Pafos Net

Γιώργος Θεοδοσίου: Να καθιερωθεί επαρχιακό εισιτήριο κυνηγίου

title image

Λύση στα προβλήματα που δημιουργεί στην επαρχία Πάφου η υπερσυγκέντρωση κυνηγών από τις υπόλοιπες περιοχές της Κύπρου, αλλά και μια ισονομία όπως θεωρούν οι πάφιοι, θα προσφέρει η θεσμοθέτηση ενός «επαρχιακού εισιτηρίου κυνηγίου». Αυτό προτείνει με σημερινή του συνέντευξη στο PafosNet με αφορμή την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυνηγίου Πάφου, Γιώργος Θεοδοσίου.

Ο πρόεδρος των κυνηγών της επαρχίας Πάφου αναφέρεται επίσης σε σειρά άλλων ζητημάτων που απασχολούν τους κυνηγούς της επαρχίας, στη φετινή κατάσταση ενόψει της νέας εξόρμησης και κάποιων καινοτομιών που αναμένουν τα επόμενα λίγα χρόνια τους λάτρεις του συγκεκριμένου αθλήματος.

Αναφορικά με το πρώτιστο ζήτημα που ενδιαφέρει κάθε κυνηγό, παραμονές εξόρμησης, ο κ. Θεοδοσίου παρατηρεί ότι το θήραμα φέτος βρίσκεται στα ίδια σχεδόν επίπεδα με πέρυσι. Τα πράγματα δείχνουν καλύτερα σε περδίκια και φραγκολίνα, τονίζει, ενώ οι πληθυσμοί του λαγού είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Σε αυτό, τονίζει, συνέβαλε η συμβολή και συνεργασία κυνηγών που εθελοντικά τοποθέτησαν ποτίστρες για το θήραμα.

Παράλληλα, κάνει λόγο για κινδύνους που απειλούν φέτος το θήραμα και συντείνουν περιορισμό του, με κυριότερα την ποντίκα και την αλεπού.

« Εδώ υπάρχει συνεργασία με διάφορες κρατικές  υπηρεσίες ώστε να αντιμετωπιστούν τα είδη αυτά χωρίς να προκληθεί βλάβη σε άλλα είδη πανίδας», επισημαίνει. « Η αλεπού είναι μάστιγα για το κυνήγι. Εμφανίζεται σε πολλές περιοχές και απαιτούνται μέτρα για αντιμετώπιση τους. Έφτασαν μέχρι και τις αυλές σπιτιών στα χωριά και εκτός από το θήραμα κινδυνεύουν από την αλεπού ακόμα και αμνοερίφια και ζώα που εκτρέφουν τα νοικοκυριά της επαρχίας. Κυρίως όμως, από την αλεπού απειλούνται λαγοί, περδίκια, φραγκολίνα».

Αναφορικά με το φετινό θήραμα, κυριότερο δεδομένο είναι οι λιγότεροι πληθυσμοί που υπάρχουν στο λαγό. Η κατάσταση θα βελτιωθεί άμα αντιμετωπιστεί ριζικά και η λαθροθηρία, παρατηρεί ο κ. Θεοδοσίου.

« Η συνείδηση από τους κυνηγούς για σεβασμό στους μητρικούς πληθυσμούς θηράματος θα συμβάλει αποφασιστικά στη βελτίωση της κατάστασης», αναφέρει. « Διαφορετικά χρειάζονται πέντε ως επτά χρόνια για να επανέλθει η κατάσταση με τον αριθμό θηράματος».

Η άφιξη κυνηγών από άλλες επαρχίες, ναι περιορίζει το θήραμα για τον παφίτη κυνηγό, απαντά ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πάφου, κληθείς να σχολιάσει ένα έντονο τα τελευταία χρόνια παράπονο των συνεπαρχιωτών του.

« Φρένο θα μπει με την θέσπιση του επαρχιακού εισιτηρίου», καταθέτει μια νέα πρόταση. «Αποτελεί μια πρόταση ώστε ο κυνηγός που εξορμά σε άλλη επαρχία από τη δική του, να υποχρεούται να κατέχει σχετική άδεια και αυτά τα τέλη που θα πληρώνει ο κυνηγός από άλλη επαρχία, να καταλήγουν σε ταμείο για συντήρηση και ενίσχυση του κυνηγίου της επαρχίας όπου εξορμά, εκτός από τη δική του επαρχία.

