Πολιτιστικό Χωριό Λέμπας: Η ώρα του ανάδοχου του μεγάλου έργου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
16 Δεκεμβρίου 2024Μετά την ολοκλήρωση των έργων δημιουργίας του Πολιτιστικού Χωριού Λέμπας, που οραματίστηκαν ο εμπνευστής του, Στας Παράσκος και ο τότε Υπουργός Παιδείας, Άκης Κλεάνθους, η προσπάθεια του Υφυπουργείου Πολιτισμού επικεντρώνεται πλέον στην διασφάλιση της σωστής αξιοποίησης της υποδομής αυτής, που χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό, με στόχο την ανάπτυξη ενός πολιτιστικού οικοσυστήματος, όπου καλλιτέχνες, φοιτητές και μαθητές από την Κύπρο κι απ’ όλο τον κόσμο θα δημιουργούν, θα εκπαιδεύονται και θα αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους και με το περιβάλλον. Με σωστή αξιοποίηση της υποδομής, της οποίας οι δυνατότητες είναι πολυεπίπεδες, προάγεται και συνεχίζεται με αποτελεσματικότητα το όραμα της Πολιτείας και του Στας Παράσκος, ο οποίος λειτουργούσε στον ίδιο χώρο το «Cyprus College of Art», όπως επεσήμανε μιλώντας σήμερα στο PafosNet η Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Πολιτισμού, Εμμανουέλα Λαμπριανίδη.
Με τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί και παραληφθεί προσωρινά και με την τελική παραλαβή του έργου να είναι ορισμένη για τον Ιανουάριο του 2025, το κράτος ετοιμάζεται να βγει σε προσφορές για την επιλογή του αναδόχου ο οποίος θα αναλάβει την διαχείριση, αλλά και την προβολή του έργου διεθνώς. Στόχος του Υφυπουργείου είναι να προβεί στην προκήρυξη της ανοικτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος γύρω στον Μάρτιο του 2025.
Η μοναδική «σκιά» γύρω από την διαδικασία που ακολουθείται, σύμφωνα με την κ. Λαμπριανίδη, προέρχεται από τους κληρονόμους του Στας Παράσκου οι οποίοι απορρίπτουν την ιδέα της ανοιχτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος για ανάδοχο του έργου, ζητώντας επί της ουσίας την ανάθεση του σε αυτούς λόγω της συγγένειας με τον εμπνευστή του. Η Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Πολιτισμού ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί, βάσει των σαφέστατων οδηγιών της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους.
Η ανάθεση του έργου απευθείας στους κληρονόμους, τόνισε, δεν μπορεί να γίνει και αυτό κατέστη σαφές σε νομικό επίπεδο. Αποδεχόμενοι ωστόσο εμείς την ιδιαιτερότητα της περίπτωσης και το γεγονός ότι το όλο έργο οφείλεται στον Στας Παράσκο, προτείναμε ένα είδος «μοριοδότησης» για τους υποψηφίους αναδόχους που θα αποδέχονταν να συμπεριλάβουν στην πρόταση τους και τους κληρονόμους του καλλιτέχνη. Αυτό είναι κάτι ωστόσο που εναπόκειται στον ανάδοχο, δεν έχουμε την νομική δυνατότητα να του το επιβάλουμε.
Η κ. Λαμπριανίδη ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία της ανάθεσης θα προχωρήσει είτε οι κληρονόμοι του καλλιτέχνη αποδεχθούν την πραγματικότητα αυτή, είτε όχι. Είναι ξεκάθαρο από νομικής πλευράς ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά τον ανοιχτό διαγωνισμό εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ξεκαθάρισε:
Το Υφυπουργείο θα ακολουθήσει διαφανή διαδικασία για τη διάθεση της χρήσης και διαχείρισης του Πολιτιστικού Χωριού Λέμπας μέσω δημοσίευσης ανοιχτής πρόσκλησης υποβολής ενδιαφέροντος, στη βάση του περί της Ρύθμισης των Διαδικασιών Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων και για Συναφή Θέματα Νόμο του 2016. Κατά τη συζήτηση που έγινε προ ημερών στη Λέμπα, επεξηγήσαμε εκτενώς τις βασικές παραμέτρους των όρων εντολής της πρόσκλησης ενδιαφέροντος που θα ετοιμαστεί και κατατέθηκαν από τους παρευρισκόμενους χρήσιμες εισηγήσεις για την περαιτέρω εξέλιξη της διαδικασίας, είπε η Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Πολιτισμού.
