Pafos Net

Μαρίνα Πάφου: Επιχειρείται «νεκρανάσταση» της για πολλοστή φορά σε 15 χρόνια

title image

Θεωρήθηκε το έργο που θα άλλαζε τα δεδομένα και που θα βοηθούσε την Πάφο να «εκτοξευθεί» στον τουριστικό και οικονομικό τομέα έναντι όλων των άλλων περιοχών της Κύπρου. Σε πρακτικό επίπεδο, μια 15ετία από τους πρώτους εκείνους πανηγυρισμούς, η Πάφος βλέπει τη μια μετά την άλλη τις παραλιακές περιοχές της Κύπρου να αποκτούν ή να δρομολογούν τις δικές τους μαρίνες, με την ίδια να είναι ακόμη εγκλωβισμένη σε νομικές διαδικασίες, σε κόντρες κοινοπραξιών και σε αλλαγές των κρατικών σχεδιασμών που δεν οδηγούν πουθενά.

Εδώ και λίγες μέρες, οι φορείς της επαρχίας έχουν ενώπιον τους άλλη μια προσπάθεια του κράτους να «νεκραναστήσει» το έργο, δημιουργώντας για πολλοστή φορά κλίμα αισιοδοξίας για υπέρβαση των εμποδίων που καταγράφονται για πάνω από μια δεκαετία. «Όχημα» της νέας προσπάθειας να ξεμπλοκάρει το μεγάλο έργο, είναι αυτή τη φορά η μίξη του έργου της μαρίνας με αυτό ενός αγκυροβολίου. Η μελέτη της Deloitte για την συνδυαστική ανάπτυξη της μαρίνας και του αγκυροβολίου στην Πάφο που προκηρύχθηκε από το Υφυπουργείο Τουρισμού μετά τις πολύχρονες και άκαρπες προσπάθειες προώθησης του έργου της μαρίνας, παρουσιάστηκε την περασμένη Δευτέρα στους αρμόδιους φορείς της επαρχίας από τους μελετητές, στην παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού, Σάββα Περδίου.

Στην παρουσίαση του ο ανάδοχος μελετητής ανέλυσε τις δύο επιλογές που σύμφωνα με την δική του μελέτη προκρίνει προς υλοποίηση. Ο ανάδοχος τόνισε ότι με τα σημερινά δεδομένα καμία από τις επιλογές που μελετήθηκαν δεν είναι βιώσιμη. Παρόλα αυτά με βελτιώσεις στο υφιστάμενο τοπικό σχέδιο οι δυο επιλογές μπορούν να γίνουν βιώσιμες και να προχωρήσουν.

Στη συγκεκριμένη ανάπτυξη, εκτιμούν οι μελετητές, παρουσιάζονται αρκετά προσκόμματα όπως το υφιστάμενο οδικό δίκτυο Κισσόνεργας-Πέγειας. Η βελτίωση του υφιστάμενου οδικού δικτύου θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στην προσέλκυση επενδυτών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων Κύπρου και αντιπρόεδρο του ΚΕΒΕ, Ανδρέα Δημητριάδη έχει διαφανεί από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης ότι εάν δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα, η συνδυαστική ανάπτυξη είναι δυνατή και οικονομικά βιώσιμη.

Όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν όπως αναμένεται το επόμενο δεκαήμερο, τόνισε, αφού ο Υφυπουργός Τουρισμού εντός του χρονικού αυτού πλαισίου θα αποστείλει αντίγραφο της μελέτης, ώστε να του εκφράσουν εγγράφως τις εισηγήσεις τους οι φορείς της επαρχίας.

« Εκείνο το οποίο διαφαίνεται», είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, «είναι πως η προσπάθεια στρέφεται πλέον προς την κατεύθυνση της συνδυαστικής ανάπτυξης. Το κόστος της ανάπτυξης που αφορά στην προσέλευση κρουαζιεροπλοίων ενδεχομένως μπορεί να αναληφθεί από το κράτος και εκτιμάται πως ανέρχεται στα 18 εκατομύρια ευρώ».

Ο κ. Δημητριάδης είπε επίσης πως το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην παρουσία όλων των φορέων της Πάφου και των βουλευτών και θα υποβάλλουν ακολούθως την εισήγηση τους προς τον Υφυπουργό Τουρισμού τις επόμενες μέρες. Αναμένουμε, κατέληξε, πως αμέσως μετά θα αρχίσει η διαδικασία για την προκήρυξη διεθνών προσφορών για την κατασκευή της μαρίνας και της συνδυαστικής ανάπτυξης.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές από την πλευρά του, ο βουλευτής Πάφου του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, τόνισε ότι χρειάζονται πολλά ακόμη να γίνουν για την επίτευξη αυτού του μεγαλεπήβολου στόχου, γι’ αυτό και συνέστησε συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους φορείς της επαρχίας.

marina2

Πριν ακόμη το κράτος δια του Υφυπουργείου Τουρισμού προκηρύξει την συνυαστική μελέτη που έχει πλέον ολοκληρωθεί, ήδη στην Πάφο είχαν αρχίσει να ακούγονται τα τελευταία χρόνια προτάσεις για στροφή στους σχεδιασμούς και για αναζήτηση περισσότερο ευέλικτων, γρήγορων και λιγότερο «περιπλεγμένων» διαδικασιών στο θέμα του ναυτικού τουρισμού.

