Pafos Net

Η Πάφος «ανακαλύπτει» την ανακύκλωση: Από την πρωτοπόρο Κισσόνεργα στον ουραγό Δήμο Πάφου

title image

Ένα υπερμεγέθες κοχύλι, που «τρώει» ανακυκλώσιμα υλικά, είναι το τελευταίο απόκτημα της επαρχίας Πάφου σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Είχε προηγηθεί η αντίστοιχη τοποθέτηση ανακυκλόψαρων σε Κάτω Πάφο και Γεροσκήπου, η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας από τον Δήμο Πάφου για προώθηση της διαδικασίας συλλογής από πόρτα σε πόρτα και η επιστημονική εμπλοκή του Κέντρου Μελετών «Ακτή», που κατέδειξαν ότι εσχάτως κάτι αλλάζει προς το καλύτερο στο πολύπαθο, όπως εξελίχθηκε στην Πάφο, θέμα της ανακύκλωσης.

Ο Δήμος Γεροσκήπου, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο και το Κέντρο Μελετών «Ακτή», προχώρησαν πριν μερικές μέρες στην τοποθέτηση μιας οικολογικής καλλιτεχνικής εγκατάστασης, στη δημοτική παραλία Γεροσκήπου, η οποία θα λειτουργεί ως ένας τεράστιος κάδος απόρριψης και συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών.

Το «Κοχύλι», έργο της εικαστικού Έλενας Δανιήλ, αποτελεί μια υπερμεγέθη εικαστική παρέμβαση διαστάσεων έξι μέτρων. Οι επισκέπτες της παραλίας θα μπορούν να εναποθέτουν τα ανακυκλώσιμα απορρίμματά τους στην «κοιλιά» του κοχυλιού, τα οποία η ομάδα της «Ακτής» θα καταμετρά και θα αναλύει, τροφοδοτώντας τη βάση δεδομένων της. Αφού γίνει διαλογή στις πηγές, στη συνέχεια τα σκουπίδια θα πηγαίνουν για ανακύκλωση.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη συνεργασία μεταξύ των τριών φορέων και στόχος είναι η συνέχιση μιας σειράς περιβαλλοντικών δράσεων, στη βάση μιας πράσινης ατζέντας.

Είχε προηγηθεί η συνεργασία Δήμου Γεροσκήπου και το «Ακτής» με την τοποθέτηση του «ανακυκλώψαρου» στην παραλιακή περιοχή του Δήμου, όπως επίσης και η συνεργασία Δήμου Πάφου και Medochemie για αντίστοιχη εγκατάσταση στην Κάτω Πάφο. Ήδη, το τεράστιο δημιούργημα άδειασε δύο φορές και από την καταμέτρηση των ανακυκλώσιμων υλικών που τοποθετήθηκαν μέσα του, προκύπτει ότι η δράση γίνεται κτήμα ολοένα και περισσότερων πολιτών: Καταμετρήθηκαν και μεταφέρθηκαν στο Πράσινο Σημείο Κολώνης 50 κιλά πλαστικό, 70 κιλά χαρτί και 200 κιλά αλουμίνιο.

« Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας για προώθηση της ανακύκλωσης, αλλά και της μείωσης των αποβλήτων που καταλήγουν στον παράκτιο και θαλάσσιο μας χώρο», αναφέρουν οι πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας και διαχειριστές του χώρου.

Οι εγκαταστάσεις αυτές για την απόθεση ανακυκλώσιμων υλικών δεν είναι οι μόνες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στην Πάφο, προκειμένου να καταστεί πιο οργανωμένη και συστηματική μια πράσινη πολιτική. Εδώ και λίγο καιρό, σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται η νέα εφαρμογή Recycling CY, μέσω της οποίας οι δημότες της Πάφου μπορούν εύκολα και γρήγορα να ενημερώνονται για τη μέρα και ώρα συλλογής υλικών PMD (πλαστικά μπουκάλια, δοχεία, σακούλες, μεταλλικές συσκευασίες) και χαρτιού από τη γειτονιά και το σπίτι τους.

