλούς και βιώσιμου προορισμού ποιότητας».
Όσον αφορά τέλος στις εκτιμήσεις παραγόντων του τουρισμού ότι η ξενοδοχειακή βιομηχανία μετά την πανδημία θα έχει ελάχιστη σχέση ως προς την συμπεριφορά του επισκέπτη, δηλαδή θα πρέπει να ξεχάσουμε τις κρατήσεις μήνες πριν και την δεδομένη και προβλέψιμη στάση του τουρίστα, ο Μάριος Βασιλείου τις υιοθετεί πλήρως:
« Αυτό που λέτε είναι δεδομένο, η διάρκεια και η διαχείριση της επιδημίας έχουν κάνει ορισμένους ταξιδιώτες να επιλέξουν παρατεταμένη διαμονή ή τους ανάγκασε να περιορίσουν τη συχνότητα των ταξιδιών τους και να αυξήσουν τον χρόνο των διακοπών τους, σε σύγκριση με το διάστημα πριν την πανδημία. Επίσης πολλοί ταξιδιώτες επιλέγουν διακοπές σε κοντινούς προορισμούς, εγχώριους η μη, για επιδημιολογικούς ή οικονομικούς λόγους.
Οι χώρες που θα πετυχαίνουν καλή επιδημιολογική εικόνα χωρίς αυστηρούς περιορισμούς και μέτρα θα βρεθούν το 2022 με σημαντικό πλεονέκτημα, αφού οι ταξιδιώτες θα επιλέγουν τις διακοπές τους πολύ πιο κοντά στην περίοδο που θα ταξιδεύσουν και ανάλογα με τα δεδομένα που έχω αναφέρει».