Pafos Net

Μόνο με την στροφή στην γνώση

title image

ΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΣΑΒΒΙΔΗ

Εκπαιδευτικού

 

Όλος ο κοσμος ταλανίζεται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση και το κάθε κράτος και η κάθε κυβέρνηση προσπαθεί να εξομαλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις της. Η αλήθεια είναι, ότι κανείς δεν πρόβλεψε το μέγεθος της οικονομικής κρίσης και κανένα οικονομικό μοντέλο δεν μπορεί να προβλέψει το πότε η παγκόσμια οικονομία θα βρει τους παλιούς ρυθμούς της (αν τους βρει ποτέ). Εκείνο το οποίο παρατηρείται σε πολλές χώρες και δη στην Ευρώπη, είναι ότι οι κυβερνήσεις τους επενδύουν όλο και περισσότερα χρήματα στην εκπαίδευση γιατί θεωρούν ότι μόνο με την στροφή στην γνώση θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον μπαμπούλα της οικονομικής κρίσης Στο παρελθόν όταν κάποιος αποφοιτούσε από το λύκειο θεωρείτο ότι ήταν μορφωμένος και όλες οι πόρτες επαγγελματικής αποκατάστασης ήταν ορθάνοικτες. Δυστυχώς, τα πράγματα τώρα έχουν αλλάξει ριζικά και ο κάτοχος πανεπιστημιακού τίτλου είναι σαν να είναι κάτοχος απολυτηρίου και αυτός που έχει μεταπτυχιακό είναι κάτοχος ενός κοινότυπου τίτλου.Δεν είμαι υπερβολικός και ούτε καταθέτω κάτι που δεν είναι γνωστό στον πλείστο κόσμο.

Οι ανάγκες της εποχής επιβάλλουν στους νέους να επενδύουν στην γνώση και στην  μόρφωση διαφορετικά οι προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης είναι δυσοίωνες. Για δε, αυτούς που εργάζονται σε μια δουλειά θα πρέπει να εξασφαλίσουν κι άλλα ακαδημαικά προσόντα διαφορετικά θα παραμείνουν καθηλωμένοι και κάποιος άλλος θα τους προσπεράσει.

Επίσης σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ για το «Ανθρώπινο Κεφάλαιο και τη Γνώση», τα οφέλη από αυτό το συνδυασμό, σε οικονομικό επίπεδο, σχετίζονται με την ευημερία του ατόμου και την εθνική οικονομία. Σε επίπεδο ατόμου, οι αποδοχές τείνουν να αυξάνονται αισθητά, καθώς αυξάνεται το εκπαιδευτικό επίπεδο. Σε μερικές χώρες του ΟΟΣΑ, όπως στη Δανία και τη Νέα Ζηλανδία, οι αποδοχές των πανεπιστημιακών αποφοίτων είναι περίπου ένα τέταρτο υψηλότερες από αυτές των αποφοίτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Όμως, σε άλλες χώρες, η ανισότητα αυτή είναι ακόμη πιο εμφανής και ανέρχεται έως και στο 120%.

Η ικανότητα των ατόμων και των χωρών να επωφεληθούν από την αναδυόμενη οικονομία της γνώσης εξαρτάται κυρίως από το εργατικό δυναμικό και συγκεκριμένα την εκπαίδευση, τις δεξιότητες, τα ταλέντα και τις ικανότητες του. Ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους επίτευξης αυτού είναι η εκπαίδευση και η κατάρτιση, οι οποίες θεωρούνται σήμερα όλο και πιο σημαντικοί παράγοντες ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης. Κατά μέσο όρο, οι χώρες του ΟΟΣΑ δαπανούν περίπου 5% του ΑΕΠ στην εκπαίδευση, εκ του οποίου το διπλάσιο ποσοστό διοχετεύεται στην τριτοβάθμια σε σχέση με την πρωτοβάθμια.

Σίγουρα οι τίτλοι σπουδών δεν είναι και η εγγύηση για επαγγελματική αποκατάσταση χρειάζονται κι άλλα πράγματα όπως επαγγελματισμός, όρεξη, κοινωνικότητα, θετική διάθεση, σκληρή δουλειά αλλά αποτελεί την  βασική παράμετρο επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Το ευχάριστο είναι ότι ζούμε σε μια εποχή που όλο και περισσότεροι νέοι έχουν ευκαιρίες για σπουδές αλλά και από την άλλη και οι παλαιότεροι αν θέλουν ακόμη και τώρα να σπουδάσουν μπορούν μέσα από προγράμματα εξ αποστάσεων σπουδών να το πετύχουν.

Η τεχνολογία μαζί με το συνεχές αναβαθμιζόμενο περιβάλλον που προσφέρουν πολλά πανεπιστήμια (βλέπε University of London, University of Leicester) δίνουν την δυνατότητα στον καθένα από εμάς να έχει το πανεπιστήμιο στο σπίτι μας. Οι σπουδές εξ αποστάσεως αριθμούν πλεονεκτήματα και οι φοιτητές δεν μειονεκτούν σε τίποτα σε σχέση με αυτούς που φοιτούν σε συνεχή βάση στα πανεπιστήμια (full time student).

Πρώτον, κάποιος που ήδη εργάζεται με τις εξ αποστάσεως σπουδές όπως είναι διαμορφωμένες δεν είναι αναγκασμένος  να σταματήσει την δουλειά του  αλλά μπορεί να συνδιάσει και τα δυο.

Δεύτερον, όσον αφορά το κόστος σπουδών είναι αισθητά φθηνότερες, από την στιγμή που τό μόνο που πληρώνει ο φοιτητής είναι τα δίδακτρα του.

Τρίτον, οι εξ αποστάσεως σπουδές  δίνουν στον φοιτητή την δυνατότητα να συνδιάσει την γνώση με την πρακτική εφαρμογή γιατί ήδη ο φοιτητής βρίσκεται στην αγορά εργασίας.

Τα πλεονεκτήματα είναι αρκετά και δεν είναι επί του παρόντος άρθρου για να επεκταθώ περισσότερο. Εκείνο που πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε σαν γονείς αλλά και σαν μελλοντικοί σπουδαστές είναι η γνώση.

Γνώση η οποία κάνει τον άνθρωπο πιο  ανοικτόμυαλο, του ανοίγει ορίζοντες για καλύτερο επαγγελματικό, οικογενειακό, κοινωνικό μέλλον αλλά, και από την αλλη μας κάνει  καλύτερους ανθρώπους. Στις μέρες μας που η οικονομική κρίση υποβόσκει παντού το καλύτερο αντίδοτο ειναι η μόρφωση γι' αυτό ας εκμεταλευτούμε την περίοδο αυτή στο να εξασφαλίζουμε όσο το δυνατό περισσότερα προσόντα για να μπορέσουμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί στο νέο περιβάλλον που θα προκύψει μετά την οικονομική κρίση.

Με το σλόγκαν "Education the best you can be" κλείνω αυτό το μικρό άρθρο γιατί πιστεύω στην διαχρονικότητα του.