Νοσοκομείο Πάφου: Οι 30 μέρες που συγκλόνισαν την Κύπρο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
12 Απριλίου 2020Εδώ και μερικές εβδομάδες βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα σε παγκύπριο επίπεδο. Οι μέχρι πρότινος αναφορές γύρω από αυτό, που αφορούσαν στις ελλείψεις υλικοτεχνικών υποδομών, φαντάζουν πλέον ανάξιες λόγου, μετά τον σάλο που είναι σε εξέλιξη όσον αφορά στη σημερινή κατάσταση. Ο λόγος για το Νοσοκομείο Πάφου, το οποίο δαχτυλοδείχνεται πλέον και αρμοδίως ως η κύρια αιτία της έξαρσης του κορωνοιού στην επαρχία Πάφου.
Το PafosNet προβαίνει σήμερα σε μια αναδρομή στις «30 ημέρες που συγκλόνισαν την Πάφο» με επίκεντρο την λειτουργία της μονάδας. Οι καταιγιστικές εξελίξεις άρχισαν στις 15 Μαρτίου, όταν εφαρμόσθηκαν για πρώτη φορά διαδικασίες μέτρων αποκλεισμού του Νοσοκομείου Πάφου, μετά την διαπίστωση κρούσματος κορωνοιού εντός του Νοσοκομείου. Η θρυαλλίδα που προκάλεσε τον σεισμό ήταν Βρετανός ασθενής που νοσηλευόταν από τις 3 Φεβρουαρίου αρχικά στο Παθολογικό και μετά στη ΜΕΘ. Ο ασθενής αυτός βρέθηκε θετικός στον ιό μετά από επισκέψεις οικείων του από τη Βρετανία ενώ ακόμη ήταν στην παθολογική πτέρυγα, χωρίς για μέρες ολόκληρες να γίνει αντιληπτό το γεγονός της ύπαρξης του ιού.
Τα όσα ακολούθησαν θυμίζουν ταινία τρόμου: Βάσει των αποφάσεων του ΟΚΥπΥ, το κρατικό νοσηλευτήριο της πόλης σφραγίσθηκε για το κοινό και άρχισαν οι εργασίες απολύμανσης των χώρων του, καθώς και η ιχηλάτηση προσωπικού και άλλων νοσηλευομένων για να διαπιστωθεί τυχόν μετάδοση του ιού σε άλλα άτομα.
Ο εν λόγω ασθενής, ο οποίος κατέληξε μετά από μερικές μέρες, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο αναφοράς, αυτό της Αμμοχώστου. Στο νοσοκομείο της Πάφου όμως, τα πράγματα τις επόμενες μέρες περιγράφονται μόνο με μια λέξη: Σοκ.
Έντεκα συνολικά εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Πάφου διαπιστώνεται από την ιχνηλάτηση ότι έχουν μολυνθεί από τον κορονοιό μετά το περιστατικό αυτό. Οι λειτουργοί υγείας έχουν αποδειχθεί θετικοί στις εξετάσεις που ολοκληρώθηκαν στο Ινστιτούτο Γενετικής και ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Υγείας, δημιουργώντας ένα ζοφερό σκηνικό για το κρατικό νοσηλευτήριο, αλλά και για όλη την Πάφο πλέον. Και αυτό, αφού το κρίσιμο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την αποκάλυψη της ύπαρξης του κορονοιού σε ένα εσωτερικό ήδη ασθενή, κρίνεται υπερβολικά μεγάλο για να μην έχει διασπαρεί ο ιός σε μεγάλο μέρος πληθυσμού του Νοσοκομείου και δυστυχώς από εκεί και στην τοπική κοινωνία.
Η επισημοποίηση των κακών αυτών μαντάτων προκαλεί ένα ντόμινο αντιδράσεων και αποφάσεων, που είναι ωστόσο αμφίβολο κατά πόσο θα επιφέρει πρακτικά οφέλη στη δεδομένη χρονική συγκυρία, εξαιτίας της καθυστέρησης που ήδη καταγράφηκε.
