Pafos Net

Κυβερνοασφάλεια: Πώς μπορεί να προστατευθεί ο χρήστης του ψηφιακού κόσμου

title image

Η κυβερνοασφάλεια είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας, καθώς η ψηφιακή μας ζωή γίνεται ολοένα και πιο σημαντική καθημερινά. Όλοι μας χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο για να επικοινωνήσουμε, να αγοράσουμε προϊόντα, να κάνουμε τραπεζικές συναλλαγές και να μοιραστούμε προσωπικές πληροφορίες. Ωστόσο, υπάρχουν άτομα με κακόβουλες προθέσεις που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτή την εξάρτησή μας με την τεχνολογία.

Μιλώντας σήμερα στο PafosNet για το σημαντικό αυτό θέμα, που μετά τις κυβερνοεπιθέσεις σε ακαδημαικά και κρατικά τμήματα αποτελεί και μείζον ζήτημα στην Κύπρο την περίοδο αυτή, ο υπεύθυνος ασφάλειας διαδικτύου και ψηφιακού μετασχηματισμού, Παναγιώτης Ευγενίου, επισημαίνει ιδιαίτερα ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κινδύνους και να λαμβάνουμε μέτρα προφύλαξης για να προστατευόμαστε.

Ορισμένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να έχουμε υπόψη μας, εξηγεί, είναι αυτά που σχετίζονται με τα δεδομένα μας, την ηλεκτρονική αλληλογραφία και τα κακόβουλα λογισμικά.

«Οι προσωπικές πληροφορίες μας, όπως οι τραπεζικές πληροφορίες, οι κωδικοί πρόσβασης και τα προσωπικά μας αρχεία, είναι πολύτιμα για τους κακόβουλους χρήστες», επισημαίνει ο κ. Ευγενίου. « Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το ποια δεδομένα μοιραζόμαστε στο διαδίκτυο και να χρησιμοποιούμε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης που περιλαμβάνουν συνδυασμούς γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων.

Οι απάτες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (phishing) είναι μια συνηθισμένη μέθοδος επίθεσης. Οι κακόβουλοι αποστολείς προσποιούνται ότι είναι αξιόπιστοι οργανισμοί ή φίλοι μας και ζητούν τις πληροφορίες μας ή μας παρακινούν να κάνουμε κλικ σε επικίνδυνους συνδέσμους. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να επιβεβαιώνουμε την πηγή πριν αποκαλύψουμε προσωπικές πληροφορίες ή να κάνουμε κλικ σε συνδέσμους.

Αναφορικά με το κακόβουλο λογισμικό: Οι ιοί (virus), τα κατασκοπευτικά προγράμματα (spyware) και τα κακόβουλα προγράμματα (malware) μπορούν να εισχωρήσουν στον υπολογιστή μας και να προκαλέσουν προβλήματα. Πρέπει να εγκαθιστούμε ισχυρό αντιιικό λογισμικό (anti-virus) και να το ενημερώνουμε τακτικά για να προστατεύσουμε τη συσκευή μας. Το ίδιο ισχύει και με τις αναβαθμίσεις των συστημάτων μας που πρέπει να ελέγχονται και να γίνονται τακτικά.

Θα πρέπει να ξέρουμε, τέλος, ότι οι κακόβουλοι χρήστες μπορεί να προσπαθήσουν να μας εξαπατήσουν και να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα μέσω κοινωνικής μηχανικής. Αυτό συμβαίνει όταν μας παρακινούν να αποκαλύψουμε πληροφορίες ή να κάνουμε κάποιες ενέργειες με την υπόσχεση μεγάλου κέρδους ή άλλων μεθόδων. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην εμπιστευόμαστε τις ανεπιβεβαίωτες προσφορές που συνήθως φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές».

