Η Μόρφου και το Κυπριακό Ζήτημα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
02 Φεβρουαρίου 2016Του Ανδρέα Μασούρα
Πανεπιστημιακός. Επικεφαλής Κινήματος «Οικολογία, ΜΠΡΟΣΤΑ!»
Το να βρεθεί ξαφνικά η Μόρφου στο επίκεντρο του Κυπριακού ζητήματος δεν ήταν ένα απρόσμενο γεγονός. Πρόκειται, θα έλεγα, για μια διπλωματική συνέχεια της τουρκοκυπριακής πλευράς ως αντίβαρο της «πολιτικής της Αμμοχώστου». Ακριβώς, επειδή η Αμμόχωστος άρχισε να ξεκαθαρίζει ως προς το ρόλο που διαδραματίζει εντός του χάρτη της λύσης, χρειαζόταν ένα διπλωματικό αντίβαρο για ανταλλάγματα που επιθυμεί να κερδίσει η άλλη πλευρά.
Ίσως να θεωρούν, μάλιστα, ότι η Μόρφου μπορεί να αποτελέσει και την Αχίλλειο πτέρνα της διαδικασίας των συνομιλίων γνωρίζοντας καλά τις ευαισθησίες για το συγκεκριμένα θέμα. Η χρήση της δικαιολογίας ότι η Μόρφου βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και άρα δεν μπορεί να επιστραφεί, δημιουργεί αλλεπάλληλα συναισθήματα στους Μορφίτες, γεγονός που ευελπιστεί η τουρκοκυπριακή πλευρά ότι αυτό θα αποτελέσει και μόχλο πίεσης προς την κατεύθυνση άλλων ανταλλαγμάτων, όπως είναι για παράδειγμα το μείζον θέμα του ενεργειακού, η εκ περίτροπης προεδρία, ακόμα και το θέμα των εγγυήσεων.
Είναι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο που χρειάζεται μια ψύχραιμη διπλωματική διαδικασία χωρίς διαφωνίες στο εσωτερικό μέτωπο και χωρίς λαϊκισμούς. Η τακτική του λαϊκισμού είναι επικίνδυνη, ιδιαίτερα τώρα που διάγουμε μια από τις πιο καθοριστικές στιγμές μιας δύσκολης πορείας διαπραγματεύσεων. Η Μόρφου μπορεί να καθορίσει και το τελικό αποτέλεσμα όλων αυτών των προσπαθειών. Κυρίως όμως, η Μόρφου μπορεί να φανερώσει προθέσεις, πρόσωπα και προσωπεία.
Μέσα από τη σύνδεση της Μόρφου με το Κυπριακό ζήτημα – σύνδεση που δεν επιδίωξε η δική μας πλευρά – θα διαφανούν οι αντικειμενικές και ωφέλιμες κομματικές πολιτικές, με τις πολιτικές εκείνες που βλέπουν μέσα από το Κυπριακό μόνο κομματικά νούμερα και ποσοστά.
Οι Μορφίτες θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Θα πρέπει να αγωνιστούμε για να οδηγήσουμε το νησί μας σε μια ειρηνική επανένωση, σε ένα ενιαίο οικοσύστημα χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Χωρίς αστάθεια και αβέβαιο μέλλον. Οι Μοφίτες μπορούν να δείξουν το δρόμο προς την βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού μας. Μέσα από σωστό διπλωματικό σχεδιασμό μπορούμε να πετύχουμε πολλά...
Η Μόρφου μπορεί!