Κοινοτάρχης Ίννιας: ΕΤΕΚ και ψευδοπεριβαλλοντιστές μνημονεύουν με ξένα κόλλυβα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
17 Οκτωβρίου 2021Η πρόσφατη σύναξη στα Χανιά της Κρήτης στα πλαίσια ευρωπαικού προγράμματος για τον αειφόρο τουρισμό, είχε από σπόντα και «άρωμα» Ακάμα, καθώς και ένα ακόμη επεισόδιο στην κόντρα των αρχών της χερσονήσου με περιβαλλοντικούς και επιστημονικούς φορείς που αντιτίθενται σε αναπτυξιακές προτάσεις για τον Ακάμα. Ο κοινοτάρχης Ίννιας, η οποία μετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα, σήκωσε το γάντι με αφορμή τις πρόσφατες αναφορές του ΕΤΕΚ στο θέμα του Ακάμα, τονίζοντας ότι στο αντίστοιχης σπουδαιότητας οικοσύστημα του Μπάλου στα Χανιά έχουν ήδη αναπτυχθεί υποδομές ήπιας ανάπτυξης, τη στιγμή, παρατηρεί, που στα καθ’ ημάς «πολλοί μνημονεύουν με ξένα κόλλυβα».
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Ίννιας συμμετείχε στη διήμερη εναρκτήρια συνάντηση του έργου INTERREG-CROSS COASTAL NET- Ανάπτυξη Διασυνοριακού Δικτύου Προώθησης Αειφόρου Παράκτιου Τουρισμού κατόπιν πρόσφατης έγκρισης του ευρωπαϊκού αυτού προγράμματος. Το Κοινοτικό Συμβούλιο εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του, Γιάγκος Τσίβικος.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα Χανιά της Κρήτης. Στο πρόγραμμα INTEREG Ελλάδα- Κύπρος συμμετέχουν από την Κύπρο πέραν από το Κοινοτικό Συμβούλιο Ίννιας το ΕΒΕ Πάφου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ενώ από την Ελλάδα συμμετέχουν το ΕΒΕ Χανίων, ο Δήμος Κισσάμου και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Στην συνάντηση όλοι οι εταίροι του έργου παρουσίασαν τον φορέα τους, αλλά έγινε και παρουσίαση για τις δράσεις του κάθε φορέα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕ Χανίων. Επίσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Δήμο Κισσάμου και όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά την ομορφιά και την μοναδικότητα της Λιμνοθάλασσας του Μπάλου.
Σκοπός και στόχος του όλου έργου είναι η εξεύρεση και προώθηση τρόπων Αειφόρου παράκτιου τουρισμού στις Νατούρα προστατευόμενες περιοχές της Λιμνοθάλασσας Μπάλου και της Λάρας- Ακάμα, δήλωσε στο PafosNet ο κοινοτάρχης Ίννιας Γιάγκος Τσίβικος:
« Μέσα από την συνάντηση αυτή και την επίσκεψη στον Μπάλο έχουμε δει ότι στην περιοχή της Λιμνοθάλασσας Μπάλου υπάρχουν τόσο στον χώρο στάθμευσης όσο και στην παραλία ξύλινα και πέτρινα αναψυκτήρια και τουαλέτες καθώς ομπρέλες κι κρεβατάκια για την εξυπηρέτηση των χιλιάδων επισκεπτών κάτι που την περίπτωση της Λάρας απαγορεύεται το κάθε τι, ακόμη και τα άκρως αναγκαία για τους επισκέπτες.
Το Κοινοτικό συμβούλιο Ιννιας ευελπιστεί ότι μέσα από το Ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα θα εξευρεθούν διάφορες μορφές Αειφόρου παράκτιου τουρισμού, οι οποίες δεν θα επηρεάζουν το φυσικό περιβάλλον και θα μπορέσει επιτέλους να συνυπάρξει ο άνθρωπος και το περιβάλλον».
Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβούλιου Ίννιας σχολίασε επίσης και κατέκρινε τις πρόσφατες δηλώσεις του ΕΤΕΚ για το Τοπικό Σχέδιο, αλλά και τις αρνητικές τους απόψεις για την Κοινότητα της Ίννιας. Ο κύριος Τσίβικος διερωτάται που ήταν το ΕΤΕΚ όλα αυτά τα χρόνια που συντελείτο όλη αυτή η υπερανάπτυξη σε ολόκληρη την Κύπρο.
