Οι αγρότες της Πάφου: Αγώνας να διατηρηθούν στο επάγγελμα, τονίζει ο Πανίκος Κάπονας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
22 Οκτωβρίου 2018Αγώνα να διατηρηθούν στο επάγγελμα δίνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Πάφου, εν μέσω αρνητικής συγκυρίας για τον κλάδο. Οι νέες τάσεις του επαγγελματικού προσανατολισμού, οι αλλαγές που επέφερε στα εμπορικά θέσμια το ευρωπαικό κεκτημένο, το υδατικό και πολλά άλλα, έχουν δημιουργήσει μια ζοφερή κατάσταση τονίζει μιλώντας σήμερα στο PafosNet ο Επαρχιακός Γραμματέας του Παναγροτικού Συνδέσμου Πάφου, Πανίκος Κάπονας.
Το υδατικό πρόβλημα αποτελεί το σημαντικότερο ζήτημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν πλέον αγρότες και κτηνοτρόφοι της επαρχίας, τονίζει ο κ. Κάπονας, μετά τις πολύ αρνητικές εξελίξεις στο θέμα της μονάδας αφαλάτωσης Πάφου.
« Λόγω της ανομβρίας και βεβαίως της ακύρωσης της απόφασης για τη λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης, παρουσιάζεται μεγάλο πρόβλημα στην άρδευση», επισημαίνει. « Οι γεωργοί της Πάφου βρίσκονται σε απόγνωση, για αυτό και με πρωτοβουλία του Παναγροτικού Συνδέσμου πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σύσκεψη στην Αχέλεια στην οποία παρέστη ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, οι υπόλοιπες αγροτικές οργανώσεις, οι αρμόδιοι του Τμήματος Υδάτων και του Τμήματος Γεωργίας, άλλοι παράγοντες και πλήθος παραγωγών της Πάφου.
Ο Υπουργός Γεωργίας άκουσε τις απόψεις μας και έδωσε οδηγίες στον εκπρόσωπο του Τμήματος Υδάτων για βελτίωση της κατάστασης όσο είναι δυνατό. Συγκεκριμένα, δόθηκαν οδηγίες από τον κ. Καδή όπως όλες οι υφιστάμενες εποχιακές φυτείες συνεχίσουν να παίρνουν νερό μέχρι την συμπλήρωση των καλλιεργειών και την ετοιμασία των καρπών, ενώ όσοι αγρότες δεν πήραν τις ποσότητες νερού για τη φετινή περίοδο, να πάρουν ποσότητα κατ’ αποκοπή».
Αν και η περίοδος παροχής νερού για τις εποχιακές καλλιέργειες έχει λήξει, τονίζει ο επικεφαλής του Παναγροτικού Πάφου, το Υπουργείο Γεωργίας προχώρησε στην παραχώρηση 1,5 εκατομμυρίου τόνων νερού για τις ανάγκες των γεωργών, λόγω και της ανομβρίας που συνεχίζεται.
Από αυτή την έκτακτη ποσότητα, διευκρίνισε, στην επαρχία Πάφου θα δοθούν οι 500 χιλιάδες τόνοι.
Εξίσου σημαντικό και μόνιμο πρόβλημα για τον αγροτικό κόσμο της επαρχίας, τονίζει ο κ. Κάπονας, είναι το αμπελουργικό. Για αυτό και η οργάνωση του, αναφέρει, συμμετέχει συνεχώς σε συσκέψεις για τη διαμόρφωση και καθορισμό των τιμών με μόνιμο στόχο να λαμβάνουν ικανοποιητική αμοιβή οι αμπελουργοί ώστε να είναι εις θέση να αντεπεξέρχονται στα έξοδα παραγωγής και να μπορούν να συνεχίσουν να παραμένουν στο επάγγελμα.
« Τα έξοδα παραγωγής είναι τεράστια», δηλώνει», « και συνεχώς αυξάνονται. Οι τιμές των λιπασμάτων και των φαρμάκων αυξάνονται ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα οι αμπελουργοί να μην αντέχουν άλλο.
Και δεν φτάνουν οι χρόνιες αυτές δυσκολίες, φέτος ήρθε και το πρόβλημα της εμφάνισης του περονόσπορου να μεγιστοποιήσει το πρόβλημα της τάξης αυτής των αγροτών μας. Δυστυχώς, οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την ανάπτυξη της ασθένειας, παρά την προσπάθεια των αμπελουργών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με διάφορους ψεκασμούς.
Σε πολλές περιπτώσεις, η καταστροφή της παραγωγής στην επαρχία Πάφου ανέρχεται σε ποσοστά πέραν του 90%. Η κατάσταση αυτή, επιβάρυνε τους αμπελουργούς με τεράστια επιπρόσθετα έξοδα λόγω των φαρμάκων για τους ψεκασμούς».
