Οι άγνωστες γωνιές της επαρχίας Πάφου, έρχονται σήμερα στο φως
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
24 Μαΐου 2021Αναμφισβήτητα αποτέλεσε μια από τις πιο πετυχημένες δράσεις του Προγράμματος Κοινωνικής Συμμετοχής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017. Ο λόγος για το Πρόγραμμα «Διαδρομές και Ίχνη». Μια δράση που είχε ως πρώτιστο στόχο να γνωρίσουν οι επισκέπτες νέους τόπους, μέσα από μια αλλιώτικη περιήγηση. Οι διαδρομές ακολούθησαν ίχνη της μνήμης και της ιστορίας και επέλεξαν ως ορόσημα τους χώρους κρυμμένους και διερεύνησαν όλα όσα δεν φαίνονταν με την πρώτη ματιά, αυτά που δεν βλέπουμε κατά τις συνήθεις περιηγήσεις μας στην επαρχία.
Και μπορεί πλέον η Πολιτιστική Πρωτεύουσα να είναι πια μια μακρινή ανάμνηση και οι διακηρύξεις περί συνέχισης της παρακαταθήκης της να αποδεικνύονται μέχρι σήμερα κενές περιεχομένου, ωστόσο η ανάδειξη των «κρυφών θησαυρών» της παφίτικης υπαίθρου συνεχίζεται από άλλους φορείς. Όπως η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου (ΕΤΑΠ) και το ΕΒΕ Πάφου, που σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού έχουν εντάξει στον σχεδιασμό τους εδώ και ένα χρόνο την ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση περιοχών της επαρχίας με σπάνιες φυσικές καλλονές, που ήταν ωστόσο άγνωστες στους επισκέπτες.
Παρά την πανδημία και τους περιορισμούς που αυτή επέβαλε τους τελευταίους 15 περίπου μήνες, το πρόγραμμα ανάδειξης των άγνωστων γωνιών της επαρχίας Πάφου συνεχίζεται χωρίς διακοπή, επανευρίσκοντας στην ουσία την άκρη του νήματος με το τεράστιο έργο που ήδη είχε επιτελέσει το «Πάφος 2017».
Μιλώντας σήμερα στο PafosNet ο υπεύθυνος του σχετικού προγράμματος του Οργανισμού για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Ματθαίος Ιεροκηπιώτης, τόνισε ότι το 2017 έγιναν πέντε συνολικά δράσεις, σε Επισκοπή, Αμαργέτη, Λυσό, Κέδαρες και Παναγιά, οι οποίες ξεπέρασαν κάθε προσδοκία αφού κάθε φορά γινόταν « μάχη», για τους 200 τυχερούς που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα κάθε φορά.
« Στα πολύ θετικά ήταν ότι έλαβαν μέρος Κύπριοι από κάθε γωνιά της Κύπρου, οι οποίοι ήρθαν ειδικά στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα για να ακολουθήσουν κάποια εκδρομή αλλά και πολλοί ξένοι», ανέφερε. « Στο τέλος της ημέρας όλοι αυτοί αποτέλεσαν την «μαγιά» για τις σημερινές προσπάθειες να έρθουν στο φως και στην καθημερινότητα μας περιοχές της Πάφου που ήταν άγνωστες στους περισσότερους, παρά την μοναδική τους ομορφιά».
Ενδεικτικά, αναφέρει ο κ. Ιεροκηπιώτης, το πρόγραμμα της Κοινωνικής Συμμετοχής του Οργανισμού «Πάφος 2017», γνώρισε σε κύπριους και ξένους περιηγητές τα φημισμένα «Μετέωρα της Κύπρου» και την εκκλησία του Αγίου Ιλαρίωνα, στην κοινότητα Επισκοπής, με την εξαιρετική περιπατική διαδρομή προς την Κοιλάδα της Έζουσας, που είναι γεμάτη από κρυμμένους θησαυρούς, όπως νερόμυλους, ενετικά γεφύρια , ξωκλήσια και ερειπωμένα χωριά, όπως το τουρκοκυπριακό χωριό Μωρό Νερό.