« Έχει διαφανεί ότι το ΕΤΕΚ ήταν ανύπαρκτο σε όλο αυτό που έχει γίνει και τώρα προσπαθεί να εκφράσει απόψεις αναφορικά με το τοπικό σχέδιο του Ακάμα», υποστήριξε. « Πιστεύουμε ότι είναι καιρός ο κάθε κατεργάρης να πάει στον πάγκο του και να αφεθεί η τοπική κοινωνία να αποφασίσει ελεύθερα πιο είναι το καλό της. Δεν θα επιτρέψομε να γίνουμε η πίσω αυλή και ο κήπος όλων των Κυπρίων και επιχειρηματιών. Προκαλώ όλους τους ψευτόφιλους του Ακάμα και τον οποιοδήποτε περιβαλλοντιστή σε ανταλλαγή περιουσιών. Ας μας δώσουν τα οικόπεδα και τις περιουσίες τους και να τους δώσουμε τα δικά μας και τότε θα μνημονεύουμε και εμείς με ξένα κόλλιβα».
Ο κ.Τσίβικος τόνισε ότι κανένας δεν μπορεί να επιβάλει στην τοπική κοινωνία το οποιοδήποτε σχέδιο χωρίς την συναίνεση και αποδοχή της τοπικής κοινωνίας και κυρίως της Κοινότητας Ίννιας.
Πέραν της κοινότητας Ίννιας, στο συνέδριο της Κρήτης μετείχε από κυπριακής πλευράς και το ΕΒΕ Πάφου ως ένα εκ των βασικών εταίρων. Στη συνάντηση του έργου συμμετείχαν ο διευθυντής του Επιμελητηρίου, Μαρίνος Στυλιανού και ο υπεύθυνος ευρωπαικών προγραμμάτων του ΕΒΕ, Στέφανος Χατζηιωάννου.
Σε δηλώσεις του ο κ. Στυλιανού, τόνισε ότι ο τουρισμός αποτελεί την σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα στην κοινή διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Κύπρου και ως εκ τούτου έχει πολύ σημαντικό θετικό αντίκτυπο στις τοπικές οικονομίες της περιφέρειας Χανίων και της επαρχίας Πάφου, ιδιαίτερα σε ευαίσθητες περιοχές, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως η χερσόνησος του Ακάμα και η λιμνοθάλασσα Μπάλου.
« Ο κύριος στόχος του προτεινόμενου έργου είναι η ίδρυση ενός Δικτύου Προώθησης Αειφόρων Μορφών Παράκτιου Τουρισμού, το οποίο θα εισαγάγει για πρώτη φορά στην κοινή διασυνοριακή περιοχή καινοτόμες πολιτικές αειφόρου τουριστικής διαχείρισης των παράκτιων περιοχών», είπε. « Στο πρόγραμμα ΙNTERREG Eλλάδα- Κύπρος συμμετέχουν από πλευράς Κύπρου το ΕΒΕ Πάφου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ίννιας, ενώ από πλευράς Ελλάδας συμμετέχουν το ΕΒΕ Χανίων, ο Δήμος Κισσάμου και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Οι Εταίροι του έργου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας του φορέα τους καθώς επίσης και με αναλυτικές παρουσιάσεις να καθορίσουν τις διάφορες δράσεις του έργου που πρέπει να πραγματοποιηθούν, λαμβάνοντας υπόψιν τις αναλύσεις των παραδοτέων όλων των Εταίρων».
Στη συνάντηση της Κρήτης, ανέφερε, πραγματοποιήθηκαν εποικοδομητικές επισκέψεις στο Επιμελητήριο Χανίων, στο Δήμο Κισσάμου και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία στον παρθένο παράδεισο της Λιμνοθάλασσας του Μπάλου με επιτόπια επίσκεψη στην ευρύτερη περιοχή.
« Από τη συνάντηση έχουν εξαχθεί τα βασικά συμπεράσματα του έργου, έχουν τροχιοδρομηθεί οι επόμενες ενέργειες από όλους τους Εταίρους και έχει καθοριστεί η επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο», κατέληξε ο διευθυντής του ΕΒΕ Πάφου.
