Pafos Net

Μάριος Ηλία: Από την Πάφο στα ίχνη της μουσικής ανά τον κόσμο

title image

Από τη Λευκωσία μέχρι τη Μόσχα, το τραγούδι για την καρδιά της Ευρώπης, την εμπλοκή του σε θέματα πολιτιστικής διαχείρισης όπως είναι η Σλαβική Ευρώπη και τη δημιουργία ακουστικών που φέρουν την υπογραφή του, η αέναη και πολυσχιδής δράση του Μάριου Ιωάννου Ηλία συνεχίζεται ακατάπαυστα σε όλο τον κόσμο. Ο καταγόμενος από την Πάφο συνθέτης και μουσικός, έχει γίνει γνωστός στην Κύπρο αφού πρώτα διακρίθηκε με διεθνή βραβεία τα τελευταία χρόνια ανά τον κόσμο, δημιουργώντας σε ένα είδος μουσικής στο οποίο οι πλείστοι στον τόπο μας δεν είναι εξοικοιωμένοι.

Τα βραβεία που συνέλεξε ωστόσο σε μερικές από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές συνάξεις παγκοσμίως ο Μάριος Ηλία, ήταν η σπίθα που συνέβαλε στο να εξαπλωθεί η φήμη και το ταλέντο του διεθνώς και τελικά να φθάσει και στη γενέθλια γη του.

Μιλώντας σήμερα στο PafosNet ο παφίτης καλλιτέχνης τονίζει ότι παρά τις ευνόητες διαφοροποιήσεις και καθυστερήσεις που επέβαλε στο καλεντάρι του η πανδημία, εντούτοις το σεριάνι του ανά τον κόσμο δεν σταματά.

« Από τις αρχές Φεβρουαρίου επρόκειτο να ευρίσκομαι στη Μόσχα όπου ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν τα γυρίσματα για μια ταινία ντοκιμαντέρ, κατόπιν πρόσκλησης και παραγωγής της Takie Dela, η οποία θα είναι αφιερωμένη στο άτομό μου και στην πρώτη φάση ενός νέου μου έργου που θα ξεκινήσει στην πρωτεύουσα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», τονίζει. « Η υλοποίηση, λόγω της πανδημίας, έχει πάρει αναβολή και είναι στην φάση του επαναπρογραμματισμού. Προγραμματίζεται να ξεκινήσει προσεχώς, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Αντίστοιχος επαναπρογραμματισμός σχεδιάζεται πλέον και για ένα από τα τελευταία έργα του κ. Ηλία, το οποίο μάλιστα έχει άμεση σχέση με την Κύπρο και την τραγωδία του 1974. Πρόκειται για την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του ορατορίου «Πονεμένες Παναγίες» στο Προεδρικό Μέγαρο που έχει σχέση με την τραγωδία της Κύπρου και του οποίου η παγκόσμια πρώτη είχε προγραμματισθεί για τον λόγο αυτό στις 20 Ιουλίου.

« Πλέον, η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως διοργανωτής και αναθέτων του έργου, λόγω των περιοριστικών μέτρων ως συνέπεια της πανδημίας, έχει μεταφέρει την πρεμιέρα του ορατορίου «Πονεμένες Παναγίες» στο Προεδρικό Μέγαρο στις 20 Ιουλίου 2022, στην επετειακή εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής», ανακοινώνει σήμερα.

marios5

Ο Μάριος Ηλία έστρεψε πρόσφατα πάνω του τους προβολείς, όταν συνέθεσε ένα τραγούδι ως ύμνο για την Ευρώπη. Ο ίδιος εξηγεί ότι το τραγούδι είναι μια σαφής δέσμευση για την Ευρώπη, η οποία κινδυνεύει να διαχωριστεί:

« Αναφέρεται στη φυσική και πολιτιστική περιοχή του Βαυαρικού Δάσους, από Γερμανικής πλευράς, του Δάσους της Βοημίας, από την πλευρά της Τσεχίας, και της περιοχής Mühlviertel, από την πλευρά της Αυστρίας. Δίνει στη λεγόμενη «Πράσινη Καρδιά της Ευρώπης» μια σύγχρονη μουσική φωνή. Εμπνέεται από την ιστορία, τη φύση, τον πολιτισμό, την ποικιλομορφία και τα μελλοντικά οράματα της περιοχής των τριών χωρών στο γεωγραφικό κέντρο της Ευρώπης».

Συναφές με την ευρωπαική διάσταση του έργου του, είναι και το γεγονός ότι ο πάφιος συνθέτης είναι άμεσα εμπλεκόμενος στην ανάπτυξη του νεοσύστατου οργανισμού «Σλαβική Ευρώπη» και των καλλιτεχνικών του δράσεων.

