Η πολιτική προστασία σε νέα βάση
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
11 Ιουλίου 2021Του Βαλεντίνου Φακοντή
Bουλευτή ΑΚΕΛ Πάφου
Κάθε φορά που έχουμε μια φυσική καταστροφή ακούμε περίπου τα ίδια. Είναι όμως αρκετό να επαναλαμβάνουμε τους εαυτούς μας; Η κλιματική αλλαγή ήδη επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη μας γι’ αυτό οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας χρειάζεται να ενώσουν τις δυνάμεις τους και έτσι να γίνουν πιο αποτελεσματικές. Για την Κύπρο οι πυρκαγιές είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος και όλοι το γνωρίζουμε. Όταν κοιτάξουμε τις συνέπειες, μόνο τότε αφυπνιζόμαστε.
Το ΑΚΕΛ με σχετική ανακοίνωσή τους στις 9 Ιουλίου προτείνει οκτώ μέτρα για την καλύτερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Εκτός από τις άμεσες αποζημιώσεις που οφείλει το κράτος να παρέχει σε όσους έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές, το ΑΚΕΛ προτείνει τα εξής:
1. Ενίσχυση των κρατικών υπηρεσιών με δασοπυροσβέστες, προσωπικό, μηχανήματα, πυροσβεστικά οχήματα, πτητικά μέσα καθώς και αύξηση των εποχιακών πυροσβεστών του Τμήματος Δασών, της πυροσβεστικής και της Υπηρεσίας Θύρας,
2. Επαναλειτουργία του Δασικού Κολεγίου στην βάση ανασχεδιασμών σύμφωνα με τις ανάγκες του σήμερα και του μέλλοντος,
3. Ενίσχυση των κοινοτήτων με πυροσβεστικά οχήματα και σωστή εκπαίδευση των υπεύθυνων για τη χρήση τους, καθώς και σύσταση - εκπαίδευση εθελοντικών ομάδων.
4. Κατασκευή αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, κυρίως στις περιπτώσεις που απειλούνται δομημένες περιοχές ή ανθρωπογενείς δραστηριότητες. H κατασκευή έργων για την προστασία του εδάφους από τη διάβρωση και την αποφυγή δημιουργίας γεωλισθήσεων, κατολισθήσεων και πλημμυρικών φαινομένων αποτελεί προτεραιότητα.
5. Η πυρκαγιά επεκτάθηκε εντός των ορίων των φραγμάτων πόσιμου νερού της Γερμασόγειας και της Καλαβασού, κάτι το οποίο μας ανησυχεί καθώς η επίδραση των επιπτώσεων των πυρκαγιών στο νερό έχει ήδη αποδειχθεί καταστροφική σε πολλές των περιπτώσεων για αυτό και πρέπει να ληφθούν μέτρα πρόληψης για απορροές.
6. Διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους (διαχείριση και συγκομιδή καμένου ιστάμενου ξυλώδους κεφαλαίου)
7. Αναγέννηση φυτικών καλυμμάτων και διατήρηση της πανίδας με την αποκατάσταση – ανόρθωση του οικοσυστήματος όσον αφορά στη βλάστηση και τη γεωργική γη.
8. Δημιουργία ομάδας εμπειρογνωμόνων – επιστημόνων για τη διαχείριση Περιβαλλοντικών καταστροφών και κρίσεων σε σύνδεση με την Πολιτική Άμυνα.
Θέλω να υπογραμμίσω ότι η χώρα μας διαθέτει ικανό στελεχιακό δυναμικό, ικανούς και πρόθυμους εθελοντές πάνω στους οποίους μπορούμε να κτίσουμε μια καλύτερη πολιτική στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Δεν γίνεται να δρούμε εκ των υστέρων, δεν γίνεται να κάνουμε εξαγγελίες της τελευταίας στιγμής. Χρειαζόμαστε οργάνωση, νέα πτητικά μέσα, αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για πρόληψη και παρακολούθηση.
Κάθε δουλειά πρέπει να γίνεται στην ώρα της. Πριν από μία 5ετία, βιώσαμε τις ολέθριες συνέπειες από την δασική πυρκαγιά στην Σολέα. Τότε κάναμε τις ίδιες διαπιστώσεις για την ανάγκη συντονισμού. Μάλιστα καταγράφηκαν τα προβλήματα, εντοπίστηκαν αδυναμίες και η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη να κάνει αλλαγές για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες, να στελεχωθούν, να ενισχυθεί η ετοιμότητα τους για άμεση ανταπόκριση, να αναβαθμιστούν τα μέσα πυρόσβεσης κοκ. Δεν φαίνεται να υπήρξε η αναγκαία βούληση και πολλά έμειναν στα συρτάρια. Ακόμα και οι νομοθεσίες που ψηφίζονται, δεν τηρούνται. Οι ευθύνες είναι κατεξοχήν πολιτικές και οι αρμόδιοι της κυβέρνησης οφείλουν να τις αναγνωρίσουν και να τις αναλάβουν.
Οι προτάσεις του ΑΚΕΛ είναι εποικοδομητικές και η κριτική μας δίκαιη και αντικειμενική γιατί θέλουμε να βελτιωθούμε. Θέλουμε να συμβάλουμε στην καλύτερη προετοιμασία του κράτους για να αποκτήσουμε τους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας.
Στην Βουλή θα ασκήσουμε πλήρη κοινοβουλευτικό έλεγχο μέσα από το έργο μας στις αρμόδιες επιτροπές Εσωτερικών, Γεωργίας και Περιβάλλοντος γιατί οφείλουμε να περιορίσουμε τους κινδύνους και να προλάβουμε τις συνέπειες τέτοιων καταστροφών.