Γιώτης Παπαχριστοφή: Αφήνω πίσω όσα έγιναν, μας περιμένει δύσκολο έργο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
08 Ιανουαρίου 2017-Κύριε Παπαχριστοφή, για πάρα πολύ κόσμο η επικράτηση σας ήταν, ενδεχομένως, η μεγαλύτερη έκπληξη των εκλογών της 18ης Δεκεμβρίου. Χωρίς κανένα κόμμα να σας στηρίζει, με το κόμμα σας να σας «αδειάζει» προεκλογικά ως αντικαταστατικώς δρώντα, με όλες τις εκτιμήσεις να είναι κόντρα, κερδίσατε με σχετική μάλιστα άνεση. Γιατί νομίζετε ότι έγινε αυτό;
Η επιτυχία της υποψηφιότητας μου είναι πρώτιστα επιτυχία των συνδημοτών μου που απελευθερωμένοι από τον «κομματικό πατριωτισμό» και τις κομματικές εντολές πρόταξαν το συμφέρον του δήμου τους και με στήριξαν. Το αποτέλεσμα των εκλογών της Πόλης στέλνει ακόμα ένα μήνυμα προς τα κόμματα που πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι δεν νοείται τοπική αυτοδιοίκηση διοικούμενη και ελεγχόμενη από τις κομματικές ηγεσίες της Λευκωσίας.
-Πάντως, αναλαμβάνεται την ηγεσία ενός Δήμου του οποίου το Δημοτικό Συμβούλιο την προηγούμενη θητεία είχε, αναμφίβολα, περισσότερες μελανές παρά φωτεινές στιγμές: Είσαστε η δημοτική αρχή με τις περισσότερες διακοπείσες ή αναβληθείσες συνεδρίες εξαιτίας καυγάδων των μελών του, καθώς και δημόσιες αντιπαραθέσεις. Είστε σίγουρος ότι η μεταπήδηση σας από τη θέση του αντιδημάρχου σε αυτή του δημάρχου θα αλλάξει την ατμόσφαιρα; Και που αποδίδεται τα όσα είχαν συμβεί την προηγούμενη πενταετία;
Η εμπιστοσύνη που με τη ψήφο τους μου έδειξαν οι δημότες αποδεικνύει ότι δε μου καταλογίζουν ευθύνη για την οποιαδήποτε δυσλειτουργία του απερχόμενου δημοτικού συμβουλίου. Δε θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο διότι ρόλος μου δεν είναι η παρελθοντολογία αλλά η επιδίωξη της επιτυχίας του νέου δημοτικού συμβουλίου μέσα από συναινετικές και συλλογικές αποφάσεις.
-Ερχόμενοι τώρα στο σήμερα και το αύριο κύριε δήμαρχε, αναλαμβάνεται ένα βαρύ φορτίο αφού η Πόλη Χρυσοχούς αν και σπάνιας φυσικής καλλονής θεωρείται η λιγότερο ανεπτυγμένη περιοχή της Κύπρου από πλευράς τουριστικών και άλλων αναπτυξιακών υποδομών. Που νομίζεται εσείς ότι βρίσκεται στην πραγματικότητα η περιοχή.
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η περιοχή Πόλης Χρυσοχούς υστερεί σε ανάπτυξη κυρίως διότι στερείται βασικών έργων υποδομής. Η έλλειψη αυτή μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην αδυναμία των τοπικών αρχών, κυρίως όμως οφείλεται στις εκάστοτε κυβερνήσεις που συστηματικά αδιαφόρησαν για τις ανάγκες της περιοχής και δεν μας έδωσαν το μερίδιο που μας αναλογούσε σε έργα υποδομής. Η διαδρομή Πόλης - Πάφου παρέμεινε η μοναδική στην Κύπρο που δεν καλύπτεται από ένα σύγχρονο δρόμο. Το νοσοκομείο μας υπολειτουργεί.
Η μαρίνα του Λατσιού σχεδιάστηκε και ουδέποτε υλοποιήθηκε. Αυτά είναι μέρος ενός μεγάλου αριθμού έργων που χρειάζεται η περιοχή μας για να προχωρήσει στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου. Είναι έργα που δικαιούμαστε ως ισότιμοι πολίτες αυτού του κράτους και τονίζω την πρόθεση μου να τα απαιτήσω και να τα διεκδικήσω με όλες μου τις δυνάμεις.
-Θα ήθελα να επικεντρωθούμε λίγο ακόμα στο θέμα του τουρισμού. Είναι γενική η αίσθηση ότι όσο η Πόλη και γενικά το διαμέρισμα Χρυσοχούς βασίζεται στον τουρισμό του κατασκηνωτικού στυλ και των μικρών μονάδων, απόντων των μεγάλων ξενοδοχείων, δεν μπορεί να συναγωνισθεί περιοχές όπως η Κάτω Πάφος, ή η Αγία Νάπα. Συμφωνείτε και πως βλέπετε ότι μπορεί να αλλάξει η εικόνα αυτή.
Η απουσία μεγάλων σύγχρονων ξενοδοχειακών μονάδων είναι ανασταλτικός παράγοντας της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας. Είναι αποτέλεσμα των λανθασμένων προνοιών του τοπικού σχεδίου οι οποίες κατέστησαν οικονομικά ασύμφορη την ανέγερση τέτοιων μονάδων.
Γι’αυτόν και για άλλους λόγους θα διεκδικήσουμε διορθωτικές αλλαγές στο τοπικό σχέδιο, αλλαγές που είναι επείγουσες και υψίστης σημασίας για την ανάπτυξη του Δήμου μας.