« O στόχος της πρωτοβουλίας «Slavonic Europe» που εδρεύει στις Βρυξέλλες είναι να δώσει φωνή στις σλαβικές εθνότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την μεγαλύτερη πολιτιστική οικογένεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο, και να θέσει τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες αυτής της εθνικής ομάδας στην υπηρεσία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», τονίζει. « Σε αυτό το πλαίσιο, αναπτύχθηκε ένας φιλικός δεσμός με τον κ. David Chmelík, Πρόεδρο της Σλαβικής Ευρώπης. Έχω την τιμή να έχω προσκληθεί ως ένας κεντρικός συνεργάτης του πολυεθνικού κινήματος σε μια περιοχή στην οποία εξακολουθούν να υπάρχουν ορατά και αόρατα τείχη. Στην παρούσα φάση, μαζί με τον κ. Thomas Bauer, Διευθυντή του Kulturwald στη Βαυαρία, είμαστε επικεφαλής της ανάπτυξης του Σλαβικού Πολιτιστικού Δικτύου και του Σλαβικού Φόρουμ Καλλιτεχνών».

marios2

Η δράση του Μάριου Ηλία στην Ευρώπη συνεχίζεται και σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Όπως επισημαίνει στο PafosNet, το μουσικό τμήμα του Πανεπιστημίου του Όλντενμπουργκ της Κάτω Σαξονίας στη Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών τον έχουν προσκαλέσει τον ερχόμενο Απρίλιο για να παρουσιάσει διάλεξη γύρω από το σκεπτικό και τη θεώρηση της πολυμεσότητας (polymediality).

« Σε αυτή την έννοια, η οποία έγινε και βιβλίο, βασίζεται ο κεντρικός πυρήνας  του έργου μου από το 2002, όπου και ξεκίνησε η εφαρμογή της, στα πλαίσια μιας σύνθεσης που είχα πραγματοποιήσει στο Εργοστάσιο της Volkswagen στη Δρέσδη», εξηγεί.

Παράλληλα, ο Μάριος Ηλία έχει πρόσφατα επιτύχει και ένα άλλο δρώμενο, ασυνήθιστο για την Κύπρο και τους δημιουργούς της. Συγκεκριμένα, έχει εμπνεύσει κατασκευαστή για τη δημιουργία ενός μοντέλου ακουστικών που θα φέρει την υπογραφή του.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται σε συνεργασία με τον διευθυντή, την ομάδα έρευνας και παραγωγής μιας ιδιαίτερης μορφής ακουστικών, του εργοστασίου ήχου Wavaya, που εδρεύει στην παλαιά Λευκωσία. Είναι αξιοσημείωτο το ότι στην Κύπρο, Κύπριοι και ξένοι επιστήμονες, ιδιαίτερα από την Ιταλία, συμπράττουν στην εξέλιξη της ακουστικής τεχνολογίας, τονίζει:

« Στην προκειμένη περίπτωση, πρόκειται για την δημιουργία ενός νέου μοντέλου ακουστικών, συγκεκριμένα in-ear monitors, κατασκευασμένα από πορσελάνη, τα οποία αντανακλούν τον χαρακτήρα πολυμεσότητας του έργου μου. Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει μια ολοκληρωμένη εφαρμογή όσον αφορά την εμπειρία ακρόασης υψηλής ποιότητας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε από μουσικούς και τεχνικούς ήχου επί σκηνής, για ηχογραφήσεις σε ανοικτούς χώρους, από άτομα με ευαισθησία στην ρεαλιστική αναπαραγωγή ήχου καθώς και στην ποιοτική μουσική ψυχαγωγία».

marios3

Ο Μάριος Ηλία έχει επανειλημμένως χαρακτηριστεί ως «το παιδί θαύμα της σύγχρονης μουσικής». Είναι δημιουργός άνω των 80 έργων, τα οποία έχουν αποσπάσει 40 και πλέον διεθνή βραβεία. Έχει διευθύνει σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα στην Ευρώπη, Ρωσία και Άπω Ανατολή, ενώ διετέλεσε και καλλιτεχνικός διευθυντής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - Πάφος 2017. Έντονη είναι η παρουσία του στην Ιαπωνία, όπου δημιουργεί και διευθύνει τη μουσική ταυτότητα της πολιτιστικής πρωτεύουσας της χώρας του ανατέλλοντος Ηλίου, του Κιότο.

Έχει επίσης ξεκινήσει νέα συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οσάκα και μετείχε στην κατάρριψη ενός νέου μουσικού ρεκόρ Γκίνες, στην πόλη Κόμπε της Ιαπωνίας. Στο επίκεντρο της παρούσας δράσης του στην Ευρώπη ξεχωρίζει η δημιουργία ενός μακροσκελούς συμφωνικού έργου για την πρώην πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, την πόλη του Πετς στην Ουγγαρία. 

Σύμφωνα με το αμερικανικό ακαδημαϊκό περιοδικό, Perspectives of New Music, «ο Μάριος Ιωάννου Ηλία θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους, με επιρροή συνθέτες της νέας γενιάς». Σπούδασε στο «Mozarteum» του Σάλτσμπουργκ και στο Μουσικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Είναι εκλεγμένο τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.

marios4