Την οργίλη αντίδραση του κοινοτάρχη Ίννιας, προκάλεσε η αναφορά του προέδρου του ΕΤΕΚ με την οποία εκφραζόταν έντονη ανησυχία του επιστημονικού φορέα για συγκεκριμένες πρόνοιες που περιέχονται στο υπό εκπόνηση Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, όπως προκύπτουν από σχετικές αναφορές στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), οι οποίες καταδεικνύουν πως υπάρχει σημαντική απόκλιση από τις αρχές που τέθηκαν στις Κατευθύνσεις Ανάπτυξης που καθορίστηκαν στην Έκθεση Εκπόνησης του υπουργού Εσωτερικών.
Σε επιστολή προς το Πολεοδομικό Συμβούλιο και την Επιτροπή Αξιολόγησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Σχέδια ή Προγράμματα, ο κ. Κωνσταντή καταγράφει την ανησυχία του Επιμελητηρίου, η οποία έγκειται σε δύο βασικούς άξονες που αφορούν την προώθηση της συμπαγούς ανάπτυξης με αποθάρρυνση της διάσπαρτης και άναρχης ανάπτυξης και την προστασία, διαχείριση, προβολή και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου.
«Από το περιεχόμενο της ΣΜΠΕ διαφαίνεται πως οι δύο αυτοί κεντρικοί άξονες του οράματος, στόχου και στρατηγικής ανάπτυξης του Τοπικού Σχεδίου όχι μόνο δεν επιτυγχάνονται αποτελεσματικά, αλλά αντίθετα οι εισηγήσεις που προωθούνται επιβαρύνουν σε αρκετές περιπτώσεις την υφιστάμενη κατάσταση και την κοινωνική δομή των κοινοτήτων, και επιδρούν δυσμενώς στο περιβάλλον και το τοπίο, και ενθαρρύνουν τη διάσπαρτη ανάπτυξη», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το Επιμελητήριο ζητά να γίνει άμεσα αναθεώρηση του προσχεδίου του Τοπικού Σχεδίου, ώστε να συνάδει με τις αρχές και στόχους που τέθηκαν εξαρχής για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής και την αναζωογόνηση των κοινοτήτων του Ακάμα
Σε σχέση με το περιεχόμενο του προσχεδίου του Τοπικού Σχεδίου, το ΕΤΕΚ καταγράφει τις πιο κάτω διαπιστώσεις:
Εμπεριέχονται σοβαρές πρόνοιες που ενθαρρύνουν τη διάσπαρτη ανάπτυξη σε γεωργικές ζώνες, αλλά και στις ιδιωτικές περιοχές του Natura 2000, χωρίς καμία τεκμηρίωση των αναγκών ανάπτυξης της περιοχής. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται πρόνοιες για επεκτάσεις ζωνών, για ειδικές αναπτύξεις εκτός των ζωνών ανάπτυξης, για ανέγερση μεμονωμένης κατοικίας, καθώς και για τη νεοφανή χρήση, το «επισκέψιμο αγρόκτημα» με 16 ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Οι ειδικές αναπτύξεις προτείνονται σε γεωργικές ζώνες, ή σε περιοχές για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί ή κοινοποιηθεί αναλυτική αξιολόγηση και αποτίμηση της αξίας του τοπίου.
Η εισήγηση για τη νέα τουριστική περιοχή της Ίνειας αποτελεί μία μη συμπαγή επέκταση του οικισμού προς υψώματα με μεγάλες κλίσεις, (περιοχές με ψηλή περιβαλλοντική αξία) τα οποία θα είναι ορατά από πολλά σημεία του Εθνικού Δασικού Πάρκου υποβαθμίζοντας τη φυσικότητα των θεάσεων.
Οι νέες λατομικές ζώνες που προτείνονται στην Ανδρολύκου θα προκαλέσουν μεγάλη καταστροφή σε ένα σημαντικό τμήμα του αξιόλογου τοπίου στην καρδιά του Ακάμα.
Επιπλέον των προηγούμενων δεν μπορεί να προτείνονται αναπτύξεις εκτός ζωνών ανάπτυξης, με οριζόντιες και γενικές πρόνοιες, χωρίς αναλυτική αποτίμηση της αξίας, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και της ευθραυστότητας της κάθε ειδικής ζώνης (γεωργικής ή προστασίας) σε κάθε κοινότητα.