Γεροσκήπου: Πανελλήνια πρωτιά σε θέματα οργάνωσης για πρόληψη και αρωγή
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
29 Σεπτεμβρίου 2019Αποτελεί πρωτοπόρο τοπική αρχή σε θέματα πρόληψης, συμβουλευτικής πολιτικής και κοινωνικής αρωγής σε θέματα που έχουν σχέση με τη μάστιγα των ναρκωτικών. Ο λόγος για τη Δημοτική Ομάδα Πρόληψης του Δήμου Γεροσκήπου, η οποία λειτουργεί ήδη εδώ και χρόνια στον δεύτερο πληθυσμιακά Δήμο της επαρχίας Πάφου και αποτελεί συστατικό στοιχείο της καθημερινότητας του.
Η ομάδα αναπτύσσει ολοένα και περισσότερο τις δράσεις της, με αποτέλεσμα να αναγνωρίζεται σήμερα από τους αρμόδιους κρατικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς ως πρωτοπόρος σε πανελλήνιο επίπεδο σε θέματα πρόληψης και κοινωνικής ένταξης των νέων στα θέματα της περιοχής όπου ζουν.
Μιλώντας σήμερα στο PafosNet, ο υπεύθυνος της Ομάδας, Στέφανος Ελευθερίου, επισημαίνει ότι στη σημερινή τεχνοκρατούμενη κοινωνία, με τους φρενήρεις ρυθμούς, με τους ανάλγητους νόμους της αγοράς, τις στυγνές οικονομικές συνδιαλλαγές και με την άμβλυνση των ηθικών φραγμών, η έννοια του ανθρωπισμού έχει παραμεριστεί. Στην αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών, επισημαίνει, αποσκοπεί ο Δήμος Γεροσκήπου μέσα από την παροχή μιας υπηρεσίας, της Δημοτικής Ομάδας Πρόληψης (ΔΟΠ) Γεροσκήπου.
« Η ΔΟΠ Γεροσκήπου αποτελεί μία εθελοντική δράση που εκτελείται από τους πολίτες του Δήμου Γεροσκήπου με την ελεύθερη βούλησή τους, δίχως οικονομικό αντίκρισμα, με σκοπό την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των κατοίκων της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της επαρχίας Πάφου», εξηγεί. « Η ΔΟΠ Γεροσκήπου ιδρύθηκε το 2003 με την αρχική ονομασία «Κοινοτική Ομάδα Γονέων Ενάντια στις Εξαρτήσεις (Κ.Ο.Γ.Ε.Ε.)» από ευαισθητοποιημένους γονείς και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι επιθυμούσαν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους της περιοχής.
Συνεργάζεται άμεσα με τον κρατικό φορέα, συγκεκριμένα την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς της Παιδείας, εργαζομένους, εθελοντές, κινήσεις πολιτών, συλλόγων και πολλών άλλων τοπικών φορέων και υλοποιεί τα προγράμματά της με στόχο την κάλυψη των αναγκών του Δήμου Γεροσκήπου και των πλησιέστερων γεωγραφικά κοινοτήτων της, αλλά και όλης της επαρχίας Πάφου. Παρέχει τη δυνατότητα να υποστηριχθούν και να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες μέσα από την επιστημονική τεκμηρίωση και την ποιοτική αναβάθμισή τους. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζει τη συνέχεια της προσπάθειας, αλλά και τη συνέπεια απέναντι στους πολίτες, οι οποίοι αξιοποιούν αυτές τις υπηρεσίες. Έχει υψηλές προδιαγραφές λειτουργίας, καθώς δίνει έμφαση, από την ίδρυσή της, στον συστηματικό και μακρόπνοο σχεδιασμό και στην αξιολόγηση των προγραμμάτων της. Τα δεδομένα αυτά εξασφαλίζουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και διαμορφώνουν ένα πρότυπο λειτουργίας και για άλλες υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής».
