Ο Λεόντιος Τσέλεπος στο PafosNet: Ειδικά προγράμματα από τον ΚΟΑ μετά την πανδημία
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
15 Μαΐου 2020Στο μέσο μιας εν εξελίξει προσπάθειας για διασύνδεση του αθλητισμού με την τεχνολογία, πρόλαβε η πανδημία τον ΚΟΑ. Ο αθλητικός οργανισμός του τόπου μετείχε το τελευταίο διάστημα σε ευρωπαικά προγράμματα, ενώ είχε εξελίξει και σειρά επαφών και συνεδρίων για το θέμα με στόχο την αποδοτικότερη σύνδεση των νέων τεχνολογιών με τον αθλητισμό στον τόπο μας.
Το μέλος του Δ.Σ. του ΚΟΑ, Λεόντιος Τσέλεπος, αναφέρει σήμερα στο PafosNet ότι η κατεύθυνση αυτή του Οργανισμού μπορεί να εξηγηθεί από τη ρήση του Άλαν Μουρ ότι « Η τεχνολογία είναι δίκοπο μαχαίρι. Θα έχει πολλά οφέλη, αλλά και πολλές καταστροφές».
Η δήλωση αυτή, επισημαίνει, λέει την αλήθεια κυρίως σε σχέση με το τεχνικό κομμάτι και τους κανόνες παιχνιδιού αρκετών αθλημάτων. Άλλα αθλήματα έγιναν πιο γρήγορα και άλλα πιο αργά, ενώ σε άλλα αφαίρεσε τον απρόβλεπτο παράγοντα.
« Hawkeye, VAR, αισθητήρες κίνησης, εργαστήρια αποκατάστασης και ανάπτυξης δεξιοτήτων είναι μόνο μερικές εφαρμογές της τεχνολογίας», αναφέρει ο κ. Τσέλεπος. « Αρχικά ο ΚΟΑ συμμετέχει ως συντονιστής στο πρόγραμμα Erasmus+ “Good Governance Enhancement through e-Learning for Sport Volunteer Board Members” (GReFORM) όπου στόχος είναι η δημιουργία εκπαιδευτικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους μη-εκτελεστικούς διευθυντές των αθλητικών οργανισμών. Απότοκο του διετούς προγράμματος αποτέλεσε και η δημιουργία του Κώδικα Διακυβέρνησης και Χρηστής Διοίκησης των Αθλητικών Ομοσπονδιών της Κύπρου που δόθηκε στις Ομοσπονδίες και ο οποίος υποστηρίζεται από τον ΚΟΑ με την παροχή διαφόρων κεντρικοποιημένων υπηρεσιών (λογιστηρίου, αρχείου) και δημιουργία εγχειριδίου στρατηγικού σχεδιασμού».
Πέραν τούτου, σύμφωνα με τον Λεόντιο Τσέλεπο, ο ΚΟΑ εφαρμόζει τεχνολογικές λύσεις στην αναδιάρθρωση που αποφασίστηκε το 2019 για το τμήμα έκδοσης Δελτίων Υγείας Αθλητών, ενώ συζητά με το Υπουργείο Εσωτερικών τη μηχανογράφηση των αθλητικών σωματείων μετά την τροποποίηση του νόμου που αφορά τα σωματεία και τη μηχανογράφηση που εφάρμοσαν οι Επαρχιακές Διοικήσεις για όλα τα σωματεία.
«Επιπλέον μετά την αξιολόγηση του 2017 για το Εθνικό Σχέδιο Υποστήριξης Αναπτυξιακού Αθλητισμού», δηλώνει, « μια εκ των εισηγήσεων που προτιθέμεθα να εφαρμόσουμε πιλοτικά είναι η δημιουργία πλατφόρμας για τη συλλογή στοιχείων και αξιολόγησης αυτών».
Όσον αφορά στον τομέα του αθλητικού τουρισμού και παρά την πρόσκαιρη διακοπή κάθε παρόμοιας δραστηριότητας συνεπεία της πανδημίας, ο ΚΟΑ δίδει μεγάλη βαρύτητα και είχε ήδη αρχίσει να συνεργάζεται με το Υφυπουργείο Τουρισμού για να καταστήσουν την Κύπρο μια εκ των κορυφαίων προορισμών αθλητικού τουρισμού. Η δράση αυτή, τονίζει ο κ. Τσέλεπος, μπορεί πρόσκαιρα να έχει σταματήσει, όπως και όλες οι άλλες δράσεις ανά την υφήλιο, ωστόσο με την ομαλοποίηση της κατάστασης υπάρχει ήδη το πρωτογενές υπόβαθρο προκειμένου ο ΚΟΑ να επαναρχίσει την άμεση δράση του με στόχο την προώθηση της Κύπρου ως αθλητικού κέντρου και κέντρου αθλητικού τουρισμού για την προσέλκυση ξένων τουριστικών και αθλητικών εταίρων, αλλά κυρίως εξυπηρέτησης του Κύπριου πολίτη μέσω της αναβάθμισης του διαδικτυακού αθλητικού χάρτη.
