Pafos Net

Όλγα Κωνσταντίνου και Τετιάνα Αριστοδήμου: Ο Κυπρορωσικός Σύνδεσμος και εμείς

title image

Εφτά χρόνια μετρά ήδη στην Πάφο και την Κύπρο γενικότερα ο Κυπρορωσικός Σύνδεσμος, ένας σύνδεσμος που δημιουργήθηκε για την προώθηση των προβλημάτων, αιτημάτων και άλλων θεμάτων που απασχολούσαν τα μέλη της ρωσικής κοινότητας στο νησί που ολοένα και μεγάλωνε. Από το 2011, όταν και επισημοποιείται η σύσταση του συνδέσμου αυτού, πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι και σήμερα ο Κυπρορωσικός αποτελεί συστατικό στοιχείο για την καθημερινότητα χιλιάδων ρώσων που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο, αλλά και για την ομαλή και αγαστή συμβίωση και συνεργασία τους με τους ντόπιους.

Μιλώντας σήμερα στο PafosNet, δύο μέλη του Συνδέσμου, οι κυρίες Όλγα Κωνσταντίνου, πρόεδρος και Τετιάνα Αριστοδήμου, μέλος, επισημαίνουν ότι βασικός ρόλος του συνδέσμου ήταν εξ αρχής να συνδέσει τις δύο κουλτούρες ώστε οι μεν να μάθουν καλύτερα τους δε.

« Για τη σύσταση του Συνδέσμου μας στην Πάφο, μας βοήθησε πάρα πολύ από την αρχή το ΕΒΕ Πάφου και άλλωστε η έδρα μας είναι τα γραφεία του Επιμελητηρίου», τονίζει η κ. Κωνσταντίνου. « Από τον καιρό της ίδρυσης μας, άλλαξαν πάρα πολλά πράγματα. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι με το πρόθεμα «ρωσικός» δεν καλύπτουμε μόνο τους ρώσους πολίτες, αλλά όσους μιλούν ρωσικά, όλους τους ανθρώπους δηλαδή από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Σήμερα, υπάρχει μια ευρύτερη εμπλοκή των ρωσώφωνων στα κοινά της Πάφου και της Κύπρου γενικότερα. Θέματα μόρφωσης, κουλτούρας, εργασίας και όλα αυτά. Οι ρώσοι άρχισαν να διαδραματίζουν ευρύτερο ρόλο στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου. Γι’ αυτό και ο Σύνδεσμος οργανώνει σε συνεχή βάση πολλές εκδηλώσεις, ενώ από φέτος ο Κυπρορωσικός είναι μέλος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Οργάνωσης των ρωσικών συνδέσμων».

Η πρόεδρος του Συνδέσμου τονίζει ακόμα ότι βασικός στόχος του για την διετία αυτή, είναι η προσέγγιση της νεολαίας. Προσπαθούμε, επισημαίνει, να διοργανώσουμε μαζί με την Πρεσβεία της Ρωσίας στην Κύπρο ένα σεμινάριο για νέους δικηγόρους, που θα βοηθήσει αυτή την τάξη των μελών μας να κατανοήσουν καλύτερα τη νομοθεσία της Κύπρου.

« Οργανώνουμε ακόμη πολλές εκδηλώσεις, όπως η Ημέρα της Νίκης για την επέτειο της νίκης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», αναφέρει. « Με τη βοήθεια του Δήμου Πάφου οργανώσαμε μια πολύ μεγάλη εκδήλωση με τη συμμετοχή της μπάντας του ρωσικού στρατού με 63 μέλη, καθώς και την πορεία με τις φωτογραφίες των προγόνων ενός εκάστου που πήρε μέρος στο μεγάλο πόλεμο.

Μιλάμε για εκδηλώσεις με μαζικότατη συμμετοχή, αρκεί να σας πω ότι στην Πάφο συγκεντρώθηκαν πέραν των 3000 ατόμων ρώσων και ρωσόφωνων από όλη την Κύπρο».                                      

rosoi2

Ο Κυπρορωσικός Σύνδεσμος δεν ασχολείται όμως μόνο με τις εκδηλώσεις ή τα προβλήματα της καθημερινότητας για τις χιλιάδες των μελών του. Η κ. Αριστοδήμου τονίζει χαρακτηριστικά ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκε και μια συνάντηση με την ηγεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου για το θέμα της ασφάλειας των περιουσιών των ρώσων επενδυτών και κατοίκων.

« Οι άνθρωποι αυτοί έφεραν πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά στην Κύπρο», υποστηρίζει, «και κάπου άρχισαν να μην αισθάνονται ότι η Κύπρος είναι ασφαλής προορισμός. Οι συνεχείς διαρρήξεις και κλοπές, έχουν θορυβήσει τους ρώσους και άλλους ρωσόφωνους και προχωρήσαμε σε αυτή την ενέργεια για να δούμε πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε πριν λάβει διαστάσεις».

Ο Σύνδεσμος, αναφέρει, θεωρεί ότι πρώτιστη ενέργεια που έπρεπε να αναληφθεί ήταν η συνεργασία με την Αστυνομία, για αυτό και επιδίωξε τον διάλογο. Δεν θέλουμε απλώς να κάνουμε παράπονα, τονίζει η κ. Αριστοδήμου, αλλά να συνεργαστούμε για να βοηθήσουμε.

« Ελάχιστοι ρώσοι ήξεραν για τον θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς», αναφέρει. « Αυτό μπορεί να καλύψει και τους ρώσους, να εμπλακούν και τα μέλη μας στο θεσμό. Έτσι θα έχουμε πιο θετικά αποτελέσματα και να ενημερώνουμε σωστά.