Οι σοβαρές επιπτώσεις από το εν λόγω πρόβλημα, τόνισε ο κ. Κάπονας, συζητήθηκε σε πρόσφατη ευρεία σύσκεψη στο Πολέμι στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας. Οι αμπελουργοί προειδοποίησαν ότι οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για την αμπελουργία στην Πάφο, αφού όπως διευκρίνισαν, πέραν των άμεσων καταστροφών στη φετινή παραγωγή, πολλοί αμπελώνες και οι βλαστοί τους έχουν καταστραφεί και για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
«Το μέγεθος του προβλήματος», είπε, «επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο κ. Καδής επισκεπτόμενος αμπελώνες στην περιοχή, για αυτό και έδωσε οδηγίες στον επικεφαλής του Γραφείου Γεωργίας Πάφου να αρχίσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών».
Πέραν της αγροτικής παραγωγής, σε κομβικό σημείο για την επιβίωση των παραγωγών βρίσκεται στις μέρες μας και η κτηνοτροφία, δηλώνει στο PafosNet ο Επαρχιακός Γραμματέας του Παναγροτικού Πάφου.
« Αρκετοί κτηνοτρόφοι της επαρχίας μας», αναφέρει, « αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την ηλεκτρονική σήμανση που εφαρμόζουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες. Τούτο οφείλεται κυρίως στις φυλές των ζώων που εκτρέφουν οι κτηνοτρόφοι μας βάσει των οποίων αποβάλλεται με ιδιαίτερη ευκολία ο ενδοστομαχικός βόλος που τοποθετείται για τον σκοπό αυτό.
Ένας παράγοντας ακόμη που μεγεθύνει το πρόβλημα αυτό, είναι οι πολλοί και μεγάλοι χώροι βόσκησης των ζώων, σε αντίθεση με το τι συμβαίνει σε άλλες επαρχίες όπου τα ζώα παραμένουν συνεχώς ενσταβλισμένα».
Τα προβλήματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους της επαρχίας, συζητήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Παναγροτικός και στην οποία, πέραν του θέματος της σήμανσης, συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με την εμπορία κρεάτων, τη διάθεση του γάλακτος, τις τιμές των γεωργοκτηνοτριφικών φαρμακευτικών προιόντων, τα κίνητρα προς τους νέους για είσοδο στο επάγγελμα και τα κίνητρα για την αναζωογόνηση γενικά της υπαίθρου.
Αναφορικά με το θέμα των κτηνοτροφικών ζωνών και περιοχών, ο Πανίκος Κάπονας τονίζει ότι για να μπορέσουν οι αρμόδιοι να προσελκύσουν νέους κτηνοτρόφους ή να ενθαρρύνουν όσους ήδη απασχολούνται στον κλάδο, απαιτείται η δημιουργία τέτοιων χώρων.
« Θα πρέπει ταυτόχρονα», παρατήρησε, «να βελτιωθούν οι παρεχόμενες διευκολύνσεις, όπως η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και οι προσβάσεις από το οδικό δίκτυο. Για αποτελεσματική και άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, νοουμένου ότι εμπλέκεται μεγάλος αριθμός κρατικών τμημάτων και υπηρεσιών, εμείς εισηγούμαστε όπως δημιουργηθεί επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κρατικών τμημάτων και των αγροτικών οργανώσεων.
Όροι εντολής της επιτροπής αυτής, θα είναι να μελετηθεί όλο το φάσμα των προβλημάτων και να υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις επίλυσης τους, εντός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος».
Σημαντική εξέλιξη στον αγροτικό κλάδο, θεωρεί ο Παναγροτικός τη δημιουργία Μητρώου Αγροτών. Ο Πανίκος Κάπονας αναφέρει ότι το Υπουργείο Γεωργίας αποφάσισε τη δημιουργία του μητρώου, μετά από πρόταση των αγροτικών οργανώσεων, προκειμένου οι επαγγελματίες να ταξινομηθούν σε διάφορες κατηγορίες.
«Στο Μητρώο Αγροτών», διευκρινίζει, « θα δύνανται να εγγραφούν όσοι παίρνουν επιδότηση από τον ΚΟΑΠ. Θα δημιουργηθούν διάφορες κατηγορίες αγροτών και θα ξεχωρίσουν πλέον οι επαγγελματίες αγρότες που έχουν πλήρη απασχόληση στη γεωργία από τους υπόλοιπους οι οποίοι την έχουν ως δεύτερη απασχόληση και που πια θα ανήκουν σε άλλη κατηγορία.
