Λάθος η επιλογή του τραγουδιού για την Eurovision
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
01 Μαρτίου 2021Δρ. Αρετή Δημοσθένους
Κανονολόγος-Θρησκειολόγος
Με προβληματισμό παρακολούθησα το τραγούδι το οποίο προκρίθηκε για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στον διαγωνισμό Eurovision. Από το τραγούδι, ίσως άθελα του συνθέτη βγαίνει ύμνος στον διάβολο. Λέει την ιστορία μιας κοπέλας, αλλά η λέξη η οποία επαναλαμβάνεται διαρκώς είναι αυτή του κακού. Το τραγούδι έχει καθαρά αρνητικές δονήσεις. Γνωρίζω πολύ καλά Αγγλικά και το έχω ακούσει αρκετές φορές. Θα μπορούσε το τραγούδι να μείνει στη Eurovision, αλλά να φύγει η λέξη διάβολος και να μπει π.χ. η λέξη σωτηρία η οποία έχει τις ίδιες συλλαβές.
Ερώτημα: Πως θα το ακούνε και θα το τραγουδούν τα παιδιά μας, αλλά και εμείς, όπως γίνεται σε κάθε τραγούδι το οποίο προωθείται;
Έχουμε τόσα ηθικά τραγούδια, παραδοσιακά, με ποιότητα. Πιστεύω ότι από λάθος προκρίθηκε. Δεν κατανόησαν ίσως οι κριτές ότι ονομάζοντας το κακό, του δίνεις χώρο δράσης. Αυτό ισχύει και στη Φιλοσοφία όχι μόνον στη Θεολογία.
Όλες οι αμαρτίες συγχωρούνται εκτός από τη βλασφημία του Αγίου Πνεύματος. Γι’ αυτό εξάλλου και είναι αμάρτημα όταν μιλούμε να λέμε «ας τον διάολο!» Ο Χριστός μας πρότεινε να λέμε «ο Θεός φυλάξει!» ή «ας το καλό!» Εξάλλου ισχύει το «βήμα ποδός, γέλος οδόντων αγγέλλειν τα περί ανδρός». Ο τρόπος με τον οποίο διασκεδάζουμε μιλά για τον χαρακτήρα μας και προδιαγράφει τις πράξεις μας.
Ακούγοντας το κάποιος δεν διδάσκεται να μην μπλέξει με κακές παρέες όπως λένε. Εδώ ισχύει το ρητόν, όποιος ανακατώνεται με τα πίτουρα, τον τρώνε οι όρνιθες, δεν μαθαίνει.
Ο σατανισμός στην Καινή Διαθήκη είναι η κατάφαση και η λατρεία του κακού. Δείτε τα λόγια, ακούστε τη μουσική και θα γίνει αντιληπτό ότι το τραγούδι αυτό δεν είναι διδακτικό. Η μουσική ανυψώνει τον διάβολο σε υπόσταση. Όταν ακούς το τραγούδι στο αυτί σου αντηχεί συνεχώς η λέξη αυτή. Αναφέρεται πολλές φορές.
Θεωρώ ότι μια ημικατεχόμενη πατρίδα με τόσα προβλήματα, ορθόδοξη χώρα, εκπροσωπείται με κάτι αταίριαστο. Η χρήση της λέξης διάβολος ή σατανάς αποφεύγεται και είναι αμάρτημα και στις άλλες θρησκείες, όχι μόνον στη δική μας.