Pafos Net

Πάφος: Αντί πανηγυρική πρεμιέρα τουρισμού, φέτος κατήφεια και αβεβαιότητα

title image

Η περίοδος πριν το Πάσχα παραδοσιακά αποτελούσε την έναρξη της «γιορτής» της Πάφου. Οι τουριστικές και όχι μόνο επιχειρήσεις, κάθε χρόνο τέτοια περίοδο έβαζαν τις μηχανές στο φουλ, σήκωναν ρολά και άρχιζαν να προετοιμάζονται για τις χιλιάδες των τουριστών που θα συντρόφευαν την πόλη μέχρι και αργά το φθινόπωρο.

Όχι όμως φέτος. Η συνεχιζόμενη και εντεινόμενη μάλιστα, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις που ακούγαμε πέρυσι το ίδιο διάστημα, πανδημία, έχει δημιουργήσει ένα εφιαλτικό σκηνικό πάνω από την Πάφο, με την περιοχή που αποτελούσε παραδοσιακά την βιτρίνα του κυπριακού τουρισμού να θυμίζει έρημο τοπίο: Ξενοδοχεία που μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού σε λειτουργία, κέντρα εστίασης κλειστά για μήνες τώρα, δρόμοι έρημοι σχεδόν όλο το 24ωρο και επιχειρήσεις που προσπαθούν να μαντέψουν αν και πότε θα μπορέσουν να ξανακάνουν τζίρο.

Την τραγική εικόνα της Πάφου τις άγιες μέρες της εβδομάδας αυτής αποδίδει παραστατικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης. Η ξενοδοχειακή βιομηχανία του τόπου είναι δυστυχώς μέχρι σήμερα εγκλωβισμένη και στην επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων του τόπου, που έφερε το νέο lockdown, αλλά και στην πανευρωπαική αβεβαιότητα ως προς την επόμενη μέρα της πανδημίας και συνεπώς ανίκανη να προγραμματίσει ακόμη οτιδήποτε για την καλοκαιρινή σεζόν του 2021, επισημαίνει.

Τα πράγματα εξελίσσονται αρνητικότερα από ότι άπαντες εκτιμούσαν εντός του προηγούμενου χρόνου, αναγνωρίζει. Η επανάκαμψη της πανδημίας και μάλιστα με επιθετικότερη μορφή, καθώς και η πιο αργή εμβολιαστική τακτική από ότι αρχικά εκτιμούσαν κυβερνήσεις και ειδικοί, τόνισε, μεταθέτει δυστυχώς χρονικά την επαναφορά στην κανονικότητα για τον τουριστικό κλάδο.

« Ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2021 έχει προ πολλού χαθεί για τον κλάδο» ανέφερε. « Μέχρι σήμερα που μιλάμε, είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι ανεξαιρέτως οι μεγάλοι οργανωτές ταξιδίων του εξωτερικού έχουν ακυρώσει ή μεταθέσει χρονικά κάθε προγραμματισμό για το καλοκαίρι, με συνέπεια η σχεδιαζόμενη σταδιακή επαναλειτουργία της ξενοδοχειακής μας βιομηχανίας από τον Μάιο να μετατίθεται για κατοπινό στάδιο.

Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα ότι η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη. Ήδη, ο φετινός χειμώνας αποδείχθηκε πολύ πιο δύσκολος για τις τουριστικές επιχειρήσεις από ότι ο περασμένος. Και αυτό, αφού πέρυσι κάποιες επιχειρήσεις πρόλαβαν να δουλέψουν μερικώς στις αρχές της πανδημίας, ενώ φέτος αυτό δεν συνέβη».

