Pafos Net

Κάτω Πάφος: Τουρίστες μέσα σε ένα «ανοιχτό μουσείο»

title image

Η τουριστική παραλιακή περιοχή της Πάφου μετατρέπεται σε ένα τεράστιο «ανοιχτό μουσείο», το οποίο προσφέρει στην πράξη αυτό που διατυμπανίζουν κατά κόρον οι κρατικοί αρμόδιοι του τουριστικού τομέα: Όχι μόνο ήλιος και θάλασσα.

Με την υπό εξέλιξη ενοποίηση των αρχαιολογικών της χώρων, η Κάτω Πάφος μετουσιώνει στην πράξη την έννοια του «ανοιχτού μουσείου», όπως την πρωτογνωρίσαμε κατά την λειτουργία της πόλης ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ένα από τα πιο δημοφιλή project της, διαρκούντως του «Πάφος 2017», ήταν ακριβώς το «Ανοιχτό Μουσείο». Μια δράση που δημιουργήθηκε στη φύση της Κάτω Πάφου, με την κατασκευή και τοποθέτηση έργων τέχνης καλλιτεχνών σε δημόσιους χώρους. Πρόκειται, για την δράση «Σημάδια στον Χρόνο και Χώρο» το οποίο περιλαμβάνει συνολικά 12 δημιουργίες, οι οποίες τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία της Κάτω Πάφου, δημιουργώντας έτσι ένα ανοικτό μουσείο στην πόλη.

Μια γεωμετρική μαρμάρινη εγκατάσταση η «Όψεις Απεραντοσύνης» του Χάρη Πασπαλλή, το σύμβολο της Κύπρου η Αφροδίτη σε ένα βράχο ως ο «Άλλος ‘Ηλιος» της Γιώτας Ιωαννίδου, ο ψαράς στα Μπάνια της ίδιας και η κόκκινη «Παπαρούνα» του Ανδρέα Παρασκευά που ξεπροβάλλει ανάμεσα στον Φάρο και την θάλασσα, είναι κάποια από τα έργα που έχουν εγκατασταθεί στο δυτικό παραλιακό μέτωπο της Κάτω Πάφου, προσδίδοντας στην πόλη μια άλλη ενδιαφέρουσα προοπτική.

Τις παρεμβάσεις των καλλιτεχνών που έχουν εγκαταστήσει έργα, συμπληρώνουν οι Ανδρέας Μακαρίου, Umit Inatcsi και Δημήτρης Μακαρίου δημιουργώντας γλυπτά και εικαστικά έργα σε ανοικτούς χώρους, δίνοντας μια νέα διάσταση στο ανοικτό εργοστάσιο πολιτισμού ως ιδέα αλλά και περαιτέρω ανάπτυξη στην φιλοσοφία του «Ανοικτού Εργαστηρίου».

Φιλοδοξία με τα έργα αυτά ήταν να μπει η Πάφος στον χάρτη των πόλεων εκείνων με ενδιαφέροντα και γοητευτικά σημεία αναφοράς τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της, ένας στόχος επισημαίνουν οι αρμόδιοι που επιτεύχθηκε και με το παραπάνω αν ληφθεί υπόψη η δημοφιλία και επισκεψιμότητα των κατασκευών αυτών, τρία χρόνια μετά την λειτουργία της πόλης ως πολιτιστικός ομφαλός της γηραιάς ηπείρου.

kato-pafos6

Πέντε χρόνια από τότε, ο στόχος έχει επιτευχθεί. Οι χιλιάδες των επισκεπτών, που συρρέουν πάλι στην Πάφο μετά την διετία των περιορισμών και αποκλεισμών της πανδημίας, απολαμβάνουν την εδώ παραμονή τους όχι μόνο θαυμάζοντας κατά τις βόλτες τους στο παραλιακό μέτωπο και τους αρχαιολογικούς χώρους τα εν λόγω έργα, αλλά έχοντας πια και την εμπλουτισμένη εμπειρία που προσφέρει η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων.