Αναφορικά με τον διαγωνισμό ανάθεσης που θα υλοποιηθεί με το νέο χρόνο, τόνισε ότι ο ανάδοχος θα υποβάλει την πρόταση του με ορίζοντα 10ετίας, στην οποία διευκρίνισε δεν θα περιλαμβάνεται μόνο το καθαρώς διαχειριστικό σκέλος του Πολιτιστικού Χωριού Λέμπας, αλλά και το πλάνο του για επαφές και προβολή στον διεθνή χώρο, ώστε το έργο να αποκτήσει φήμη και μια σταθερή ροή καλλιτεχνών και σπουδαστών που θα επιτρέπει την συνεχή ανάπτυξη του.
Οι στόχοι του Πολιτιστικού Χωριού, αναφέρει χαρακτηριστικά, είναι να καταστεί ένας πολιτιστικός πνεύμονας ο οποίος να παρέχει την υποδομή για λειτουργία προγραμμάτων φιλοξενίας καλλιτεχνών, να παρέχει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης και να χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος και χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Αν το πλάνο αυτό δεν είναι οικονομικά κερδοφόρο, διευκρίνισε, αλλά φαίνεται ότι προάγει τους σκοπούς του έργου, θα μπορούσε το κράτος να λειτουργήσει επικουρικά καλύπτοντας κάποιο χρηματικό ποσό ζημιάς, όπως συμβαίνει και με το Αστεροσκοποιείο Τρόοδους. Εκεί, τόνισε, ο ανάδοχος παρουσίασε ένα πλάνο που ήταν ελλειμματικό κατά 20-50 χιλιάδες τον χρόνο, κρίθηκε ωστόσο ότι το πλάνο αυτό ήταν προς την σωστή κατεύθυνση του έργου και για αυτό η ζημιά καλύπτεται αυτά τα πρώτα χρόνια από το κράτος.
Η Εμμανουέλα Λαμπριανίδη χαρακτηρίζει το έργο που ολοκληρώθηκε στη Λέμπα ως εκπληκτικό. Τόσο το φυσικό περιβάλλον, όσο και το αρχιτεκτόνημα που έγινε, τονίζει, αποτελούν έργο τέχνης, ενώ οι υποδομές που ήδη τοποθετήθηκαν σε εργαστήρια και κοιτώνες, διευκολύνουν κατά πολύ το έργο και τις υποχρεώσεις του ανάδοχου.
Το συγκρότημα του Πολιτιστικού Χωριού Λέμπας αποτελείται από δύο επιμέρους χώρους-κτήρια, συνολικής έκτασης περίπου 1800 τετραγωνικών μέτρων: Τη «Γειτονιά της Δημιουργίας» με εργαστήρια ζωγραφικής και κεραμικής, γραφεία και βιβλιοθήκη και τη «Γειτονιά της Φιλοξενίας» με δωμάτια όπου μπορούν να φιλοξενηθούν 35 άτομα, καθώς και χώρους εστίασης και υγιεινής. Το έργο κόστισε 4 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που διατέθηκε αποκλειστικά από κρατικά κονδύλια.
Την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα που έχει επιτευχθεί στην κοινότητα, εξέφρασε μιλώντας στο PafosNet ο πρόεδρος του Κ.Σ. Λέμπας, Θουκιδίδης Χρυσοστόμου. Η κοινότητα έχει στηρίξει με πολλούς τρόπους όλα αυτά τα χρόνια το όραμα για την δημιουργία του Πολιτιστικού Χωριού και είναι σήμερα πλήρως ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα των έργων που έγιναν, αλλά και με τις διαδικασίες που ακολουθούνται από πλευράς κράτους για την στήριξη και ανάδειξη του.