Τα ξενοδοχεία βιώνουν πρωτοφανείς δυσχέρειες, τόνισε ακόμη ο Θάνος Μιχαηλίδης, αφού ο προγραμματισμός για το καλοκαίρι δεν μπορεί να προωθηθεί άμεσα. Εκτίμησε ότι τα όποια νεώτερα για την τουριστική κίνηση του 2021 θα αρχίσουν όταν πια το πρόγραμμα των εμβολιασμών του πληθυσμού θα αποκτήσει μαζικότητα που θα επιτρέψει στην αγορά να κινηθεί. Μέχρι τότε, κατέληξε, δυστυχώς τα πράγματα στον τουριστικό τομέα θα συνεχίσουν σε μηδενικά επίπεδα όπως τους τελευταίους μήνες.

Αντίστοιχα απαισιόδοξες είναι και οι εκτιμήσεις στελεχών τουριστικών ομίλων της Πάφου. Τα λίγα ξενοδοχεία που έχουν ήδη ανοίξει εν αναμονή της έλευσης τουριστικού ρεύματος από Ευρώπη, Ισραήλ και Ρωσία, ενδέχεται να ξανακλείσουν άμεσα, τουλάχιστον τα πλείστα εξ αυτών, μετά τις ραγδαίες αρνητικές εξελίξεις που καταγράφονται συνεπεία της επιδημιολογικής επιδείνωσης της κατάστασης στην Κύπρο, τονίζει χαρακτηριστικά ο Μάριος Βασιλείου.

« Τα ξενοδοχεία που έχουν επαναλειτουργήσει εσχάτως το έπραξαν αναμένοντας την ροή τουριστών από τα μέσα Μαίου και βάσει των κρατήσεων που υπήρχαν από tour operators», διευκρινίζει. « Δυστυχώς όμως, η κατάσταση αυτή αλλάζει δραματικά τις τελευταίες μέρες προς το αρνητικότερο. Ήδη, η Ρωσία βάζει την Κύπρο «στον πάγο» λόγω της επιδημιολογικής της κατάστασης και προφανώς και ως αντίποινα στις αποφάσεις της ΕΕ για το ουκρανικό, το Ισραήλ δεν έχει την ροή τουριστών που αναμέναμε, αφού η κατάσταση εκεί ουσιαστικά έχει επιστρέψει στην κανονικότητα σε αντίθεση με τους περιορισμούς που συναντούν στην Κύπρο, ενώ και οι βρετανοί οργανωτές ταξιδίων ακυρώνουν μαζικά τουριστικά πακέτα ή τα μεταθέτουν για τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου».

Η αρνητική αυτή εξέλιξη, τόνισε ο κ. Βασιλείου, αφήνει τα ξενοδοχεία της Πάφου που επαναλειτούργησαν ουσιαστικά ξεκρέμαστα, αφού πλέον είναι δεδομένο ότι Μάιος και πιθανότατα και Ιούνιος θα εξακολουθήσουν να είναι νεκροί μήνες για την τουριστική βιομηχανία. Συνεπώς, είπε, κάποια από τα ξενοδοχεία αυτά ήδη ετοιμάζονται ή σκέφτονται να ξαναβάλουν λουκέτο, λίγες μόνο μέρες μετά την επαναλειτουργία τους.

tourismos-pafou3

Ο κ. Βασιλείου επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό των Κυπρίων από την ξενοδοχειακή βιομηχανία, τη στιγμή, είπε, που η ημερολογιακή συγκυρία του φετινού Πάσχα σε συνδυασμό με την Πρωτομαγιά δημιουργεί ένα γιορτινό τετραήμερο.

« Το τετραήμερο φέτος της Πρωτομαγιάς και του Πάσχα», ανέφερε, « υπήρχαν πολύ υψηλές κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Πάφου από τον εγχώριο τουρισμό, εν αναμονή της λήψης απόφασης για χαλάρωση στον τομέα αυτό. Δυστυχώς όμως, η απαγόρευση για τους Κύπριους να μπαίνουν στα ξενοδοχεία συνεχίζεται, με αποτέλεσμα αυτά να είναι ενώπιον συνεχών ακυρώσεων και αρκετά εξ αυτών να μην επιχειρούν να ανοίξουν καν».
Ο Μάριος Βασιλείου εκτίμησε ότι η τουριστική κίνηση θα αρχίσει το ενωρίτερο αρχές Ιουλίου, ενώ είναι πλέον αμφίβολο, όπως τόνισε, κατά πόσο η Κύπρος θα αποτελέσει κύριο προορισμό εντός του 2021 ακόμη και για παραδοσιακές της αγορές. 

