Pafos Net

Πάφος: Άλλους τρεις διαγωνισμούς αναπλάσεων με δαπάνη 9 εκ. ευρώ φέρνει το 2022

title image

Η προώθηση τους είχε πραναγγελθεί από τον Δήμο Πάφου από το 2020, ωστόσο πλέον είναι από την περασμένη εβδομάδα πραγματικότητα και επισήμως: Άλλες τρεις αναπλάσεις ολόκληρων περιοχών στη δημαρχούμενη περιοχή μπήκαν στις ράγες για την υλοποίηση τους, συμπληρώνοντας το τεράστιο παζλ της αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της πόλης που άρχισε από το 2014. Πρόκειται για την υλοποίηση τριών ακόμη μεγάλων έργων ανάπλασης, συνολικής προσυπολογιζόμενης  δαπάνης 9 εκατομμυρίων ευρώ πλέον Φ.Π.Α.

Την περασμένη Παρασκευή προκηρύχθηκαν, συγκεκριμένα, οι Διαγωνισμοί για τα έργα ανάπλασης του παραδοσιακού πυρήνα της συνοικίας Αναβαργού και της νότιας περιοχής του εμπορικού παραδοσιακού κέντρου Πάφου, με προυπολογιζόμενη δαπάνη 5,4 εκατ. ευρώ, πλέον Φ.Π.Α. και διάρκεια εκτέλεσης εργασιών 12 μήνες.

Προκηρύχθηκε επίσης ο Διαγωνισμός  του έργου ανάπλασης της Πλατείας Παναγίας Θεοσκεπάστης και περιβαλλόντων  δρόμων μέχρι το ξενοδοχείο Almyra στην Κάτω Πάφο, με προυπολογιζόμενη δαπάνη ύψους 3,6 εκατ. ευρώ πλέον Φ.Π.Α. και διάρκεια εκτέλεσης εργασιών 12 μήνες.

Τα έγγραφα των Διαγωνισμών  είναι αναρτημένα στο ηλεκτρονικό σύστημα του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατία, στους αντίστοιχους συνδέσμους: https://www.eprocurement.gov.cy/epps/cft/viewContractNotices.do?resourceId=5089514

και https://www.eprocurement.gov.cy/epps/cft/viewContractNotices.do?resourceId=5089045

Οι προσφορές και για τους δύο Διαγωνισμούς  πρέπει να υποβληθούν μέχρι τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 12.00 το μεσημέρι, αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου Πάφου. 

Το νέο «λίφτινγκ-μαμούθ» ολόκληρων περιοχών στα δημοτικά όρια Πάφου, τονίζει στον «Φ» ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Βορκάς, θα αναδείξει στον καλύτερο βαθμό την κάθε περιοχή ανάπλασης, θα δώσει κίνητρα για τη συνολική αποκατάσταση τυχών εγκαταλειμμένων ή αλλοιωμένων οικοδομών και θα αυξήσει κατά πολύ τους αριθμούς των επισκεπτών που περιηγούνται στον οικισμό, με τα ανάλογα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τους κατοίκους και τις τοπικές επιχειρήσεις.

« Στόχοι της προσπάθειας αυτής», επίσης, επισημαίνει, « είναι και η προστασία, διαχείριση και σχεδιασμός ενός ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού συστήματος όμβριων υδάτων, αλλά και η πλήρης υπογειοποίηση των δικτύων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που θα είναι πρωτεύουσας σημασίας για τα έργα που θα εκτελεσθούν. Για τον λόγο αυτό, οι περιοχές μελέτης αποτυπώθηκαν με λεπτομέρεια με σύγχρονες μεθόδους τρισδιάστατης ψηφιακής απεικόνισης και δημιουργήθηκε το υπόβαθρο για την εκπόνηση της μελέτης ανάπλασης».

Αναφορικά με τη συνοικία του Αναβαργού», εξηγεί, « οι ελλαδίτες μελετητές την χαρακτηρίζουν ως περιαστική που περιλαμβάνει κυρίως κατοικίες χωρίς άλλες δραστηριότητες χαμηλής ή μέσης όχλησης. Λόγω θέσης όμως, χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσος προορισμός για την πρόσβαση στις δυναμικά αναπτυσσόμενες όμορες περιοχές οικιστικής ανάπτυξης. Λόγω του μικρού πλάτους του οδοστρώματος και του έντονου κυκλοφοριακού φόρτου ιδιαίτερα τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες της ημέρας καταγράφονται σημαντικά προβλήματα στην ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων, διαπιστώνουν.