Το δεύτερο ανησυχητικό μήνυμα που λαμβάνουμε από τους ρώσους που ζουν στην Κύπρο, είναι το πρόβλημα με τα ναρκωτικά. Γι’ αυτό οργανώσαμε πριν λίγες μέρες μια διάλεξη για τους γονείς στην Πάφο, με ομιλητές από την ΥΚΑΝ».                                       

rosoi3

Ο Κυπρορωσικός Σύνδεσμος φροντίζει να παρακολουθεί την καθημερινή επικαιρότητα της Κύπρου και να παρεμβαίνει υποβοηθητικά για τα μέλη του, επισημαίνει η πρόεδρος του.

«Αναλόγως των θεμάτων που ανακύπτουν στην κυπριακή επικαιρότητα και που έχουν σχέση ή επηρεάζουν τους ρώσους κάτοικους, φροντίζουμε να παρεμβαίνουμε για να βοηθούμε στην εδώ διαμονή και δραστηριοποίηση τους.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι η κατά καιρούς διοργάνωση σεμιναρίων και διαλέξεων για θέματα που τους αφορούν, όπως το νέο νομοθετικό πλαίσιο για επιχειρήσεις, οι αλλαγές στους φορολογικούς νόμους, οι αλλαγές στην εκπαίδευση της Κύπρου, κλπ.

Η δράση αυτή είναι καθεχρονική επισημαίνει, με στόχο να γίνει η διαβίωση των μελών μας και όσον άλλων ρωσόφωνων ζουν σήμερα στην Κύπρο, όσο το δυνατό πιο απλή και εύκολη.

«Είναι σημαντικό να πούμε ότι ο Σύνδεσμος δεν έχει σχέση με την πολιτική, ούτε με κόμματα. Στόχος μας είναι η υποβοήθηση των ανθρώπων και των δύο λαών στο να ζουν καλύτερα σε αυτό τον τόπο, όχι η προώθηση επιδιώξεων του οποιουδήποτε».

Σήμερα στην Πάφο, τονίζει η Τετιάνα Αριστοδήμου, ζουν στην Πάφο γύρω στις 10 χιλιάδες ρώσοι και ρωσόφωνοι από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

«Η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών, έχει γνώση της δράσης του Συνδέσμου και έρχεται σε επαφή μαζί μας. Κυρίως ενδιαφέρεται για τη διοργάνωση εκδηλώσεων μας, για υποβοήθηση τους στην επαγγελματική δραστηριοποίηση τους, ως προς το γραφειοκρατικό σκέλος, και άλλα.

Κάθε Τετάρτη, έχουμε καθιερώσει στο γραφείο μας στο ΕΒΕ Πάφου ανοιχτή ημέρα όπου ο κάθε ρώσος ή ρωσόφωνος μπορεί να έρθει και να συζητήσουμε όποιο θέμα ή πρόβλημα τον απασχολεί για να βοηθήσουμε στην επίλυση και προώθηση του».

Στόχος μας επίσης, επισημαίνει ιδιαίτερα, είναι τα νέα παιδιά να μάθουν όσο το δυνατό καλύτερα τις αντιλήψεις και τους κανόνες του τόπου στον οποίο ζουν σήμερα. Είναι καλύτερο να σμίγουν με τους ανθρώπους του τόπου αυτού, για να αισθάνονται μέλος του τόπου και όχι παρείσακτοι, πάντα βεβαίως χωρίς να χάνουν τις αρχές και την κουλτούρα του τόπου τους, τονίζει.

Σημαντική είναι η βοήθεια που προσφέρει στον Κυπρορωσικό Σύνδεσμο Πάφου τόσο το Επιμελητήριο, όσο και ο Δήμος Πάφου, τονίζει. Στενές σχέσεις μαζί μας, επισημαίνει, έχουν οι Πρεσβείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που μας συνδράμουν διαρκώς και εποικοδομητικά.

«Θα θέλαμε» αναφέρει, « και από την Κυπριακή Κυβέρνηση να μας δει με περισσότερη προσοχή. Είμαστε ένας ενεργός οργανισμός με χιλιάδες μέλη και με επιδιώξεις που έχουν να κάνουν με την καλύτερη λειτουργία του κράτους και της κοινωνίας αυτής. Αν μπορούσαμε να έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε και κάποιες κοινές εκδηλώσεις με την Κυπριακή Κυβέρνηση, θα ήταν κάτι που θα ωφελούσε τους πάντες».                                             

rosoi4

Όσον αφορά στις μελλοντικές δράσεις του Συνδέσμου, η πρόεδρος Όλγα Κωνσταντίνου αναφέρει ότι επιδίωξη της είναι η μετατροπή του σε μια «ανοιχτή πλατφόρμα» που θα χρησιμεύει στο να βρίσκονται τα μέλη του όσο συχνά επιθυμούν και να συζητούν για όσα τους απασχολούν.

« Εμείς είμαστε εδώ για να ενώσουμε», τονίζει. « Γι’ αυτό και παραμένει επίσης στόχος να ενώσουμε όσο περισσότερο γίνεται τους δύο λαούς. Ρώσοι και Κύπριοι έχουμε τόσα κοινά, από τη θρησκεία, την αντίληψη των πραγμάτων, ακόμα και τη γραμματική της γλώσσας. Πρέπει ο ένας να καταλάβει τον άλλο με καλύτερο τρόπο».