Τα προγράμματα της ΔΟΠ, σύμφωνα με τον κ. Ελευθερίου, απευθύνονται σε πολλές και διαφορετικές ομάδες ανθρώπων: Σε γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, επαγγελματίες υγείας, βρεφονηπιοκόμους, γιατρούς, αστυνομικούς, δημοσιογράφους, προπονητές, επαγγελματίες διάφορων ειδικοτήτων, και πολλούς άλλους, συσπειρώνοντάς τους σε μια κοινή προσπάθεια, σε έναν κοινό αγώνα. Παρέχει τη δυνατότητα σε εκπροσώπους φορέων, γονείς, εκπαιδευτικούς, αλλά και αιρετούς να ανοίξουν διάλογο και ουσιαστική επικοινωνία με τους νέους πάνω στα θέματα που τους απασχολούν. Επιπρόσθετα, δημιουργεί ένα πλαίσιο κοινωνικής δραστηριοποίησης και εθελοντικής προσφοράς με σκοπό το γενικό καλό μέσα από δραστηριότητες, οι οποίες κοντεύουν να εκλείψουν από τη σύγχρονη κοινωνία μας.
« Συγκεκριμένα, η ΔΟΠ απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς δημοτικής εκπαίδευσης, τους οποίους υποστηρίζει στο δύσκολο έργο τους, επιμορφώνοντας τους στον ελεύθερο τους χρόνο, ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να εκπαιδεύσουν τα παιδιά», τονίζει. « Κάτω από την γενικότερη ομπρέλα του προγράμματος «Εκπαίδευση στην Αγωγή Υγείας», το οποίο στηρίζεται στις αρχές της δραματοθεραπείας και της παιγνιοθεραπείας, εφαρμόζει το πρόγραμμα «Νιώθω ασφαλής στο σχολείο μου», πρόγραμμα πρόληψης της βίας, για εκπαιδευτικούς Γ΄ έως Στ΄ τάξης δημοτικού, το πρόγραμμα «Ενίσχυση της Αυτοεκτίμησης», για εκπαιδευτικούς νηπιαγωγείου και Α΄ και Β΄ τάξης δημοτικού. Μέσα από τα προγράμματα αυτά, οι εκπαιδευτικοί παρακολουθούν ένα εισαγωγικό σεμινάριο διάρκειας 12 ωρών και στη συνέχεια, υποστηρίζονται μέσα στην τάξη σε μία τρίωρη συνάντηση κάθε μήνα από τους επιστημονικούς συνεργάτες της ΔΟΠ».
Μια άλλη δράση που αναπτύσσει η ΔΟΠ Γεροσκήπου σε συνεργασία με τη δημοτική εκπαίδευση, αναφέρει ο Στέφανος Ελευθερίου, είναι το πρόγραμμα υποστήριξης των σχολικών μονάδων. Συγκεκριμένα, υλοποιεί το πρόγραμμα «Μαζί Μπορούμε», το οποίο υποστηρίζει εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είχαν εκπαιδευτεί στη ΔΟΠ στο παρελθόν και επιθυμούν να επικοινωνήσουν με ομάδα συναδέλφων, να μοιραστούν σκέψεις και προβλήματα του παιδαγωγικού τους ρόλου, να υποστηρίξουν το έργο και παράλληλα να υποστηριχθούν στις δυσκολίες που καθημερινά αντιμετωπίζουν. Ακόμη, το πρόγραμμα Υποστήριξης μέρους ή συνόλου των εκπαιδευτικών της Σχολικής Μονάδας, αναφέρει, απευθύνεται σε περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν κρίσιμες ή έκτακτες καταστάσεις σε θέματα που αφορούν στους εκπαιδευτικούς ή τους μαθητές. Η υποστήριξη αυτή πραγματοποιείται άμεσα και διαρκεί όσο αποφασίζουν τα μέρη που συμμετέχουν σε χρόνο εντός ή εκτός σχολικού ωραρίου.
Ο υπεύθυνος της Ομάδας τονίζει ότι από το 2017, η ΔΟΠ υλοποιεί ένα ακόμη καινοτόμο πρόγραμμα, το πρόγραμμα 4Ε, δηλαδή Εργαστήρια Ενίσχυσης Εικόνας Εαυτού, με την έγκριση της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου.