Με τα έσοδα αυτά, θα μπορέσουν να αγοραστούν και τοποθετηθούν ποτίστρες του θηράματος για να εξουδετερωθεί, πχ, η ποντίκα, να γίνει ανάπλαση κυνηγετικών περιοχών ώστε σύντομα να ανοίγουν ξανά και να τίθενται στη διάθεση των κυνηγών.

Εκεί που εξορμάς σε άλλη επαρχία, να καταβάλλεις το τέλος για το επαρχιακό εισιτήριο. Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουν, ότι η άφιξη κυνηγών από άλλες επαρχίες σε τόσο μεγάλους αριθμούς, αυξάνει όντως και τον κίνδυνο ατυχημάτων συν τοις άλλοις».                                                

kynigi1

Οι κυνηγοί της Πάφου έχουν μια σχέση με την Υπηρεσία Θήρας που είναι αμφίδρομη: Αν δεν βοηθήσουμε την υπηρεσία, δεν θα μπορεί και εκείνη με τη σειρά της να μας βοηθήσει, αναφέρει ο Γιώργος Θεοδοσίου.

«Άλλωστε, ο σωστός κυνηγός θα πρέπει να δέχεται τις συστάσεις της Υπηρεσίας και να τηρεί νόμους και κανονισμούς τόσο για τον σεβασμό του θηράματος, όσο και για τον σεβασμό των συναδέλφων του προωθώντας και το θέμα της ασφάλειας», δηλώνει. « Έτσι θα διατηρηθεί το θήραμα, κυρίως οι μητρικοί πλυθυσμοί στους κυνηγότοπους ώστε να συνεχίζει η ενασχόληση αυτή».

Όσον αφορά στα σκυλιά, που για τον κάθε κυνηγό αποτελούν καύχημα και χρήσιμο συνεργάτη σε κάθε κυνηγετική εξόρμηση, ο πρόεδρος των κυνηγών τονίζει ότι η Ομοσπονδία θεωρεί τον αριθμό των τεσσάρων σκύλων ως ικανοποιητικό για κάθε ένα κυνηγό. Διαφωνούμε με τον αριθμό των δυο σκύλων όπως και με τον αριθμό άνω των τεσσάρων ανά κυνηγό, επισημαίνει.

Καταδίκασε και το φαινόμενο το οποίο κατά καιρούς καλείται η Αστυνομία να διερευνήσει και που αφορά στις κλοπές σκύλων που σε αρκετές περιπτώσεις αξίζουν μια ολόκληρη περιουσία .

« Εδώ είναι που τίθεται το θέμα της ανάγκης για αλλαγή του τρόπου σκέψης των κυνηγών. Με γνώμονα πάντα τον σεβασμό μεταξύ τους, σεβασμό του θηράματος και ταυτόχρονα του ίδιου του περιβάλλοντος και των ιδιωτικών περιουσιών», δηλώνει. « Η εφαρμογή των microchip στον σκύλο θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του θέματος μέχρις ενός σημείου».

Όσον αφορά στην εκπαίδευση των σκύλων, οι λαγοκυνηγοί κυρίως ζητούν περισσότερες περιοχές, αλλά με τη συνεργασία των διαφόρων υπηρεσιών μπορεί να επιλυθεί το θέμα, είπε ο κ. Θεοδοσίου, ενώ για τις ίδιες τις περιοχές κυνηγίου, οι κυνηγετικοί σύλλογοι θεωρούν ότι είναι σωστό να κλείνουν κατά καιρούς για διάρκεια μερικών ετών για σκοπούς αναπαραγωγής και διατήρησης του θηράματος.

« Σε πολλές αποφάσεις που λαμβάνονται, δεν λαμβάνονται υπόψη οι κυνηγοί οι ίδιοι, όπως έγινε στην περίπτωση της έγκρισης των δυο σκύλων για κάθε κυνηγό, κάτι που δεν μας βρίσκει σύμφωνους και το συζητάμε ζητώντας τροποποίηση», αναφέρει. « Ταυτόχρονα συμφωνώ με τις μεγάλες ποινές κατά όσων επιδίδονται σε λαθραίο κυνήγι.  Γιατί να εκφράζονται παράπονα για τις ποινές;

Κανένας δεν τους ανάγκασε να παρανομήσουν. Αν τηρήσουν το νόμο δεν θα υποβληθούν σε καμία τιμωρία. Ναι, πρέπει οι ποινές για όσους κυνηγούς παρανομούν να είναι αυστηρές και αποτρεπτικές και να αποτελούν παράδειγμα για τους υπόλοιπους».                              kynigi2                    