« Στην Αμαργέτη», αναφέρει επίσης, « ήρθε στην επικαιρότητα το Μουσείο Λαικής Παράδοσης που στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο Τουρκοκυπριακό σχολείο και το Μουσείο Φωτογραφίας με ανέκδοτες ιστορικές φωτογραφίες. Γνωρίσαμε τα ίχνη των Ιπποτών στην περιοχή Γερόλακκος, όπου ήταν το Φέουδο και έγινε η αναπαλαίωση παλιών βρυσών.
Στη Λυσό ανακαλύψαμε τους αρχαίους Ελληνικούς οικισμούς της Μικράς Ασίας, όπως επιβεβαιώνεται από πληθώρα ευρημάτων και μαρτυριών και στο χωριό Κέδαρες, όπου σύμφωνα με τους μύθους κατά την αρχαιότητα ο Βασιλιάς Νικοκλής, είχε την εξοχική του κατοικία, άπαντες είδαν από κοντά το φημισμένο γεφύρι του Τζιελεφού και το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον της κοιλάδας του Διαρίζου».
Ο Ματθαίος Ιεροκηπιώτης ασκεί κριτική στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου για την εγκατάλειψη, ουσιαστικά, της κληρονομιάς του «Πάφος 2017». Eίναι πραγματικά κρίμα που ο Δήμος απέτυχε παταγωδώς να διαχειριστεί τον θεσμό, λέει χαρακτηριστικά.
« Ακόμη και εκείνη η περίφημη εξαγγελία για το νέο Φορέα Πολιτισμού Πάφου, σε μια γεμάτη από κόσμο Παλιά Ηλεκτρική, αποδείχθηκε ότι ήταν έπεα πτερόεντα», υποστηρίζει. « Και ήταν κρίμα, αφού η προεργασία είχε ήδη συντελεστεί. Έγιναν δράσεις οι οποίες ξεπέρασαν πραγματικά κάθε προσδοκία, με Κύπριους από κάθε γωνιά της πατρίδας μας να έρχονται στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα για να ακολουθήσουν κάποια εκδρομή, αλλά και πολλοί ξένοι».
Σχολιάζοντας τις καταγγελίες αυτές, που ακούγονται από πολλές πλευρές κατά καιρούς, εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής δίνουν μια διαφορετική εικόνα πάντως, κάνοντας λόγο για αναγκαστική καθυστέρηση λόγω των όσων επέφερε η πανδημία, αλλά όχι εγκατάλειψη των σχεδιασμών.
Μέχρι τώρα, έχει γίνει μια πρώτη ενημέρωση των δημοτών και εκπροσώπων φορέων από την δημοτική αρχή ως προς τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί, την πολιτική που θα ακολουθηθεί για τη σύσταση και λειτουργία του νέου πολιτιστικού ιδρύματος, ενώ θα γίνει και συζήτηση με τους δημότες για τις δικές τους θέσεις επί του θέματος. Η όλη διαδικασία ωστόσο είναι ακόμη σε στάδιο γενικού περιγράμματος και πολιτικής, χαρακτηριζόμενη από πολλές πλευρές ως «γκρίζα ζώνη», με αποτέλεσμα πολιτιστικοί φορείς και παράγοντες της Πάφου να εκφράζουν ανησυχίες ότι η καθυστέρηση συντείνει στο να ξεθωριάζει ολοένα και περισσότερο η δυναμική που αναπτύχθηκε στην πόλη και επαρχία με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Ο νέος φορέας θα αποτελέσει επί της ουσίας τη συνέχεια του Οργανισμού για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε μικρότερη προφανώς κλίμακα, και θα είναι επιφορτισμένος με τον συντονιστικό ρόλο της πολιτιστικής παραγωγής στην Πάφο στο μέλλον και με την αξιοποίηση της τεράστιας παρακαταθήκης που έχει αφήσει στην Πάφο και όλη την επαρχία η λειτουργία της το 2017 ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Μιλώντας σήμερα στο PafosNet για το θέμα, ο δημοτικός σύμβουλος Πάφου της ΕΔΕΚ, Παναγιώτης Βορκάς, διευκρίνισε ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται οφείλεται κατά βάση στα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία, τόσο σε επιδημιολογικό επίπεδο, όσο όμως και σε οικονομικό.