« Πρόκειται για δράσεις που αφορούν κυρίως στην Ψυχολογική Υποστήριξη παιδιών 5- 12 ετών, μέσω δραματοθεραπείας, αλλά και στην υποστήριξη γονέων μέσα από τη δράση Ομάδων Γονέων με στόχο την ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου και την επικουρία τους στην ανατροφή των παιδιών τους. Με τη δράση Συμβουλευτική Υποστήριξη Οικογένειας των παιδιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα 4Ε υποστηρίζονται οι γονείς σε συγκεκριμένα ζητήματα που τους απασχολούν, αλλά και λαμβάνουν ανατροφοδότηση για την πρόοδο των παιδιών τους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα 4Ε. Ακόμη, μέσα από τη δράση Υποστήριξη και Καθοδήγηση των Εκπαιδευτικών των παιδιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ενισχύονται ή δημιουργούνται οι συνθήκες του αισθήματος του «ανήκειν» για κάθε παιδί στη σχολική κοινότητα, στην οποία φοιτά. Τέλος, εφαρμόζεται η ίδια δράση σε Ολόκληρο Τμήμα, με τη συμμετοχή και του εκπαιδευτικού του τμήματος. Με αυτή τη δράση, επιδιώκεται η ομαλή μετάβαση των παιδιών από το δημοτικό στο γυμνάσιο, μέσα από την αναγνώριση των δυνατοτήτων τους, την ενίσχυση των προσωπικών τους εφοδίων και την ανάπτυξη κοινωνικών και προσωπικών δεξιοτήτων».
Ένα ακόμη καινοτόμο πρόγραμμα που υλοποιεί η ΔΟΠ Γεροσκήπου με την έγκριση της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, σύμφωνα με τον κ. Ελευθερίου, είναι και η ανάπτυξη του προληπτικού προγράμματος «Ανεμόπλοια». Το πρόγραμμα αυτό, διευκρινίζει, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9-13 ετών, τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες με στόχο την κάλυψη των αναγκών τους στους τομείς της εκπαίδευσης, της ψυχολογικής στήριξης, της κοινωνικής στήριξης και των υγιών εναλλακτικών δραστηριοτήτων, νοουμένου ότι δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να καλυφθεί το κόστος αυτών των αναγκών από την ίδια την οικογένεια ή δεν καλύπτονται ήδη από άλλα προγράμματα και κρατικά βοηθήματα, μέσω της δραματοθεραπείας- παιγνιοθεραπείας, υποστήριξης και συμβουλευτικής των γονέων-κηδεμόνων και των εκπαιδευτικών, σε ορισμένες περιπτώσεις.
« Αυτό που είναι αξιοσημείωτο στην υλοποίηση των προγραμμάτων της ΔΟΠ Γεροσκήπου», επισημαίνει ο υπεύθυνος τους, « είναι η ευελιξία τόσο στο πνεύμα λειτουργίας της, που εμπνέει δημιουργική ανάπτυξη, σε αντίθεση με πολλές δομές της κρατικής κοινωνικής πρόνοιας που χαρακτηρίζονται από εσωστρέφεια και ατέρμονη γραφειοκρατία, όσο και στο ωράριο λειτουργίας της, το οποίο προσαρμόζεται στις ανάγκες των προγραμμάτων και των ανθρώπων που εξυπηρετούνται».
Καταληκτικά, σημειώνει ο Στέφανος Ελευθερίου, η ΔΟΠ Γεροσκήπου, επιτελεί εδώ και 16 έτη με συνέχεια, συνέπεια και σταθερότητα ένα σπουδαίο έργο, προσφέροντας δωρεάν τις υπηρεσίες της σε χιλιάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου, Μιχάλης Παυλίδης, υπό την ιδιότητα του προέδρου της Δημοτικής Ομάδας Πρόληψης μιλώντας στο PafosNet επισημαίνει ότι στις μέρες μας τα διάφορα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και άλλοι διεθνείς φορείς, υπογραμμίζουν όλο και πιο έντονα τον καθοριστικό πλέον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση σε όλα τα επίπεδα της πρόληψης των ουσιών εξάρτησης, τόσο στο σύνολο του πληθυσμού όσο και σε ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά και στο στάδιο της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης.
« Ως εκ τούτου, ο Δήμος Γεροσκήπου παρέχει κατά παράδοση υπηρεσίες που καλύπτουν το σύνολο των αναγκών των πολιτών», είπε. «Μεταξύ των άλλων υπηρεσιών αυτού του τύπου, συγκαταλέγεται μια ιδιαίτερα δυναμική πρόταση του Δήμου: Η Δημοτική Ομάδα Πρόληψης (ΔΟΠ). Πρόκειται για έναν φορέα που στοχεύει στην πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των κατοίκων της περιοχής μας, αλλά και ολόκληρης της επαρχίας Πάφου.