Εμείς συμφωνούμε ότι θα πρέπει να δίδεται προτεραιότητα στους γεωργούς πλήρους απασχόλησης».
Ο Επαρχιακός του Παναγροτικού Συνδέσμου τονίζει ακόμη ότι οι διαδικασίες εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών εμπεριέχουν πολλή γραφειοκρατία και χρονοβόρες διαδικασίες, με αποτέλεσμα οι γεωργοί να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες. Για αυτό, επισημαίνει, θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να εξεύρουν τρόπους απλοποίησης των διαδικασιών αυτών.
Αντίστοιχα μεγάλης σημασίας είναι και το θέμα της επιμόρφωσης των αγροτών και κτηνοτρόφων αναφέρει ακόμη ο κ. Κάπονας. Το Τμήμα Γεωργίας οργανώνει διάφορες διαλέξεις για αγροτικά θέματα, θέση του Παναγροτικού όμως είναι ότι ο θεσμός θα πρέπει να εκσυγχρονισθεί, τονίζει.
« Θα πρέπει επίσης να τεθεί σε μόνιμη βάση και να καλύπτει όλα τα θέματα που απασχολούν γεωργοκτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και άλλους κλάδους της παραγωγής. Σημαντικό είναι όπως οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μας, ενημερώνονται πλέον συστηματικά και υπεύθυνα για τα διάφορα ευρωπαικά προγράμματα και τα κονδύλια που διατίθενται.
Η σωστή ενημέρωση θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση και άρα και στην προσέλκυση νέων στον κλάδο».
Θετικός εμφανίζεται ο Παναγροτικός Σύνδεσμος στις αλλαγές και τις νέες πρόνοιες του νομοσχεδίου για τον ΟΓΑ, αναμένοντας όπως τονίζει ο κ. Κάπονας, το τελικό κείμενο για διαμόρφωση οριστικής θέσης.
« Το αρμόδιο υπουργείο», αναφέρει, « επεξεργάζεται το νέο νομοσχέδιο αλλαγής του θεσμού της γεωργικής ασφάλισης, μια παράμετρο του κλάδου που θεωρούμε κεφαλαιώδους σημασίας για την επιβίωση των αγροτών και κτηνοτρόφων μας.
Από την ενημέρωση που έχουμε, ο Οργανισμός Γεωργικής Ασφάλισης θα αντικατασταθεί με ειδικό ταμείο προστασίας και ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής. Οι κύριοι άξονες αυτής της αλλαγής, βάσει των πληροφοριών μας, είναι να καλύψει καλλιέργειες που δεν καλύπτονται τώρα από τον ΟΓΑ, να περιλαμβάνει και τα ταμεία της αιγοπροβατοτροφίας, να διαφοροποιήσει την υποχρεωτική συνεισφορά που καταβάλλουν οι αγρότες στο ταμείο με βάση την επικινδυνότητα, την περιοχή, την περίοδο καλλιέργειας και το ποσοστό αποζημίωσης για το οποίο ο παραγωγός επιθυμεί να ασφαλιστεί και τέλος να καταβάλλει τις αποζημιώσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα και πάντως εντός του έτους που εμφανίσθηκε η ζημιά».
Ξεχωριστή μνεία γίνεται για μια συγκεκριμένη κατηγορία παραγωγών της Πάφου λόγω ειδικών συνθηκών, αυτή των μπανανοπαραγωγών.
Ο κ. Κάπονας επισημαίνει ότι οι παραγωγοί αυτοί αντιμετωπίζουν πέραν των σοβαρών προβλημάτων όλων των αγροτών συνεπεία της ανομβρίας, και πρόβλημα διάθεσης των προιόντων λόγω εξωτερικών συνθηκών:
« Οι εισαγόμενες μπανάνες εκτοπίζουν την κυπριακή μπανάνα σε τεράστιο βαθμό, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής, που ανέρχεται σε επτά χιλιάδες τόνους, να παραμένει αδιάθετο.
Η εισήγηση των μπανανοκαλλιεργητών για επίλυση του σημαντικού αυτού προβλήματος είναι να επιβληθούν στις εισαγόμενες μπανάνες εισαγωγικοί δασμοί, αλλά και να επιβληθεί απαγόρευση εισαγωγών κατά τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Φεβρουάριο».
Ο Παναγροτικός, κατέληξε ο Επαρχιακός Γραμματέας Πάφου του συνδέσμου, συμφωνεί με τις εισηγήσεις των παραγωγών και προχωρεί ήδη σε διάφορες ενέργειες και παραστάσεις για αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.