Μεγάλη συνέντευξη του προέδρου της Σχολικής Εφορείας Πάφου στο PafosNet: Θα πάμε καλά φέτος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
18 Σεπτεμβρίου 2019Το θέμα της ανέγερσης του νέου γυμνασίου στο κέντρο της Πάφου, αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα θέμα για τους φορείς της εκπαίδευσης της πόλης την σχολική χρονιά που άρχισε εδώ και μια εβδομάδα. Μέσα στα υπόλοιπα προβλήματα και ελλείψεις που, φυσιολογικά, ανακύπτουν κάθε χρόνο τις μέρες αυτές, ειδικά η σχολική σεζόν που διανύουμε ήδη θεωρείται από τους φορείς της Πάφου ως κομβική για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος της έλλειψης ενός εκπαιδευτηρίου Μέσης στην καρδιά της πόλης.
Μιλώντας σήμερα στο PafosNet, ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Πάφου, Μιχάλης Χαραλάμπους, επεσήμανε ότι το πρόβλημα αυτό πρέπει να επιλυθεί άμεσα πλέον, για αυτό και από πλευράς Δημάρχου Πάφου προτάθηκε η εκμίσθωση ενός διατηρητέου στην περιοχή του κέντρου της πόλης, προκειμένου εκεί να μεταφερθεί το νέο νηπιαγωγείο, στον δικό του χώρο να γίνει το νέο Ζ’ Δημοτικό Σχολείο και στον χώρο του Ζ’ Δημοτικού, με τις επεκτάσεις που θα γίνουν στο χώρο του γηπέδου του, να δημιουργηθεί επιτέλους το νέο Νικολαίδειο Γυμνάσιο Πάφου.
« Η επιμονή των ανθρώπων της Σχολικής Εφορείας κυρίως, ότι μόνο αυτή η εξέλιξη θα έδινε λύση στο χρόνιο πρόβλημα της απουσίας ενός γυμνασίου από το κέντρο της Πάφου», τόνισε, « τελικά έφερε αποτέλεσμα. Και πρέπει να πιστώσουμε για την θετική αυτή εξέλιξη και τον Υπουργό Παιδείας και τον Δήμαρχο Πάφου.
Θέσαμε ήδη τα χρονοδιαγράμματα, βάσει των οποίων με τη νέα σχολική χρονιά, δηλαδή το 2021, θα είναι έτοιμο το νέο νηπιαγωγείο στο διατηρητέο που εκμισθώνεται επί της λεωφόρου Νικολάου Νικολαίδη, ενώ παράλληλα θα αρχίσουν τα έργα για τη μεταφορά του Ζ’ Δημοτικού στο χώρο του υφιστάμενου νηπιαγωγείου και ακολούθως θα αρχίσουν οι εργασίες για τις επεκτάσεις και διαμορφώσεις στο νυν Ζ’ Δημοτικό, ώστε να επανέλθει επιτέλους το Νικολαίδειο Γυμνάσιο στο κέντρο της πόλης».
Ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Πάφου επεσήμανε ότι οι διευθετήσεις που συμφωνήθηκαν τελικά, μετά από χρόνια διχογνωμιών και διαφορετικών εκτιμήσεων, αφήνουν όλες τις πλευρές της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας της Πάφου ικανοποιημένες, γεγονός τονίζει που αποδεικνύεται και από το ότι η υιοθέτηση της συμφωνίας που επετεύχθη ήταν ομόφωνη.
«Πλέον και με δεδομένο ότι τις εργασίες αναλαμβάνει ιδιώτης μελετητής σε συνεργασία της Σχολικής Εφορείας με τον Δήμο Πάφου, αντί του κράτους, ευελπιστούμε ότι οι διαδικασίες θα προωθηθούν τάχιστα ώστε η φετινή σχολική χρονιά που άρχισε τις μέρες αυτές να είναι και η τελευταία με το μείζον αυτό πρόβλημα άλυτο», τόνισε ο κ. Χαραλάμπους. «Το νέο Νικολαίδειο Γυμνάσιο στο κέντρο της Πάφου θα είναι δυναμικότητας 350-400 μαθητών, το νέο δημοτικό της τάξης των 150-180 μαθητών».