Στον κεντρικό χώρο του οικισμού που έχει εν δυνάμει χαρακτηριστικά πλατείας προβλέπονται παρεμβάσεις για την ανάπτυξη κοινόχρηστου χώρου με ζώνες πρασίνου, καθιστικά, και γενικά ως στοιχειώδους χώρου συνάθροισης και αναψυχής της κοινότητας».

anaplasi2

Αναφορικά με την ανάπλαση του νότιου τμήματος του ήδη αναπλασθέντος στα υπόλοιπα τμήματα εμπορικού και ιστορικού κέντρου, ο Παναγιώτης Βορκάς εξηγεί ότι πρόκειται για το τμήμα του που δεν είχε ενταχθεί λόγω γεωμορφικών χαρακτηριστικών στην μεγάλη ανάπλαση του κέντρου τα προηγούμενα χρόνια και που πλέον, μετά την υλοποίηση αυτών των έργων θα αποτελεί ολοκληρωμένο τμήμα του εμπορικού κέντρου της Πάφου.

« Η μελέτη των ειδικών επισημαίνει ότι στο εσωτερικό της περιοχής λόγω της στενότητας του οδικού δικτύου η αίσθηση που δημιουργείται στον κοινόχρηστο χώρο είναι αρνητική λόγω και της ανυπαρξίας πρασίνου η ανοικτών ελεύθερων χώρων», εξηγεί. « Η κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο που περιλαμβάνει και τμήματα με αρκετή ή και έντονη κλίση είναι προβληματική, γιατί δεν αφορά μόνο τους μόνιμους κατοίκους αλλά και διερχόμενους που προσπαθούν με εναλλακτικές διαδρομές να αποφύγουν υπερβάλλοντα φόρτο στις παρακείμενες διαβάσεις των πλησιέστερων κεντρικών αρτηριών.

Επίσης, το κτιριακό απόθεμα της περιοχής περιλαμβάνει παλαιές κατοικίες, λίγα εγκαταλελειμμένα κτίσματα, αλλά και νέα κτίρια κυρίως με χρήση κατοικίας, γραφεία αλλά και λίγα καταστήματα σε ισόγειο, παρατηρούν οι μελετητές. Η γενική εικόνα της περιοχής είναι αρνητική αισθητικά λόγω της ετερόκλητης παρουσίας όλων των ειδών, ιδιωτικών κτιριακών κατασκευών και της ανυπαρξίας φροντίδας για τον ζωτικό κοινόχρηστο χώρο».

Η προτεινόμενη κυκλοφοριακή διευθέτηση εξοικονομεί ελάχιστο ζωτικό χώρο για την πρόβλεψη οργανωμένων θέσεων στάθμευσης σε ζώνη παράλληλα με την ροή της κυκλοφορίας οχημάτων για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών των κατοίκων και εργαζομένων στην περιοχή, τονίζει ο κ. Βορκάς. Στην διασταύρωση των οδών Ερμού, Νίκου Αντωνιάδη και Παλλάδος που είναι το μοναδικό σημείο της περιοχής με ικανές διαστάσεις γίνεται προσπάθεια να ανακτηθεί και αναδειχθεί ζωτικός κοινόχρηστος χώρος με ελάχιστη φύτευση που να λειτουργήσει ως ξέφωτο αναπνοής στην περιοχή. Σε γειτονική θέση επί της οδού Νίκου Αντωνιάδη υπάρχει πρόσβαση σε παρακείμενο παρκινγκ μέσα από μικρό πλάτωμα που προτείνεται να χρησιμοποιηθεί με ανάλογο τρόπο ως διευθετημένος κοινόχρηστος χώρος.

Ο χώρος νότια του ναού του Αγίου Κενδέα που χρησιμοποιείται και σήμερα ως χώρος στάθμευσης ανακατασκευάζεται για οργανωμένη στάθμευση οχημάτων.

anaplasi4

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η μελέτη του οίκου για την περιοχή της εκκλησίας Παναγίας Θεοσκέπαστης και των περιβάλλοντων οδών, λόγω του γεγονότος ότι αφορά στην καρδιά της τουριστικής περιοχής Κάτω Πάφου. Όπως επισημαίνει ο κ. Βορκάς, το αντικείμενο της μελέτης αποτελεί ένα μεγάλο τμήμα της τουριστικής περιοχής της Κάτω Πάφου και μάλιστα το πλέον εμπορικό τμήμα της.

« Στα χαρακτηριστικά της περιοχής», τονίζει, « περιλαμβάνονται η αίσθηση του ανοικτού χώρου με οπτικές φυγές προς την παραλία, την εκκλησία, την αρχαιολογική ζώνη και την ζώνη αναψυχής όπου είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα καταστήματα εστίασης και αναψυχής, αλλά και η μεγάλη κυκλοφορία πεζών.

Εσωτερικά της περιοχής μελέτης υπάρχουν ανομοιομορφίες στις χρήσεις, στα γεωμετρικά χαρακτηριστικά και άρα στις δυνατότητες επεμβάσεων στον κοινόχρηστο χώρο. Σε πολλά σημεία ιδίως στην οδό Λήδας είναι έντονος ο εμπορικός χαρακτήρας που εκφράζεται συχνά με επιθετικό διαφημιστικό τρόπο και μέσα, όπως με εμφανώς αυθαίρετες κατασκευές για τραπεζοκαθίσματα, η υπερβολικές επιγραφές και κατασκευές κάθε είδους. 

