Pafos Net

Φειδίας Σαρίκας: Προυπολογισμοί υπό την σκιά πρωτοφανούς κρίσης.

title image

Ζούμε πλέον στην Κύπρο της ανεργίας, της φτώχειας και της κοινωνικής εξαθλίωσης. Δυστυχώς, ο Κύπριος πολίτης πληρώνει το τίμημα και εύλογα ανησυχεί, αφού το σήμερα παραμένει ασταθές και το μέλλον του διαγράφεται  αβέβαιο.  Ο προϋπολογισμός για το 2014, χαρακτηρίζεται από μια συρρίκνωση και λιτότητα, χωρίς κανένα όραμα και χωρίς καμία ελπίδα για μια καλύτερη χρονιά.

 Εύκολα μπορεί να ερμηνευτεί ως ένας συντηρητικός προϋπολογισμός που μπορεί φυσικά να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της Τρόικας, αλλά σίγουρα όχι τον Κύπριο πολίτη, ο οποίος ανέμενε από τη νέα κυβέρνηση  νέες ιδέες και νέες πολιτικές, ικανές να κάνουν την ανατροπή, να στηρίξουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, να δημιουργήσουν ελπιδοφόρες προοπτικές και να πετύχουν την ανάκαμψη.

Δυστυχώς, το 2013 ήταν η χειρότερη χρονιά μετά την τραγωδία του 1974. Ζήσαμε τον εφιάλτη της καταστροφής και είδαμε την Κυπριακή οικονομία να φτάνει στο χείλος της χρεωκοπίας. Βιώσαμε πρωτόγνωρες για τον τόπο μας καταστάσεις όπως  το κούρεμα των καταθέσεων, την υπογραφή ενός απαράδεκτου μνημονίου, την Τρόικα να καθορίζει πλέον την οικονομική πολιτική του κράτους, την χρεωκοπία της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας του τόπου, την επιβολή αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας, την μείωση των μισθών και των κοινωνικών παροχών, την τρομακτική αύξηση της ανεργίας, το κλείσιμο τεράστιου αριθμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την επιβολή δεκάδων νέων φορολογιών, την λήψη απόφασης για ξεπούλημα κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και  την ακρίβεια να παίρνει την ανιούσα.

Η ευθύνη για την κατάσταση αυτή βαραίνει απόλυτα την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία δυστυχώς δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα τα προβλήματα της Κυπριακής Οικονομίας. Πίστευε ότι η οικονομική κρίση ήταν μόνο για τους άλλους και όταν επιτέλους αντιλήφθηκε την πραγματικότητα  -μετά από τις επανειλημμένες και έντονες επισημάνσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης- ανάλωσε μεγάλο χρονικό διάστημα στην αλληλοεπίρριψη ευθυνών, αντί να προχωρήσει στη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων.

Ωστόσο, και η νέα κυβέρνηση έδειξε δυστυχώς ότι δεν είχε στρατηγική για αντιμετώπιση των τραγικών αδιεξόδων. Εμφανίστηκε στο κρίσιμο Eurogroup του Μαρτίου εντελώς απροετοίμαστη και χωρίς την απαιτούμενη διεκδικητική διάθεση, με αποτέλεσμα την πλήρη υποταγή στις απαράδεκτες    και πρωτοφανείς αποφάσεις των ευρωπαίων εταίρων μας.Σήμερα είναι πλέον πασιφανές ότι ο στόχος της εξόδου από τα  αδιέξοδα δεν θα είναι εύκολος και θα χρειαστεί πολύς χρόνος και μεγάλη προσπάθεια.΄Εχουμε ευθύνη να χαράξουμε μια νέα πορεία, δίνοντας ελπίδα και προοπτική στον τόπο και τον λαό.

Η οικονομική κρίση, η ανεργία και τα συνεπακόλουθα κοινωνικά προβλήματα έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα έντονου προβληματισμού –αγανάκτησης θα έλεγα- στην κοινωνία σχετικά με τις διαχρονικές ευθύνες που οδήγησαν τον τόπο στην σημερινή άθλια κατάσταση.

 

Όπως είναι φυσικό, στο στόχαστρο βρίσκονται τα κόμματα, οι πολιτικοί, ο τρόπος λειτουργίας των θεσμών και γενικότερα το Πολιτικό μας Σύστημα. Στο στόχαστρο βρίσκονται ακόμη η διαπλοκή, τα σκάνδαλα, η κακοδιαχείριση, η διαφθορά, η απουσία ελέγχου, η έλλειψη λογοδοσίας και οι πελατειακές σχέσεις μεταξύ πολιτικών και πολιτών. 

Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό και πραγματικά επίκαιρο το θέμα της σχέσης μας με τον πολίτη. Ζούμε σε μια εποχή που χρειάζεται οι πολίτες –και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι- να ξαναμπούν στην πρώτη γραμμή. Να ενεργούν ως θεματοφύλακες και εγγυητές του Δημοσίου συμφέροντος. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει  να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες, μέσα από τη σωστή ενημέρωση, την πλήρη διαφάνεια και την εύρυθμη λειτουργία των θεσμών. Μόνο έτσι θα ξανακερδίσουμε τους πολίτες. Σήμερα η κοινωνία μας βοά. Είναι καθολική η απαίτηση να χυθεί άπλετο φως στη σήψη που υπήρξε στη δημόσια ζωή, στην οικονομία και στο Τραπεζικό Σύστημα. Είναι καθολική απαίτηση -αλλά και επιτακτική ανάγκη- η προσαγωγή όλων των υπαιτίων ενώπιον της Δικαιοσύνης και η παραδειγματική τιμωρία τους.

Δυστυχώς, παρατηρούμε μια τάση ισοπέδωσης ευθυνών και υπευθύνων. Αυτή η τάση στην πραγματικότητα εξυπηρετεί τους ενόχους, αφού η διαφθορά εμφανίζεται να αφορά όλους: το σύνολο των κομμάτων και το σύνολο των πολιτικών.  Γι΄ αυτό είναι αναγκαίο να κατονομαστούν οι πολιτικές, αστικές και ποινικές ευθύνες και να αποκαλυφθούν  όσοι και όποιοι είναι φορείς αυτών των ευθυνών. Είναι αδιανόητο να γίνεται αναφορά για χρηματισμό πολιτικών κομμάτων από την Ελληνική Εταιρεία FOCUS με ποσό 2 εκατομμυρίων ευρώ και να επικρατεί απόλυτη σιωπή. Με αυτό τον τρόπο η σκιά της ευθύνης πέφτει σε όλους, με αποτέλεσμα όλοι να θεωρούνται ένοχοι διαφθοράς και διαπλοκής. Είναι γι’ αυτό που χρειάζεται επιτέλους η πλήρης διαφάνεια στη Δημόσια ζωή. Οι πολίτες δεν πρόκειται να ανεχθούν άλλο τη συσκότιση και τη συγκάλυψη.

Η ΕΔΕΚ δεσμεύεται ότι θα πρωτοστατήσει στις προσπάθειες  για διασφάλιση της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης, της σωστής λειτουργίας των θεσμών και της παραδειγματικής τιμωρίας όσων ενέχονται στα σκάνδαλα των Τραπεζών, της διαπλοκής, της κακοδιαχείρισης και της διασπάθισης δημόσιου χρήματος.

Η Κύπρος βιώνει σήμερα την πιο δύσκολη δοκιμασία μετά την Τουρκική Εισβολή. Η οικονομία μας, που κάποτε αποτελούσε πηγή ελπίδας και αυτοπεποίθησης για το αύριο, σήμερα βρίσκεται σε τραγικά αδιέξοδα.  Δυστυχώς, με το εθνικό μας πρόβλημα σε χρόνια αβεβαιότητα και την οικονομία μας σε δύσκολους ατραπούς, οι ελπίδες του λαού μας για ένα καλύτερο αύριο περιορίζονται αισθητά. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι ευθύνες όλων μας είναι τεράστιες και η ανάγκη για αποτελεσματική αντιμετώπιση των σημερινών δυσκολιών αποτελεί πλέον εθνική επιταγή. Θα πρέπει να δράσουμε άμεσα. Θα πρέπει να εργαστούμε με σύνεση και αποφασιστικότητα με προγραμματισμό και διορατικότητα, με υπευθυνότητα και συλλογικότητα, για να αντιστρέψουμε την πορεία και να ξαναφέρουμε την ελπίδα, την πρόοδο και την ευημερία στον τόπο μας.

Η ΕΔΕΚ θα πρωταγωνιστεί σε αυτή την προσπάθεια, γιατί το οφείλουμε στην πατρίδα μας, το οφείλουμε στο λαό μας, το οφείλουμε στις επόμενες γενιές.