Pafos Net

Ιατρεία Πόνου:Ο δρ. Κοσσένας μιλά στο PafosNet για την έλευση τους στην Πάφο

title image

Μια νέα τάση στην ιατρική επιστήμη, ευρέως διαδεδομένη ήδη διεθνώς, αλλά καινούργια στην Κύπρο, αποκτά ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον του κοινού και φθάνει πλέον και στην Πάφο. Πρόκειται για τα «ιατρεία πόνου», τα οποία αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις με τρόπο καινοτόμο και σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεσματικό.

Μιλώντας σήμερα στο PafosNet, ο δρ. Δημήτρης Κοσσένας εκ των πρώτων ιατρών που ειδικεύτηκε στον κλάδο και δραστηριοποιήθηκε στην Κύπρο στον τομέα αυτό, διευκρινίζει τις ακριβείς διαστάσεις του θέματος, που ευνόητα απασχολεί το μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

-Τι είναι το Ιατρείο Πόνου, που έρχεται πλέον και στη δική μας καθημερινότητα;

« Είναι το ιατρείο που αντιμετωπίζει τους χρόνιους πόνους ασθενών.  Όταν λέμε «χρόνιο πόνο», εννοούμε τον πόνο που ταλαιπωρεί τον ασθενή για διάστημα πάνω από τρεις μήνες».

-Ποιοί είναι οι γιατροί σε ένα Ιατρείο Πόνου;

« Αποτελείται από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Ο επικεφαλής όμως είναι συνήθως αναισθησιολόγος εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου.

Η διάγνωση της νόσου γίνεται από τον θεράποντα γιατρό που μπορεί να είναι χειρούργος, ορθοπεδικός, νευροχειρούργος, ογκολόγος, παθολόγος κλπ. Η αρχική αντιμετώπιση γίνεται από αυτούς τους γιατρούς. Όταν όμως ο πόνος γίνει χρόνιος, τότε είναι απαραίτητη η βοήθεια από ένα εξειδικευμένο Ιατρείο Πόνου».

-Ποιες παθήσεις μπορεί να αντιμετωπίσει το ιατρείο αυτό;                                                            

«Μια μεγάλη κατηγορία παθήσεων, όπως η οσφυαλγία και η ισχυαλγία. Oσφυαλγία είναι ο πόνος στη μέση, δηλαδή στην περιοχή μεταξύ της 10ης πλευράς και της έσω μηρογλουτιαίας πτυχής.  

Ισχυαλγία είναι ο πόνος στο γλουτό και στο πόδι. Είναι απαραίτητη η σωστή και λεπτομερής διάγνωση, δηλαδή να βρεθεί η ακριβής αιτία του πόνου. Αντιμετωπίζεται αρχικά με φαρμακευτική θεραπεία, φυσιοθεραπεία, κινησιοθεραπεία και αν αυτά δεν αποδώσουν το επιθυμητό αναλγητικό αποτέλεσμα, υπάρχουν επεμβατικές θεραπείες οι οποίες είναι πολύ αποτελεσματικές.  

Αυτές είναι: Επισκληρίδιες εγχύσεις διαφόρων φαρμάκων, όπως κορτικοστεροειδών.

Αντιμετώπιση του Facet Joint Disease με τη βοήθεια επεμβατικού ακτινολόγου.

Τοποθέτηση προσωρινής ή μόνιμης ενδορραχιαίας αντλίας έγχυσης οπιοειδών. Τοποθέτηση  Spinal Cord Stimulator (Νευροτροποποίηση) που είναι ότι πιο σύγχρονο στην αντιμετώπιση σοβαρής χρόνιας οσφυοισχυαλγίας .

