Η Πάφος μετατρέπεται σε σημείο ακαδημαικής αναφοράς
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
07 Νοεμβρίου 2021Η εξέλιξη του περασμένου μήνα, με την επισημοποίηση της μεταφοράς της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο, μπορεί να μονοπωλεί το ενδιαφέρον στην πόλη και επαρχία και να αντιμετωπίζεται με πανηγυρικά σχόλια από φορείς, οργανώσεις και πολίτες της Πάφου, ωστόσο δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός, έστω και μέγιστης σημασίας. Αποτελεί τον τελευταίο κρίκο μιας αλυσίδας ενεργειών που έχει ξεκινήσει με την ίδρυση και λειτουργία του Πανεπιστημίου Νεάπολις, από τον μακαριστό Μιχαλάκη Λεπτό, που συνεχίσθηκε με την ίδρυση και μεταφορά άλλων δύο ιδιωτικών πανεπιστημιακών και κολεγιακών ιδρυμάτων και που πέρασε στην σύναψη συμφωνίας του Δήμου Πάφου με ισραηλινό ακαδημαικό ίδρυμα για την λειτουργία του στην Πάφο σε επίπεδο μεταπτυχιακών τίτλων.
Η κίνηση που θεωρείται ωστόσο από τους τοπικούς φορείς ότι περνά την Πάφο σε άλλο επίπεδο, είναι η απόφαση της Συγκλήτου του ΤΕΠΑΚ και του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου για την λειτουργία στην πόλη της σχολής του Ιδρύματος που αφορά στις τουριστικές σπουδές. Η πρώτη έλευση δημόσιου πανεπιστημιακού ιδρύματος αποτελούσε διακαή στόχο των αρχών και οργανωμένων συνόλων της Πάφου και είχε επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια στην έλευση του ΑΞΙΚ, έχοντας εξαρχής προσδιορίσουν ως ύψιστη προτεραιότητα τον τουριστικό τομέα.
Αναλύοντας τα δεδομένα και τη συμφωνία, ο Δήμαρχος Πάφου έκανε λόγο για ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα των τελευταίων χρόνων. Η σκληρή δουλειά χρόνων αποφέρει σήμερα καρπούς, τόνισε ο Φαίδωνας Φαίδωνος, με αποτέλεσμα η Πάφος να αναπτύσσει πλέον και την ακαδημαική εκπαίδευση πέραν του τουρισμού.
Όπως επεσήμανε, η σχολή θα λειτουργήσει τα επόμενα χρόνια στην πόλη, αφού στο μεταξύ ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες κτιριακές υποδομές. Αυτό θα γίνει το 2023, εκτίμησε, όταν και οι πρώτοι φοιτητές της νέας σχολής θα αρχίσουν πλέον να φοιτούν στην Πάφο. Υπολογίζεται ότι η Σχολή Τουριστικών Σπουδών της Πάφου θα φιλοξενεί χίλιους και πλέον φοιτητές. Επεσήμανε ακόμη, πως η Σχολή αυτή δεν θα αναβαθμίσει μόνο την τουριστική βιομηχανία της Πάφου αλλά ολόκληρης της Κύπρου.
Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου που επικύρωσε την συμφωνία, ο Δήμος στο πλαίσιο της συμφωνίας, ως ιδιοκτήτης παραχωρεί με τη μορφή μακρόχρονης ενοικίασης, έναντι ονομαστικού ετήσιου ενοικίου 1000 ευρώ για 33 χρόνια και με δικαίωμα ανανέωσης για ακόμη δύο ίσες χρονικές περιόδους, τεμάχιο συνολικού εμβαδού 4.295 τ.μ. στην Ενορία Αγίου Θεοδώρου και το εντός αυτού κτηρίου που θα ανεγερθεί για τη στέγαση και λειτουργία της Σχολής. Πρόκειται για το τεμάχιο στο οποίο είχε αρχίσει να ανεγείρεται το νέο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου, η αποπεράτωση του οποίου ακυρώθηκε τελικά με το ξέσπασμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 2013.
Ακόμη, το ΤΕΠΑΚ αναλαμβάνει όπως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 παραδώσει κτιριολογικό πρόγραμμα των απαιτούμενων εγκαταστάσεων για τον πιο πάνω σκοπό.