Με το μεγάλο πρόβλημα της παιδείας στην πόλη της Πάφου να έχει πλέον λάβει την οδό της επίλυσης τα επόμενα ένα με δύο χρόνια, οι εκπαιδευτικοί φορείς επικεντρώθηκαν αυτό το καλοκαίρι στην επίλυση και των άλλων προβλημάτων που πάντοτε ανακύπτουν αρχές κάθε σχολικής περιόδου, τόνισε ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Πάφου.
«Ιούλιος και Αύγουστος, ήταν μήνες εντατικής δουλειάς για τα μέλη μας», τόνισε, «προσπαθώντας να κάνουμε όσα περισσότερα έργα μπορούσαμε για μια ομαλή αρχή. Περιφράξεις και θυροτηλέφωνα είναι τις μέρες αυτές ήδη έτοιμα, τόσο στη Μέση, όσο και στη Δημοτική εκπαίδευση,
Οι περιφράξεις είναι ύψους 2,5 μέτρων περιμετρικά κάθε σχολείου, ενώ στους χώρους αθλοπαιδιών είναι στα 4 μέτρα για να διασφαλίζεται η ομαλότητα εντός των σχολικών χώρων. Πρέπει να θυμηθούμε εδώ, ότι πριν συμβεί το περιστατικό στη Λάρνακα που επέβαλε την περίφραξη ως πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, η Σχολική Εφορεία Πάφου είχε θέσει θέμα τοποθέτησης περιφράξεων στα εκπαιδευτήρια ευθύνης της.
Με την ανάληψη των καθηκόντων μας, ήταν μια από τις πρώτες μας αποφάσεις η τοποθέτηση των περιφράξεων, αρχίζοντας μάλιστα από τότε με την τοποθέτηση των δύο πρώτων περιφράξεων στο Λύκειο Αγίου Νεοφύτου και στο Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, που θεωρούνταν ως σχολεία υψηλού κινδύνου.
Πέραν των περιφράξεων, από φέτος στα τρία λύκεια της Πάφου και την Τεχνική Σχολή, έχουν τοποθετηθεί και φρουροί ασφαλείας, οι οποίοι είναι ήδη στις θέσεις του και με καθημερινό ωράριο από τις 7.00 το πρωί μέχρι τις 2.00 το μεσημέρι».
Πιο δύσκολα, εκτίμησε ο κ. Χαραλάμπους, θα γίνει η στελέχωση με φρουρούς ασφαλείας σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, καθότι όπως εξηγεί στις περιπτώσεις αυτές οι φρουροί θα χρειάζονται μόνο σε δίωρα, από τις 7.00 μέχρι τις 8.00 το πρωί και από τη 1.00 μέχρι τις 2.00 το μεσημέρι.
«Είναι δύσκολο», εξηγεί, « λόγω των λίγων ωρών που θα αποζημιώνονται, αλλά καταβάλλουμε προσπάθειες για κάλυψη και αυτής της πτυχής, στα δίωρα αυτά που το Υπουργείο Παιδείας είναι διατεθειμένο να πληρώνει».
Ο Μιχάλης Χαραλάμπους επισημαίνει ότι σε αντίθεση με άλλες επαρχίες, η Πάφος ουδέποτε είχε θέματα με εξωσχολικούς, αλλά μόνο με βανδαλισμούς εκτός ωραρίου σχολείων. Και τόνισε ότι την περασμένη σχολική χρονιά, για να αντιμετωπισθούν φαινόμενα βανδαλισμών που παρατηρήθηκαν σε δύο δημοτικά σχολεία, η Σχολική Εφορεία Πάφου εργοδότησε με δικούς της πόρους φρουρούς και περίπολα στα σχολεία αυτά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ένα από τα θέματα που θεωρούνται πολύ ευαίσθητα σε κάθε σχολική περίοδο είναι αυτά της διαχείρισης των κυλικείων των σχολείων, μετά και από κρούσματα που επέβαλαν τα τελευταία χρόνια διακοπές συμβολαίων.