Τις επόμενες μέρες, οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς ανακοινώνουν το ένα μετά το άλλο μέτρα για το Νοσοκομείο Πάφου, με τη μια κλινική του να κλείνει μετά την άλλη, αφού η διασπορά του ιού μεταξύ προσωπικού, νοσηλευομένων ασθενών και επισκεπτών ασθενών ήταν άνευ προηγουμένου.
Στο Νοσοκομείο Πάφου απασχολείται συνολικά ένας αριθμός που προσεγγίζει τα 700 άτομα. Δείγμα προς εξέταση λήφθηκε από όλους ανεξαίρετα τους εργαζόμενους, ασχέτως της εργασίας που επιτελούν και του τμήματος στο οποίο εργάζονται. Τα δείγματα αυτά αποστέλλονταν ανά 100 στο Ινστιτούτο προκειμένου να διεκπεραιώνεται η εργασία με τον Ο φόβος και η ανησυχία τη ροή των νέων δειγμάτων και των αποτελεσμάτων, δυστυχώς επιβεβαιώνονται και για μέρες αποτελούν τον κανόνα: Κάθε νέα ανακοίνωση των ειδικών, περιέχει επιβεβαιωμένα κρούσματα από την κοινωνία του κρατικού νοσηλευτηρίου της Πάφου. Στο ζοφερό αυτό σκηνικό, το νοσοκομείο παραμένει για μέρες κλειστό με τη λειτουργία τους να συνεχίζουν μόνο το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών και η Μονάδα Αιμοκάθαρσης του νοσηλευτηρίου.
Παράλληλα, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας έχει ήδη αρχίσει την ιχνηλάτηση των επαφών των 11 κρουσμάτων και προχωρά στη λήψη δειγμάτων από αυτά για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων, από τις οποίες επιβεβαιώνεται το αναμενόμενο χειρότερο σενάριο σύμφωνα με τους ειδικούς: Δυστυχώς, ο ιός έχει πλέον ξεφύγει από τα στενά όρια του νοσοκομείου και πλέον αγγίζει τον πληθυσμό της πόλης και επαρχίας μέσω των επαφών των λειτουργών υγείας.
Στα τέλη Μαρτίου το Νοσοκομείο Πάφου ουσιαστικά παραμένει ακόμη κλειστό, με μόνο το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών και τη Μονάδα Αιμοκάθαρσης, να εργάζονται στα όρια τους, αφού στο διάστημα που μεσολάβησε από την έξαρση της πανδημίας γιατροί και νοσηλευτές έχουν αυτοπεριορισθεί και απομένει ελάχιστο μόνο μάχιμο προσωπικό για την εξυπηρέτηση εκατοντάδων πολιτών που χρήζουν θεραπείας.
Στο Νοσοκομείο Πάφου σπεύδει και κλιμάκιο της συντεχνίας των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, που εξέτασε την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη μονάδα. Οι εκπρόσωποι της συντεχνίας χαρακτήρισαν ήρωες του εναπομείναντες λειτουργούς υγείας στο Νοσοκομείο Πάφου για το έργο που επιτελούν μέσα στις πολύ δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην Πάφο.
Όσοι προέβλεπαν ότι μέσα στις ακραίες αυτές συνθήκες εργασίας τα χειρότερα έρχονταν, επιβεβαιώνονται: Με απόφαση της Κυβέρνησης ανακοινώνεται η αναστολή λειτουργίας του Νοσοκομείου Πάφου, όπως επίσης και του Νοσοκομείου Λεμεσού. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, για τα Νοσοκομείο Λεμεσού και Πάφου έχουν γίνει διευθετήσεις με ιδιωτικά νοσηλευτήρια των δύο πόλεων για να εξυπηρετούνται οι πολίτες στα διάφορα τμήματα τους. Εξαίρεση αποτελούν τα αιματολογικά και ογκολογικά περιστατικά, αιμοκάθαρση και θαλασσαιμία, όπου θα γίνει ειδική διευθέτηση για εξυπηρέτηση τους, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού. Τα ΤΑΕΠ αναστέλλουν τη λειτουργία τους για άλλες 48 ώρες και όλα τα περιστατικά θα εξυπηρετούνται από τα υπό αναφορά Νοσηλευτήρια του Ιδιωτικού Τομέα, εκτός σε εξαιρετικές περιπτώσεις που οι υπηρεσίες δεν μπορούν να προσφερθούν από τον Ιδιωτικό τομέα.
