Pafos Net

Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Πάφου: Ένας θεσμός με...αναπάντεχη επιτυχία

title image

Ξεκίνησαν τη λειτουργία τους ως θεσμός το 2012 με χαμηλές προσδοκίες για τους πλείστους, αλλά και με πεποίθηση ότι έχουν πολλά να προσφέρουν στην κοινωνία της Κύπρου σύμφωνα με αυτούς που γνώριζαν τα δεδομένα της εκπαίδευσης στον τόπο και τις ανάγκες του «παζαριού».

Τρία και πλέον χρόνια από τότε, τα περί ου ο λόγος Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Επιμόρφωσης Κύπρου (ΜΙΕΕΚ), έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία αποδοχής από νέους ανθρώπους. Ειδικά στην Πάφο, ο θεσμός έχει αγκαλιασθεί σε τέτοιο βαθμό που κάθε χρόνο επεκτείνεται με τη θέσπιση νέων κλάδων διδασκαλίας και πιστοποίησης, δεδομένης της ζήτησης που υπάρχει.

Μιλώντας στο PafosNet ο υπεύθυνος των ΜΙΕΕΚ Πάφου, Δημήτρης Σφικτός, επισημαίνει ότι τα εξαιρετικά αυτά αποτελέσματα είναι απόρροια της υψηλής ποιότητας που προσφέρουν τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης σε αναπτυσσόμενους τομείς και στην κάλυψη της μεγάλης ζήτησης στην αγορά εργασίας σε επίκαιρα επαγγέλματα.

«Καταφέραμε να επιτύχουμε τη βελτίωση και αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων και δεξιοτήτων των κύπριων πολιτών και ιδιαίτερα των νέων, έτσι ώστε να καταστούν ικανότεροι για απασχόληση και συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή αγορά εργασίας», επισημαίνει. «Ενδεικτικό της μεγάλης ζήτησης σύγχρονων κλάδων απασχόλησης είναι ο τομέας των φωτοβολταικών, που πλέον παρέχεται στα ΜΙΕΕΚ λόγω του έντονου ενδιαφέροντος των νέων ανθρώπων.

Ο Τεχνικός Εγκατάστασης και Συντήρησης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων και Ανεμογεννητριών, σχεδιάζει και υλοποιεί την εγκατάσταση, την συντήρηση και την επισκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων και ανεμογεννητριών, ενώ επιπλέον εκτελεί τις απαραίτητες ηλεκτρολογικές μετρήσεις για την ορθή λειτουργία των φωτοβολταϊκών συστημάτων και ανεμογεννητριών.

Ο Τεχνικός Βιολογικών Κηπευτικών Καλλιεργειών επίσης, ένας κλάδος που θεσπίστηκε και πάλι λόγω της τεράστιας ζήτησης, χρησιμοποιεί και  συναρμολογεί την εγκατάσταση του απαραίτητου για τις βιολογικές καλλιέργειες εξοπλισμού, όπως είναι τα θερμοκήπια και συντήρησή του. Καταρτίζει τον συνολικό κύκλο φροντίδας βιολογικών κηπευτικών καλλιεργειών, για την ανάπτυξη των φυτών, τη συγκομιδή, τη διαλογή, τη συσκευασία και την τήρηση των καλλιεργητικών αρχείων.

Ο Ειδικός Αρτοποιός και Ζαχαροπλάστης, εκπαιδεύεται  στη  κατάρτιση για την επιλογή των κατάλληλων πρώτων υλών και την παρασκευή αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων, όπως και την διαδικασίας παραγωγής τους».

Σήμερα στην επαρχία Πάφου, τονίζει ο κ. Σφικτός, λειτουργούν τρείς κλάδοι με τέσσερα τμήματα: Τεχνικός Βιολογικών Κηπευτικών Καλλιεργειών , Τεχνικός Εγκατάστασης και Συντήρησης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων και Ανεμογεννητριών και δύο τμήματα, λόγω έντονης ζήτησης, για ειδικούς Αρτοποιούς και Ζαχαροπλάστες.

Τα τμήματα Αρτοποιών -Ζαχαροπλαστών βοηθούν με τα αρτοποιήματα και τα γλυκά σκευάσματα απόρους μαθητές της Τεχνικής  Σχολής, Λυκείων, Δημοτικών και άλλες ευπαθείς ομάδες της επαρχίας μας.