« Όταν χώρες όπως το Ισραήλ έχουν επιστρέψει ουσιαστικά στην κανονικότητα και χώρες όπως η Μάλτα ανακοινώνει 24 μόνο κρούσματα ημερησίως, έναντι των σχεδόν χίλιων δικών μας, ποιός τουρίστας θα θελήσει να έρθει σε ένα κόκκινο επιδημιολογικά προορισμό και να περνά τις διακοπές του μέσα σε τόσους περιορισμούς», κατέληξε.

Για το θέμα των Κυπρίων στα ξενοδοχεία, αντίστοιχη θέση εκφράζει και ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Πάφου. Τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα γύρω από το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο, καθιστούν την απόφαση για να επιτραπεί η διαμονή Κυπρίων στις ξενοδοχειακές μονάδες της Πάφου, ως την πρώτη ενέργεια που πρέπει να λάβει η Κυβέρνηση ώστε να επανεκκινήσει η βιομηχανία αυτή, παρατηρεί ο Θάνος Μιχαηλίδης:

« Η μεγάλη αστάθεια που επικρατεί διεθνώς αποτρέπει την έγκαιρη και σωστή επανεκκίνηση της ξενοδοχειακής βιομηχανίας. Θα πρέπει συνεπώς, να επιτραπεί η παραμονή των Κυπρίων επισκεπτών στις μονάδες, αφού, ούτως ή άλλως, οι αριθμοί τους θα είναι μικροί σε σχέση με τη δυναμικότητα των πλείστων ξενοδοχείων και συνεπώς από υγειονομικής άποψης δεν θα υπάρχει κίνδυνος επιβαρύνσεων και διάδοσης του ιού».

tourismos-pafou2

Αντίστοιχη και ακόμη μεγαλύτερη παγωμάρα επικρατεί στον κλάδο της εστίασης στην Πάφο τις μέρες αυτές. Δυστυχώς, με το νέο καθολικό lockdown, η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο, παρατηρεί χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Κέντρων Αναψυχής, Φύτος Θρασυβούλου.

« Οι επιχειρήσεις δυστυχώς άνοιξαν και έκλεισαν σχεδόν αμέσως πάλι, με χιλιάδες ευρώ έξοδα, υποχρεώσεις και αποθέματα αδιάθετα πλέον», τόνισε. « Από ό,τι φαίνεται οι επιδημιολόγοι γνώριζαν από πριν ότι η κατάσταση θα επιδεινωνόταν και θα μπορούσαν έγκαιρα να ενημερώσουν και όχι να αναμένουν τις ημέρες του Πάσχα να κλείσουν τις επιχειρήσεις».

Ο κ. Θρασυβούλου είπε πως το ποτήρι έχει ξεχειλίσει για τον κλάδο της εστίασης και κάλεσε την Πολιτεία να σταθεί δίπλα στις επιχειρήσεις διότι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα αρκετές επιχειρήσεις άρχισαν και βάζουν λουκέτο, άλλες είναι προς πώληση, οι εξώσεις άρχισαν, ενώ οι τράπεζες που δεν λαμβάνουν τις δόσεις τους άρχισαν τις διαδικασίες εναντίον των επιχειρήσεων.

« Οι επιχειρηματίες των κέντρων αναψυχής υποφέρουν εδώ δύο χρόνια και δεν θα μπορέσουν να εργαστούν ούτε τις μέρες αυτές του Πάσχα. Είμαστε το ίδιο έργο θεατές, όπως και πέρσι», κατέληξε.

tourismos-pafou4