Η πρόληψη αυτή της εξάρτησης από ουσίες αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών παραγόντων του φαινομένου, δηλαδή του ατομικισμού, του καταναλωτικού τρόπου ζωής, της αποξένωσης, της αβεβαιότητας ως προς τις αξίες, τους στόχους και τις προτεραιότητες, του κοινωνικού αποκλεισμού και τέλος της διαθεσιμότητας των ουσιών και της ανοχής ως προς τη χρήση αυτών. Πρόκειται, λοιπόν, για πρόληψη πολυπαραγοντική, καθώς αναπτύσσεται σε πολλά επίπεδα και προς πολλές κατευθύνσεις».
Την πρώτη επαφή μου με τη Δημοτική Ομάδα Πρόληψης, αναφέρει ο Μιχάλης Παυλίδης, την είχα το 2003 ως απλός πολίτης της τότε κοινότητας Γεροσκήπου. Τότε, θυμάται, είχε την ονομασία Κοινοτική Ομάδα Γονέων Ενάντια στις Εξαρτήσεις (Κ.Ο.Γ.Ε.Ε.), στην οποία ευαισθητοποιημένοι γονείς και εκπαιδευτικοί επιθυμούσαν απλά ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους.
« Στη συνέχεια, μετονομάστηκε σε Δημοτική Ομάδα Πρόληψης Γεροσκήπου και το 2012, όταν ανέλαβα πλέον τα ηνία του Δήμου μας, είχα για πρώτη φορά την τιμή και τη χαρά να συνεχίσω τη στήριξη αυτής της προσπάθειας, να αναδείξω το έργο της, να το ενισχύσω με κάθε μέσο ως Πρόεδρος, ως εθελοντής, ως δημότης.
Τα προγράμματα της ΔΟΠ Γεροσκήπου υλοποιούνται μέσα από το σύγχρονο πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα σε έναν κρατικό φορέα, την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς της παιδείας, τους εργαζομένους, τους εθελοντές, κινήσεις πολιτών, συλλόγων και πολλών άλλων τοπικών φορέων.
Αν και στην αρχή στόχευε στην κάλυψη των αναγκών του Δήμου Γεροσκήπου και των πλησιέστερων γεωγραφικά κοινοτήτων της, πλέον καλύπτει τις ανάγκες όλης της επαρχίας Πάφου, ανταποκρίνεται σε αιτήματα σχολείων όλων των δήμων και κοινοτήτων της επαρχίας, συνεργάζεται με φορείς του Υπουργείου Παιδείας και με άλλους Οργανισμούς για την υποστήριξη δράσεών τους».
Η ΔΟΠ Γεροσκήπου παρέχει τη δυνατότητα να υποστηριχθούν και να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες μέσα από την επιστημονική τεκμηρίωση και την ποιοτική αναβάθμισή τους. Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζει ο πρόεδρος της, διασφαλίζει τη συνέχεια της προσπάθειας, αλλά και τη συνέπεια απέναντι στους πολίτες οι οποίοι αξιοποιούν αυτές τις υπηρεσίες:
« Η ΔΟΠ έχει υψηλές προδιαγραφές λειτουργίας, καθώς δίνει έμφαση από την ίδρυσή της στον συστηματικό και μακρόπνοο σχεδιασμό και στην αξιολόγηση των προγραμμάτων της. Τα δεδομένα αυτά εξασφαλίζουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και διαμορφώνουν ένα πρότυπο λειτουργίας και για άλλες υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής.
Ένα άλλο θετικό σημείο της ΔΟΠ είναι η ευελιξία τόσο στο πνεύμα λειτουργίας της, που εμπνέει δημιουργική ανάπτυξη σε αντίθεση με πολλές δομές κρατικής κοινωνικής πρόνοιας που χαρακτηρίζονται από εσωστρέφεια και ατέρμονη γραφειοκρατία, όσο και στο ωράριο λειτουργίας της, το οποίο προσαρμόζεται στις ανάγκες των προγραμμάτων και των ανθρώπων που εξυπηρετούνται».
Η ΔΟΠ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινότητας και βρίσκεται κοντά στις ανάγκες των ανθρώπων, αναφέρει ο κ. Παυλίδης, καθώς οι περισσότερες δράσεις λαμβάνουν χώρα στους χώρους εργασίας και διαμονής των ενδιαφερομένων, όπως είναι τα σχολεία, τα πολιτιστικά κέντρα, χώροι της κοινότητας, εγκαταστάσεις πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, πλατείες, ή χώροι εργασίας.
