Η Δωρίτα Μαρκαντώνη στο PafosNet: Θα είναι δύσκολη η επόμενη μέρα του Μένουμε Σπίτι
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
25 Μαΐου 2020Η επόμενη μέρα του «Μένουμε Σπίτι», δεν θα είναι εύκολη αρχικά. Η περίοδος που διανύσαμε, αλλά και που εξακολουθούμε να διανύουμε εξαιτίας της πανδημίας, αποτελεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας. Είναι γεγονός ότι έχει φέρει ανατροπές στην καθημερινότητά μας και πέρα από την απειλή για την υγεία, τα νέα αυτά δεδομένα έχουν αναπόφευκτα επηρεάσει και την ψυχική μας υγεία και ισορροπία.
Αυτό επισημαίνει μιλώντας σήμερα στο PafosNet η εκπαιδευτικός και συγγραφέας, Δωρίτα Μαρκαντώνη, που τονίζει ότι η επόμενη μέρα της πανδημίας βρίσκει ακόμη την κοινωνία μουδιασμένη. Φοβισμένη από όλα αυτά που έχουν συμβεί, αλλά και με μια έντονη επιθυμία για ολοκληρωτική επιστροφή στην κανονικότητα, παρατηρεί.
« Ωστόσο, η «νέα κανονικότητα» πλέον ορίζεται αλλιώς», επισημαίνει. « Η πρόληψη και τα μέτρα για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας θα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του αύριο, κάτι το οποίο χρειάζεται ο Κύπριος πολίτης να αποδεκτεί και να υιοθετήσει. Χρειάζεται πιστεύω χρόνος τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο προκειμένου να επέλθει η σταδιακή αυτή επιστροφή στην ομαλότητα. Η μέχρι τώρα αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, οφείλεται στην αυτοπειθαρχία που έδειξαν οι πολίτες, αλλά και στη δράση από τη θέση του «εμείς» κι όχι του «εγώ». Σαφέστατα και χρειάζεται η οποιαδήποτε έξοδός μας να γίνεται σύμφωνα με τους κανονισμούς αλλά και τα μέτρα τα οποία έχουν παρθεί και βάζοντας σε προτεραιότητα το συλλογικό καλό κι όχι την προσωπική επιθυμία. Ο κορωνοϊός, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι επιδημιολόγοι, δεν έχει φύγει ακόμη από τη ζωή μας και χρειάζεται να μάθουμε να ζούμε με αυτόν».
Όσον αφορά στις επόμενες αλλαγές που θα διαπιστώσουμε στις ζωές μας συνεπεία του κορωνοιού, η ειδική εκπαιδευτικός σε θέματα διαχείρισης ψυχολογικών καταστάσεων, τονίζει ότι ο κορωνοϊός έφερε μαζί του την απώλεια ανθρωπίνων ζωών, τον φόβο για το αύριο, άγχος, οικονομικές επιπτώσεις, ένα σύστημα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο ανίσχυρο μπροστά στον αόρατο εχθρό και τις αντοχές του κόσμου σε οριακά επίπεδα.
« Ωστόσο, η κρίση αυτή του κορωνοϊού, ήρθε να μας «αναγκάσει» να δούμε και τη ζωή με μια άλλη ματιά», εξηγεί. « Μας έκανε να στραφούμε και πάλι στην ουσία. Οι ξέφρενοι ρυθμοί της καθημερινότητας, δεν μας άφηναν να απολαύσουμε κάποιες μικρές στιγμές της καθημερινότητας, τις οποίες ανέδειξε η πανδημία. Έτσι, ο άνθρωπος ήρθε και πάλι κοντά στην οικογένειά του, ασχολήθηκε με το σπίτι του, με την κουζίνα, τον κήπο κι έκανε σε αυτό όλες εκείνες τις μικροδουλειές που πάντοτε ήθελε να κάνει.
Θεωρώ ότι οι αξίες της υγείας και της ελευθερίας και ο θεσμός της οικογένειας ήρθαν μετά από αυτή την κρίση να πάρουν τη θέση που τους αξίζει. Οι άνθρωποι έχουν πλέον αναθεωρήσει τις προτεραιότητές τους. Όταν αναφέρομαι όμως στον θεσμό της οικογένειας, τονίζω ότι περιγράφω το υγιές εκείνο πρότυπο οικογένειας, το οποίο, εν μέσω πανδημίας κατάφερε να συσφίξει τους δεσμούς της. Σε καμία περίπτωση δεν αναφέρομαι στις οικογένειες εκείνες, όπου η ενδοοικογενειακή βία κατά την περίοδο του εγκλεισμού αυξήθηκε σε μεγάλα ποσοστά.
Επιπλέον, τα νέα οικονομικά δεδομένα, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί, αναμένω ότι θα επηρεάσουν και τη στάση μας ως καταναλωτές».
