Pafos Net

Η επιτυχία στις Παγκύπριες εξετάσεις

title image

Του Χρύσανθου Σαββίδη

Προέδρου Επιτροπής Παιδείας ΔΗΚΟ  

 

Στην τελική ευθεία της προετοιμασίας για τις Παγκύπριες, που ξεκινούν στις 20 Μαΐου 2019  μπαίνουν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου. Oι οικογένειες με μαθητές στην 3η Λυκείου περνούν τώρα μια από τις πιο έντονες και αγχώδεις περιόδους της ζωής τους.  Μετά από πολλά χρόνια οικονομικών στερήσεων των γονιών αλλά και κόπου των παιδιών, ήρθε η στιγμή όλα αυτά να αποδώσουν καρπούς. Αν και είναι απολύτως κατανοητή η ανησυχία των γονιών, δε θα πρέπει να επιφορτίζουν το παιδί και με το δικό τους άγχος αλλά να του συμπαραστέκονται με τον τρόπο που το ίδιο το παιδί θα τους υποδείξει.

Το άγχος, είναι βασική παράμετρος αποτυχίας γι’ αυτό θα πρέπει όλοι εμείς που βρισκόμαστε γύρω από τα παιδιά να τα βοηθήσουμε να απαλλαγούν απ’ αυτό αν θέλουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Μια γλυκιά κουβέντα, ένα χάδι, μια επιβράβευση των προσπαθειών τους, μια τελευταία καθοδήγηση για το πώς θα πρέπει να διαβάζουν τις τελευταίες αυτές μέρες πριν τις εξετάσεις, θα δώσουν στο μαθητή την ώθηση να συνεχίσει την προσπάθεια για επίτευξη του στόχου του, ενός στόχου που τόσα πολλά επένδυσαν οι ίδιοι αλλά και οι γονείς τους για να επιτευχθεί. Αυτές οι απλές κινήσεις θα κάνουν το μαθητή να νιώσει  ότι δίπλα του υπάρχουν άνθρωποι που τον αγαπούν και τον νοιάζονται και του συμπαραστέκονται στην προσπάθειά του αυτή που καταβάλλει. Η επιτυχία από την αποτυχία σε τέτοιου είδους εξετάσεις όπως τις Παγκύπριες, είναι τόσο κοντά που το καθετί παίζει σημαντικό ρόλο.

Οι γονείς πρέπει να αφήνουν το παιδί τους να οργανώσει μόνος-η ή με τη βοήθεια των καθηγητών του/της το πρόγραμμα του διαβάσματος. Θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα διαλείμματα και τον χρόνο αποσυμπίεσης του παιδιού. Θα ήταν καλό να αποφύγουν να ασχολούνται όλη μέρα μαζί του (να τον/την ρωτούν πως είναι και πως πάει το διάβασμα συνέχεια, να ρωτούν συνέχεια αν χρειάζεται κάτι κ.τ.λ.). Αν και οι προθέσεις τους είναι καλές, η σκέψη πως όλη η οικογένεια «κρέμεται» από πάνω του/της , είναι πολλές φορές αβάσταχτη.

Δεν πρέπει να δείχνουν (όσο γίνεται), τη δική τους αγωνία για την έκβαση των εξετάσεων. Η ψυχραιμία της οικογενείας βοηθά το παιδί να μη δημιουργεί υπερβολικές σκέψεις και φόβους για τα αποτελέσματα. Θα πρέπει να έχουν προετοιμάσει το παιδί αλλά και τον εαυτό τους για την πιθανή αποτυχία. Να έχουν συζητήσει εναλλακτικές και επόμενα βήματα, ώστε το παιδί να μη νιώσει πως η καλή επίδοση είναι κάτι σαν σωτηρία, ενώ η αποτυχία είναι το τέλος του κόσμου.

Όσον αφορά τους μαθητές, η επιτυχία δεν χαρίζεται αλλά κατακτιέται. Αν από μέρους του μαθητή υπήρξε συστηματική προσπάθεια για διάβασμα ολόκληρη τη χρονιά, να μην ανησυχούν γιατί μόνο μια ατυχία θα τους στερήσει τη χαρά της επιτυχίας. Εκείνο που θα πρέπει να κάνουν μέχρι τις εξετάσεις είναι να συνεχίσουν εντονότερα την προσπάθεια και να είναι σίγουροι ότι οι κόποι τους θα ανταμειφθούν. Δεν λέμε βέβαια να μην χαρούν τις ευχάριστες στιγμές που προσφέρει η καθημερινότητα, αλλά με πρόγραμμα και μεθοδικότητα θα πρέπει  να συνδυάσουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Ο χρόνος που έχει απομείνει μετά τις γιορτές του Πάσχα, για γνώση και μάθηση είναι ασφυκτικά σύντομος γι αυτό οι μαθητές μας θα πρέπει να οργανώσουν με μαεστρία τον χρόνο τους ώστε να επιτύχουν τους στόχους του για εισαγωγή στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας. Γνώση η οποία κάνει τον άνθρωπο πιο  ανοικτόμυαλο, του ανοίγει ορίζοντες για καλύτερο επαγγελματικό, οικογενειακό, κοινωνικό μέλλον αλλά, και από την αλλη μας κάνει  καλύτερους ανθρώπους. Ένα αύριο που ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους είναι ανταγωνιστικό και απαιτητικό.

Μια τελευταία συμβουλή προς τους μαθητές ότι δεν θα πρέπει να αφήσουν απορίες για θέματα διαδικασίας των Παγκύπριων εξετάσεων γι αυτό αν υπάρχουν είναι καλά να απευθύνονται πρός τους καθηγητές τους, υπηρεσία εξετάσεων αλλά ακόμη και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας . Είναι απίθανο ένα παιδί που μελετούσε καθημερινά, που παρακολουθούσε ανελλιπώς, που έλυνε τις απορίες του επί καθημερινής βάσεως και που ήταν προσγειωμένος και αφοσιωμένος στο στόχο του να αποτύχει. Γι’ αυτό, οι μαθητές ας μην ανησυχούν και ας μην διακατέχονται από το στρες.