Κώστας Χριστοδούλου: Ο υποψήφιος Πάφου της Συμμαχίας Πολιτών, μιλά στο PafosNet
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
06 Μαΐου 2016-Διεκδικείτε για πρώτη φορά μια θέση στη Βουλή. Ποιο είναι το καινούριο στοιχείο που φέρνετε στην πολιτική και γιατί οι ψηφοφόροι να επιλέξουν εσάς;
Είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά διεκδικώ μια θέση στη Βουλή και ευελπιστώ ότι εάν εκλεγώ θα προσφέρω ουσιαστικές υπηρεσίες στον τόπο μας, ώστε να καταστεί η Κύπρος, κράτος ευήμερο και διαφορετικό απ’ αυτό που μας έχει συνηθίσει μέχρι σήμερα το παλαιοκομματικό κατεστημένο. Το όραμά μου, είναι μια Κύπρος ευημερούσα με πολιτικούς πραγματικούς υπηρέτες των συμφερόντων του τόπου και ευρύτερα όλων των πολιτών. Η υποψηφιότητά μου αποτελεί εναλλακτική πρόταση αφού αντιπροσωπεύω το διαφορετικό απ’ αυτό που μέχρι σήμερα έχουμε συνηθίσει. Και εννοώ ότι μέχρι σήμερα οι συμπολίτες μας έχουν συνηθίσει με υποψήφιους οι οποίοι προέρχονταν από το κομματικό κατεστημένο και όχι από τα υπόλοιπα στρώματα της κοινωνίας. Προσωπικά προέρχομαι από τις ευρύτερες μάζες της κοινωνίας.
-Το Κυπριακό βρίσκεται σε σημείο καμπής και οι φωνές υπέρ ή κατά της ΔΔΟ εντείνονται. Οι πολιτικοί οφείλουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση έναντι του λαού. Η δική σας θέση ποια είναι;
Η ΔΔΟ είναι εκ φύσεως μια λύση ρατσιστική και διχοτομική, που στόχο έχει την νόμιμη διαίρεση της Κύπρου και την σταδιακή αναγνώριση του ψευδοκράτους επί των κατεχόμενων εδαφών μας. Η ΔΔΟ είναι απότοκο της πολιτικής λύσης απαρτχάιντ όπου ήταν μια πολιτική των λευκών που καθόριζε και επέβαλλε τη διάκριση των ανθρώπινων ομάδων μέσα σε ένα κράτος βάση φυλετικών κριτηρίων σε καθορισμένες γεωγραφικές περιοχές.
Η μονή διαφορά της ΔΔΟ είναι ότι καθορίζει και επιβάλλει την διάκριση βάση εθνικών κριτηρίων. Εμείς διεκδικούμε μια λύση δίκαιη για όλους τους πολίτες στο σύνολο τους, που να απελευθερώνει τα σκλαβωμένα εδάφη μας και να βασίζεται στις αρχές και τις αξίες της ευρωπαϊκής ένωσης που άλλωστε είμαστε πλήρες μέλος. Πέραν αυτού να διασφαλίζει τις βασικές ελευθερίες όπως της ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης, απόκτησης περιουσίας και ο κάθε πολίτης να έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθε σε οποιαδήποτε γεωγραφική περιοχή και να ζει.
-Η έξοδος της Κύπρου από το μνημόνιο είναι γεγονός, ωστόσο όλοι παραδέχονται ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη όσον αφορά στη βελτίωση της οικονομίας. Απαριθμήστε επιγραμματικά τα πιο σημαντικά.
Θεωρητικά η οικονομία έχει εξέλθει του μνημονίου, πρακτικά τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει από τον Μάρτιο του 2013, μετά το κούρεμα των καταθέσεων, το οποίο αποτέλεσε την αιτία για την ολοκληρωτική κατάρρευση της οικονομίας, με τα τραγελαφικά επακόλουθα, όπως η άνευ προηγουμένου αύξηση της ανεργίας, της φτώχιας και ευρύτερα η εξαθλίωση του κοινωνικού ιστού. Το πρώτο και σημαντικότερο που πρέπει να είχε γίνει είναι η εκπόνηση σχεδίου στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Να απλοποιηθεί η διαδικασία δανεισμού ούτος ώστε τόσο τα φυσικά πρόσωπα όσο και οι επιχειρήσεις να μπορούν να δανειστούν με χαμηλό επιτόκιο. Εδώ επισημαίνω και είναι απ’ όλους παραδεκτό ότι από την μεγάλη χαλάρωση δανεισμού προ της καταστροφής της οικονομίας έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο όπου σήμερα μόνο οι οικονομικά άνετοι μπορούν να δανειστούν.
Οι αναδιαρθρώσεις των δανείων να συνεχίσουν με πιο γοργό ρυθμό. Να προχωρήσει άμεσα η προπώληση φυσικού αερίου ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος και κατ’ επέκταση να τονωθεί η οικονομία. Να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας, δηλαδή η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αμπελουργία, ο οποίος τομέας δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει μείνει πολύ παραμελημένος και όμως έχει αποδείξει ότι σε δύσκολους και χαλεπούς καιρούς ο συγκεκριμένος τομέας μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα. Τέτοιες ενισχύσεις μπορούν να δοθούν μέσω προγραμμάτων για ενθάρρυνση των νέων να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας αλλά να ενισχυθούν και υφιστάμενοι γεωργοί που αντιμετωπίζουν σωρεία οικονομικών προβλημάτων.
-Τα απανωτά σκάνδαλα αποκαλύπτουν και το μέγεθος της σήψης ανάμεσα στην κυπριακή κοινωνία και τους ανθρώπους σε θέσης κλειδιά. Πώς θα επέλθει η κάθαρση και πώς θα παταχθεί η διαφθορά;
Είναι πλέον γεγονός ότι τα γνωστά κόμματα αποτέλεσαν την αιτία του κακού και δημιούργησαν το κατεστημένο το οποίο είχε ως αποστολή την καταλήστευση του δημόσιο πλούτου, μέσα από τις πρακτικές της μίζας , της σήψης και της διαφθοράς. Το αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης ήταν η καταστροφή της οικονομίας και το κούρεμα των καταθέσεων.
Ακόμη και μετά από αυτήν την καταστροφή συνέχιζαν ακάθεκτοι τις καταχρήσεις του δημοσίου χρήματος, αδιαφορώντας για τις ουρές έξω από κοινωνικά παντοπωλεία, την ανεργία, την φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό για μια καλύτερη ζωή.
Η κάθαρση θα επέλθει μόνο όταν οι πολίτες γυρίσουν την πλάτη στο παλαιοκομματικό κατεστημένο και ψηφίσουν ανθρώπους έντιμους και ειλικρινής προερχόμενους από τις τάξεις των απλών ανθρώπων που μπορούν να καταλαβαίνουν τι πάει να πει φτώχεια και προβλήματα. όταν το ισοζύγιο στη Βουλή θα αλλάξει και υπάρχει αντίβαρο, απέναντι στους εκπροσώπους των γνωστών κομμάτων, από νέους και άφθαρτους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, που μοναδικό κριτήριο τους θα είναι το συμφέρον των πολιτών και όχι των ιδίων ή των κομμάτων τους, θα υποχρεωθούν να αλλάξουν πορεία πλεύσης και να υπηρετούν έντιμα και ειλικρινά τους πολίτες.