Pafos Net

Λέμπα: Το όραμα του Στας Παράσχου καθυστερεί

title image

Το πολυαναμενόμενο για δύο σχεδόν δεκαετίες έργο της μετατροπής της μικρής κοινότητας της Λέμπας στην επαρχία Πάφου στο πρώτο Πολιτιστικό Χωριό της Κύπρου μπορεί να έχει δρομολογηθεί από πέρυσι, ωστόσο οι συνεχείς καθυστερήσεις στην έναρξη των έργων διατηρούν την ανησυχία και το άγχος των τοπικών παραγόντων στα ύψη. Μιλώντας σήμερα στο PafosNet ο κοινοτάρχης Λέμπας, Θουκιδίδης Χρυσοστόμου, εμφανίζεται πάντως καθησυχαστικός για το αύριο, τονίζοντας ότι το έργο είναι πλέον «στις ράγες», παρά τις συχνές μετατοπίσεις των χρονοδιαγραμμάτων έναρξης.

« Το Κοινοτικό Συμβούλιο όμως, δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια εν αναμονή του μεγάλου έργου», επισημαίνει. « Ένας οργασμός έργων και βελτιώσεων είναι σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό, αλλάζοντας το πρόσωπο της Λέμπας μέχρι να δημιουργεί και το έργο ζωής που εμπνεύστηκε ο μεγάλος Στας Παράσχος. Η μετατροπή του χωριού μας σε Πολιτιστικό Χωριό ολόκληρης της Κύπρου, είναι ο μέγας και γνωστός στόχος της τοπικής αρχής. Ένας στόχος, που αν και καθυστέρησε να προωθηθεί, θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνει τα επόμενα λίγα χρόνια πραγματικότητα, εξαιτίας της σπάνιας τύχης και εύνοιας που είχε η κοινότητα μας να φιλοξενεί το Κολλέγιο Τέχνης ενός καλλιτέχνη παγκόσμιας εμβέλειας».

lempa-10

Το Πολιτιστικό Χωριό, μετά από δέκα και πλέον χρόνια εξαγγελιών, σχεδιασμών και διακηρύξεων, τονίζει ο Θουκιδίδης Χρυσοστόμου, είναι επί της ουσίας τροχοδρομημένο και θα περιλαμβάνει την Σχολή Καλών Τεχνών στην οποία θα διδάσκονται και θα διαμένουν ξένοι φοιτητές και καθηγητές, ενώ θα διδάσκονται και μαθητές μας της μέση εκπαίδευσης.

«Όπως είναι γνωστό έχει ήδη προκηρυχθεί ο σχετικός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός», τονίζει, «και η Επιτροπή Επιλογής έχει εδώ και μήνες κατακυρώσει τον διαγωνισμό στους επιτυχόντες μελετητές. Και το παράπονο μας, είναι ότι παρά την παρέλευση των μηνών αυτών η γραφειοκρατία δεν επιτρέπει ακόμη την ανάθεση του έργου στους επιτυχόντες, αν και είχαμε πολλές διαβεβαιώσεις ότι ήταν θέμα λίγου χρόνου η ανάθεση αυτή και η ετοιμασία των κατασκευαστικών σχεδίων βάσει της βραβευμένης εργασίας των Σπύρου Σπύρου, Χάρη Χριστοδούλου, Αγγέλας Ζησιμοπούλου και Χάρη Σολωμού».

lempa-11

Ο κοινοτάρχης Λέμπας τονίζει ότι στην κοινότητα εδρεύει επίσης το Αρχαιολογικό Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, το οποίο στελεχώνεται ολόχρονα και το οποίο επισκέπτονται αρχαιολογικές αποστολές από πανεπιστημιακά ιδρύματα όλου του κόσμου, πραγματοποιώντας τις ανασκαφές σε όλες τις περιοχές της Πάφου.

Στις εγκαταστάσεις της Λέμπας βρισκόταν πρότινος και η αρχαιολογική αποστολή από την Ολλανδία η οποία πραγματοποιεί ανασκαφές στην περιοχή της Χλώρακας.

«Αυτές οι αποστολές», τονίζει ο κ. Χρυσοστόμου, «είναι αυτές που έφεραν στο φως και το περίφημο αγαλματίδιο της Κυράς της Λέμπας, ενώ έκαναν και τα πιστά αντίγραφα των σπιτιών του αρχαίου οικισμού της Λέμπας, ώστε φοιτητές, μαθητές και επισκέπτες να έχουν μια σφαιρική και ακριβή εικόνα της ζωής στην Λέμπα 3500 χρόνια πριν.

Δυστυχώς, δύο από τα σπιτάκια αυτά κατέρρευσαν πρόσφατα, αφού οι εκκλήσεις μας για συντήρηση δεν εισακούστηκαν. Το ένα κατέρρευσε εντελώς, το άλλο κατέρρευσε μερικώς. Προχωρήσαμε σε διαβήματα προς τον Υπουργό Πολιτισμού και το Τμήμα Αρχαιοτήτων και λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι αρχίζει άμεσα η αναστήλωση τους».

koinotita-lempa1

 

Με τις διαδικασίες δημιουργίας των υποδομών υλοποίησης του Πολιτιστικού Χωριού να έχουν προχωρήσει μέχρι την εκπόνηση και κατακύρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και εν αναμονή της έναρξης των έργων, η κοινοτική αρχή στρέφεται παράλληλα πλέον σε σειρά άλλων έργων που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά και εμπλουτιστικά της κατάστασης που θα δημιουργηθεί.