Ο Δήμος αναλαμβάνει ακόμη, όπως προχωρήσει στην ετοιμασία των αρχιτεκτονικών και κατασκευαστικών σχεδίων, συμπεριλαμβανομένων και των εξειδικευμένων εργαστηρίων και διεκπεραιώσει τις διαδικασίες αδειοδότησης των κτιριακών εγκαταστάσεων, ούτως ώστε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 να επιλεγεί μέσω δημοσίου διαγωνισμού ο εργολάβος. Στόχος είναι όπως οι εγκαταστάσεις ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούλιο του 2023. Λόγω των ιδιαίτερων και εξειδικευμένων λειτουργικών απαιτήσεων των εγκαταστάσεων, η διαρρύθμιση του κτηρίου που θα προκύψει κατά την ετοιμασία των αρχιτεκτονικών σχεδίων θα πρέπει να είναι προϊόν συνεννόησης και κοινής αποδοχής ανάμεσα στα συμβαλλόμενα μέρη.
Με την επισημοποίηση της μεταφοράς της εν λόγω σχολής του ΤΕΠΑΚ στην Πάφο, οι προεργασίες λαμβάνουν ήδη καταιγιστικό ρυθμό: Δήμος Πάφου και ΣΟΔΑΠ είχαν την πρώτη συνάντηση με στόχο να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για ανέγερση φοιτητικών εστιών στο τεμάχιο ιδιοκτησίας του ΣΟΔΑΠ που μέχρι πριν λίγες μέρες βρισκόταν το παλιό παγοποιείο της Πάφου και ήδη η Επιτροπή του Οργανισμού ενέκρινε την κίνηση αυτή.
Ο χώρος βρίσκεται σε διπλανή τοποθεσία από το τεμάχιο γης στο οποίο θα ανεγεθούν οι εγκαταστάσεις της σχολής, μπροστά από την εκκλησία της Παναγίας Παντάνασσας και θεωρείται ιδανικός για τον σκοπό αυτό.
Ο Δήμαρχος Πάφου τόνισε ότι διαφάνηκε κατά την συνάντηση θετική στάση στον σχεδιασμό αυτό από πλευράς του Συμβουλίου του ΣΟΔΑΠ. Απαιτείται πάντως, διευκρίνισε ο Φαίδωνας Φαίδωνος, σειρά διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία και προανήγγειλε ότι στα πλαίσια αυτά δημοτική αρχή και ΣΟΔΑΠ θα βρίσκονται σε στενή επαφή για να καταλήξει επιτυχώς η προσπάθεια.
Οι συνομιλίες Δήμου Πάφου και ΣΟΔΑΠ για την αξιοποίηση του τεμαχίου της οινοβιομηχανίας για τον σκοπό αυτό, γίνονται στη βάση ανέγερσης κτιριακών εγκαταστάσεων 3000 τ.μ. οι οποίες εκτιμάται ότι θα αποπερατωθούν σε διάστημα πέραν των 13 μηνών από την έναρξη των εργασιών ανέγερσης.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής του ΣΟΔΑΠ, Ανδρέας Πίρπας, έκανε επίσης λόγο για συνάντηση σε θετικό κλίμα και τόνισε ότι ο οργανισμός εμφανίζεται πρόθυμος να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο του για την ανέγερση φοιτητικών εστιών, με στόχο να δοθεί μια νέα πνοή στην Πάφο.
Η προσπάθεια για την περαιτέρω ένταξη της Πάφου στον ακαδημαικό χάρτη, ανέφερε ο κ. Φαίδωνος δεν σταματά μετά την επιτυχή αυτή κατάληξη των προσπαθειών για έλευση μιας κρατικής τουριστικής σχολής στην πόλη, αλλά συνεχίζεται με στόχο την λειτουργία στην Πάφο και άλλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ήδη, δεδομένη πρέπει να θεωρείται εδώ και λίγες μέρες η εξέλιξη της έλευσης στην Πάφο και του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού. Το εν λόγω πανεπιστημιακό ίδρυμα ήταν το μοναδικό που υπέβαλε επισήμως προσφορά μέσα στα χρονοδιαγράμματα που είχε θέσει ο Δήμος για την εκχώρηση των εγκαταστάσεων των Χαρουπόμυλων, επί της λεωφόρου που οδηγεί στην Κάτω Πάφο, προκειμένου να λειτουργήσουν ως ακαδημαικός χώρος.
Η ιδιαίτερη δυναμική που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα η Κύπρος στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας, ύστερα από τη σειρά φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων, πλήρως εναρμονισμένων με το πλαίσιο της ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, βρίσκει την εφαρμογή της στην περίπτωση της πόλης της Πάφου και της πρωτοποριακής συνεργασίας της με το διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο της Χετρτζιλίγια του Ισραήλ, καρπός της οποίας είναι η δημιουργία του ακαδημαικού ιδρύματος Pafos Innovation Institute.