Η Δωρίτα Μαρκαντώνη παρατηρεί ότι η οικονομία έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα. Αποκοπές μισθών, απολύσεις υπαλλήλων και κλείσιμο επιχειρήσεων, αποτελούν τις πρώτες από μια σειρά επιπτώσεων. Επίσης, ο τουρισμός, τομέας που αποτελεί ουσιαστικά τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και ο οποίος εργοδοτεί χιλιάδες κόσμου, έχει δεχθεί σοβαρότατο πλήγμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
« Θεωρώ ότι χρειάζεται η κρατική μηχανή να συνεχίσει να λειτουργεί υποστηρικτικά κι ενισχυτικά σε αυτό το πλαίσιο και να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο», αναφέρει. « Έχουν ακόμη δοθεί κατευθυντήριες γραμμές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε όλες τις τράπεζες, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του COVID – 19. Η δέσμη των μέτρων αυτών, με τη σωστή εφαρμογή των, θα λειτουργήσει υποστηρικτικά για τις επιχειρήσεις και τις ανάγκες τους σε ρευστότητα».
Όσον αφορά στις αλλαγές που η πανδημία και ο εγκλεισμός επέφερε στα παιδιά και στο εκπαιδευτικό σύστημα, η κ. Μαρκαντώνη τονίζει ότι τα παιδιά, όπως άλλωστε κι οι ενήλικες, βίωσαν για πρώτη φορά όλο αυτό το σκηνικό. Είναι πολύ δύσκολο το να κατανοήσεις την ψυχολογία τους, αναφέρει, ενώ από την μια μέρα στην άλλη κλήθηκαν να μην επιστρέψουν στα σχολεία τους και να μείνουν μακρυά από τους φίλους τους.
« Χρειάστηκε επιπλέον να παρακολουθούν εξ αποστάσεως το μάθημά τους. Παρά το γεγονός ότι η ένταξη της τεχνολογίας στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, καθώς επίσης και η εφαρμογή τέτοιων μεθόδων διδασκαλίας είναι προσεγγίσεις οι οποίες είναι καλό να χρησιμοποιούνται και να εφαρμόζονται στα σχολεία μας, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση λόγω της αμεσότητας της κατάστασης, δεν υπήρξε πιλοτική περίοδος προσαρμογής των παιδιών σε αυτά τα νέα δεδομένα. Επιπλέον, το γεγονός ότι όλοι οι μετέχοντες ήταν πίσω από μια οθόνη και με τις κάμερες απενεργοποιημένες, αφαιρούσε από το όλο κλίμα οικειότητας και άμεσης επαφής που επικρατούσε στην τάξη».
Την περίοδο αυτή τα παιχνίδια στο διαδίκτυο αποτέλεσαν σημείο αιχμής για τα παιδιά, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να εκφράζουν φόβους κατά πόσο θα είναι τώρα δυνατή η απεξάρτηση τους.
Τόσο ο εγκλεισμός, όσο και η πολύωρη απουσία των παιδιών από το σχολείο, οδήγησε πολλά παιδιά στην υπερβολική χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και των παιχνιδιών στο διαδίκτυο, παραδέχεται η κ Μαρκαντώνη. Με την άρση των μέτρων, καλό θα ήταν οι γονείς να οριοθετήσουν αυτή τη συνήθεια των παιδιών και σταδιακά να την αντικαταστήσουν με πιο υγιείς και ωφέλιμους τρόπους ψυχαγωγίας, τονίζει:
« Η φύση, η θάλασσα, οι βόλτες και η φυσική άσκηση, ήταν από τα πρώτα δεδομένα τα οποία όλοι μας αναζητήσαμε και νοσταλγήσαμε κατά τη διάρκεια του lockdown. Επομένως, χρειάζεται τα παιδιά να υιοθετήσουν υγιείς τρόπους ψυχαγωγίας. Αυτό το οποίο εισπράττω από τα παιδιά κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας μας και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, είναι ότι έχουν πεθυμήσει πάρα πολύ τους φίλους τους και ανυπομονούν να επιστρέψουν στα σχολεία. Έχουν ακόμη νοσταλγήσει όλα εκείνα που τους προσφέρει το σχολείο, πέραν του μαθησιακού κομματιού».
Ο εγκλεισμός που βιώσαμε αναμένω ότι σε όλους θα πάρει ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι να ξεπεραστεί, εκτιμά η ειδική εκπαιδευτικός. Τα παιδιά λαχταρούν να επιστρέψουν στα σχολεία. Ωστόσο, η επιστροφή τους θα στηρίζεται σε πολύ διαφορετικά δεδομένα από αυτά με τα οποία άφησαν το σχολείο, τονίζει.
« Λιγότερα παιδιά στις τάξεις, αποστάσεις από συμμαθητές κι εκπαιδευτικούς, μέτρα ασφαλείας και διαφοροποιημένα διαλείμματα, σίγουρα αποτελούν μια ακόμη νέα πραγματικότητα την οποία τα παιδιά και ιδιαίτερα τα μικρότερα, χρειάζεται να κατανοήσουν και να αποδεχτούν».