Pafos Net

Η Γλασκώβη καλεί την Κύπρο

title image

Του Βαλεντίνου Φακοντή

Βουλευτή Πάφου του ΑΚΕΛ

 

Στην Γλασκώβη η παγκόσμια συνάθροιση COP26 του ΟΗΕ επιχειρεί να δώσει ώθηση στην αναχαίτιση της Κλιματικής Κρίσης και την συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η προσπάθεια είναι γιγάντια, συμφέροντα συγκρούονται. Λίγα μπορούν να επιτευχθούν αν η κάθε χώρα ή συνασπισμός χωρών δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους, ιδίως οι μεγάλες βιομηχανοποιημένες, ρυποβόρες. Με ικανοποιεί που η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει ταυτόχρονα τις ανάγκες του Τρίτου Κόσμου γιατί χρειάζεται μια δίκαιη μετάβαση, μεταφορά πόρων σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές για να επιτύχουν τους φιλόδοξους στόχους.

Όμως, δεν πρέπει να κοιτάζουμε προς τα έξω και να κρίνουμε μόνο. Πρέπει να δούμε τι κάνουμε και στο νησί μας.

Ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων καταγράφω τις ακόλουθες σκέψεις που πιστεύω ότι αφορούν την Κύπρο, το κράτος μας και τον κάθε πολίτη στην καθημερινότητα του:

1. Χρειάζεται να στηρίξουμε τις δημόσιες μεταφορές και τον περιορισμό της χρήσης του Ι.Χ. Αναμένω από την κυβέρνηση να φέρει συγκεκριμένες προτάσεις σε υλοποίηση των σχεδίων που εκπόνησαν οι μεγάλοι Δήμοι – τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για να εφαρμοστούν σχεδιασμοί στις πόλεις μας που προσφέρουν στους πολίτες εναλλακτικές επιλογές διακίνησης (λεωφορείο, ποδήλατο κοκ) Έτσι πείθουν περισσότερο, παρά από τις μεμονωμένες κινήσεις όπως η επιδότηση αγοράς ποδηλάτου.

2. Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν περιληφθεί προγράμματα για στήριξη της ηλεκτροκίνησης έναντι απόσυρσης ρυπογόνων αυτοκινήτων. Στηρίζουμε την στροφή στην ηλεκτροκίνηση και πάλι στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής που αναβαθμίζει τις δημόσιες συγκοινωνίες και τις εναλλακτικές επιλογές μετακίνησης.

3. Οι ανάγκες στο οδικό δίκτυο, ιδίως για τις επαρχίες που έχουν αποστάσεις, θα πρέπει να υλοποιούνται. Η περίπτωση της Πάφου είναι χαρακτηριστική (δρόμος Πόλεως Χρυσοχούς) με τις διαρκείς αναβολές. Πρόκειται για έργα που στηρίζουν την ανάπτυξη, βελτιώνουν τα επίπεδα οδικής ασφάλειας, διευκολύνουν την επικοινωνία, μειώνουν τους ρύπους. 

4. Η πιο αποφασιστική επιλογή μας για να μειώσουμε τους ρύπους ήταν εδώ και χρόνια η χρήση φυσικού αερίου – που είναι πιο φιλικό για το περιβάλλον – στο πιο μεγάλο εργοστάσιο της Κύπρου – τον Σταθμό ΑΗΚ στον Βασιλικό. Η παρούσα κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε απολύτως για να προχωρήσει. Το κόστος, το επωμίζεται ο καταναλωτής. 

5. Η διείσδυση των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) στην Κύπρο είναι απαράδεκτα χαμηλή. Οι τεχνολογίες της ηλιακής ενέργειας εξελίχθηκαν και εμείς με άφθονο ήλιο, δεν βρήκαμε τρόπο να τον αξιοποιήσουμε. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ινστιτούτο Κύπρου πρωτοπορούν στην καινοτομία στον τομέα αυτό. Τα καλέσαμε ποτέ να μας δώσουν ιδέες για να τις κάνουμε πολιτικές; 

6. Η εισαγωγή των νέων ψηφιακών τεχνολογιών μειώνει τις αποστάσεις, εξουδετερώνει τις αχρείαστες μετακινήσεις. Τι χρειάζεται μια μετακίνηση αν μπορεί ο πολίτης να εξυπηρετηθεί ψηφιακά; 

Η Κύπρος μπορεί να πάει μπροστά. Τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια προσφέρουν την ευκαιρία να τρέξουμε σε άλλους ρυθμούς, γιατί η 10ετία που πέρασε, δυστυχώς ήταν μια χαμένη περίοδος. Τα προβλήματα μαζεύτηκαν και φορτώθηκαν στους επόμενους, δηλαδή σε όλους εμάς γιατί ορισμένοι πίστεψαν ότι κυβερνούν για πάντα , με την πολιτική της «αρπαχτής».

Τώρα είμαστε αναγκασμένοι να καλύψουμε τα κενά, να δουλέψουμε σκληρά και να βάλουμε τις πολιτικές μας σε ένα συνολικό σχεδιασμό για την βιώσιμη ανάπτυξη.