Αντιμετωπίζει επίσης την διαβητική περιφερική νευροπάθεια. Είναι επιπλοκή του σακχαρώδη διαβήτη. Παρουσιάζει έντονο πόνο, κυρίως στα πόδια, σαν κάψιμο, που επιδεινώνεται το βράδυ, μουδιάσματα, αίσθημα τσιμπήματος από βελόνες. Σε περίπτωση που οι φαρμακευτικοί παράγοντες δεν επαρκούν, έχουν θέση οι παρεμβατικές τεχνικές, δηλαδή οι αποκλεισμοί νεύρων και η νευροδιέγερση (διαδερμική, νωτιαίου μυελού).                                  

pain-clinic2

-Ένα Ιατρείο Πόνου, δρ. Κοσσένα, μπορεί να αντιμετωπίζει σοβαρές επιπλοκές;

« Βεβαίως, χαρακτηριστικό παράδειγμα η νευραλγία τριδύμου. Είναι εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση, που μπορεί να ταλαιπωρεί για χρόνια τον ασθενή. Έντονοι πόνοι σαν μαχαιριές στη μια πλευρά του προσώπου που μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή σε απομόνωση, αυπνία και κατάθλιψη.

Η θεραπεία είναι αρχικά φαρμακευτική, αλλά σε περίπτωση αποτυχίας έχει εξαιρετικά αποτελέσματα η νευρόλυση με ραδιοσυχνότητες με τη βοήθεια αξονικής τομογραφίας. Η ανακούφιση από τον πόνο διαρκεί από 6 μήνες έως 2 χρόνια.

Επίσης, η μεθερπητική νευραλγία: Eίναι πολύ βασανιστικός έντονος πόνος σαν μαχαιριές μετά από την εκδήλωση έρπητα ζωστήρα. Μπορεί να κρατήσει από 4 έως 12 μήνες. Η θεραπεία γίνεται με χάπια και εξειδικευμένη τοπική φαρμακευτική αγωγή. Oι δύσκολες περιπτώσεις μεθερπητικής νευραλγίας αντιμετωπίζονται με νευρικούς αποκλεισμούς (περιφερικούς, κεντρικούς) καθώς και με νευροδιέγερση.

Το σύνδρομο που ονομάζεται FBSS (Failed Back Surgery Syndrome) είναι γνωστό ως Σύνδρομο Αποτυχημένης Επέμβασης στη Σπονδυλική Στήλη, αλλά δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι η επέμβαση είναι αποτυχημένη. Μπορεί κάλλιστα να είναι μια επιτυχημένη επέμβαση (δισκεκτομή, πεταλεκτομή, σπονδυλοδεσία κ.τ.λ.), αλλά ο ασθενής να συνεχίζει να έχει χρόνιο πόνο στην περιοχή. Συνηθως τα φαρμακα δεν επαρκουν, γι αυτό εφαρμοζουμε πιο επεμβατικες μεθοδους όπως την Νευροτροποποιηση (Spinal Cord Stimulator), που είναι η τελευταια λεξη της τεχνολογιας στην αντιμετωπιση του πονου και γινεται χωρις φαρμακα».

-Ο σημαντικότερος λόγος ασθενείας της εποχής γιατρέ, ο καρκίνος, απασχολεί ένα Ιατρείο Πόνου; Και ποιες άλλες μη συνηθισμένες ασθένειες βρίσκουν ενδεχομένως τη λύση σε ένα τέτοιο χώρο;

« Ο καρκινικός πόνος οφείλεται είτε στην ίδια την νόσο είτε στη θεραπεία που χορηγείται στον ασθενή (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ορμονοθεραπεία).  Δε νοείται σήμερα ο ασθενής που πάσχει από καρκινικό πόνο να υποθεραπεύεται και να υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής του.  Έτσι λοιπόν, εάν έπειτα από τις συνηθισμένες φαρμακευτικές θεραπείες, ο καρκινικός πόνος επιμένει, ο θεράπων ιατρός οφείλει να εφαρμόσει παρεμβατικές τεχνικές όπως οι νευρικοί ή νευρολυτικοί αποκλεισμοί, ο καυτηριασμός νεύρων, η συνεχής ή κατ' επίκληση χορήγηση οπιοειδών και άλλων παραγόντων υπαραχνοειδώς, επισκληριδίως ή ενδοφλεβίως, με τη βοήθεια αντλιών.

