Pafos Net

O περί Νομικής Αρωγής Νόμος, ως αυτός έχει τροποποιηθεί

title image

Καλυψώ Κ. Θεοχαρίδου

Νομικός

 

Σε πολύ πρόσφατη Απόφαση, του Εφετείου της Χώρας, επισημάνθηκαν και τονίστηκαν οι πρόνοιες και/ή προυποθέσεις εφαρμογής του εν λόγω Νόμου. Έτσι, σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 5 του περί Νομικής Αρωγής Νόμου του 2002 (Ν.165(Ι)/2002), όπως τροποποιήθηκε, παρέχεται δωρεάν νομική αρωγή σε διαδικασίες για καθορισμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το εδάφιο (1)(α) του άρθρου 5, επισημαίνεται στην απόφαση, αυτές οι διαδικασίες περιλαμβάνουν πολιτική διαδικασία που εγείρεται εναντίον της Δημοκρατίας για ζημιά που υπέστη πρόσωπο, συνεπεία καθορισμένων παραβάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο δε άρθρο 2 του Νόμου, γίνεται παραπομπή στις παραβιάσεις, οι οποίες εκτίθενται στον Πίνακα, όπου το Μέρος (α) αφορά παραβιάσεις του Μέρους ΙΙ του Συντάγματος. Σημειούται εδώ πως, το ΜΕΡΟΣ ΙΙ του Συντάγματος της ΚΔ (Κυπριακής Δημοκρατίας) περιλαμβάνει τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και τις Ελευθερίες του Ανθρώπου.

Βάσει των ανωτέρω αναφερομένων άρθρων, η συνδυασμένη εφαρμογή αυτώ, ήτοι των άρθρων 2 και 5 του Νόμου, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι  για αίτηση/διαδικασία Habeas Corpus, δεν παρέχεται δυνατότητα για καταχώριση Αίτησης δια Νομική Αρωγή. Δεν καλύπτεται δηλαδή,  από το άρθρο 5(1)(α), καθώς δεν αφορά πολιτική διαδικασία που εγείρεται εναντίον της Δημοκρατίας για κάλυψη ζημιάς, ως αποτέλεσμα ισχυριζόμενης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αίτηση δε habeas Corpus, είναι Αίτηση την οποία υποβάλει Αιτητής ο οποίος ισχυρίζεται πως παρανόμως έχει στερηθεί της ελευθερίας του. Κατά ακριβολογία, κάνουμε λόγο για ένταλμα habeas Corpus.

Επιπλέον, με βάση την τροποποίηση 20(Ι)/2015 του Νόμου παρέχεται, δυνάμει του άρθρου 6Β(7)(β), δωρεάν νομική αρωγή σε αιτητές διεθνούς προστασίας οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο για την έκδοση εντάλματος Habeas Corpus προς έλεγχο της νομιμότητας της διάρκειας κράτησής τους.