Pafos Net

Οι «άγνωστες» γωνιές της επαρχίας Πάφου

title image

Αναμφισβήτητα αποτέλεσε μια από τις πιο πετυχημένες δράσεις του Προγράμματος Κοινωνικής Συμμετοχής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017. Ο λόγος για το Πρόγραμμα «Διαδρομές και Ίχνη». Μια δράση που είχε ως πρώτιστο στόχο να γνωρίσουν οι επισκέπτες νέους τόπους, μέσα από μια αλλιώτικη περιήγηση. Οι διαδρομές ακολούθησαν ίχνη της μνήμης και της ιστορίας και επέλεξαν  ως ορόσημα τους χώρους κρυμμένους και διερεύνησαν όλα όσα δεν φαίνονταν με την πρώτη ματιά, αυτά που δεν βλέπουμε κατά τις συνήθεις περιηγήσεις μας στην επαρχία.  

Μιλώντας στο PafosNet ο υπεύθυνος του προγράμματος και εκ των υπευθύνων της «Κοινωνικής Συμμετοχής» του Πάφος 2017, Ματθαίος Ιεροκηπιώτης τόνισε ότι έγιναν την χρονιά που πέρασε πέντε συνολικά δράσεις, σε Επισκοπή, Αμαργέτη, Λυσό, Κέδαρες και Παναγιά.

« Πρόκειται για δράσεις οι οποίες ξεπέρασαν πραγματικά κάθε προσδοκία, αφού κάθε φορά γινόταν πραγματική «μάχη» για τους 200 τυχερούς που είχαν την ευκαιρία  να παρακολουθήσουν κάθε φορά το πρόγραμμα», τονίζει. « Αφενός το γεγονός ότι η συμμετοχή ήταν δωρεάν και αφετέρου επειδή και οι προορισμοί ήταν ιδιαίτερα ελκυστικοί και τύγχαναν μεγάλης προβολής, η δράση της Κοινωνικής Συμμετοχής Διαδρομές και Ίχνη, στο τέλος της ημέρας αποτέλεσε και την προμετωπίδα του Προγράμματος της Κοινωνικής Συμμετοχής, αφού έγινε το πιο αγαπημένο και το πιο δημοφιλές πρότζεκτ.

Στα πολύ θετικά ήταν ότι έλαβαν μέρος Κύπριοι από κάθε γωνιά της Κύπρου, οι οποίοι ήρθαν ειδικά στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα για να ακολουθήσουν κάποια εκδρομή, αλλά και πολλοί ξένοι.

Στο τέλος της ημέρας όλοι έφευγαν με τις καλύτερες των εντυπώσεων και πολλοί πλέον, κάνοντας τον απολογισμό της Πολιτιστικής Χρονιάς που έφυγε αναπολούν με νοσταλγία την πιο αγαπημένη όπως εξελίχθηκε δράση».

xoria-2

Το πρόγραμμα της Κοινωνικής Συμμετοχής του Οργανισμού Πάφος 2017, έκανε την πρώτη του στάση στο χωριό Επισκοπή, τον περασμένο Φεβρουάριο, τονίζει ο κ. Ιεροκηπιώτης.

« Πρώτος σταθμός ήταν το φημισμένο Περιβαλλοντικό Κέντρο της κοινότητας, όπου προβλήθηκε μια μικρή ταινία για το χωριό και την κοιλάδα της Έζουσας, καθώς και τα οικολογικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

Ακολούθησε  ξενάγηση στον περίφημο βράχο της Επισκοπής, τα αποκαλούμενα «Μετέωρα της Κύπρου» και την εκκλησία του Αγίου Ιλαρίωνα. Μετά την βόλτα στο χωριό, όπου οι επισκέπτες του Πάφος 2017 θαύμασαν τα παλιά αναπαλαιωμένα σπίτια, πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετική περιπατητική  διαδρομή προς την Κοιλάδα της Έζουσας, όπου στον εκεί ευρισκόμενο εκδρομικό χώρο δόθηκε δεξίωση από το Κοινοτικό Συμβούλιο της Επισκοπής και τον Σύνδεσμο Αποδήμων.

Ο κοινοτάρχης Πάμπος Χαραλάμπους και ο υπεύθυνος του Περιβαλλοντικού Κέντρου Αντρέας Χρυσάνθου, μίλησαν σε έκταση για τις κοιλάδες και τους ποταμούς που βρίσκονται γύρω από την Επισκοπή και είναι γεμάτες από κρυμμένους θησαυρούς, όπως νερόμυλους, ενετικά γεφύρια , ξωκλήσια και ερειπωμένα χωριά, όπως το τουρκοκυπριακό χωριό Μωρό Νερό».

Η δεύτερη εξόρμηση του Προγράμματος έγινε στο χωριό Αμαργέτη, τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του προγράμματος.

« Τόσο κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, όσο και κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας», αναφέρει, « η Αμαργέτη ανήκε σε κάποιο φεουδάρχη. Πρώτος σταθμός ήταν η κεντρική πλατεία και απ' εκεί τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, μαζί με ομάδα του Συνδέσμου Αποδήμων μας οδήγησαν πρώτα στο Μουσείο Λαικής Παράδοσης που στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο Τουρκοκυπριακό σχολείο και ακολούθως στο διπλανό Μουσείο Φωτογραφίας με ανέκδοτες ιστορικές φωτογραφίες.