Νιώθω υπερήφανος, αναφέρει ο Δήμαρχος Γεροσκήπου, που το ανθρώπινο δυναμικό της ΔΟΠ, αποτελούμενο από εθελοντές και εργαζομένους, υιοθετεί αρχές ουσιαστικής επικοινωνίας, αποκτά ρόλο εμψυχωτή της ομάδας, αλλά και εκπαιδευομένου, συμβάλλει στην επαναδιαπραγμάτευση προτύπων, σχέσεων και συμπεριφορών, που ο σύγχρονος τρόπος ζωής οδηγεί στη λησμονιά.
«Αυτός ο τρόπος επαφής και επικοινωνίας μεταξύ τους, έχει διαμορφώσει ένα ιδιότυπο περιβάλλον εμπειρίας μέσα στο οποίο διευκολύνονται οι διεργασίες διαμόρφωσης της ανθρώπινης προσωπικότητας, των επιθυμιών, αναγκών, κινήτρων, ενδιαφερόντων. Όλα αυτά καθιστούν τους ανθρώπους της ΔΟΠ μια ιδιαίτερη δυναμική ομάδα που συνεχώς με εκπλήσσει, με προβληματίζει και εξελίσσει τις ιδέες μου γύρω από την πολιτική φιλοσοφία της πρόληψης».
Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι προκειμένου να ανταποκριθεί η ΔΟΠ Γεροσκήπου σε αυτό το τόσο σπουδαίο έργο, χρειάζεται τη στενή συνεργασία και την ενεργή συμμετοχή πολλών φορέων της επαρχίας Πάφου, επισημαίνει Μιχάλης Παυλίδης:
« Συνεργασία ουσιαστική, η οποία καθορίζει τις ανάγκες και τις στρατηγικές που αναπτύσσονται σε κάθε περιοχή. Συνεργασία, η οποία απαιτεί ανάληψη πολιτικής ευθύνης απέναντι στο πρόβλημα της χρήσης ουσιών και υπέρβαση των παραδοσιακών αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ως μια εθνική στρατηγική που προβλέπει όλες τις παραμέτρους και θέτει γερές βάσεις για το μέλλον για ένα πρόβλημα το οποίο έχει πάρει δυστυχώς εθνικές διαστάσεις.
Υπογραμμίζω καταληκτικά ότι είναι μεγάλη ευτυχία και επιτυχία για εμάς, στον Δήμο Γεροσκήπου, να έχουμε τη ΔΟΠ, αυτόν τον σημαντικό και μοναδικό οργανισμό που εδώ και 15 έτη με συνέχεια, συνέπεια και σταθερότητα προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του και από τον οποίο χιλιάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν λάβει πολύτιμη στήριξη μέσα από τα προγράμματά του. Η επένδυση, λοιπόν, στην πρόληψη αποτελεί επένδυση για την κοινωνία και τη χώρα μας. Η επένδυση στη Δημοτική Ομάδα Πρόληψης Γεροσκήπου μάς παρέχει τη δυνατότητα να ονειρευόμαστε και να οραματιζόμαστε ένα ευτυχισμένο αύριο για τους νέους μας χωρίς εξαρτήσεις».
Η δημοτική ομάδα πρόληψης κατά των εξαρτήσεων, δεν είναι η μοναδική πρωτοποριακή ενέργεια της δημοτικής αρχής και της τοπικής κοινωνίας ευρύτερα. Ο Δήμος Γεροσκήπου μετέχει εδώ και χρόνια σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη μετεγχειρητική φροντίδα ασθενών στις κατοικίες τους. Για την εφαρμογή του πρωτοποριακού αυτού προγράμματος, ο Δήμος Γεροσκήπου συνεργάζεται με πόλεις του εξωτερικού, αλλά και με το ΤΕΠΑΚ και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γεροσκήπου, το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης στον τομέα της οικολογικά ανεξάρτητης διαβίωσης των ηλικιωμένων μέσω της δημιουργίας δικτύων και της καθοδήγησης των δράσεων σε περιφερειακό και διαπεριφερειακό επίπεδο.
«Στόχος μας», συνέχισε, «είναι η υποστήριξη των ηλικιωμένων που επιστρέφουν στο σπίτι τους μετά από μια χειρουργική επέμβαση , αλλά και η πιλοτική εφαρμογή μέσω του Κέντρου Ενηλίκων. Το ζητούμενο είναι μέσω και της τεχνολογίας οι ασθενείς να έχουν τις ανέσεις που έχουν στις κλινικές».