Pafos Net

ΜΙΕΕΚ Πάφου: Ένας θεσμός που ολοένα και αναπτύσσεται στην Πάφο

title image

Δέκα χρόνια μετρά πλέον ένας εκπαιδευτικός θεσμός ο οποίος ειδικά στην επαρχία Πάφου χρόνο με τον χρόνο αναπτύσσεται περαιτέρω, κατακτά ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον των σπουδαστών και ως εκ τούτου αυξάνει και τα γνωστικά του αντικείμενα που προσφέρει στο πρόγραμμα του. Ο λόγος για τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ), που θεωρούνται σήμερα ως βασική συνισταμένη της εκπαίδευσης στην επαρχία Πάφου.

Μιλώντας σήμερα στο PafosNet ο Επαρχιακός Διευθυντής των ΜΙΕΕΚ Πάφου, Δημήτρης Σφικτός, επισημαίνει ότι σε μια εποχή συνεχούς εξέλιξης όπως η σημερινή, τα ΜΙΕΕΚ Πάφου είναι η μόνη Δημόσια Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που υπάρχει στην επαρχία Πάφου και ο ρόλος της καθίσταται ολοένα και σημαντικότερος.

« Τα ΜΙΕΕΚ βλέπουν και αφουγκράζονται τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας», επεσήμανε, « και έρχονται να δώσουν διεξόδους στον κόσμο μας από την ανεργία, αλλά και βελτίωση των γνώσεων των σπουδαστών τους».

mieek2

Σήμερα, επισημαίνει ο κ. Σφικτός, τα ΜΙΕΕΚ Πάφου προσφέρουν έξι συνολικά προγράμματα. Αυτά των βιολογικών κηπευτικών καλλιεργειών, της αρτοποιίας- ζαχαροπλαστικής, των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών και επικοινωνιών, των τεχνών εστίασης, καθώς και τα δύο νέα προγράμματα που λόγω του έντονου ενδιαφέροντος των υποψηφίων σπουδαστών της επαρχίας Πάφου, πιστοποιήθηκαν μόλις φέτος: των μαγειρικών τεχνών και των ηλεκτρομηχανολογικών-ψυκτικών εγκαταστάσεων. 

« Τα προγράμματα αυτά δεν έρχονται τυχαία, αλλά μέσα από έρευνα αγοράς, σε συνεννόηση με το Βιομηχανικό Επιμελητήριο,  με το Γραφείο Εργασίας και τις επαγγελματικές συντεχνίες της επαρχίας μας», εξηγεί. « Πρέπει δε να τονίσουμε, ότι η φοίτηση στον θεσμό είναι δωρεάν».

Βασικοί στόχοι των ΜΙΕΕΚ, τονίζει ο επικεφαλής τους στην Πάφο, είναι η προσφορά προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, τα οποία να απευθύνονται σε απόφοιτους και απόφοιτες Μέσης Εκπαίδευσης, σε τομείς οι οποίοι δεν προσφέρονται σε μεταλυκειακό επίπεδο από άλλες Δημόσιες Σχολές ή συναφείς οργανισμούς της Δημοκρατίας. 

Είναι επίσης η προσφορά προγραμμάτων για διευκόλυνση της πρόσβασης και ένταξης στην αγορά εργασίας σε απόφοιτους/-ες Μέσης Εκπαίδευσης και σε άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ένταξης ή επανένταξης στην απασχόληση. 

« Ακόμη, η προσφορά προγραμμάτων για περαιτέρω προώθηση της Δια Βίου Εκπαίδευσης, με έμφαση στην υποστήριξη της προσαρμοστικότητας του εργατικού δυναμικού και τη χρήση των νέων τεχνολογιών και των σύγχρονων παραγωγικών διαδικασιών», αναφέρει, « καθώς και η αποτελεσματικότερη προώθηση και υλοποίηση δράσεων που υποστηρίζονται από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

Τα ΜΙΕΕΚ Πάφου έχουν ζωή 10 χρόνια και μια πλούσια προσφορά στην κοινωνία της επαρχίας μας, εκτιμά ο Δημήτρης Σφικτός:

« Σε συνεργασία με τον Δήμο Πάφου ο οποίος μας επιδοτεί ετησίως με το ποσό των πέντε χιλιάδων ευρώ, διοργανώναμε τελετή  βράβευσης των αρίστων σε επίδοση και ήθος σπουδαστών μας.

Επίσης διοργανώνουμε κάθε χρόνο έκθεση αρτοποιίας, έκθεση βιολογικών κηπευτικών, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και αιμοδοσία. Γίνονται εκδρομές εργασίας στο εξωτερικό με σκοπό την εξειδίκευση των σπουδαστών και εκπαιδευτών μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ενώ φέτος υλοποιήθηκε στον Δήμο Πάφου ο πρότυπος Δημοτικός Βιολογικός Λαχανόκηπος.