Αυτό υπενθυμίζουν οι αρμόδιοι του Δήμου Πάφου, με αφορμή τις πρόσφατες νέες διευθετήσεις που έχουν γίνει στο συγκεκριμένο ζήτημα και οι οποίες όπως φαίνεται δεν έχουν ακόμη γίνει κτήμα της πλειοψηφίας των δημοτών. Υπενθυμίζονται οι πολίτες ότι μπορούν να ενημερώνονται για τους χώρους στους οποίους υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης μπαταριών, καθώς και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες, καθώς και ότι η απόθεση γυάλινων αντικειμένων και μεταχειρισμένου ρουχισμού θα γίνεται πλέον στο Πράσινο Σημείο που λειτουργεί στο Μούτταλο.

Η εφαρμογή Recycling CY παρέχει δυνατότητα πλοήγησης σε ελληνικά και αγγλικά, ενώ διατίθεται δωρεάν από το AppStore και το PlayStore.

Πρόκειται για μία ακόμη καινοτόμα πρωτοβουλία του Δήμου Πάφου, σε συνεργασία με την Green Dot Κύπρου, για την προώθηση της ανακύκλωσης και τη διασφάλιση ενός φιλικού στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία συστήματος διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων. Την πλατφόρμα δημιούργησαν η Green Dot και ο Οργανισμός ΑΦΗΣ Κύπρου.

skyvalla2

Και αν η Πάφος διατηρούσε μέχρι τώρα το θλιβερό «προνόμιο» να ήταν η μοναδική πόλη της Κύπρου στην οποία ο θεσμός της ανακύκλωσης ουσιαστικά δεν λειτουργούσε, μια γειτονική της τοπική αρχή παραδίδει εδώ και χρόνια μαθήματα ορθής και αποδοτικής περιβαλλοντικής πολιτικής σε παγκύπριο επίπεδο.

Η Κισσόνεργα, αν και απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από τον Δήμο Πάφου, απέχει «έτη φωτός» στις διαδικασίες και στην εμπέδωση της φιλοσοφίας της ανακύκλωσης. Για μια ακόμη χρονιά, την τρίτη στη σειρά, βάσει των επίσημων στοιχείων κατέλαβε την πρωτιά σε θέματα ανακύκλωσης στην επαρχία, ενώ ο Δήμος Πάφου παραμένει ουσιαστικά για χρόνια εντελώς ανενεργός στο θέμα αυτό.

Το γεγονός αυτό επισημαίνει με δηλώσεις του στο PafosNet ο δημοτικός σύμβουλος Εύρος Λοιζίδης, επισημαίνοντας ότι μερικά χρόνια μετά τις διαφορές και εντάσεις που είχαν δημιουργηθεί μεταξύ Δήμου Πάφου και Green Dot για το πρόγραμμα, η ανακύκλωση στην πόλη επί της ουσίας δεν επανήλθε ποτέ, μέχρι σήμερα που έχει αποφασισθεί η επαναφορά της καμπάνιας για την κατ' οίκον συλλογή των προς ανακύκλωση ειδών.

« Ούτε η από πόρτα σε πόρτα ανακύκλωση, ούτε και η λειτουργία σημείων απόθεσης των υλικών εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή στην Πάφο», τόνισε. « Επιπροσθέτως, τα σημεία με τους κάδους που έχουν παραμείνει σε κάποιες περιοχές, επί της ουσίας λειτουργούν σήμερα ως εστίες ρύπανσης, αφού γύρω τους δημιουργούνται άλλα σημεία απόρριψης απορριμμάτων, ενώ και ασυνείδητοι πολίτες ρίχνουν μέσα στους ειδικούς κάδους οτιδήποτε άλλο παρά ανακυκλώσιμα υλικά».

Ο Εύρος Λοιζίδης τόνισε ότι δημοτική αρχή και αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς θα πρέπει να επανατοποθετήσουν το θέμα αυτό σε σωστή βάση με την επαναφορά του προγράμματος το προσεχές διάστημα, αφού δεν τιμά την Πάφο και τους εκπροσώπους της η σημερινή κατάσταση.