Το ακαδημαικό αυτό ίδρυμα εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το Νοέμβριο του 2020. Πρόκειται για ένα μοναδικό στην Κύπρο ακαδημαικό έργο το οποίο αποτελεί προϊόν της συνεργασίας του Δήμου Πάφου με το φημισμένο Πανεπιστήμιο Reichman University (IDC Herzliya) του Ισραήλ.
Με την επισημοποίηση της λειτουργίας του ακαδημαικού ιδρύματος, η πόλη εισέρχεται σε μια νέα εποχή και επενδύει στην καινοτομία και την εκπαίδευση, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το εν λόγω ίδρυμα, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας που ανέπτυξε η Κύπρος με το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια. Συνεργασία στη βάση της οποίας,όπως είπε, το κοινό όραμα για ουσιαστική και στρατηγική αναβάθμιση των μεταξύ μας σχέσεων, εξελίχθηκε σε αμοιβαία επωφελείς συνέργειες στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της υγείας, της έρευνας, της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως υπερβαίνοντας την παραδοσιακή αντίληψη που θέλει τις Τοπικές Αρχές να περιορίζονται σε θέματα αυτοδιοίκησης, οι δημοτικοί άρχοντες Πάφου εκμεταλλεύτηκαν και αξιοποίησαν πλήρως, τόσο τις δυνατότητες που προσφέρει η συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ όσο και η επιτυχής αδελφοποίηση του Δήμου με την πόλη Herzliya.
« Αναμφίβολα, η ανάληψη της πρωτοβουλίας της δημιουργίας των υπερσύγχρονων υποδομών του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, το οποίο θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Πανεπιστημίου IDC Herzliya, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους υπόλοιπους Δήμους και όχι μόνο», συμπλήρωσε. « Η εν λόγω σημαντική πρωτοβουλία όσο και άλλες ανάλογες, φέρνοντας την Κύπρο σε επαφή με δυναμικά οικοσυστήματα του εξωτερικού, όπως αυτό του Ισραήλ, ενισχύουν τη σημαίνουσα προσπάθεια που καταβάλλουμε για ανάδειξη της πατρίδας μας σε περιφερειακό εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο».
Μιλώντας στην τελετή, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος έδωσε το στίγμα της καινοτόμου αυτής πρωτοβουλίας του Δήμου και ανέδειξε τη σημασία που έχει για την πόλη και τους κατοίκους της.
« Το καθοριστικό κριτήριο», ανέφερε, « είναι ο βαθμός της επίδρασης που έχει ένα έργο στη ζωή των πολιτών. Το συγκεκριμένο έργο δεν θα επηρεάσει αμέσως την κοινωνία της πόλης, είναι όμως πεποίθησή μου ότι σε βάθος χρόνου μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή πορείας, στον επαναπροσδιορισμό του στίγματος αυτής της πόλης. Το μέλλον μας και τη μοίρα μας, τα διαμορφώνουμε οι ίδιοι. Σας διαβεβαιώνω ότι το μέλλον μας θα είναι καλύτερο γιατί έτσι το θέλουμε και έτσι αποφασίσαμε».
Το νέο ακαδημαικό ίδρυμα της Πάφου θα προσφέρει μεταπτυχιακά στους κλάδους της καινοτομίας, της διαχείρισης των υδάτων, των ενεργειακών πηγών, της ασφάλειας τροφίμων, της μηχανικής και πληροφορικής συστημάτων και της διαδραστικής συνεργασίας ανθρώπου και μηχανών.
Η επιχειρούμενη ένταξη της Πάφου στον ακαδημαικό χάρτη, γίνεται με την έμπρακτη στήριξη και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας της επαρχίας, που διαβλέπει την κοινή ωφέλεια όλων στην Πάφο από την ευόδωση ενός τέτοιου στόχου.
Χαρακτηριστική ήταν για την καθολική αυτή αντίληψη η εμπλοκή της εταιρείας Korantina Homes για την ανέγερση του Pafos Innovation Institute και της απόδοσης του στην πόλη και τους πολίτες της Πάφου. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας, απένειμε στην εταιρεία Korantina Homes τιμητική διάκριση για τη γενναιόδωρη χορηγία που δόθηκε για την ανέγερση και ανάπτυξη του Ινστιτούτου, δεδομένου ότι η εταιρεία διέθεσε ως δωρεά ποσό 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την δημιουργία του έργου.