« Αν και η προεπιλογή για το επταμελές ΔΣ του νέου φορέα ήταν σχεδόν ολοκληρωμένη», διευκρίνισε, « το θέμα έχει σκαλώσει συνεπεία της πανδημίας. Και αυτό, αφού ο Δήμος Πάφου έχοντας πλέον να διαχειριστεί ένα ελλειμματικό προυπολογισμό, δεν είναι σήμερα εις θέση να χρηματοδοτήσει το νέο φορέα όπως είναι και ο σχεδιασμός. Γι' αυτό, εκτιμώ ότι το θέμα θα επανέλθει στο προσκήνιο μόνο όταν η έκτακτη κατάσταση με την πανδημία εκλείψει πλέον».
Ο Παναγιώτης Βορκάς ξεκαθάρισε ότι ο στόχος του Δήμου Πάφου για τη σύσταση του νέου πολιτιστικού φορέα της πόλης εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική συνισταμένη και δεν αλλάζει επί της ουσίας της.
Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου (ΕΤΑΠ) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την έναρξη εκστρατείας, μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας, στοχεύοντας στην προσέλκυση εγχώριου τουρισμού η οποία αναμένεται να κλιμακωθεί αρχές Ιουλίου και να ολοκληρωθεί περί τις 12 Αυγούστου.
« Η παγκύπρια εκστρατεία προώθησης τυγχάνει στήριξης από το Υφυπουργείο Τουρισμού, καλύπτει ολόκληρη την επαρχία Πάφου και περιλαμβάνει οργανωμένη εντατική εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», τονίζεται. « Η Πάφος προσδοκεί με τις παράλληλες προσπάθειες των επαγγελματιών του τουρισμού αλλά και του Υφυπουργείου Τουρισμού να συνεχίσει να βρίσκεται όπως πάντα στις πρώτες προτιμήσεις των μονίμων κατοίκων Κύπρου για διακοπές εντός του νησιού».
Οι φορείς της επαρχίας καλούν με την καμπάνια τους κατοίκους της Κύπρου να επισκεφτούν την πανέμορφη ύπαιθρο, τον Ακάμα και τα χωριά Λαόνας, την πανέμορφη ακτογραμμή από το Νέο Xωριό μέχρι και τον Πύργο Τυλληρίας, τα κρασοχώρια, να ζήσουν στην Πάφο μαγευτικές στιγμές, να εξερευνήσουν την απαράμιλλη ομορφιά της φύσης, να κολυμπήσουν στις πεντακάθαρες θάλασσες και να χαρούν την κάθε φιλόξενη γωνιά της επαρχίας Πάφου.
« Τις επόμενες μέρες αναμένεται επαναλειτουργία ευρείας γκάμας ξενοδοχειακών/τουριστικών καταλυμάτων και προσφορά διαφόρων πακέτων διαμονής σε ελκυστικές τιμές», αναφέρει η ΕΤΑΠ. «Οι τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις, οι δημοτικές παραλίες, παρεμφερείς υποδομές και υπηρεσίες ετοιμάζονται πυρετωδώς για επαναλειτουργία, ενώ ο προορισμός πλέον από σήμερα δίδει την ευκαιρία σε χιλιάδες εγχώριους επισκέπτες να επισκεφθούν την περιοχή και να ζήσουν μοναδικές, ξέγνοιαστες στιγμές».