Τρεις και πλέον εβδομάδες από το «τσουνάμι» που έπληξε την δημόσια υγεία στην Πάφο, οι πρώτες κινήσεις για επαναφορά της ομαλότητας είναι σε πλήρη εξέλιξη. Από τις αρχές Απριλίου στο Νοσοκομείο Πάφου λειτουργούν δύο νέες μονάδες σχετικά με την αντιμετώπιση του ιού: Πρόκειται για μονάδα εντατικής ενασχόλησης με τα ύποπτα κρούσματα που προσέρχονται στο νοσηλευτήριο, αντί της μεταφοράς τους σε άλλες επαρχίες όπως μέχρι πρότινος, καθώς και της ετοιμασίας χώρου βραχύβιας παραμονής πολιτών με συμπτώματα.
Ο θάλαμος για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων είναι δυναμικότητας 10 κλινών σε μονά δωμάτια και αναμένεται να συμβάλει στην αμεσότερη αντιμετώπιση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, αλλά και στην αποσυμφόρηση των νοσηλευτηρίων άλλων πόλεων.
Αισιοδοξία προκαλεί και η μαζική πλέον επιστροφή λειτουργών υγείας που ήταν σε αυτοαπομόνωση και που τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν ήταν αρνητικά. Οι λειτουργοί αυτοί επανέρχονται σταδιακά στις θέσεις τους, ενισχύοντας σε τεράστιο βαθμό την επιχειρησιακή ικανότητα του κρατικού νοσηλευτηρίου.
Ο εκτελών χρέη διευθυντή της μονάδας το προηγούμενο διάστημα, δρ. Ιωσήφ Μουτήρης, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι άμεσα πλέον θα αρχίσει να διαφαίνεται μια σταθερή βελτίωση στην κατάσταση που εμφανίζεται καθημερινά στα στατιστικά στοιχεία που δίνονται από το Υπουργείο Υγείας και που καταδεικνύουν το κρατικό νοσηλευτήριο της επαρχίας ως τον «αδύναμο κρίκο» στις προσπάθειες περιορισμού της πανδημίας. Τόσο η λειτουργία των νέων θαλάμων και της επαναφοράς προσωπικού στα καθήκοντα του, όσο και ο περιορισμός ασθενών εντός του νοσοκομείου στο ελάχιστο, κρίνονται ζωτικής σημασίας συνθήκες για την βελτίωση των δεικτών εντός νοσηλευτηρίου, τόνισε.
Γύρω από την λειτουργία και διαχείριση της μονάδας, πάντως, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένας πόλεμος αλληλοκατηγοριών, με μέλη του προσωπικού να καταγγέλλουν τη διεύθυνση για ελαφρά τη καρδία απονομή ευθυνών επί δικαίων και αδίκων, για μέλη της νοσηλευτικής κοινότητας που έχουν τεθεί σε περιορισμό να καταγγέλλουν τη διεύθυνση ότι για σκοπούς δημοσιότητας και προβολής προβαίνουν σε καθημερινές δηλώσεις που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, αλλά και με παράγοντες της επαρχίας να θέτουν ευθέως θέμα ολικού κλεισίματος του νοσοκομείου για περίοδο τουλάχιστον 20 ημερών.
Το θέμα έθεσαν τρεις τουλάχιστον βουλευτές Πάφου, οι οποίοι με παραστάσεις και δημόσιες δηλώσεις του ζήτησαν την ολική διακοπή λειτουργίας του Νοσοκομείου Πάφου για χρονικό διάστημα ικανό να επιφέρει την πλήρη ίαση των παθόντων και την ορθή επαναλειτουργία όλων των τμημάτων του.
Θέση την οποία απέρριψε ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, υποστηρίζοντας ότι μεσούσης της έξαρσης της πανδημίας στην επαρχία, είναι ολέθριο σφάλμα να μείνει η Πάφος χωρίς κρατικό νοσηλευτήριο, εκτιμώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση το μόνο που θα επιτευχθεί θα είναι η μετακύλιση του προβλήματος και στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια της.