Γιάννης Κουλουντής: Ήρθε η ώρα για την ενοποίηση γειτονικών παραλιών στην Πάφο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
04 Ιουλίου 2020Είναι πλέον η στιγμή ο Δήμος Πάφου να καθορίσει νέα πολιτική στον τομέα της διαχείρισης των παραλιών, χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες και μακριά από την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Αυτό υποστηρίζει ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΔΗΚΟ στον Δήμο Πάφου, Γιάννης Κουλουντής, με δηλώσεις του στο PafosNet. Μέχρι τώρα, αναφέρει ο κ. Κουλουντής, είχαμε επικεντρωθεί σε οικονομικές αναλύσεις και προβλέψεις με κύριο στόχο την αύξηση των εσόδων για τον Δήμο, πρωταρχικός μας στόχος όμως μετά και τις αλλαγές που εκ των πραγμάτων επέφερε φέρος η πανδημία, θα πρέπει να είναι η ποιοτική αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των παραλιών και των υπηρεσιών που προσφέρονται σ' αυτές.
Σε δέσμη μέτρων που προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο και την οποία αποκαλύπτει το PafosNet, ο κ. Κουλουντής εισηγείται την ενοποίηση γειτονικών παραλιών που όπως υποστηρίζει θα διευκολύνει τη διαχείριση τους με ταυτόχρονη μείωση του απαιτούμενου αριθμού εισπρακτόρων και του κόστους λειτουργίας.
« Πιο εφικτή», τονίζει, « είναι η ενοποίηση των παραλιών Φάρος 1 και Φάρος 2 σε μια , Αλυκές 1, Αλυκές 2, Αλυκές 3 σε μια και Παχύαμμος 1 Παχύαμμος 2, Παχύαμμος 3 σε μια.
Επιπρόσθετα θα πρέπει να εγκαταστήσουμε δωρεάν wi-fi σε όλες τις παραλίες. Ο εξοπλισμός θα πρέπει να είναι αναβαθμισμένος για να αντέχει στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, ενώ θα πρέπει να είναι αντιβανδαλιστικός ή να προστατεύεται από άλλη ανεξάρτητη αντιβανδαλιστική κατασκευή».
Η εγκατάσταση αναβαθμισμένου εξοπλισμού όπως ξύλινα κρεβατάκια και ξύλινες ομπρέλες υψηλών προδιαγραφών, αναφέρει επίσης στην πρόταση του, θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτική, τουλάχιστον σε ποσοστό 10%-20% της κάθε παραλίας.
« Η εισήγηση αυτή προτείνεται τόσο στις παραλίες που θα διαχειρίζεται ιδιώτης, αφού θα υπάρχει πρόνοια στους όρους της συμφωνίας και το κόστος θα αναλαμβάνει ο ιδιώτης, όσο και στις παραλίες που θα διαχειρίζεται ο Δήμος και το κόστος θα επωμίζεται ο Δήμος», σύμφωνα με τον ίδιο. « Επιπρόσθετα, η εγκατάσταση κουτιών ασφαλείας θα πρέπει να είναι υποχρεωτική. Στις μεγαλύτερες και πιο επικερδείς παραλίες σε μεγαλύτερο βαθμό και στις λιγότερο επικερδείς σε μικρότερο βαθμό. Τα κουτιά αυτά θα λειτουργούν με βραχιόλια μιας χρήσης και στο εσωτερικό τους ο Δήμος μπορεί να τοποθετεί έντυπο υλικό και ανακοινώσεις. Στις μεγαλύτερες και πιο ελκυστικές παραλίες μπορούν να εγκατασταθούν δωρεάν και το κόστος του προμηθευτή να καλύπτεται από διαφημίσεις που θα υπάρχουν στο περίβλημα τους. Οι διαφημίσεις αυτές θα αποτελούν ευθύνη του προμηθευτή και θα εγκρίνονται από το Δήμο».
Στην πρόταση του ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΔΗΚΟ στον Δήμο Πάφου, κάνει λόγο και για χαρτογράφηση των παραλιών και χρήση λογισμικού διαδικτυακών κρατήσεων. Το λογισμικό αυτό, τονίζει, θα παρέχει πληροφορίες για την κάθε παραλία, τόσο για την τοποθεσία της, όσο και για τα χαρακτηριστικά και τις παροχές της:
« Αν για παράδειγμα είναι προσβάσιμη από ΑμεΑ, εάν έχει γαλάζια σημαία κλπ. Θα αποτελεί ένα εργαλείο διαφήμισης και πλοήγησης προς την τοποθεσία των παραλιών. Με δυνατότητα διαδικτυακών κρατήσεων και ηλεκτρονικών πληρωμών με επιπλέον χρέωση ένα ευρώ η οποία μπορεί μηδενίσει το κόστος του λογισμικού, αλλά και να αποφέρει επιπλέον έσοδα στο Δήμο. Σε παραλίες τις οποίες διαχειρίζεται ο Δήμος οι κρατήσεις θα πρέπει να περιορίζονται χρονικά μέχρι το βράδυ της προηγούμενης μέρας».