Πρόκειται για μια υποδειγματική υλοποίηση ιδέας από τον Δήμος Πάφου, την ιδιωτική εταιρεία του κλάδου, Premier Σιουκιούρογλου και των ΜΙΕΕΚ Πάφου, βάσει της οποίας έγινε πραγματικότητα ένας πρότυπος και πρωτότυπος βιολογικός κήπος στην πόλη της Πάφου. Σκοπός του μοναδικού αυτού έργου, είναι η εκπαίδευση, διαφώτιση και ενημέρωση των μαθητών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης για την βιολογική καλλιέργεια και παραγωγή».

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός, αναφέρει ο Επαρχιακός Διευθυντής Πάφου των ΜΙΕΕΚ, ότι από τα στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν παγκύπρια, το 85% των αποφοίτων των ΜΙΕΕΚ έκαναν δική τους δουλειά η εργοδοτήθηκαν σε επιχειρήσεις. Στη Πάφο, τονίζει, το ποσοστό αυτό ξεπερνά και το 85%.

mieek3

Η ίδρυση και λειτουργία των ΜΙΕΕΚ αποφασίσθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το Φεβρουάριο του 2012. Βασική ιδέα για την σύσταση του νέου εκπαιδευτικού θεσμού, είναι όπως τα ΜΙΕΕΚ προσφέρουν ευκαιρίες στους πολίτες της Κύπρου και ιδιαίτερα στους νέους για απόκτηση, βελτίωση ή αναβάθμιση των επαγγελματικών τους προσόντων.

Ο Δημήτρης Σφικτός, επεσήμανε ότι στόχος του σχετικά νέου αυτού εκπαιδευτικού επιμορφωτικού προγράμματος, είναι η παροχή υψηλής ποιότητας προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης σε αναπτυσσόμενους τομείς με μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας.

« Κύριος  γνώμονας για την εφαρμογή των προγραμμάτων είναι η άμεση επαγγελματική αποκατάσταση των σπουδαστών σε θέσεις ανώτερου τεχνίτη ή τεχνικού», είπε.  «Προϋπόθεση για συμμετοχή σε προγράμματα των ΜΙΕΕΚ είναι η κατοχή απολυτηρίου μέσης εκπαίδευσης (Λυκείου ή Τεχνικής Σχολής).
Για το σύστημα μαθητείας υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ρυθμίσεις που εντάσσονται στους κανονισμούς που έχουν εκδοθεί».

Τα ΜΙΕΕΚ, τόνισε ο κ. Σφιχτός, λειτούργησαν για πρώτη φορά  το Νοέμβριο του 2012 σε όλες τις πόλεις, σε υφιστάμενες Τεχνικές Σχολές, ενώ τα προγράμματα μπορούν να αλλάζουν κάθε χρόνο και να διαφέρουν κατά πόλη και περιεχόμενο.

Αποτελούν Δημόσιες Σχολές, παρατήρησε, και βρίσκονται κάτω από την ευθύνη της Διεύθυνσης Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στα πλαίσια των μηχανισμών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.     

mieek4

Τα προγράμματα στα ΜΙΕΕΚ, δηλώνει ο κ. Σφικτός, είναι διετούς διάρκειας και η φοίτηση διαρκεί 14 εβδομάδες για κάθε εξάμηνο.

«Περιλαμβάνει τεχνολογικά και εργαστηριακά μαθήματα τα οποία διδάσκονται για πέντε διδακτικές περιόδους την ημέρα, 25 περιόδους την εβδομάδα. Μέρος  της φοίτησης γίνεται υπό μορφή πρακτικής εξάσκησης στη βιομηχανία, σε επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς».

Τα προγράμματα χαρακτηρίζονται από ευελιξία και προσαρμοστικότητα προς τις ραγδαία επιτελούμενες αλλαγές στην απασχόληση και την οικονομία. Τα προγράμματα που αποφασίζονται αναλόγως και του ενδιαφέροντος ανά περιοχή, προσδιορίζονται μετά από διάλογο στο Συμβουλευτικό Σώμα των ΜΙΕΕΚ, στο οποίο εκπροσωπούνται το Υπουργείο Παιδείας, το ΥΕΚΑ, η ΑνΑΔ, οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, καθώς και οι συνδικαλιστικές Οργανώσεις ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ. Για εργαζόμενα άτομα γίνονται κατάλληλες διευθετήσεις που θα επιτρέπουν τη συμφιλίωση εργασίας και εκπαίδευσης.

Στο τέλος κάθε εξαμήνου διεξάγονται γραπτές και πρακτικές εξετάσεις για διακρίβωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των σπουδαστών.

mieek5