Επιπρόσθετα, αντιμετωπίζεται σε ένα Ιατρείο Πόνου, ο πόνος μέλους-φάντασμα: Είναι επακόλουθο ακρωτηριασμού κάποιου άκρου ή ακόμα και μαστού. Κι εδώ η θεραπεία γίνεται με φάρμακα, ή επισκληρίδιο αποκλεισμό ή Νευρομετατροπή (Spinal Cord Stimulation).

Οι ασθενείς, οι οποίοι έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή τραυματισμό νωτιαίου μυελού ή πάσχουν από νευρολογικό νόσημα (σκλήρυνση κατά πλάκας) μπορεί να παρουσιάζουν σπαστικότητα ή χαλαρή παράλυση, μειωμένη ή πλήρη απώλεια της αισθητικότητας ή κινητικότητας, καυστικό πόνο, υπεραλγησία, υπεραισθησία,  παραισθησία και άλλα.

 Η θεραπεία γίνεται φαρμακευτικά. Η νευροδιέγερση (Spinal Cord Stimulation) του νωτιαίου μυελού, είναι η πλέον σύγχρονη θεραπεία, έχει πολύ καλά αποτελέσματα και είναι η παρεμβατική τεχνική επιλογής, λόγω των μειωμένων επιπλοκών που παρουσιάζει. Υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο τοποθετούνται ένα ή περισσότερα ηλεκτρόδια στον επισκληρίδιο χώρο και χορηγούνται περιοδικά ηλεκτρικά ερεθίσματα από μία μικροσκοπική γεννήτρια. Έτσι παρέχεται αναλγησία χωρίς φάρμακα.

Το Ιατρείο Πόνου αντιμετωπίζει επίσης παθήσεις όπως κεφαλαλγίες, ημικρανίες, μυοπεριτοναϊκό σύνδρομο, οστεοαρθρίτιδες, κλπ.             

pain-clinic3                      

-Εν κατακλείδι, κ. Κοσσένα, τι θα λέγατε ότι προσφέρει η νέα αυτή μορφή ιατρικής φροντίδας σε σχέση με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα;

« Τα Ιατρεία Πόνου στοχεύουν στην ανακούφιση από τον πόνο, στην παροχή βοήθειας για καλύτερη αξιοποίηση των λειτουργικών καθημερινών δραστηριοτήτων, στην επανάκτηση της αυτοπεποίθησης του ασθενούς και στην επανένταξή του στο κοινωνικό σύνολο.

Ο πόνος μπορεί να επηρεάσει τον ασθενή με πολλούς τρόπους. Μπορεί να τον εμποδίσει από τις δραστηριότητές του, την εργασία του, από το να κοιμάται καλά, να χαίρεται την οικογένεια και τους φίλους του, μπορεί ακόμα να δημιουργήσει προβλήματα στο φαγητό.

Ο πόνος μπορεί επίσης να προκαλέσει φόβο ή και κατάθλιψη, γι’ αυτό πολλές φορές είναι απαραίτητη η χορήγηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, τα οποία έχουν και αναλγητική δράση.

Το Ιατρείο Πόνου στην Πάφο ξεκίνησε πρόσφατα να λειτουργεί στο Blue Cross Hospital. Είναι σε στενή συνεργασία με το Ιατρείο Πόνου της Λευκωσίας (Nicosia Pain Clinic) το οποίο διευθύνει ο Δρ. Περικλής Ζαβρίδης. Έχουμε επίσης στενή συνεργασία με την επεμβατικό ακτινολόγο Δρ. Μαρία Τσιτσκάρη».

Τηλέφωνο επικοινωνίας:  99710754,  Δρ. Δημήτρης Κοσσένας