Μέρος της ολοκληρωμένης πρότασης Κουλουντή αποτελεί και η εγκατάσταση αμφίβιων τροχοκαθισμάτων και ξύλινης ράμπας πρόσβασης σε όλες τις παραλίες. Αυτή τη στιγμή, διευκρινίζει, υπάρχουν στην παραλία του Φάρου, στο ΣΟΔΑΠ και στα Δημοτικά Μπάνια.
« Το κόστος ενός αμφίβιου τροχοκαθίσματος ανέρχεται στις 2,500 ευρώ και της κατασκευής του ξύλινου διαδρόμου περίπου στα 80 ευρώ ανά μέτρο», επισημαίνει. « Τη χρηματοδότηση μπορεί να αναλάβει είτε ο ιδιώτης που θα αναλάβει τη διαχείριση της παραλίας, αφού μπει όρος στη συμφωνία, είτε ο Δήμος από τα ταμεία του, είτε ο Δήμος διαμέσου αντισταθμιστικών μέτρων που θα προκύψουν από μελλοντικές αναπτύξεις».
Τα τελευταία χρόνια υπήρξε δυσκολία στην εξεύρεση εισπρακτόρων σε παραλίες που διαχειριζόταν ο Δήμος, αναφέρει ο κ. Κουλουντής. Με βασικό μισθό 500 ευρώ και προμήθεια 8% ή του ποσοστού των εισπράξεων, οι μικρές παραλίες, όπως για παράδειγμα τα Δημοτικά Μπάνια δεν ήταν ελκυστικές, υποστηρίζει.
« Σε τέτοιου είδους παραλίες, θα πρέπει να υπάρξει αύξηση είτε του βασικού μισθού είτε του ποσοστού της προμήθειας των εισπρακτόρων».
Με τη δημιουργία της νέας παραλίας στην περιοχή του ξενοδοχείου Venus, καταλήγει στην πρόταση του ο Γιάννης Κουλουντής, δημιουργείται επιπλέον ανάγκη για την αγορά ακόμα ενός ναυαγοσωστικού σκάφους, τύπου Jet Ski.
Το σκάφος θα περιλαμβάνει πλατφόρμα μεταφοράς και καρότσα και θα καλύπτει την περιοχή από την παραλία στην περιοχή του ξενοδοχείου Venus μέχρι τον Φάρο. Το κόστος του ενδέχεται να συγχρηματοδοτηθεί από το Υφυπουργείο Τουρισμού, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν από τον ΚΟΤ, με εκτιμούμενο κόστος αγοράς 14-20 χιλιάδες ευρώ.
Το θέμα των αλλαγών και της αναβάθμισης των παραλιών της Πάφου δεν είναι πάντως σημερινό θέμα. Τα τελευταία χρόνια, οι δύο γειτονικοί Δήμοι, Πάφου και Γεροσκήπου, έχουν από κοινού προχωρήσει σε αποφάσεις και μέτρα για την από κοινού βελτίωση του παραλιακού μετώπου.
Πρώτη κοινή ενέργεια των δύο αρχών είναι η κοινή κατασκευή κυματοθραυστών, που ξεκίνησαν στην ακτογραμμή ανατολικά της Γεροσκήπου και θα φθάνουν μέχρι τα Δημοτικά Μπάνια της Κάτω Πάφου.
Ήδη εδώ και δύο χρόνια παραδόθηκαν στο Δήμο Γεροσκήπου τα προσχέδια της μελέτης και πλέον είναι σε εξέλιξη η κατασκευή των κυματοθραυστών, κάτι, που όπως σημειώνουν οι δημοτικές αρχές των δύο μεγάλων Δήμων της επαρχίας, θα δώσει αμμώδεις παραλίες στις ξενοδοχειακές μονάδες, με στόχο την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού τουριστών.
Το έργο χρηματοδοτείται από κοινού από τους Δήμους Πάφου και Γεροσκήπου και πεποίθηση τους είναι πως αναμένονται τα ίδια καλά αποτελέσματα που είχαν σημειωθεί και στην ανατολικότερη περιοχή Γεροσκήπου με τους κυματοθραύστες που ήδη κατασκευάσθηκαν.
Οι κοινές αυτές ενέργειες ήταν το πρώτο ζητούμενο, αφού αφορούσαν πρωτίστως στην αντιμετώπιση του μέγιστου προβλήματος της διάβρωσης των παραλιών. Πλέον, η πρόταση Κουλουντή, εκτιμάται ότι θέτει επί τάπητος και ζητήματα ορθολογικότερης αντιμετώπισης και διαχείρισης των παραλιών, ώστε να καταστεί εφικτή η ποιοτικότερη αντιμετώπιση τους από την δημοτική αρχή Πάφου.