Pafos Net

Μην μας ξεχνάτε λόγω του κορωνοιού, φωνάζουν οι διαβητικοί στην Πάφο

title image

Το θέμα της εισαγωγής και στην Κύπρο σε πρώτο στάδιο για τα μικρά παιδιά με διαβήτη, του συστήματος παρακολούθησης της γλυκόζης το οποίο στην Ελλάδα παραχωρείται δωρεάν, ζητά ξανά ο Διαβητικός Σύνδεσμος Πάφου. Μπορεί η εποχή να είναι δύσκολη λόγω της πανδημίας, επισημαίνει ο Σύνδεσμος, όμως υπάρχουν και  άλλα σοβαρά θέματα υγείας τα οποία μπορούν εύκολα να δρομολογηθούν και να δοθούν άμεσες λύσεις.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ματθαίος Ιεροκηπιώτης, δηλώνει στο PafosNet ότι μετά τις επαφές που έχουν γίνει και πρόσφατα με τον Υπουργό Υγείας οι αρμόδιοι μπορούν να ανακοινώσουν οριστικά πλέον ότι στην Κύπρο έχει ξεκινήσει να κυκλοφορεί πέραν του Free style Libre, που παραχωρείται δωρεάν στη Ελλάδα και ένα δεύτερο μηχανάκι από άλλη εταιρεία. Επομένως μπορεί τώρα το Υπουργείο Υγείας να έχει δυο επιλογές και να επιλέξει ένα από τα δυο, για να ξεκινήσει άμεσα η δωρεάν παραχώρηση του τουλάχιστο για τα μικρά παιδιά, τονίζει. 

« Τα εν λόγω συστήματα», αναφέρει ο πρόεδρος του Διαβητικού Συνδέσμου Πάφου, «επιτρέπουν την καταμέτρηση των ποσοστών γλυκόζης στο αίμα χωρίς τρυπήματα στα χέρια. Μέσω των συσκευών αυτών που αποτελούν ένα πρωτοποριακό σύστημα παρακολούθησης με τεχνολογία flash, αισθητήρας που θα περνά ασύρματα από το χέρι του παιδιού θα σαρώνει και θα αναγράφει σε μερικά δευτερόλεπτα τα ποσοστά του σακχάρου όπως και την γραφική παράσταση της τιμής για ολόκληρο το εικοσιτετράωρο.

Πρόκειται για ένα σπουδαίο εργαλείο για τα μικρά παιδιά, αλλά περισσότερο για τους γονείς τους. Με μια πολύ μικρή συσκευή δεν θα χρειάζονται να γίνονται τα συνεχόμενα τρυπήματα στα χέρια και επιπλέον οι γονείς θα αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια για τα παιδιά τους, αφού θα αποφεύγεται ο μεγάλος κίνδυνος των υπογλυκαιμιών».

Οι δράσεις αυτές της Πολιτείας για ενίσχυση της καθημερινότητας των διαβητικών, είναι κυριολεκτικά θέμα ζωής και θανάτου για αυτούς, τονίζει ο Ματθαίος Ιεροκηπιώτης, για αυτό και παρά την κρίσιμη κατάσταση που έχει επιφέρει η πανδημία δεν θα πρέπει οι αρμόδιοι να αφήσουν στην άκρη τις ανάγκες ευπαθών ομάδων για εξίσου κρίσιμα για την υγεία και ζωή τους θέματα.

« Στην Κύπρο καταγράφεται το ψηλότερο ποσοστό διαβητικών», αναφέρει, « για αυτό και θέλοντας να βάλει φρένο στη σιωπηλή επιδημία και εξάπλωση του διαβήτη και για τη σωστή ενημέρωση και έγκαιρη διάγνωση και στη συνέχεια ρύθμιση των ασθενών, ο Παγκύπριος Διαβητικός Σύνδεσμος διοργάνωσε και φέτος εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης σε όλη την Κύπρο».

diavitikoi2

Οι εκδηλώσεις που έγιναν σε όλες τις πόλεις στοχεύουν στη διαφώτιση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον διαβήτη, που δυστυχώς έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις, αναφέρει ο κ. Ιεροκηπιώτης:

« Ο Σύνδεσμος εντείνει τις προσπάθειες για πρόληψη, θέλοντας να αναχαιτίσει τη σιωπηλή αυτή επιδημία η οποία έχει προσλάβει διεθνώς ανησυχητικές διαστάσεις. Ο αριθμός των διαβητικών παγκοσμίως φθάνει σήμερα στα 430 εκατομμύρια, ενώ το 1980 ήταν 100 εκατομμύρια.

