Να απαιτήσουμε χαλαρώσεις
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
29 Ιανουαρίου 2014της Αντιγόνης Παπαδοπούλου
Ευρωβουλευτή (ΔΗΚΟ, Σ&Δ)
Η είσοδος στην εποχή του μνημονίου μπορεί υπό τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν να ήταν μονόδρομος, ωστόσο, δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι η μοναδική μας επιλογή. Οι επιπτώσεις είναι τρομακτικές. Οι πολίτες φορτώνονται μεγάλες αυξήσεις στις άμεσες και έμμεσες φορολογίες καθώς και επιπρόσθετες περικοπές στο εισόδημά τους. Πλήττεται η ενεργός ζήτηση στην οικονομία. Κλείνουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυξάνεται η ανεργία. Μειώνεται δραματικά η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και των επιχειρήσεων.
Τα βάρη για τους πολίτες είναι ασήκωτα, το μέλλον θολό. Υπό τις περιστάσεις θεωρώ απαραίτητο όπως η κυβέρνηση διεκδικήσει χαλαρώσεις των μέτρων στραγγαλιστικής λιτότητας και απαιτήσει ουσιαστική πρόσθετη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ φέρει και η ίδια ευθύνη, και ειδικά το Eurogroup, για τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο, πέραν από τα δικά μας λάθη. Είναι γι’ αυτό που το αίτημά μας για πρόσθετη βοήθεια νομιμοποιείται και είναι απόλυτα δικαιολογημένο. Η κυβέρνηση θα πρέπει να τονίσει στην τρόικα και στην ΕΕ ότι η κοινωνική συνοχή στην Κύπρο απειλείται άμεσα και σοβαρά. Εάν διαρρηχθεί ο κοινωνικός ιστός τότε θα προκληθεί τεράστια κοινωνική αντίδραση, η οποία δεν συμφέρει σε κανένα.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, που το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε να επανεξετάσει το ρόλο και τις δραματικές συνέπειες της μονόπλευρης πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει η τρόικα, στις χώρες των μνημονίων. Επίσης, δεν πρέπει να μας διαφεύγουν οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος καταλόγισε ξεκάθαρα ευθύνες και ζήτησε έρευνα για την καταστροφική δράση της Τρόικα. Όπως είπε, οδήγησε με τα αυστηρά μέτρα λιτότητας σε οικονομική καταστροφή, φτώχεια, πείνα, ανεργία και εξαθλίωση τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Τις τοποθετήσεις του κ. Σουλτς έθεσα ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ζήτησα με τη διαδικασία του γραπτού κοινοβουλευτικού ερωτήματος, τη θέση της Κομισιόν. Συγκεκριμένα, κάλεσα την Κομισιόν να δηλώσει κατά πόσον συμφωνεί με το περιεχόμενο των δηλώσεων του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Επίσης, αν προτίθεται και η ίδια να ξεκινήσει σε βάθος έρευνες και να καταλογίσει ευθύνες για λανθασμένες αποφάσεις στο Eurogroup που έσπρωξαν στη δυστυχία τους Ευρωπαίους πολίτες σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Κύπρο.
Στην απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας των ερωτημάτων. «Το Κοινοβούλιο έχει κινήσει τη διαδικασία για τη σύνταξη έκθεσης πρωτοβουλίας σχετικά με το έργο της Τρόικας. Η Επιτροπή προτίθεται να συμβάλει στην έκθεση αυτή», δήλωσε εκ μέρους της Κομισιόν ο αρμόδιος Επίτροπος για Οικονομικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν.
Η απάντηση της Κομισιόν, ήταν λίγο-πολύ, αναμενόμενη. Το ερώτημα, όμως, που προκύπτει είναι για πόσο καιρό ακόμα, θα συνεχίσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Η επάνοδος τροϊκανών πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία διαμορφώνεται βαρύ κλίμα στην Ευρώπη, για το ρόλο που διαδραματίζει η τρόικα και τις σοβαρές επιπτώσεις από τις πολιτικές λιτότητας. Ας εκμεταλλευτούμε τις συγκυρίες, ας διαμαρτυρηθούμε γιατί μας χρησιμοποίησαν ως πειραματόζωα καθώς επίσης για το πρωτοφανές κούρεμα καταθέσεων και ας ζητήσουμε επιτέλους έμπρακτα, περισσότερη κοινοτική αλληλεγγύη για επανάκαμψη της οικονομίας.