Pafos Net

ΜΙΕΕΚ Πάφου: Ένας θεσμός με αναπάντεχη επιτυχία.

title image

Ένας από τους εκπαιδευτικούς θεσμούς που εφαρμόζεται στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, συνατά ήδη ιδιαίτερη αποδοχή και επιτυχία στην επαρχία Πάφου. Τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ), έχουν καταφέρει μέσα σε δύο μόλις χρόνια να αποκτήσουν τέτοια ζήτηση και δυναμική στην επαρχία, που αποτελούν πλέον ένα εκ των κυριοτέρων χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και της δημοτικής αρχής Πάφου, αλλά και να εντάξουν στο πρόγραμμα τους δύο νέους κλάδους συνεπεία της πρωτοφανούς ζήτησης από παφίτες νέους.

Και κατά το 2014, ο Δήμος Πάφου μέσα στα πλαίσια ενίσχυσης των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης παραχώρησε χρηματικό ποσό για την συντήρηση εργαστηρίου του κλάδου Βιολογικής Καλλιέργειας, ενός εκ των νέων προγραμμάτων που έχουν λειτουργήσει από το χρόνο αυτό στα ΜΙΕΕΚ Πάφου.  Την οικονομική βοήθεια επέδωσαν στον υπεύθυνο του προγράμματος, Δημήτρη Σφιχτό, εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής Πάφου.

Όπως τονίσθηκε στην τελετή, ο Δήμος Πάφου είναι ο μοναδικός Δήμος στην Κύπρο που στηρίζει έμπρακτα τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής  Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την χορηγία ύψους 5000 ευρώ το χρόνο για τους 10 άριστους των ΜΙΕΕΚ.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Σφιχτός ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή Πάφου για την οικονομική και άλλη στήριξη που προσφέρει προς τους μαθητές των ΜΙΕΕΚ στην Πάφο.

mieek4

Η ίδρυση και λειτουργία των ΜΙΕΕΚ αποφασίσθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το Φεβρουάριο του 2012. Τα ΜΙΕΕΚ θα προσφέρουν ευκαιρίες στους πολίτες της Κύπρου και ιδιαίτερα στους νέους για απόκτηση, βελτίωση ή αναβάθμιση των επαγγελματικών τους προσόντων.

Μιλώντας στο PafosNet ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός του προγράμματος στην Πάφο, Δημήτρης Σφιχτός, επεσήμανε ότι στόχος του νέου αυτού εκπαιδευτικού επιμορφωτικού προγράμματος είναι η παροχή υψηλής ποιότητας προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης σε αναπτυσσόμενους τομείς με μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας.

« Κύριος  γνώμονας για την εφαρμογή των προγραμμάτων θα είναι η άμεση επαγγελματική αποκατάσταση των σπουδαστών σε θέσεις ανώτερου τεχνίτη ή τεχνικού», είπε.  «Προϋπόθεση για συμμετοχή σε προγράμματα των ΜΙΕΕΚ είναι η κατοχή απολυτηρίου μέσης εκπαίδευσης (Λυκείου ή Τεχνικής Σχολής).
Για το σύστημα μαθητείας υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ρυθμίσεις που εντάσσονται στους κανονισμούς που έχουν εκδοθεί».

Τα ΜΙΕΕΚ, τόνισε ο κ. Σφιχτός, λειτούργησαν για πρώτη φορά  το Νοέμβριο του 2012 σε όλες τις πόλεις, σε υφιστάμενες Τεχνικές Σχολές,  ενώ τα προγράμματα μπορούν να αλλάζουν κάθε χρόνο και να διαφέρουν κατά πόλη και περιεχόμενο.

Αποτελούν Δημόσιες Σχολές, παρατήρησε,  και βρίσκονται κάτω από την ευθύνη της Διεύθυνσης Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στα πλαίσια των μηχανισμών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.     

mieek3                                           

Οι τομείς που καλύπτουν τα μεταλυκειακά αυτά ινστιτούτα, είναι οι εξής:

Τεχνικός Διαχείρισης Φυσικού Αερίου Βιομηχανικών και Οικιακών Εγκαταστάσεων 

Τεχνικός Συγκόλλησης Σωληνώσεων Διακίνησης Αερίων και Βιομηχανικών Κατασκευών 

Τεχνικός Βιομηχανικών και Οικιακών Αυτοματισμών 

Τεχνικός Εγκατάστασης και Συντήρησης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων και Ανεμογεννητριών

Τεχνικός Ηλεκτρομηχανολογικών Ψυκτικών    Εγκαταστάσεων στη Βιομηχανία

Τεχνικός Δικτύων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και    Επικοινωνιών

Τεχνικός Βιολογικών Κηπευτικών Καλλιεργειών

Ειδικός Αρτοποιός και Ζαχαροπλάστης

Τα προγράμματα είναι διετούς διάρκειας και η φοίτηση διαρκεί 14 εβδομάδες για κάθε εξάμηνο.