Από την άλλη, η Κισσόνεργα πετυχαίνει πρωτιά στην ανακύκλωση μεταξύ όλων των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα αποτελέσματα που έχουν σταλεί από την εταιρία διαχείρισης της ανακύκλωσης, η Κισσόνεργα συνεχίζει να είναι πρώτη στην ανακύκλωση σημειώνοντας αυξητική τάση και με σημαντική διαφορά από τους άλλους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Πάφο.

Η επιτυχία του Κοινοτικού Συμβουλίου Κισσόνεργας στον θεσμό της ανακύκλωσης, τόνισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Γιώργος Στυλιανού, βασίζεται στην συνεχιζόμενη εκστρατεία διαφώτισης η οποία έχει καταφέρει επιτυχώς να ευαισθητοποιήσει τους δημότες για την σημασία της ανακύκλωσης.

« Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η αποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών (PMD) ανά κάτοικο στην Κισσόνεργα ξεπερνά τα 13.5 κιλά, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τον δεύτερο να κυμαίνεται γύρω στα 10 κιλά ανά κάτοικο», είπε. « Σημειώνεται ότι η κοινότητα της Κισσόνεργας είναι ο πρώτος οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης στην Πάφο που εφαρμόζει την ανακύκλωση από πόρτα σε πόρτα εδώ και πέντε χρόνια».

Η πρωτιά σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων, δεν είναι και η μοναδική περιβαλλοντική ιδιαιτερότητα της κοινότητας αυτής της δυτικής περιαστικής περιοχής όμως. Με το βραβείο «Πράσινη Κοινότητα της Κύπρου» σε δύο κατηγορίες έχει βραβευθεί η Κισσόνεργα από το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ). 

Στον σχετικό διαγωνισμό και αξιολόγηση που έγινε από την  Επιστημονική Επιτροπή Αξιολόγησης στην παρουσία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Κλέλιας Βασιλείου και εκπροσώπων όλων των συνεργαζόμενων φορέων, η Κισσόνεργα έλαβε το βραβείο «Πράσινη Κοινότητα της Κύπρου» σε δύο κατηγορίες: Διαχείριση Αποβλήτων  για το έργο «1η Κοινότητα στην Ανακύκλωση» και Αειφόρος Ενεργειακή Κατανάλωση  για το έργο «1η Κοινότητα στην εφαρμογή σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας στον οδικό φωτισμό (φώτα LED)».

Ο κοινοτάρχης, Γιώργος Στυλιανού, δήλωσε ότι η βράβευση της Κισσόνεργας ως «Πράσινη Κοινότητα της Κύπρου» είναι πολύ τιμητική για την κοινότητα και τους δημότες της, αφού αποτελεί αποτέλεσμα στοχευόμενων πολιτικών και  συντονισμένων προσπαθειών διαφώτισης  που εφαρμόζει το Κοινοτικό Συμβούλιο τα τελευταία χρόνια.  

skyvalla4

Μια ακόμη στοχευμένη περιβαλλοντική κίνηση των τελευταίων μηνών στην επαρχία Πάφου, αφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης και τη μείωση των σκουπιδιών, ιδιαίτερα των πλαστικών.

Πιο συγκεκριμένα, 50 κάδοι ανακύκλωσης τοποθετήθηκαν σε δυο παραλιακούς πεζόδρομους και πιο συγκεκριμένα, 25 κάδοι ανακύκλωσης στο Δήμο Γεροσκήπου και 25 κάδοι ανακύκλωσης στην Κοινότητας Κισσόνεργας. Τα ανακυκλώσιμα απόβλητα συλλέγονται και μεταφέρονται στο Πράσινο Σημείο στο ΧΥΤΑ της Πάφου, όπου πραγματοποιείται διαχωρισμός και καταγραφή τους ανά πηγή, από τα μέλη του Κέντρου Μελετών και Έρευνας «Ακτή». Η ποσότητα ανακυκλώσιμων απορριμμάτων που υπολογίζεται να συλλεχθεί κατά το δεύτερο έτος του έργου, είναι τουλάχιστον 10 τόνοι. 

Στόχος της ερευνητικής δράσης είναι η ενθάρρυνση των τοπικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας, να δώσουν έμφαση στα πλαστικά σκουπίδια και να βελτιώσουν τις υποδομές συλλογής και τις δράσεις μείωσης τους.

oikologiko-koxyli