Ο Πολιτισμός είναι και στάση ζωής
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
02 Ιουνίου 2015Χρύσανθος Σαββίδης
Επικεφαλής Δημοτικής Ομάδας ΔΗΚΟ Πάφου
Η Πάφος θα είναι η ΠΠΕ 2017 και θα έχει μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξει τον πολιτισμό της , την ιστορία της και να την αναδειχθεί ως τουριστικός προορισμός επιπέδου. Τον πολιτισμό δυστυχώς τον έχουμε συνδέσει με το παρελθόν, με έργα υποδομής, αλλά όχι με πράξεις και δράσεις της σύγχρονης εποχής.
Δυστυχώς έχουμε σαν κοινωνία ξεχάσει τα άτομα με ανικανότητα ή για να είμαι ορθότερος δεν δείχνουμε την ευαισθησία που θα ανέμενε κανείς στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά. Ο Πολιτισμός είναι στάση ζωής και αυτή την στάση ζωής θα πρέπει να αναδείξουμε με την συμπεριφορά μας πρός τα άτομα που έχουν ανάγκη την δική μας βοήθεια.
Άτομα με ανικανότητα είναι οι κινητικά ανάπηροι, παραπληγικοί, τετραπληγικοί, ακρωτηριασμένοι, οι τυφλοί (ολικώς ή μερικώς) και γενικά οι κωφοί, όσοι έχουν δυσκολία στην αντίληψη, την επικοινωνία και την προσαρμογή και οι ασθενείς από αρτηριοσκλήρυνση, επιληψία, ανεπάρκεια νεφρού, ρευματικές παθήσεις, καρδιοπάθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας, αιμορροφιλικοί, πολυμεταγγιζόμενοι.
Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν να κάνουν με τις μετακινήσεις τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως με τα λεωφορεία, την είσοδό τους στους δημόσιους χώρους και την εύρεση καταλληλου χώρου στάθμευσης. Επίσης προβλήματα εντοπίζονται στα πεζοδρόμια αλλά και στην έλλειψη κατάλληλης σήμανσης, που τους διευκολύνει στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Το τραγικό είναι ότι αυτά τα απλά πράγματα που έχουν σχέση με την μετακίνηση τους δεν τα κάνουμε με αποτέλεσμα να μην βοηθούμε στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με ανικανότητα. Δεν πρόκειται μόνο για διευκόλυνση τον ατόμων αυτών για να μετακινούνται πιο εύκολα, αλλά είναι και παρανομία γιατί το να σταθμεύεις σε χώρους που είναι γι αυτούς τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους, αφού συχνά αναγκάζονται να κατεβούν στο οδόστρωμα για να προσπεράσουν παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα, αλλά δημιουργεί και εμπόδια στη συμμετοχή στη ζωή των ατόμων με αναπηρίες.
Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αποτελεί από το 1985, όταν και πρωτοξεκίνησε με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, εορτασμό των πολιτιστικών δεσμών που συνδέουν και ενώνουν τους Ευρωπαίους και δίνει ώθηση στη διαμόρφωση της ιδιότητας του Ευρωπαίου πολίτη. Για αυτό το λόγο και το βραβείο που δίδεται, και που είναι μια συνεισφορά στο κόστος της διοργάνωσης για τις νικήτριες πολιτιστικές πρωτεύουσες, φέρει και το όνομα «Βραβείο Μελίνας Μερκούρη». Η Πάφος ως ΠΠΕ του 2017 θα μπορέσει με σωστή στάση ζωής απέναντι στα άτομα με ανικανότητα να κερδίσει το βραβείο ορθής στάσης ζωής προς τα άτομα αυτά και να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα της στον Πάνθεον των χωρών με πετυχημένη διοργάνωση.
Μια εισήγηση η οποία θα βοηθήσει στο να αποφεύγουμε να σταθμεύουμε σε χώρους αναπήρων όπως συνηθίζεται να λέγεται είναι να τοποθετηθούν φωτογραφίες ατόμων με ανικανότητα (αν είναι δυνατόν της περιοχής) στούς χώρους αυτούς με την επιγραφή «Σκέψου με». Αυτή η προσπάθεια μπορεί να γίνει μόνο με συνεργασία με ΚΥΣΟΑ ( Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων), που αγωνίζεται για την προώθηση νομοθεσίας και πολιτικών και την επίτευξη αιτημάτων που συμβάλλουν στην πλήρη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική, πολιτιστική και πολιτισμική ζωή της χώρας.
Μέσα απο έρευνες τα άτομα αντιδρούν πιο ορθολογικά όταν βλέπουν εικόνα από ότι μια επιγραφή. Η εικόνα λεέι και η ρήση ειναι ίσον με 1000 λέξεις. Αν το μέτρο αυτό εφαρμοστεί και γίνει στάση ζωής να είστε βέβαιοι ότι η Πάφος θα αφήσει την δική της σφραγίδα στούς τίτλους των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης για την ορθή στάση ζωής στα άτομα αυτά.
Η Πάφος αξίζει τον τίτλο της ΠΠΕ 2017 γιατί είναι μια πόλη με ιστορία, με πολιτισμό, πλούσια αρχαία κληρονομιά, οι ανθρώποι της έχουν όραμα για να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα καινοτόμο για τα άτομα με κινησιακά προβλήματα έτσι ώστε να μπορέσουν να αφήσουν το δικό τους στίγμα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2107.