-Κ. Παπαχριστοφή, μια αλληλοσυγκρουόμενη εντύπωση δημιουργείται από το γεγονός ότι ενώ διαφημιζόταν από τον προκάτοχο σας η οικονομική ευμάρεια και ανεξαρτησία του Δήμου Πόλεως, εντούτοις απουσίασαν μεγάλα έργα ανάπτυξης και υποδομής. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Είναι γεγονός ότι μεγάλα και ουσιώδη έργα απουσιάζουν από την Πόλη, ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει πολύ περισσότερα και ότι το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης. Θεωρώ όμως ότι την επομένη των εκλογών, θα ήταν λάθος να ξεκινήσω να κρίνω τον προκάτοχο μου και τους προεκλογικούς ισχυρισμούς του. Θα ήθελα μόνο να αναφέρω ότι η οικονομική ευχέρεια του Δήμου, δεδομένου και του μικρού μεγέθους του, δεν επιτρέπει την εκτέλεση μεγάλων έργων υποδομής παρά μόνο εάν υπάρξει ουσιαστική και γενναία συνδρομή του κράτους…και πρέπει να υπάρξει, κατά τον ίδιο τρόπο που υπήρξε και σε όλους τους άλλους δήμους.
-Ερχόμενοι στα όσα σας αναμένουν, υπάρχουν χρόνιες εκκρεμότητες όπως το καθεστώς του λιμενίσκου στο Λατσί, το ζήτημα του αποχετευτικού της μείζονος περιοχής, η αξιοποίηση πολιτιστικών και ιστορικών χώρων της Πόλης και πολλά άλλα. Ποια θα λέγατε ότι είναι η πρώτη ιεράρχηση σας στην οποία θα κινηθείτε με το νέο χρόνο;
Αυτά που αναφέρετε είναι πράγματι εκκρεμότητες που πρέπει το συντομότερο δυνατό να αντιμετωπίσουμε.Την ίδια στιγμή υπάρχουν και άλλα σημαντικά, ίσως και σημαντικότερα ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν το δημοτικό συμβούλιο όπως ο δρόμος Πάφου – Πόλης, η απαράδεκτη κατάσταση του νοσοκομείου που κοστίζει ανθρώπινες ζωές, οι απαράδεκτες πρόνοιες του τοπικού σχεδίου που εμποδίζουν την ανάπτυξη. Όλα όσα έχουμε στο πρόγραμμα μας και έχουμε διακηρύξει προεκλογικά, θα τεθούν ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου, θα ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες, θα γίνουν όπου χρειάζεται μελέτες, και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση τους.
-Μείζον προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη του Δήμου και όλης της περιοχής θεωρείτο τα προηγούμενα χρόνια η ολοκλήρωση του project Σιακόλα στη Λίμνη. Συμμερίζεσθε τις θέσεις αυτές;
Η συγκεκριμένη ανάπτυξη είναι οπωσδήποτε σημαντική και επιθυμητή. Το μέγεθος του σχεδιαζόμενου έργου είναι τέτοιο που ξεφεύγει από τα στενά όρια της Πόλης, αφορά και επηρεάζει το σύνολο της κυπριακής οικονομίας. Στο βαθμό που η αδειοδότηση του έργου εξαρτάται από το Δήμο, εγώ προσωπικά θα επικροτήσω και βοηθήσω πιστεύοντας ότι ανάλογη θα είναι και η στάση των υπολοίπων μελών του δημοτικού συμβουλίου. Κατά τον ίδιο τρόπο θα ενθαρρύνουμε και θα βοηθήσουμε και οποιαδήποτε άλλη ανάπτυξη στο Δήμο και την ευρύτερη περιοχή.
-Αυτή την πενταετία όλα δείχνουν ότι θα μας απασχολήσει σοβαρότερα από κάθε άλλη φορά η αλλαγή του χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και είναι πολλές οι φωνές που λένε ότι μικρές κοινότητες ανθρώπων, όπως η Πόλη Χρυσοχούς, ενδεχομένως να μην έχουν θέση στο νέο πλαίσιο ως δήμοι. Πως τοποθετείστε στο φιλολογικό αυτό πλαίσιο;
Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι πιστεύω προαπαιτούμενο της εξυγίανσης, της ανάπτυξης και της επιτυχίας του θεσμού! Στα πλαίσια αυτά βλέπω θετικά την προοπτική συνένωσης ή συμπλεγματοποίησης του Δήμου με τις κοινότητες της περιοχής.
Η υλοποίηση αυτής της προοπτικής θα προσφέρει στους κατοίκους της περιοχής καλύτερες υπηρεσίες, θα περιορίσει τις λειτουργικές δαπάνες, κυρίως όμως θα ενώσει τις δυνάμεις μας στην προσέλκυση επενδύσεων και στη διεκδίκηση των έργων υποδομής που τόσο έχουμε ανάγκη. Ως νέος Δήμαρχος της Πόλης δεν θα περιμένω να αλλάξει η νομοθεσία και η κυβέρνηση να μας επιβάλει τη συνεργασία. Με την ανάληψη των καθηκόντων μου θα αναλάβω πρωτοβουλία και θα συναντηθώ με τα νεοεκλεγέντα κοινοτικά συμβούλια της περιοχής σε μια προσπάθεια να βρούμε τα σημεία κοινού ενδιαφέροντος και να προωθήσουμε όπου είναι δυνατό τη συνεργασία μας.