Ο Θάνος Μιχαηλίδης μιλά στο PafosNet: Στόχος να σώσουμε μέρος της χρονιάς στον τουρισμό
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
23 Μαρτίου 2020Από το Σάββατο, ένα ακόμη λουκέτο καταγράφεται στην Κύπρο λόγω της πανδημίας. Και αυτό αφορά σε ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας του τόπου: Τα ξενοδοχεία. Βάσει του διατάγματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, από την 21η τρέχοντος μέχρι τις 30 Απριλίου τα ξενοδοχεία είναι και αυτά κλειστά σε μια προσπάθεια να αναχαιτισθεί η εξάπλωση του κορονοιού.
Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο PafosNet ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης, αναφέρει ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρήκε περίπου τα μισά ξενοδοχεία της Πάφου να είναι ήδη σε λειτουργία και τα πλείστα εξ αυτών με ικανοποιητικές μάλιστα πληρότητες. Η υλοποίηση του διατάγματος για το κλείσιμο, τόνισε, έγινε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αφού η μεγάλη πλειοψηφία των πελατών των μονάδων έρχεται στην Πάφο με τουριστικά πακέτα.
« Βάσει των συμβολαίων», εξήγησε, « ο τουρίστας συμβάλλεται με τον τουριστικό πράκτορα που τον φέρνει στην Κύπρο, όχι με μας ως ξενοδοχεία. Άρα, είναι ευθύνη του πράκτορα να επαναπατρίσει τους ανθρώπους αυτούς, πράγμα που έγινε».
Ο Θάνος Μιχαηλίδης αναφέρει, απαντώντας σε σχετικό μας ερώτημα, ότι δεν θεωρεί πιθανό να προκύχουν προβλήματα στις σχέσεις των αγορών με την Κύπρο λόγω των μέτρων και της αιφνίδιας λήψης των μέτρων κλεισίματος της ξενοδοχειακής βιομηχανίας. Οι διαστάσεις του προβλήματος είναι τέτοιες, τονίζει, που άπαντες αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών.
«Δεν θεωρώ πως το πρόβλημα θα είναι πώς θα μας βλέπουν στο εξής οι ξένοι που έφυγαν βάσει του διατάγματος», τονίζει. « Το ζήτημα είναι να λήξει όσο το δυνατό πιο γρήγορα η κατάσταση αυτή, ώστε να μπορέσουμε να επαναλειτουργήσουμε σε συνθήκες ομαλότητας».
Ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Πάφου κάνει λόγο για ακραία φαινόμενα που αναγκάζεται όλη η υφήλιος να ζήσει τις μέρες αυτές, για αυτό και η επαναφορά στην ομαλότητα θα είναι δύσκολη:
«Θα είναι δύσκολο το ξεκίνημα, κυρίως μέχρι να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στα ταξίδια και πάλι. Αν ανοίξουμε, ακόμη και την 1η Μαίου βάσει της σημερινής κατάστασης, θα πάρει πολύ καιρό να χτίσουμε την εμπιστοσύνη και να ανακτήσουμε τις πληρότητες των τελευταίων χρόνων ξανά».
Μια ιδιάζουσα κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες της Πάφου, αφορούν στα αποκλειστικά συμβόλαια που έχουν με βρετανούς μεγάλους ταξιδιωτικούς οίκους. Επί της ουσίας, οι ξενοδοχειακές αυτές μονάδες έχουν βάσει συμβολαίων εκχωρήσει τη διαχείριση τους στους εν λόγω tour operators.
Ο Θάνος Μιχαηλίδης αποκαλύπτει ότι ήδη οι οργανισμοί αυτοί έχουν ακυρώσει τα συμβόλαια τους με τα ξενοδοχεία με τα οποία είναι συμβεβλημένα.
«Αυτό σημαίνει ότι αναστάληκαν οι προπληρωμές και άλλες πρόνοιες των συμβολαίων», επισημαίνει. « Οι μονάδες που λειτουργούσαν με αυτό το σύστημα έχουν πλέον ένα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, δεδομένου ότι βάσισαν το μοντέλο λειτουργίας τους πάνω σε αυτό το σύστημα».
Ερωτηθείς ο κ. Μιχαηλίδης αν η έκτακτη αυτή κατάσταση θα μπορούσε να σημαίνει και την διαφοροποίηση του προγραμματισμού της ξενοδοχειακής βιομηχανίας στρεφόμενη προς τον εγχώριο τουρισμό αυτό το καλοκαίρι, απαντά αρνητικά.
Τα νούμερα στα οποία βασίζεται ο τουρισμός της Κύπρου είναι τεράστια, για να σκεφτεί κάποιος ότι θα μπορούσαν να καλυφθούν έστω και σε ένα μικρό μέρος από τον εγχώριο τουρισμό.
« Μιλάμε πλέον για ένα αριθμό 4 εκατομμυρίων επισκεπτών ετησίως», εξήγησε. « Και το ποσοστό της εγχώριας αγοράς για την ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι μόλις 6% επί του ποσού αυτού.
Άρα, εύκολα καταλαβαίνει ο καθένας ότι είναι απλώς αδύνατο να πληρωθεί έστω και μερικώς η απώλεια που θα έχουμε από τον διεθνή χώρο με Κύπριους παραθεριστές. Το 6% της εγχώριας αγοράς των ξενοδοχείων, είναι αδύνατο να γίνει ξαφνικά 30%.
Άρα, η σεζόν είναι χαμένη σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει δυνατότητα να αναπληρωθούν οι ζημιές. Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να πετύχουμε, είναι να μην χάσουμε εντελώς τη χρονιά. Διότι τότε, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα για τα επόμενα χρόνια.
Έχει τεράστια σημασία να δουλέψουμε μετά την άρση των έκτακτων μέτρων έστω και χαμηλότερα επίπεδα από ότι προηγουμένως».