Στην Κύπρο καταγράφεται το ψηλότερο ποσοστό διαβητικών συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Οι έρευνες καταδεικνύουν ότι 10.3% του κυπριακού πληθυσμού πάσχει από διαβήτη, με σταθερή ανοδική πορεία, κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει όλους τους εμπλεκόμενους».

Πολλοί παράγοντες όπως η παιδική και εφηβική παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής άσκησης, η ανθυγιεινή διατροφή και το κάπνισμα έχουν συμβάλει στην ανησυχητική αύξηση του διαβήτη τύπου 2, ο οποίος πλήττει ολοένα και μικρότερες ηλικίες, σύμφωνα με τον Διαβητικό Σύνδεσμο.

« Ο διαβήτης διπλασιάζει την πιθανότητα εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου ειδικά στα νεαρά άτομα, ενώ μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 8-10 χρόνια», επισημαίνει ο πρόεδρος των διαβητικών Πάφου. « Είναι η βασική αιτία για καρδιαγγειακή και νεφρική νόσο, τύφλωση και ακρωτηριασμό. Οι διαβητικοί αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου. Συνεπεία των καταστροφικών επιπτώσεων που προκαλεί στην υγεία ο διαβήτης, είναι η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής κάθε έξι δευτερόλεπτα. Σωτήρια είναι η πρόληψη αφού εννέα στις δέκα περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 μπορούν να προληφθούν με άσκηση, διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρους, υγιεινή διατροφή και αποφυγή του καπνίσματος».

diavitikoi3

Η αγωνία του Συνδέσμου για συνέχιση της αρωγής προς τους διαβητικούς, έστω και υπό τις οριακές συνθήκες που δημιουργεί η επέλαση του κορωνοιού, οφείλεται πρωτίστως στο θλιβερό γεγονός ότι αυξημένα κρούσματα διαβήτη στον τόπο μας παρατηρούνται σε νεαρά παιδιά, σύμφωνα με τον Ματθαίο Ιεροκηπιώτη.

Η εισαγωγή στην Κύπρο εξειδικευμένου συστήματος παρακολούθησης της γλυκόζης για τα μικρά παιδιά με διαβήτη, θα επιτρέψει την καλύτερη παρακολούθηση των θεμάτων αυτών, επισημαίνει.

« Πρόκειται για ένα σπουδαίο εργαλείο για τα μικρά παιδιά, αλλά περισσότερο για τους γονείς τους. Σε θέματα υγείας δεν πρέπει να γίνονται εκπτώσεις και απαιτούμε όπως διατεθεί τάχιστα και στην Κύπρο, έστω και υπό τις δύσκολες σημερινές συνθήκες», τονίζει.

diavitikoi4

« Διαβήτης είναι μια χρόνια κατάσταση, η οποία εμφανίζεται όταν για άγνωστους λόγους ο οργανισμός δεν μπορεί να παράξει αρκετή ποσότητας ινσουλίνης ή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη», αναφέρει ο κ. Ιεροκηπιώτης. « Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη η οποία παράγεται αποκλειστικά από το πάγκρεας και είναι απαραίτητη για τη μεταφορά της γλυκόζης, από το αίμα στα κύτταρα του σώματος, όπου χρησιμοποιείται για ενέργεια. Όταν όμως η ινσουλίνη απουσιάζει η γλυκόζη παραμένει στο αίμα και ανεβαίνει αισθητά το ζάχαρο με αποτέλεσμα μα έχουμε πολύ ψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα το άτομο να διαγνωσθεί με διαβήτη.

Υπάρχουν δυο είδη διαβήτη, ο διαβήτης τύπου 1 και ο διαβήτης τύπου 2. Στον διαβήτη τύπου 1 τα ανεβασμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα οφείλονται στην έλλειψη παραγωγής ινσουλίνης από το πάγκρεας, που για άγνωστους λόγους έχει καταστραφεί. Στον διαβήτη τύπου 2 υπάρχει μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας. 

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ο συχνότερος τύπος διαβήτη και εμφανίζεται τις περισσότερες περιπτώσεις στους ενήλικες, αλλά στις μέρες μας εμφανίζεται δυστυχώς και σε μεγαλύτερη συχνότητα σε εφήβους , αλλά και μικρά παιδιά. Στο διαβήτη τύπου 2 το σώμα μπορεί να παράξει ινσουλίνη όμως γίνεται ανθεκτικό σε αυτή με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει καλά η ινσουλίνη. Με τον καιρό τα επίπεδα της ινσουλίνης μπορεί να πέσουν τόσο πολύ ώστε να μην είναι πλέον αποτελεσματικά».

 

diavitikoi1