Για να προστατευτούμε από αυτές τις απειλές, υπάρχουν ορισμένα βασικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε, τονίζει ο ειδικός για τα θέματα αυτά. Ειδικότερα, χρησιμοποιούμε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και τους αλλάζουμε τακτικά, αναφέρει, ενημερώνουμε το λογισμικό μας και τα προγράμματα μας για να αποφύγουμε προβλήματα ασφαλείας, προσέχουμε τις ηλεκτρονικές μας αλληλογραφίες και αποφεύγουμε να αποκαλύπτουμε προσωπικές πληροφορίες ή να κάνουμε κλικ σε ύποπτους συνδέσμους, αποφεύγουμε να κάνουμε λήψη αρχείων από άγνωστες πηγές και να εγκαθιστούμε αμφίβολης προέλευσης λογισμικό και είμαστε επιφυλακτικοί με τις προσφορές που φαίνονται υπερβολικά καλές για να είναι αληθινές».

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Ευγενίου, η κυβερνοασφάλεια είναι μια ευθύνη που αφορά όλους μας. Πρέπει να είμαστε ενήμεροι για τους κινδύνους και να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για να προστατευτούμε από τις επιθέσεις και τις απάτες στο διαδίκτυο. Με προσεκτική συμπεριφορά και τη χρήση κατάλληλων εργαλείων ασφαλείας, μπορούμε να διασφαλίσουμε την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων και να έχουμε μια ασφαλή και αξιόπιστη εμπειρία στο διαδίκτυο, εξηγεί.

cyberrisk2

Μια σημαντική συνισταμένη του όλου προβλήματος, τονίζει ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας διαδικτύου και ψηφιακού μετασχηματισμού, είναι η παραπληροφόρηση και το κέρδος σε νέους και άπειρους χρήστες του διαδικτύου:

« Καθημερινά επηρεαζόμαστε από όσα βλέπουμε και από την «επιτυχία» και τη «λάμψη» των γύρω μας.

Η δήθεν λάμψη που βλέπουμε σήμερα θα μπορούσε να παραλληλιστεί με την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά που βλέπαμε τότε που ήταν μια καλοστημένη τηλεοπτική σειρά με ηθοποιούς να διαδραματίζουν ρόλους και σκηνές που σε κρατούσαν σε αγωνία και σε έκαναν να πιστεύεις πως ένας ηθοποιός θα χειριζόταν μια κατάσταση με τον καλύτερο τρόπο.

Τις πρώτες φορές που βλέπεις μια τηλεοπτική σειρά, καταλαμβαίνεις και έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου πως είναι απλά θέμα διασκέδασης και πιθανότατα για χαλάρωση και για να περάσει η ώρα στον καναπέ του σπιτιού.

Με το πέρας του χρόνου όμως, φαίνεται να ταυτιζόμαστε με κάποιο ηθοποιό και να μπαίνουμε στη διαδικασία να πιστεύουμε σε αυτόν, να κατανοούμε το σενάριο και να περιμένουμε για το τι θα συμβεί.

Το ίδιο φαίνεται να γίνεται σήμερα σε πλατφόρμες τεχνολογίας».

Γίνονται τεράστιες προσπάθειες από μεγάλες εταιρείες και ομάδες για να βρεθεί λύση στο θέμα παραπληροφόρησης, όμως μάταια μέχρι στιγμής παρατηρεί ο Παναγιώτης Ευγενίου.

Εκτιμά δε, ότι ο καλύτερος τρόπος για να καταλαμβαίνουμε τη διαφορά της αληθινής και σωστής πληροφορίας, σε σχέση με την επεξεργασμένη πληροφορία, είναι η δική μας κρίση και η συνεχής έρευνα στο συγκεκριμένο θέμα που ψάχνουμε.

Πάλι όμως υπάρχει η πιθανότητα να λάβουμε λανθασμένες πληροφορίες στην προσπάθεια μας να καταλάβουμε και να κρίνουμε κατά πόσο οι πληροφορίες που λαμβάνουμε είναι αληθείς, προειδοποιεί.

Η πιο ασφαλής λύση, καταλήγει: Εκπαίδευση, μόρφωση, προσαρμογή και ενημέρωση στις τελευταίες τάσεις.

cyberrisk3