Ερωτηθείς για το θέμα αυτό, ο κ. Χαραλάμπους τονίζει ότι πλην δύο μεμονωμένων περιστατικών πριν δύο χρόνια, στην Πάφο δεν υπήρξαν πέρυσι κρούσματα δυσλειτουργίας κυλικείων σχολικών χώρων.
« Προχωρούμε επομένως κανονικά στην Πάφο», ανέφερε. «αφού τα συμβόλαια ήταν 1+2 χρόνια. Οι κυλικειάρχες είναι ήδη στα πόστα τους χωρίς πρόβλημα σε κανένα σχολείο από την πρώτη μέρα και ευελπιστώ ότι θα έχουμε μια άψογη συνεργασία, όπως άλλωστε συνέβη και κατά την περασμένη σχολική χρονιά.
Η Σχολική Εφορεία Πάφου, αναφέρει ο επικεφαλής της, έχει ήδη ολοκληρώσει και τη διαδικασία της προσφοράς του ηλεκτρολογικού ελέγχου των εκπαιδευτηρίων της Πάφου και σύντομα θα αξιολογηθεί η προσφορά αυτή από μια ομάδα τεσσάρων μηχανολόγων-μηχανικών, ώστε να κατακυρωθεί στον κατάλληλο προσφοροδότη.
« Ήδη η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει προχωρήσει και ολοκληρώσει τους δικούς της ελέγχους σε όλα τα σχολεία», είπε, « και έχουμε στα χέρια μας την αναλυτική έκθεση της υπηρεσίας για το τι χρειάζεται σε κάποια σχολεία και για το πώς έχει η κατάσταση κάθε σχολείου. Πάρα πολλά από όσα επισημαίνει η Πυροσβεστική έχουν ήδη επιλυθεί, ενώ σε άλλα είμαστε στη διαδικασία της επίλυσης τους.
Παράλληλα, ετοιμάζουμε από τώρα τους όρους των προσφορών για τις υδρομονώσεις των εκπαιδευτηρίων ώστε να διασφαλίσουμε πως τον χειμώνα, υπό οποιασδήποτε καιρικές συνθήκες, τα σχολεία μας δεν θα παρουσιάσουν προβλήματα. Και πρέπει να πω ότι πέρυσι, με τόσο βαρύ χειμώνα που είχαμε, εντούτοις ήταν ελάχιστα τα περιστατικά προβλημάτων στα σχολεία μας από την άποψη αυτή».
Το χρόνιο αίτημα όλων των φορέων της Πάφου για αναβάθμιση του ιστορικού Ιακώβειου Γυμναστηρίου, καταλήγει ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Πάφου, είναι ένα ζήτημα που πλέον έχει μπει στην τελική ευθεία για να υπάρξουν τα χαρμόσυνα νέα που επί δεκαετίες αναμένουν άπαντες στην πόλη.
«Χάρη στην προσπάθεια και καλή θέληση του ΚΟΑ», τόνισε, « αλλά και τις συντονισμένες προσπάθειες Σχολικής Εφορείας και Δήμου Πάφου, φτάνει στο τέρμα το θέμα της αναβάθμισης του ιστορικού γηπέδου της πόλης για να καταστεί πράγματα μια αθλητική κυψέλη.
Όσον αφορά στις άλλες γηπεδικές εγκαταστάσεις εκπαιδευτηρίων, είμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο και αυτή την περίοδο ολοκληρώνουμε τη διαδικασία για την παραχώρηση τους στα αθλητικά σωματεία της Πάφου για χρήση, όπως γίνεται κάθε χρόνο.
Υπάρχει ένα παράβολο δύο ευρώ ανά ώρα χρήσης στο θέμα αυτό και πρέπει να γνωρίζει ο πολίτης της Πάφου ότι τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την αντικατάσταση των λαμπτήρων των χώρων αυτών με λάμπες LED για εξοικονόμηση ενέργειας.