Χαρακτηρίζοντας λανθασμένο τον συσχετισμό που προωθείται με την κατασκευή και αγκυροβόλιου στον ίδιο χώρο, ο δημοτικός σύμβουλος Πάφου της ΕΔΕΚ, Παναγιώτης Βορκάς, έθεσε θέμα δημιουργίας μιας νέας τεχνοτροπίας αντί αγκυροβολίου για εξυπηρέτηση των κρουαζιερόπλοιων που φθάνουν στην Πάφο: Πρόκειται όπως τονίζει για ένα σύγχρονο είδος φυσούνας που αυξομειώνεται ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες και που είναι πολύ πιο ευέλικτη διαδικασία από το αγκυροβόλιο.

« Η Κύπρος και ειδικότερα η Πάφος λόγω της γεωγραφικής θέσης της πόλης πλησιέστερα στους υπόλοιπους Μεσογειακούς προορισμούς κρουαζιέρας, έχει αυτή τη στιγμή μια κομβική θέση στην μετεξέλιξη του τουρισμού κρουαζιέρας», αναφέρει ο κ. Βορκάς. « Αυτό καθίσταται πιο έντονο ως αποτέλεσμα της πανδημίας συνεπεία της οποίας η μεγάλες διεθνείς εταιρείες κρουαζιέρας έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές.

Ως εκ τούτου, αυτές οι εταιρείες θα επιδιώξουν να αναπτύξουν νέους προορισμούς που δεν απαιτούν μεγάλους επιβατικούς σταθμούς ή ευρωπαϊκά λιμάνια που συνοδεύονται από υψηλό κόστος ελλιμενισμού. Επιπρόσθετα, οι ίδιες οι εταιρείες δεν θα είναι σε θέση να επενδύσουν σε λιμενικές υποδομές τύπου αγκυροβόλιου τα επόμενα χρόνια, ειδικότερα έπειτα από τις οικονομικές ζημιές που υπέστησαν από την κρίση της πανδημίας».

Με αυτά τα δεδομένα, υποστηρίζει ο Παναγιώτης Βορκάς, μια σύγχρονη λύση που χρησιμοποιείται ήδη διεθνώς για την ανάπτυξη νέων προορισμών κρουαζιέρας είναι το SeaWalk. Πρόκειται, εξηγεί, για μια πλωτή πλατφόρμα μήκους 240 μέτρων. και πλάτους 6 μέτρων, με τη δυνατότητα να διπλώνει και να επεκτείνεται ανάλογα με τις ανάγκες ελλιμενισμού.

« Το SeaWalk επεκτείνεται από τη στεριά και εφάπτεται στο πλάι του πλοίου, ακριβώς στο σημείο της θύρας εξόδου επιβατών», αναφέρει. « Μια τέτοια ή έστω παρόμοια λύση θα μπορούσε να αποτελέσει την κατάλληλη επιλογή για την ανάπτυξη υποδομών υποδοχής κρουαζιερόπλοιων στην πόλη μας και την ένταξη της Πάφου στον χάρτη της κρουαζιέρας».

marina3

Έχοντας πλέον επισήμως ενώπιον τους μια μελέτη για προώθηση της μαρίνας σε σχέση με ένα συνδυαστικό έργο παρόμοιας υφής, η Πάφος αναμένει την κατάληξη και αυτής της προσπάθειας, με την αισιοδοξία να είναι πάντως λιγότερη από κάθε άλλη φορά εξαιτίας των διαδοχικών αποτυχιών στο πέρασμα των χρόνων.

Και αυτό, αφού η μαρίνα αποφασίσθηκε εν έτη 2006 να κατασκευασθεί στην τοποθεσία Πότιμα της Κισσόνεργας, επί της παραλιακής λεωφόρου Κόλπου των Κοραλλίων και επρόκειτο να είναι η «ναυαρχίδα» του ναυτικού τουρισμού στην Κύπρο, δυναμικότητας χιλίων σκαφών και πέραν των 42.000 τ.μ. οικιστικών και εμπορικών αναπτύξεων.

Οι πρώτες προσφορές υποβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2007 και τα όσα ακολούθησαν έκτοτε, είναι πια καλά γνωστά: Δικαστικές, νομικές και επιχειρηματικές μάχες, προώθηση στο μεταξύ των μαρίνων της μίας μετά της άλλης των επαρχιών και η Πάφος στο απόλυτο μηδέν.

Ήταν μόνο η απαρχή των όσων θα ακολουθούσαν και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα το 2022 να μην γνωρίζει ακόμη κανείς πότε θα αρχίσουν και αν θα αρχίσουν τα έργα για τη μαρίνα αυτή.

marina4