« Τα ΜΙΕΕΚ Πάφου διοργανώνουν εδώ και τρία χρόνια έκθεση αρτοποιίας, έκθεση βιολογικών κηπευτικών , φιλανθρωπικές εκδηλώσεις  και αιμοδοσία .Όλες  οι εκδηλώσεις μας στέφθηκαν με επιτυχία. Επίσης γίνονται εκδρομές εργασίας στο εξωτερικό με σκοπό την εξειδίκευση των σπουδαστών και εκπαιδευτών μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων».

Από την νέα χρονιά, προαναγγέλλει, θα υπάρχουν δύο ακόμη νέα τμήματα, ένα για τον κλάδο Αρτοποιίας και ένα για τον κλάδο Βιολογικές καλλιέργειες. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, συγκεκριμένα 16 τον αριθμό για κάθε τμήμα και η ζήτηση πολύ μεγάλη, τονίζει ο υπεύθυνος Πάφου του προγράμματος. Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά στην διεύθυνση που δίνει το υπουργείο μέσα σε χρονικά πλαίσια κυρίως Ιούλιο με αρχές Αυγούστου.

 

mieek-1

                           

Το σημαντικό έργο που επιτελούν τα ΜΙΕΕΚ Πάφου αναγνωρίζεται από όλους τους εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς της επαρχίας, επισημαίνει ο Δημήτρης Σφικτός, γεγονός που αντανακλάται στην αντιμετώπιση των ανθρώπων των μεταλυκειακών από τους φορείς αυτούς.

« Τα ΜΙΕΕΚ Πάφου στεγάζονται στην Τεχνική Σχολή, οι υπεύθυνοι της οποίας όπως και όλοι οι καθηγητές της, στηρίζουν εμπράκτως τον θεσμό», επισημαίνει. « Ο Δήμος Πάφου επίσης, από την πρώτη μέρα λειτουργίας του θεσμού, επιχορηγεί με 5 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο τους 10 καλύτερους σε επίδοση και ήθος σπουδαστές μας.

Το  Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών Αχέλειας μας στηρίζει πλήρως σε όλα τα εργαστηριακά μαθήματα, προσφέροντας μας ένα σύγχρονο θερμοκήπιο με όλο τον εξοπλισμό,  εργαλεία, ένα οίκημα ειδικά για εμάς με αίθουσα διδασκαλίας, τραπεζαρία για ξεκούραση των σπουδαστών μας και αποθήκη.

Έχουμε μια άψογη συνεργασία με όλες τις επιχειρήσεις και οργανισμούς είτε κυβερνητικούς είτε ιδιωτικούς που έχουν σχέση με τους κλάδους που εκπροσωπούμε στην επαρχία μας. Τους ευχαριστούμε γιατί ποτέ δεν μας αρνήθηκαν και πάντα πρόθυμοι να μας βοηθήσουν».

 

mieek-3

 

Μέχρι σήμερα στα ΜΙΕΕΚ Πάφου, τονίζει ο Δημήτρης Σφικτός, εισήχθησαν 60 σπουδαστές νέοι άνεργοι και αποφοίτησαν 44.

Από τα παγκύπρια στατιστικά, παρατηρεί, το 85% των αποφοίτων των ΜΙΕΕΚ έκαναν δική τους δουλειά ή εργοδοτήθηκαν σε επιχειρήσεις. Στη Πάφο το ποσοστό ξεπερνά το 85%.

«Είναι ενδεικτικό της παρακολούθησης των σύγχρονων αναγκών της αγοράς», επισημαίνει, « ότι είχαμε στην Πάφο το Τμήμα Συγκολλήσεων Σωλήνων Φυσικού Αερίου, το οποίο ωστόσο πλέον έφυγε από την επαρχία επειδή οι υποδομές για το εν λόγω ζήτημα θα είναι αλλού και όχι στην Πάφο. Ως ΜΙΕΕΚ λειτουργούμε πάντοτε με βάση το τί θέλει η αγορά. Από τους απόφοιτους, οι 8 πήραν και πιστοποίηση προσόντων από διεθνή οργανισμό».

 

mieek-4