Να θυμόμαστε την προσφυγιά
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
17 Ιουνίου 2015Του Γιώργου Σοφοκλέους
Δημοτικού Συμβούλου ΔΗΣΥ Πάφου
Η 20η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Ημέρα που πρέπει να θυμόμαστε και να τιμάμε εκείνους που αναγκάστηκαν σε προσφυγιά και ξεριζωμό.Σήμερα, ο διακηρυγμένος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για γνωριμία και ανάπτυξη της κατανόησης μεταξύ των λαών, για προώθηση της ειρήνης, της συνεργασίας και της φιλίας, για την εξάλειψη των προκαταλήψεων και των ρατσιστικών συμπεριφορών, για σεβασμό στην πολυμορφία και στην ανοχή των διαφορετικών πολιτισμικών χαρακτηριστικών, θέτει ενώπιων μας μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η σύγχρονη κοινωνία στον 21ο αιώνα: Nα διασφαλίσει δηλαδή την απαραίτητη ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη για διαφύλαξη και ανάδειξη της εθνικής ταυτότητας των λαών και στην ανάγκη για ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη διαφορετικών εθνικών ομάδων και κοινωνιών.
Το θέμα καθίσταται βέβαια ακόμη πιο σημαντικό για τη μικρή μας Κύπρο που για 41 τώρα χρόνια υφίσταται τις συνέπειες του βίαιου και αναχρονιστικού εθνικού διαχωρισμού, ως αποτέλεσμα της βάρβαρης τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής.
Αλλά και για την επαρχία μας το θέμα αυτό έχει μια ιδιαίτερη και βαρύνουσα σημασία, αφού η Πάφος έχει επιλεγεί ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017 και, ως εκ τούτου, έχει τη μεγάλη τιμή, αλλά και τη βαριά ευθύνη, να εκπροσωπεί τη χώρα μας στο μεγάλο και καταξιωμένο αυτό θεσμό, που εκ φύσεως είναι κατεξοχήν πολυεθνικός και πολυπολιτισμικός.
Ωστόσο, για την υλοποίηση του μεγάλου οράματος της ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης ανθρώπων με διαφορετικά εθνικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά. Τα προβλήματα που προκύπτουν από την αύξηση των μεταναστευτικών ρευμάτων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ζητήματα που αναφύονται από την πολυπολιτισμική σύνθεση των σύγχρονων κοινωνιών, αλλά και το θέμα των διακρίσεων και προκαταλήψεων που εξακολουθούν δυστυχώς να υφίστανται πολλές ομάδες του πληθυσμού, είναι φαινόμενα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα.
Ιδιαίτερα στην Πάφο, στην οποία διαμένουν και εργάζονται νόμιμα περίπου 6.500 υπήκοοι τρίτων χωρών, το ζήτημα της διαφορετικότητας και των κοινωνικών, θρησκευτικών ή εθνικών διακρίσεων καθίσταται ακόμη πιο επίκαιρο και πολυδιάστατα σημαντικό.
Ως Τοπική Αρχή έχουμε πλήρη επίγνωση του αποφασιστικού ρόλου που καλούμαστε να διαδραματίσουμε.Ο Δήμος Πάφου έχει την βούληση να στηρίξει ηθικά και να ενισχύσει υλικά κάθε προσπάθεια που συμβάλει στην αποδοχή της διαφορετικότητας και στην ευημερία όλων ανεξαιρέτως των δημοτών μέσα από την παροχή ίσων ευκαιριών και ισότιμης αντιμετώπισης σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς.
Η συμμετοχή μας σε διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα για την ομαλή ένταξη των ξένων υπηκόων στην τοπική κοινωνία μας, η έμπρακτη ενίσχυση διαφόρων φορέων που καλύπτουν άμεσες ανάγκες αλλοδαπών προσφύγων, και ιδιαίτερα παιδιών, η ειδική μέριμνα των δικών μας προσφύγων, καθώς και άλλες δραστηριότητες εντάσσονται στο πλαίσιο της πολιτικής μας αυτής. Και αυτό δεν αποτελεί χάρη, δεν είναι φιλανθρωπία. Είναι υποχρέωση.
Ένα πράγμα πρέπει, άλλωστε, να θυμούμαστε: Πρόσφυγες –και μάλιστα στην ίδια μας την πατρίδα- παραμένει ένα μεγάλο κομμάτι του κυπριακού πληθυσμού. Πρόσφυγες-μετανάστες υπήρξαν κάποτε οι παππούδες και οι πατεράδες μας. Μετανάστες είναι, δυστυχώς, σήμερα και πολλά από τα δικά μας παιδιά.