Το κτιριακό απόθεμα της περιοχής περιλαμβάνει εμπορικά κτίρια, ξενώνες, ξενοδοχεία, καταστήματα, γραφεία υπηρεσιών και κατοικίες, στην πλειοψηφία νέα σε ηλικία κτίρια».

Η προτεινόμενη ανάπλαση έχει ως κύριο στόχο την οργάνωση και ανάδειξη του δημόσιου χώρου με στοχευμένες παρεμβάσεις. Η πρόταση λαμβάνει υπόψη την κυκλοφοριακή μελέτη της ευρύτερης ζώνης του αστικού χώρου και τις υποδείξεις της υπηρεσίας σύμφωνα με την οποία προβλέπονται μονοδρομήσεις στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου.

« Σημεία προς ανάδειξη στην περιοχή», αναφέρει ο δημοτικός σύμβουλος Πάφου, «αποτελούν ο Ιερός Ναός Παναγίας Θεοσκέπαστης, το παλαιό κτίριο Νηπιαγωγείου, η πορεία από και προς τον αρχαιολογικό χώρο, η Λεωφόρος Ποσειδώνος μέχρι το πλάτωμα γύρω από το υφιστάμενο κτίριο πληροφόρησης του τότε ΚΟΤ που προβλέπεται να κατεδαφισθεί, οι οπτικές φυγές προς την θάλασσα καθώς και τα κάθετα μονοπάτια που οδηγούν σε αυτήν».

anaplasi1

Στην πλατεία Παναγίας Θεοσκέπαστης προβλέπεται η διαμόρφωση περιμετρικής πλακόστρωσης και ζώνης πρασίνου με ικανές διαστάσεις ώστε να ανακτηθεί και αναδειχθεί ζωτικός κοινόχρηστος χώρος με ελάχιστη φύτευση που να λειτουργήσει ως ξέφωτο αναπνοής στην περιοχή

Η περιοχή γύρω από το κτίριο του διατηρητέου Νηπιαγωγείου, επίσης, εντάσσεται στην ανάπλαση και θα αποτελέσει τον ενωτικό ζωτικό χώρο που θα αναδιατάξει την πρόσβαση στον περιφραγμένο Αρχαιολογικό χώρο και την στήλη του Αποστόλου Παύλου. Η πρόταση προβλέπει ήπιες παρεμβάσεις με γήινα χαρακτηριστικά και θα ενώσει κυκλοφοριακά για τους πεζούς τον Αρχαιολογικό χώρο με την παραλιακή ζώνη δυτικά στην αρχή της οδού Λήδας, με το ναό Παναγίας Θεοσκέπαστης ανατολικά και την Ποσειδώνος νότια.

Στην χάραξη των αναπλάσεων, αναφέρει ο Παναγιώτης Βορκάς, προτείνεται μια διαφορετική αντίληψη σχεδιασμού και χρήσης του διατιθέμενου χώρου κυρίως στην οδό Ποσειδώνος που προσφέρεται λόγω μεγάλου πλάτους και συνδυασμού διαφορετικών χρήσεων στις δύο πλευρές. Συγκεκριμένα προτείνεται ο ανασχεδιασμός των ζωνών κυκλοφορίας με την μετάθεση της κυκλοφορίας οχημάτων προς την νότια πλευρά (ζώνη μεγάλων ιδιοκτησιών ξενοδοχείων) έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ενιαία ζώνη κοινόχρηστων λειτουργιών εμπρός από τα πολυάριθμα καταστήματα αναψυχής με ικανό πλάτος ώστε να περιλαμβάνει κυκλοφορία πεζών, καθιστικά, χαμηλό πράσινο, σειρές υψηλών δένδρων, κλπ με κύριο πλεονέκτημα το νότιο προσανατολισμό και τις οπτικές φυγές προς την παραλιακή ζώνη και το παλαιό λιμάνι της Πάφου. 

« Κύριο ενοποιητικό χαρακτηριστικό σε όλες τις περιοχές ανάπλασης για τις οποίες έχουμε τις μέρες αυτές προκηρύξει τους σχετικούς διαγωνισμούς», καταλήγει, « είναι η χρήση καμπύλων χαράξεων που δημιουργούν σχήματα που αλληλεπιδρούν ή και τέμνονται, αλλά κυρίως εντάσσονται απόλυτα στην γεωμετρική τυχαιότητα των περιγραμμάτων των διαθέσιμων χώρων. Λειτουργικά οι ελεύθερες καμπύλες χαράξεις προσφέρουν επιφάνειες για την χρήση πεζοδρόμων, καθιστικών ζωνών καθιστικών και ανάπαυσης, φύτευσης, παιχνιδιού, υδάτινων επιφανειών κλπ».

anaplasi3