Στη συνέχεια τα μέλη του Συνδέσμου Αποδήμων Αμαργέτης μας οδήγησαν με τα πόδια στα ίχνη των Ιπποτών και στην περιοχή Γερόλακκος, εκεί όπου ήταν το Φέουδο και έγινε η αναπαλαίωση παλιών βρυσών. Μας ενημέρωσαν για άγνωστες ιστορίες της τότε εποχής, όπου στις βρύσες οι Ιππότες πότιζαν τα άλογά τους. Απ΄ εκεί ακολούθησε  μια εξαιρετική περιπατητική διαδρομή στη φύση, που κατέληξε στο Γεφύρι του Ρουθουνιού, στην περιοχή «Ζιμπουνιέρης». Πρόκειται για ένα πέτρινο γεφύρι, το οποίο κατασκευάστηκε την εποχή της φραγκοκρατίας και συνέδεε την κοινότητα της Αμαργέτης με το γειτονικό χωριό της Ελεδιώς. Στην επιστροφή, η κοινοτάρχης της Αμαργέτης , μαζί με το Κοινοτικό Συμβούλιο  παρέθεσαν δεξίωση, στους επισκέπτες της ομάδας του Πάφος 2017».                                      

xoria-3

Το Πρόγραμμα της Κοινωνικής Συμμετοχής του Οργανισμού Πάφος 2017 επισκέφθηκε επίσης τον Ιούνιο του 2017  το χωριό Λυσός, μια κοινότητα με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, αφού συνδυάζει βουνό και θέα τη θάλασσα.

Ο Ματθαίος Ιεροκηπιώτης τονίζει ότι η Λυσός σχετίζεται με αρχαίους Ελληνικούς οικισμούς της Μικράς Ασίας, όπως επιβεβαιώνεται από πληθώρα ευρημάτων και μαρτυριών.  

« Πρώτος σταθμός ήταν το αναπαλαιωμένο σχολείο όπου τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου και του Συνδέσμου Αποδήμων οδήγησαν την ομάδα του Πάφος 2017 για μια γνωριμία με το Πολιτιστικό Κέντρο που στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο Τουρκοκυπριακό σχολείο και με το Μουσείο, όπου μεταξύ άλλων θαύμασαν  ανέκδοτες ιστορικές φωτογραφίες.

Στη συνέχεια τα μέλη του Συνδέσμου Αποδήμων Λυσού κατηύθυναν τους περιηγητές με τα πόδια στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου θαύμασαν την παλιά εκκλησία τις εντυπωσιακές βρύσες, με την μεγάλη δεξαμενή και την απίθανη θέα.  

Στην συνέχεια ακολούθησε μια εξαιρετική περιπατητική διαδρομή δυο χιλιομέτρων στο δάσος της Λυσού, από το μνημείο του Ευαγόρα Παλληκαρίδη μέχρι το ξενοδοχείο Παράδεισος».

Τέταρτη επίσκεψη της δράσης αυτής της  Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ήταν στο χωριό Κέδαρες, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για μια μικρή, αλλά όμορφη κοινότητα όπου σύμφωνα με τους μύθους κατά την αρχαιότητα ο Βασιλιάς Νικοκλής, είχε την εξοχική του κατοικία. 

Τα μέλη της δράσης και οι φίλοι τους, αναφέρει ο υπεύθυνος του προγράμματος, έκαναν σταθμό στο φημισμένο γεφύρι του Τζιελεφού, ένα από τα πλέον όμορφα σημεία της Κύπρου.

« Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο ανακαινισμένο περιβαλλοντικό κέντρο, είδαμε τα αρχαία σπήλαια και ακολούθως την παλιά εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου, το φημισμένο καφενείο γυναικών, που είναι το μοναδικό σε ολόκληρη την Κύπρο μόνο για γυναίκες», αναφέρει. « Εντυπωσιασμένοι έμειναν οι εκδρομείς και από το εργαστήρι γυαλιού του Yiorgou Papadopoulou, αφού είδαν από πρώτο χέρι τα μυστικά της εξαιρετικής δουλειάς του και θαύμασαν  τα εντυπωσιακά του έργα και είδαν την αναπαλαιωμένη παλιά του κατοικία με αρχαία ιστορικά εκθέματα, μιας παλιάς και αλησμόνητης εποχής. 

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία, να ενημερωθούν και για την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου και να περπατήσουν και μια εξαιρετική διαδρομή στη φύση, όπου είδαν από κοντά την περίφημη πέτρα «Τρυπημένη», που οι κάτοικοι παλιά πίστευαν ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες και βοηθούσε στη γονιμότητα.                     

xoria-4

Η Παναγιά ήταν ο τελευταίος προορισμός του Προγράμματος της Κοινωνικής Συμμετοχής «Διαδρομές και Ίχνη», στα μέσα Οκτωβρίου. Πρώτος σταθμός, το φημισμένο μοναστήρι της Χρυσορρογιάτισσας, όπου οι επισκέπτες έμειναν κατενθουσιασμένοι τόσο με την εκκλησία όσο και το μουσείο και την πινακοθήκη. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο πολιτιστικό κέντρο και στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου, όπου είδαν την έκθεση με τα αρχαία επαγγέλματα.

« Απ' εκεί  τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου και τις εθελόντριες του χωριού οδήγησαν την ομάδα του Πάφος 2017 για μια γνωριμία στην παλιά εκκλησία της Χρυσελεούσης, η οποία αποτελεί  μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ και ακολούθως, στην οικία και στο μουσείο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, του πρώτου Προέδρου της Κύπρου», είπε ο κ. Ιεροκηπιώτης. « Εντυπωσιασμένοι έμειναν οι εκδρομείς από την εξαιρετική διαδρομή που ακολούθησε στη φύση και στο δάσος μέχρι τον εκδρομικό χώρο του Μονοσιήλακα, όπου δόθηκε δεξίωση με παραδοσιακά εδέσματα.

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με επίσκεψη και ξενάγηση στο τοπικό οινοποιείο, όπου οι εκδρομείς του Πάφος 2017, είδαν από κοντά την μέθοδο παρασκευής κρασιού και ζιβανίας».