« Ο αθλητικός χάρτη πλέον παρέχει εύκολα και με σύγχρονο τρόπο ενημέρωση για τις αθλητικές εγκαταστάσεις παγκύπρια», αναφέρει. « Και ήδη, πριν ανασταλεί κάθε αθλητική δραστηριότητα και στον τόπο μας συνεπεία του κορωνοιού, ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού χαρτογράφησε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις του τόπου κατά άθλημα (ποδοσφαιρικά γήπεδα, γήπεδα γκολφ, κολυμβητήρια, σκοπευτήρια κ.λ.π), με περιληπτική αναφορά για τον κάθε αθλητικό χώρο ξεχωριστά, ενώ πλέον υπάρχει η δυνατότητα για εύρεση πλησιέστερων σημείων ενδιαφέροντος (νοσοκομεία, αεροδρόμια, ξενοδοχεία κ.λ.π). Η εφαρμογή δίδει τη δυνατότητα, για μεταφορά στη σελίδα κρατήσεων των αθλητικών εγκαταστάσεων ιδιοκτησίας του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, για πλοήγηση με διάφορους τρόπους (πόδια, αυτοκίνητο και λεωφορείο (όπου υπάρχει)) και εύκολη διάχυση των πληροφοριών με άλλα πρόσωπα.
Επίσης, είναι προσβάσιμη και πλήρως λειτουργήσιμη από έξυπνες κινητές συσκευές (mobile responsive) και με δυνατότητα πλοήγησης στην Ελληνική, Αγγλική και Ρωσική γλώσσα».
Το επόμενο βήμα που επεξεργάζεται ο ΚΟΑ προς άμεση υλοποίηση μετά την επαναφορά της κανονικότητας στην Κύπρο, τονίζει το μέλος του Δ.Σ., είναι η αναβάθμιση του συστήματος κρατήσεων των ιδιόκτητων αθλητικών εγκαταστάσεων του, σε πρώτη φάση, για διευκόλυνση των ξένων τουριστικών - αθλητικών εταίρων, αλλά και του Κύπριου πολίτη - αθλούμενου και σύνδεσης του συστήματος με τον διαδικτυακό αθλητικό χάρτη.
Περεταίρω, καινοτομία του ΚΟΑ αποτελεί το ηλεκτρονικό καλεντάρι αθλητικών διοργανώσεων που αφορά τοπικά, διεθνή και ευρωπαϊκά γεγονότα τα οποία πραγματοποιούνται στην Κύπρο, εξηγεί ο Λεόντιος Τσέλεπος:
« Στόχος είναι η εγκαθίδρυση δικτύων συνεργασίας μεταξύ των αθλητικών ομοσπονδιών και τουριστικών οργανώσεων - πρακτορείων και ΜΜΕ μέσω του ΚΟΑ, για άμεση και σχετική ενημέρωση για τα αθλητικά γεγονότα στην Κύπρο. Επίσης θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για καλύτερο προγραμματισμό όσων ενδιαφέρονται να διοργανώσουν αθλητικές εκδηλώσεις αλλά και για όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν ή να παρακολουθήσουν.
Ο ΚΟΑ με την παρουσία του μέχρι πρότινος σε συνέδρια και φόρουμ του εξωτερικού και συναντήσεις με τους αντίστοιχους Ευρωπαίους εταίρους παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα τεχνολογιών του αθλητισμού και υποστηρίζει εμπράκτως δράσεις και καινοτομίες των αθλητικών ομοσπονδιών. Λέγοντας αυτό να αναφέρουμε το παράδειγμα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης που σε συνεργασία με συγκεκριμένη εταιρεία θα εγκαταστήσει μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν και πάλι, αυτόματες κάμερες σε έντεκα καλαθοσφαιρικά γήπεδα παγκύπρια. Με το σύστημα καμερών θα μπορούν να μεταδίδονται αυτόματα οι αγώνες καλαθοσφαίρισης στα γήπεδα που θα εγκατασταθούν, χωρίς την χρήση συνεργείου.
Με αυτό τον τρόπο θα είναι δυνατή η ζωντανή μετάδοση μέσω διαδικτύου όλων των αγώνων στα γήπεδα που θα είναι εγκατεστημένες οι κάμερες, τόσο σε επίπεδο ΟΠΑΠ Basket League και ΟΠΑΠ Γυναικών Α’ Κατηγορίας, όσο και στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα. Αναμένεται ότι θα καλύπτονται περίπου 20 φορές περισσότεροι αγώνες ζωντανά στο διαδίκτυο, σε σχέση με σήμερα. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή Διαιτησίας της Ομοσπονδίας θα έχει καλύτερη εικόνα από τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα, ενώ θα παρέχονται μέσω του συστήματος σημαντικά εργαλεία στους προπονητές και τα σωματεία. Η λειτουργία του συστήματος αναμένεται να ξεκινήσει κατά την αγωνιστική περίοδο 2020-2021 και πιλοτικά από την φετινή αγωνιστική περίοδο».
Ενδεικτικό του κεφαλαιώδους ρόλου των τεχνολογιών στον αθλητισμό, καταλήγει ο Λεόντιος Τσέλεπος, είναι και η πρόθεση της ΟΥΕΦΑ, πριν προκύψει η πανδημία, να διοργάνωνε φέτος το πρώτο τουρνουά e-ποδοσφαίρου όπου οι Εθνικές Ομάδες e-ποδοσφαίρου θα διαγωνίζονταν αποκλειστικά σε πλατφόρμα ηλεκτρονικών παιγνιδιών.
« Το e-gaming συζητιέται για να καταστεί ολυμπιακό άθλημα μέχρι το 2024, ενέργεια που αποδεικνύει το σημαντικό ρόλο που πλέον κατέχει η τεχνολογία στον αθλητισμό», τονίζει.