«Περιλαμβάνει τεχνολογικά και εργαστηριακά μαθήματα τα οποία διδάσκονται για πέντε διδακτικές περιόδους την ημέρα, 25 περιόδους την εβδομάδα», τόνισε ο Δημήτρης Σφιχτός. « Μέρος  της  φοίτησης γίνεται υπό μορφή πρακτικής εξάσκησης στη βιομηχανία, σε επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς».

Τα προγράμματα χαρακτηρίζονται από ευελιξία και προσαρμοστικότητα προς τις ραγδαία επιτελούμενες αλλαγές στην απασχόληση και την οικονομία.  Τα προγράμματα αυτά προσδιορίστηκαν μετά από διάλογο που έγινε στο Συμβουλευτικό Σώμα των ΜΙΕΕΚ, στο οποίο εκπροσωπούνται το Υπουργείο Παιδείας, το ΥΕΚΑ, η  ΑνΑΔ, οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, καθώς και οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ. Για εργαζόμενα άτομα γίνονται κατάλληλες διευθετήσεις που θα επιτρέπουν τη συμφιλίωση εργασίας και εκπαίδευσης.

Στο τέλος κάθε εξαμήνου διεξάγονται γραπτές και πρακτικές εξετάσεις για διακρίβωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των σπουδαστών.

mieek2

« Μέσα από τα προγράμματα οι απόφοιτοι καλλιεργούν περιβαλλοντικές, ηθικές και κοινωνικές ευαισθησίες σε σχέση με το επάγγελμά τους, κουλτούρα ασφάλειας και υγείας στο χώρο εργασίας τους και ταυτόχρονα αναπτύσσουν την κριτική σκέψη και το επιχειρηματικό πνεύμα», επεσήμανε ο κ. Σφιχτός. « Οι εκπαιδευόμενοι που ολοκληρώνουν επιτυχώς τη φοίτησή τους σε μονοετή ή διετή προγράμματα, λαμβάνουν Δίπλωμα Μεταλυκειακής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και θα είναι σε θέση να φοιτήσουν σε Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Επιπρόσθετα θα επιδιωχθεί η Πιστοποίηση  των γνώσεων, ικανοτήτων  και δεξιοτήτων των Σπουδαστών μέσω του Συστήματος  Επαγγελματικών  Προσόντων της  ΑνΑΔ».  

Πιστοποιητικό Επαγγελματικού Προσόντος, επεσήμανε επίσης, απονέμεται στους επιτυχόντες στις αντίστοιχες εξετάσεις και αποτελεί ένα αξιόπιστο και έγκυρο εφόδιο για επαγγελματική σταδιοδρομία.                                                        

« Οι διδακτικές ανάγκες καλύπτονται από αποσπασμένους εκπαιδευτικούς της Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης), καθώς επίσης και από αγορά υπηρεσιών ειδικών από το χώρο της εργασίας, ώστε να υπάρχει ευελιξία ως προς την ευχέρεια παροχής εξειδίκευσης σύμφωνα με τις ανάγκες των προγραμμάτων», τόνισε ο κ. Σφιχτός. « Ο συνολικός αριθμός σπουδαστών που μπορούσαν να εισαχθούν στα 12 προγράμματα  των  ΜΙΕΕΚ που λειτούργησαν φέτος σε όλες τις Πόλεις, ήταν 196. Ο αριθμός των αιτήσεων ήταν 1341, ενώ οι αιτητές 940, αφού ορισμένοι αιτητές έστειλαν δύο διαφορετικές αιτήσεις.

Οι αιτήσεις υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά και η επιλογή έγινε με βάση το αντικειμενικό αξιοκρατικό και διαφανές σύστημα μοριοδότησης».