Αναφορικά με την Πάφο, ο Γιώργος Θεοδοσίου εξέφρασε ικανοποίηση γενικά για ότι αφορά στο κυνήγι. Για πρώτη φορά, είπε, πήραμε δωρεάν μερικές χιλιάδες περδίκια τα οποία πήραν οι κυνηγετικοί σύλλογοι, τα μεγάλωσαν για να απελευθερωθούν την πρώτη ημέρα κυνηγίου σε συνεργασία πάντα με την Υπηρεσία Θήρας:

« Επίσης έχουμε εξασφαλίσει και έξι άδειες λαγοτροφείων στην Πάφο, για απελευθέρωση  λαγών όταν ανοίγει η περίοδος για το κυνήγι λαγού, ενώ  έχουμε εισαγάγει και ένα νέο είδος τρυγωνιού  που δεν  μεταναστεύει. Αυτό θα τεθεί σε μερικά χρόνια στη διάθεση των κυνηγών.

Αναμένουνε επίσης και την αδειοδότηση για το κυνήγι της μπεκάτσας, με προοπτική να  επιτραπεί κάποια χρονική περίοδο, εντός Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου το κυνήγι αποκλειστικά για αυτό το είδος».

Αναφορικά με τους κυνηγετικούς συλλόγους Πάφου, αριθμούν τους 60 με μεγαλύτερους αυτούς της Πάφου, Τσάδας, Κισσόνεργας , Αναβαργού, καταλήγει ο πρόεδρος τους, τονίζοντας ότι έχουν μάλιστα ουσιαστικό ρόλο και όχι απλώς να κάνουν μια χοροεσπερίδα κάθε τόσο.

«Ευελπιστούμε κάποια στιγμή σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες να οργανώσουμε και μονάδα πυρασφάλειας με εθελοντές», τόνισε. « Σαν συμβούλιο έχουμε συχνή επαφή με τα μέλη μας ώστε να συζητούμε προβλήματα και να υπενθυμίζουμε τις υποχρεώσεις μας και τα μέτρα ασφάλειας που πρέπει να λαμβάνουμε για την δική μας ασφάλεια και των υπολοίπων συναδέλφων μας κατά τις εξορμήσεις».

kynigi3

Η φετινή χρονιά κυνηγίου του ενδημικού θηράματος ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες γιατί θα έχουμε την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας όπως έχει ψηφισθεί πρόσφατα από τη Βουλή, τονίζει ο απελθών πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πάφου, βουλευτής Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης.

« Θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε ότι στόχος της νέας νομοθεσίας ήταν ο εκσυγχρονισμός της με στόχο τη διασφάλιση του κυνηγίου στο διηνεκές», είπε. « Αυξήθηκαν επίσης οι ποινές για σοβαρής μορφής λαθροθηρία όπως η θήρευση του αγρινού και μικροπουλιών με μεθόδους μαζικής παγίδευσης και θανάτωσης . Έγινε επίσης προσπάθεια ρύθμισης και του αριθμού των σκύλων που δικαιούται ο κάθε κυνηγός να έχει μαζί του στο κυνήγι καθορίζοντας τον αριθμό σε δύο  ανά κυνηγό , κάτι το οποίο προκάλεσε τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των κυνηγών. Σημειώνεται ότι στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής συζητείται το θέμα της διαφοροποίησης αυτού του αριθμού».

Παρόλες τις αντιδράσεις που παρουσιάζονται όσον αφορά τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας εκείνο το οποίο είναι βέβαιο είναι ότι σε βάθος χρόνου η νέα νομοθεσία θα βοηθήσει στην βελτίωση του κυνηγίου στην Κύπρο, εκτίμησε ο κ. Πιττοκοπίτης.

« Το μέλλον του κυνηγίου στην Κύπρο βρίσκεται στα χέρια του Κύπριου κυνηγού. Πρέπει οι κυνηγοί να κατανοήσουν ότι μόνο με τη δική τους ενεργό εμπλοκή στα κυνηγετικά δρώμενα του τόπου μπορούμε να ελπίζουμε ότι το κυνήγι όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα μπορεί να έχει μέλλον. Συνεπώς η οργάνωση των κυνηγών στους Κυνηγετικούς Συλλόγους είναι το Α και Ω του όλου θέματος».

Το κυνήγι είναι άθλημα και όχι μέσο κρεατοσυλλογής και συνήθως θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μέσα από αυτό το φακό, καταλήγει ο Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης.

pampos-pittokopitis