Την Κάτω Πάφο ως ένα διαρκές «Ανοιχτό Μουσείο» την προσδιορίζουν επίσης οι αρχαιολογικοί θησαυροί της, που σε αντίθεση με όσους στεγάζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάφου, στο κέντρο της πόλης, είναι εκτεθειμένοι (κυριολεκτικά και μεταφορικά) σε όλη την έκταση της ακτογραμμής της. Χιλιάδες επισκέπτες της τουριστικής περιοχής καθημερινά τα καλοκαίρια και εκατοντάδες κάθε άλλη εποχή του χρόνου, έχουν το μοναδικό προνόμιο να περιηγούνται σε μια τεράστια πολιτεία αρχαιοτήτων, χαρακτηρισμένη εξ ολοκλήρου ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO και να περπατούν στα βήματα των αρχαίων Ελλήνων του τόπου αυτού.

Το συνολικό έργο της ενοποίησης των αρχαιοτήτων της Κάτω Πάφου εκτείνεται σε μία επιφάνεια 20 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και περιλαμβάνει, πλέον της εναέριας πεζογέφυρας που είναι ήδη τοποθετημένη, τρείς πλατείες, πεζόδρομους, ειδικές διαδρομές και άλλα.

kato-pafos2

Το σλόγκαν «όχι μόνο ήλιος και θάλασσα», πουθενά δεν βρίσκει καλύτερη εφαρμογή από την Κάτω Πάφο. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το μοναδικής φυσικής καλλονής τοπίο κάνοντας τη βόλτα του στους δύο μεγάλους πεζόδρομους που έχουν κατασκευασθεί τα τελευταία χρόνια και καλύπτουν όλο το παραλιακό μέτωπο προς ανατολή και δύση με σημείο συνάντησης το επιβλητικό Μεσαιωνικό Κάστρο στο λιμανάκι.

Μπορεί παράλληλα να κάνει το θαλάσσιο μπάνιο του κυριολεκτικά κολυμπώντας εν μέσω αρχαιοτήτων και εικαστικών έργων, όπως είναι ένα από τα 12 προαναφερθέντα έργα, που λόγω της τοποθεσίας στην οποία δημιουργήθηκε αποτελεί το πλέον προβεβλημένο εκ των 12: Τον μικρό ψαρά που δεσπόζει των Δημοτικών Μπάνιων Κάτω Πάφου και που αποτελεί ντεκόρ για απαθανατίσεις στιγμών χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς χιλιάδων επισκεπών.

kato-pafos1

Η βόλτα στην Κάτω Πάφου δεν περιορίζεται στο να απολαμβάνει κανείς την θάλασσα δίπλα από τον περιπατητή ή τον καφέ και το ποτό στα εκατοντάδες κέντρα αναψυχής του μόλου και του λιμενίσκου. Συνδυάζεται με μια περιήγηση στο τεράστιο Αρχαιολογικό Πάρκο, που ξεκινά ακριβώς δίπλα από την είσοδο του χερσαίου χώρου του λιμανιού και εκτείνεται μέχρι τους Τάφους των Βασιλέων. Ή με την επίσκεψη στο Κάστρο, από όπου παρέχεται μια μοναδική πανοραμική αίσθηση ολόκληρης της Κάτω Πάφου.

kato-pafos5

Αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πάφου έναντι όλων των άλλων τουριστικών περιοχών αναμένεται να καταστούν ακόμη πιο προφανή αυτό το καλοκαίρι, όταν η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων ολοκληρωθεί. Με τους επισκέπτες της πόλης, να έχουν τότε το μοναδικό προνόμιο να πεζοπορούν σε μια απόσταση πολλών χιλιομέτρων μεταξύ μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εικαστικών παρεμβάσεων που προσδίδουν ένα άλλο αέρα σε μια τουριστική περιοχή και φυσικού τοπίου μοναδικού κάλλους.

kato-pafos3