Ο Θουκιδίδης Χρυσοστόμου, επισημαίνει ότι έργο ζωής θεωρείται και το Πάρκο Λέμπας που δημιουργήθηκε κατά μήκος του ποταμού Ταισή, που διέρχεται από το κέντρο της μικρής κοινότητας.

Πρόκειται για μια έκταση μοναδικής φυσικής καλλονής και βιοποικιλότητας, επισημαίνει, που περιλαμβάνει αιωνόβια δέντρα όπως τρέμιθους και χαρουπιές, σπάνια είδη βλάστησης, καθώς και ένα καταφύγιο πουλιών μοναδικό στην Πάφο.

« Το πάρκο δημιουργήθηκε σε μια έκταση 50 δεκαρίων», αναφέρει, « στην οποία διαμορφώσαμε μονοπάτια της φύσης, χώρους ξεκούρασης των επισκεπτών, υπηρεσίες για το κοινό και άλλα. Είναι έργο μοναδικής περιβαλλοντικής και αισθητικής αξίας για ολόκληρη την Πάφο και ήδη έχει γίνει αγαπημένος χώρος ακόμη και για νεονύμφους, προκειμένου να κάνουν εδώ τη γαμήλια φωτογράφιση τους.

Πρώτιστη στόχευση μου με την ανάληψη της προεδρίας του Κοινοτικού Συμβουλίου, τονίζει ο κ. Χρυσοστόμου, ήταν η ετοιμασία ενός master plan, αφού η Λέμπα ως προσφυγική κοινότητα είχε άμεση ανάγκη τη δημιουργία υποδομών.

koinotita-lempa2

«Χωροθετήσαμε περιοχές που θα επέτρεπαν μελλοντικές αναπτύξεις κοινωφελούς σκοπού», ανέφερε, « με πρωταρχική επιδίωξη τη βελτίωση του οδικού δικτύου και τη λειτουργία δημοτικού σχολείου. Αγωνιστήκαμε επίσης για την εξασφάλιση του χώρου πέριξ του κοινοτικού κτιρίου για δημιουργία πλατειακού χώρου και χώρου στάθμευσης. Όπως βλέπετε σήμερα, μετά από τόσα χρόνια το έργο έχει καταστεί γεγονός, έναντι δαπάνης 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Επόμενη μας κίνηση, μετά την επίτευξη του στόχου αυτού, ήταν η δέσμευση χώρου δίπλα από το σχολείο για  την δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο χώρο, 40 δεκαρίων, στον οποίο θα δημιουργηθούν γήπεδα και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις σε συνεργασία με την κοινότητα Χλώρακας. Ήδη, πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2017 οι πρώτες συσκέψεις στον ΚΟΑ για το θέμα κατά την οποία πετύχαμε και την συναίνεση του Οργανισμού για το έργο, αλλά και την συγχρηματοδότηση του κατά 85% από τον ΚΟΑ και κατά 15% από τις κοινότητες μας».

Η εν λόγω αθλητική ανάπτυξη, διευκρινίζει ο κοινοτάρχης Λέμπας, περιλαμβάνει γήπεδα καλαθόσφαιρας, πετόσφαιρας, τένις, φούτσαλ, μικρά γήπεδα για χρήση από παιδιά και παιδότοπους και χώρο για σκέιτμπορντ, που είναι ο μοναδικός σε ολόκληρη την επαρχία Πάφου. Περιλαμβάνει επίσης χώρο πρασίνου, πεζοδρόμους, αναψυκτήριο και χώρο στάθμευσης.

koinotita-lempa-koinotarhis

 

Κομβικό ρόλο για τη σημερινή ανάπτυξη στον πολιτιστικό, αθλητικό και οικοδομικό τομέα, διαδραμάτισε ο επί 15 χρόνια κοινοτάρχης Λέμπας, Γιάννης Κλεάνθους, τονίζει ο διάδοχος του, Θουκιδίδης Χρυσοστόμου.

«Έθεσε τις βάσεις για την έναρξη όλων των έργων που εκτελούνται ή προγραμματίζονται σήμερα», επισημαίνει. «Ήταν ένας αξιόλογος άνθρωπος και παράγοντας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που απεβίωσε πέρυσι, σε ηλικία 94 ετών.

Μέχρι το τέλος ήταν ενεργό στέλεχος της κοινότητας και μάλιστα εξέφρασε την επιθυμία του να παραχωρήσει και το σπίτι του για να μετατραπεί σε Κοινοτική Βιβλιοθήκη, παραχωρώντας μας μια σημαντική συλλογή βιβλίων και πινάκων που είχε, αλλά και άλλα αξιόλογα προσωπικά αντικείμενα.

Θα αποταθούμε ως κοινότητα στον Υπουργό Εσωτερικών για να επιτύχουμε την υλοποίηση της επιθυμίας του αυτής, δεδομένου ότι η κοινότητα υπολείπεται ενός τέτοιου κατάλληλου πολιτιστικού χώρου».

 

lempa-9